Spanakopitad
Kreeka köök
12 tk.
250 g lehttaignat (või 2 suurt filotaignalehte)
200 g külmutatud spinatit
1 sibul
1 sl võid
25 g kreeka pähkleid
0,5 muna
70 g feta juustu
musta pipart, muskaatpähklit
0,5 muna pintseldamiseks
Sulata spinat ja pigista sellest liigne vesi välja, haki spinat peenemaks.
Haki sibul.
Pane või pannile ja kuumuta selles sibulatükid, lisa spinat ja prae umbes 5 minutit.
Lisa hakitud kreeka pähklid, maitsesta soola ja pipraga.
Veidi jahtunud spinatisegule lisa muna.
Rulli taigen õhemaks ja lõika ruudukujulisteks tükkideks.
Aseta taignaruudu keskele lusikatäis spinatisegu, murenda sellele fetajuustu ning murra pirukas kolmnurkselt kokku.
Suru servad tihedalt kokku. Määri pirukad pealt munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit.
Salat
100 g riisi
värske kurk
paprika
200g makrapulki
väike konservmais
100 g hapukoort
100 g majoneesi
Peakokk: Agur
KRÕBE KANA MAGUSHAPUS KASTMES
200 g riisi
500-600 g kanafileed
2 munavalget
4 sl sojakastet
2 küüslauguküünt
frittimiseks õli
Magushapu kaste:
2 sl seesamiõli
2 sl päevalilleõli
1 suurem sibul
3 erivärvilist paprikat
5 talisibulat (heledat osa)
1 tl peenelt hakitud ingverijuurt
10 sl ketšupit (1,5 dl)
3-4 sl riisiäädikat
4 sl suhkrut
5 sl heledat sojakastet
1 tl soola
5 dl kanapuljongit
2 sl maisitärklist
Paneerimiseks:
100-150 g kartulitärklist
Keeda riis.
Lõika kanafileed 1-2 cm tükkideks.
Klopi munavalged, peenestatud küüslauk ja sojakaste* omavahel. Kalla kanatükkidele ja lase kanal vähemalt tund aega maitsestuda.
Valmista samal ajal kaste. Koori sibul, lõika 1 cm tükkideks. Lõika paprikad ja talisibulad õhukesteks ribadeks.
Kuumuta sügavas pannis õli.
Võta kanatükid marinaadist välja, veereta neid hoolikalt kartulijahus**, üleliigne jahu raputa maha.
Kastme valmistamiseks kuumuta vokk- või praepannil seesami- ja päevalilleõli. Prae sibulaid mõni minut, kuni need pehmenema hakkavad.
Lisa ingver, talisibul ja paprika, prae veel 2 minutit.
Sega juurde ketšup, äädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis. Kalla pannile kanapuljong, maitsesta soolaga ja lase vaikselt podisedes pakseneda.
Vahepeal prae kanatükke kuumas õlis umbes 10 minutit, kuni need on pruunistunud ja krõbedad.
Vahetult enne serveerimist sega kanatükid magushapu kastme sisse.
Lisandiks sobib õhuline basmatiriis.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Sten
Kama-keefiritarretis vaarikatega
Kamakreem:
2 dl 35% koort
2,5 dl keefirit
80 g rukkikama
u. 40 ml suhkrut
10 g želatiinipulbrit
Tarretis:
u. 150-250 g vaarikaid
40 g jõhvika tarretisepulbrit
Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks, lisa kama ja keefir.
Pane želatiin külma vette ca 5 minutiks paisuma. Sulata paisunud želatiin kuuma veevanni kohal. Jahuta ja lisa vahukoore-keefiri segule. Tõsta magustoit u. 4 väiksemasse magustoidu pokaali. Pane külmikusse tarretuma vähemalt kaheks tunniks.
Kui kreem on tarretunud, kata kamakreem vaarikatega (sügavkülmutatud vaarikaid ära üles sulata). Lahusta tarretisepulber 0,2 l keedetud kuumas vees, sega hästi läbi kuni pulbri lahustumiseni. Jahuta ja vala vaarikatele. Tõsta pokaalid külmikusse tarretuma vähemalt kolmeks tunniks.
Allikas: Perenaine
Peakokk: Aiko
2. tund - 17.aprill
Singi- juustutäidisega pannkoogid
200g Rakvere suitsusink
0,5 tl Soola
2 dl Nisujahu
2,5 dl Piima
muna 1
Täidis:
1-2 dl Ananassisalsa (Santa Maria)
Riivitud juust 150g
3-4 sl Õli
Petersell
1. Klopi muna soolaga lahti, lisa väheke piima ja jahu. Vispelda ühtlaseks ning lisa ülejäänud piim.
2. Kuumuta pannil õli, küpseta ülepannkoogid. Tõsta koogid taldrikule, küpsetuspaber vahele panduna, lase väheke jahtuda.
