Tuesday, November 13, 2018

7b

7.mai

KÜÜSLAUGULEIVAD

viilutatud tumedat leiba
küüslauku
õli

soola

Koori küüslauguküüned ja haki peeneks või suru läbi küüslaugupressi. Pane kaussi, lisa õli ja sool. 
Lõika leivaviilud kangideks, sega kausis õli-küüslauguseguga. 

Laota ahjuplaadile ning küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni leivad on mõnusalt krõbedad. Sega küpsetamise ajal paar korda - siis küpsevad leivad ühtlaselt.

Allikas: nami-nami


GUACAMOLE

Ülilihtsalt kokkusegatava, tervisliku ja maitsva guacamole retsept:

2 avokaadot
1 spl sidruni- või laimimahla
2 küüslauguküünt

soola, pipart

Purusta kahvliga avokaado viljaliha. Siinkohal peab märkima, et hea guacamole saab küpsetest avokaadodest. Nii et enne ostmist tuleks näpuga avokaado koort vajutada ja veenduda küpsuses. Piserda roheline mass üle sidruni- või laimimahlaga. Sega hulka purustatud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Kõige ilusam ja maitsvam kohe serveerides; tsitruselise mahl küll aeglustab avokaado tumenemist, aga mitte lõputult-järgmiseks päevaks guacamolet ette teha pole mõtet.

Allikas: siitnurgastjasealtnurgast


PRAETUD MOZZARELLA

400 g mozzarella juustu
2 tk muna
1.25 dl nisujahu
2.5 dl riivsaia
soola
musta pipart

Praadimiseks:

õli

Lõika mozzarella paksemateks pulkadeks. 
Paneeri juustupulki esmalt jahus, siis lahtiklopitud munas ja seejärel soola ja pipraga maitsestatud riivsaias. 
Prae paneeritud juustupulki kuumas õlis või fritüürseadmes 1-2 minutit, kuni juust on sulanud ja riivsai on kuldpruun. 
Tilguta peale sidrunimahla ja serveeri kohe. 


PS! Et juust välja ei voolaks, ära lase õlil liiga kuumaks minna ja hoia potis korraga umbes 1,5-2 cm õli.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Senta


Chili con Carne

See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.

400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit
1 sai 

Kuumuta hakitus sibul õlis kollakaks.
Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades.
Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi.
Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.

Serveeri saiaga.

Peakokk: Elisaveta


Tuuletaskud kohupiimakreemiga

3 dl vett
80g võid
0.5 tl soola
180g jahu
4 muna

1 pk kohupiima
1 pk vahukoort
100 g vaarikaid
2 spl suhkrut

1. Lase potis vesi keema. Lisa või ja sool, lase sulada. 
2. Tõsta tulelt, lisa korraga kogu jahu ja sega kiiresti ühtlaseks.
3. Tõsta pott tulele tagasi ja sega kuni tainas tuleb külgedelt lahti  Peab moodustuma ühtlane pall. Tõsta tulelt ja lase u 5 min jahtuda (siis kerkib paremini)
4. Lisa ükshaaval (!) munad, sega iga lisamise järel tainas ühtlaseks. 
5. Pritsi tordipritsi abil küpsetuspaberile soovitud kujus tainas. Küpseta 220C juures 15 minutit, 200C juures veel 12 minutit. Keera kuumus nulli, ava ahjuuks ning lase küpsetisel 5 minuti lahtise ahjuuksega seista (temperatuuri langus ei ole nii suur). 

Täidis lisatakse kas alla tehtud augu kaudu või lõigatakse "müts" maha. Kasuta teist varianti.


Vahusta koor, lisa sellele suhkur, maitse järgi vaarikaid ja kohupiim. Täida taskud.

Allikas: toidukatsetus

Peakokk: Mariliis





11. dets.

Kartulid juustu ja ürtidega (valmivad muffinivormis)




4 tk Kartul
1 dl Riivitud parmesan
2 spl Oliiviõli
2 tk Küüslauguküüs
3 spl Hakitud murulauk
3 spl Hakitud värske tüümian
Peale puistamiseks riivitud parmesan
Sool
Must pipar
Serveerimiseks kreeka jogurt


Soovi korral meelepärased köögiviljad, nt kirsstomat, rooskapsas, paprikaribad

1. Koori ja viiluta pestud kartulid imeõhukeselt, parim oleks seda teha mandoliiniga.
2. Sega kartuliviilud kausis purustatud küüslauguküünte, oliiviõli, hakitud murulaugu, tüümiani ja parmesaniga. Maitsesta soola ja pipraga.
3. Tõsta kartuliviilud üksteise otsa võiga määritud muffinipanni pesadesse, puista üle veel riivitud juustuga.

4. Küpseta ahjus 30-40 minutit 200 kraadi juures või kuni tornid kaunilt kuldpruunid ja kartuliviilud küpsed.

Allikas: toidutare
Peakokk: Mariliis


Hõrk pajaroog peekoniga




1 pk Härmavilja pajarooga
100 g Võid
200g Kohvikoort
200 g Riivjuustu
300 g Peekonikuubikud
Soola
Pipart
Peterselli

Prae pannil peekonikuubikud.
Kalla Härmavilja pajaroog vormi ja maitsesta soolaga.
Kata köögiviljad riivjuustuga ja vala kohvikoort ning maitsesta pipraga.
Tõsta pajaroog ahju 180 kraadi juures 30-40 minutiks.