3. Puista pannkoogi peale riivitud juustu ja hakitud sinki, tõsta lusikaga väheke salsat ja hakitud peterselli.
4. Keera kook rulli ja tõsta õliga määritud ahjuvormi. Toimi samuti ka teiste pannkookidega. Puista rullidele väheke riivitud juustu ja järelküpseta 200 C juures 10 min.
Road saad ette valmistada ka eelmisel päeval!
Allikas: rakverelk
Peakokk:Egon
Broilerilasanje
Broilerikaste:
400 g broileriribasid
1 sl õli
soola
purustatud musta pipart
1 tl oreganot
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 purk (400 g) purustatud tomateid
2 sl tomatipüreed
1 purk (300/240 g) artišokisüdameid soolvees
Valge kaste:
50 g võid või margariini
4 sl nisujahu
7 dl piima
soola
purustatud valget pipart
Lisaks:
9 lasanjeplaati
2 pakki (u 125 g) mozzarella palle
Prae broileriribasid pannil õlis küpseks. Maitsesta soola, pipra ja oreganoga. Tõsta potist välja. Koori ja haki sibul ning küüslauguküüned. Kuumuta sibulat ja küüslauku õlis. Lisa purustatud tomatid ja tomatipüree. Lase kastmel 5 minutit keeda. Lase jahtuda. Tükelda artišokid. Sega broileriribad ja artišokid tomatikastme hulka. Valmista valge kaste. Sulata teflonkastrulis rasvaine. Lisa jahu ja sega pisut. Lisa kahes jaos piim, kogu aeg tugevalt segades. Maitsesta soola ja purustatud valge pipraga. Lase mõni minut keeda. Nõruta mozzarella ja lõika õhukesteks viiludeks. Määri lasanjevorm. Pane vormi põhjale broileri-tomatikastet, tõsta peale valget kastet ning selle peale paar mozzarella viilu ja kolm lasanjeplaati. Lao veel paar samasugust kihti. Lõpuks lao peale ülejäänud mozzarella viilud ja vala peale valge kaste. Küpseta 200-kraadise ahju alumises osas 30–40 minutit. Võta ahjust välja ja kata hetkeks fooliumiga.
Allikas: prisma
Peakokk: Erkki
LUMEPALLISUPP
1 l piima
4 muna
85 g suhkrut (1 dl)
1 tl vanillisuhkrut
Soovi korral:
1 tl kartulitärklist või maisitärklist
Eralda munavalged munakollastest. Lisa munavalgetele 1 sl suhkrut ja klopi need kõvaks vahuks.
Kuumuta piim keemiseni*. Võta supilusikaga munavalgevahtu ja tõsta keeva piima sisse**. Keeda kiiresti mõlemalt poolt läbi ja tõsta vahukulbiga välja.
Vahusta munakollased ülejäänud suhkruga***. Kalla peale veidi keeva piima, sega ja kalla potti. Kuumuta pidevalt segades (ära lase keema!), kuni segu pakseneb.
Maitsesta vanillsuhkruga ja jahuta segades.
Jaota kaste magustoidutaldrikutesse ja tõsta lumepallid peale.
* Kõige parem on seda teha üsna laias suuremas potis, sest siis mahuvad 'lumepallid' paremini keema.
** Seda on mugav teha kahe lusikaga - ühega võtad munavalgevahtu, teisega silud pealt ühtlaseks ja lükkad kuuma piima sisse.
*** Kui soovid paksemat kastet, siis võid lisada siinkohal 1 tl tärklist. Kui kasutad kartulitärklist, siis lase kaste hästi korraks keema ja tõsta pott kohe tulelt. Kui kasutad maisitärklist, siis pead kastet paar minutit segades kuumutama.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Ervin
3. tund - 24.aprill
Bool
3 pirni
3 kiivit
1 sidrun
1 l apelsinimahla
1 l Sprite`i
jääkuubikud
Koori ja tükelda kiivid, tükelda pirnid.
Vala puuviljadele apelsinimahl, lisa sidrunilõigud.
Lisa vahetult enne serveerimist Sprite ja jääkuubikud.
Singikreemiga suupisted
100 g kanasinki
100 g toorjuustu
3 sl koort või piima
Serveerimiseks 20 väikest saiaruutu või kreekereid
Kaunistuseks veerand punast paprikat
käharpeterselli
Purusta saumikseriga sink, toorjuust ja vedelik.