Tõsta peale praetud peekonid ja hakitud petersell.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk:Kristiin


PEHME PIPARKOOK TOORJUUSTUGLASUURIGA



400 g nisujahu
300 g suhkrut (Dansukker)
1 sl kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl söögisoodat
0.5 tl soola
5 dl keefirit
150 g pohlamoosi
100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli

Glasuur:
200 g maitsestamata Philadelphia toorjuustu
50 g toasooja võid
150 g tuhksuhkrut (Dansukker, u 3 dl)

Kaunistuseks:
pohli
röstitud sarapuupähkleid

Sega kuivained omavahel. Sega juurde keefir ja pohlamoos, viimasena lisa sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. 
Kalla 25x30 küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 35-40 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga).
Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Toorjuustuvõõba jaoks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.

Nipid ja soovitused:
Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, kuna söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, siis ei pruugi kook enam kerkida.

Tegelikult jätkub tainast ka veidi suurema ahjuplaadi jaoks. Tulemuseks on veidi õhem kook, millele kulub rohkem toorjuustuglasuuri. 25x30 cm vormis küpsetades jääb kook umbes 4 cm paksune.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Aija

20. nov.

Tai köögivilja-kevadrullid

12 lehte  filotainast
pintseldamiseks õli
2 tk munavalge

TÄIDIS
2 sl Õli
4 küünt Küüslauk
2 cm tükk Ingver
2 tk Porgand
2 tk Porrulauk
2 tk Paprika
100 g Riisinuudlid
2 sl Sojakaste
2 sl (magus) Tšillikaste
friteerimiseks õli
serveerimiseks magus tšillikaste

Sulata filotainas pakis. Haki küüslauguküüned ja ingver. Riivi porgand. Lõika porru ribadeks ja haki paprika. Vala riisinuudlitele peale keev vesi, lase 5 minutit pehmeneda ja kurna. Kuumuta wok-pannil õli ning prae küüslauk ja ingver kiirelt läbi. Lisa köögiviljad ja prae veel mõni minut. Siis lisa peeneks hakitud riisinuudlid. Vala peale soja- ja tšillikaste ning sega ühtlaseks. Tõsta tulelt ja jahuta. Pintselda iga tainalehte kergelt õliga ja lao tainalehed kihiti üksteise peale. Lõika kuueks umbes 15 x 15 cm suuruseks ruuduks. Aseta igale ruudule 2 sl täidist. Pintselda servad lahtiklopitud munavalgega. Keera kõigepealt mõlema poole ääred sisse ja siis ruudud rulli. Pintselda pealt munavalgega ja küpseta vokkimispannil rohkes õlis kuldpruuniks ( umbes 2-3 minutit ). Tõsta majapidamispaberile nõrguma. Serveeri magusa tšillikastmega.
Antud kogustest saab 12 rulli.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Marii


Kanapada

500 g broilerifileed
500 g kartuleid
4 porgandit
suvikõrvits
paprika
sibul
3 küüslauguküünt
1 pk vahukoort
sool;pipar
soovi korral maitserohelist

Ahi 200 kraadi juurde soojenema.
Kõigepealt prae tükeldatud kana võiga ja lisa soola, pipart. Koori ja tükelda kõik ülejäänud komponendid, lisa ahjuvormile õli  ning aseta kõik koostisained vormi, maitsesta. Küpseta ahjus umbes 45 minutit, kuni kõik komponendid pehmed, siis lisa juurde vahukoor ja kuumuta keemiseni.

Peakokk: Johanna



Vaarika-kakao rullbiskviit

4 muna
1,5 dl suhkrut
5 sl jahu
2 sl kartulijahu
3 sl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Täidiseks:

2 dl külmutatud vaarikaid
0,5 dl suhkrut
2 dl vahukoort
2 dl kohupiimapastat


Vahusta toasoojad munad suhkruga paksuks tihedaks vahuks.
Sega kuivained omavahel läbi ja sõelu need munavahu hulka. Sega ettevaatlikult läbi.
Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit.
Aseta lauale küpsetuspaber ja puista see suhkruga üle. See takistab biskviidil jahtumise käigus sinna külge nakkumast.
Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, koori küpsetamisel kasutatud paber ettevaatlikult maha, keera biskviit teise paberiga koos rulli ja lase jahtuda.
Täidiseks vahusta koor suhkruga ja sega hulka kohupiim.
Rulli biskviit ettevaatlikult lahti, määri täidis tainaplaadile, aseta sellele vaarikad ja keera küpsetuspaberi abil uuesti rulli. 
NB! Jäta u 3 cm tainaplaadi otsast täidisega katmata. Kui plaati kokku rullida, siis pressib ta täidist enda ees ja kui see on liiga ääre lähedal, siis lükkab see tegevus täidise mühinal üle ääre.

Peakokk: Anette




No comments:

Post a Comment