Tõsta segu pritsikotti ning pigista igale saiaruudule vajalik kogus.
Kaunista paprikariba ja petersellilehega.
Peakokk: Hugo
Hakkliha-pennevorm
250 g pennet või muud pastat
250 g hakkliha
1 l vett
1 tl soola
1 sibul
1 paprika
1 hapukurk
õli
3 dl piima
2 muna
1 tl soola
1 tl basiilikut
Peale 150 g riivjuustu
Keeda pasta rohkes soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks, nõruta ja vala potti tagasi. Kuumuta ahi 180 kraadini. Pruunista sibulja hakkliha õlis, lisa kuubikuteks tükeldatud paprika, kurk. Vala makaronid ja ja hakklihasegu ahjuvormi sega läbi. Klopi munad lahti, vala juurde piim ja sega veidi, lisa sool ja basiilik. Vala muna-piimasegu makaronidele ja sega veel korra läbi. Puista peale riivjuust. Küpseta ahjus 35-40 minutit.
Peakokk: Janari
KÜPSISE KRÄSUPEA
KOOSTIS:
3 PAKKI KALEVI KAKAOKÜPSISEID
1 PAKK KALEVI HELEDAID KÜPSISEID
200 G MAASIKAMOOSI (UMBES POOL PURKI)
500 G HAPUKOORT (20%)
100 ML PLOOMIMAHLA (KÜPSISTE KASTMISEKS)
KAUNISTAMISEKS TUMEDA GLASUURI NÖÖPE
VIHJE: VÕID KAUNISTAMISEKS KASUTADA KA NONPARELLE
VÕI MUID VÄIKSEID KOMME
1. PANE KÕIK VAJAMINEVAD KOOSTISOSAD JA TÖÖVAHENDID LAUALE VALMIS.
2. KALLA PLOOMIMAHL VÄIKSESSE KAUSSI.
3. VÕTA 9 PRUUNI KÜPSIST JA KASTA NAD ÜKSHAAVAL MAHLA SISSE
4. LAO MAHLASED KÜPSISED TORDIALUSELE.
LAO 3 RIDA KÜPSISEID NII, ET ÜHES REAS OLEKS SAMUTI 3 KÜPSIST.
5. KUI ÜKS KIHT KÜPSISEID ON LAOTUD, PIGISTA NEILE MAASIKAMOOSI PEALE.
6. AJA MOOS ÜHTLASELT LAIALI.
VÕID SELLEKS KASUTADA SPAATLIT VÕI SUPILUSIKAT
7. NÜÜD VÕTA 9 HELEDAT KÜPSIST. KASTA KÜPSISED ÜKSHAAVAL MAHLA SISSE JA LAO PRUUNIDE KÜPSISTE PEALE.
8. PIGISTA HELEDATELE KÜPSISTELE MOOSI PEALE JA AJA LAIALI.
9. VÕTA KÕIK ÜLEJÄÄNUD KÜPSISED JA PANE SUURDE KAUSSI.
10. MURRA KÜPSISED NÄPPUDE VAHEL TÜKKIDEKS.
11. PIGISTA HAPUKOOR PURUSTATUD KÜPSISTE PEALE.
12. KÜPSISED JA HAPUKOOR KORRALIKULT LÄBI SEGADA.
13. NÜÜD HAKKA KÜPSISESEGU LAOTUD PÕHJALE TÕSTMA.
14. KUI KÕIK SEGU ON TÕSTETUD, HAKKA TORTI KOMMIDEGA KAUNISTAMA.
15. TÕSTA TORT ÜHEKS ÖÖKS KÜLMKAPPI MAITSESTUMA.
Allikas: retseptidlastele
LIHTSAD VÕIKÜPSISED
200 g võid
85 g suhkrut (1 dl)
250 g nisujahu (u 4,5 dl)
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
Hõõru või suhkuga kreemjaks, sega juurde soola ja vanillisuhkruga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks.
Kui kasutad küpsisepressi, siis pane tainas pooleks tunniks külmkappi tahenema.
Vormi meelepärase kujuga küpsisteks.
Küpseta 175-kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni küpsised on helekollased.
Variandid:
rosinaküpsised - lisa küpsisetainale 1 dl hakitud seemneteta rosinaid
sidruniküpsised - lisa küpsisetainale 2 sidruni riivitud koor, kaunista pärlsuhkruga
Allikas: nami-nami
Peakokk: Tõnis
No comments:
Post a Comment