Monday, November 12, 2018

6a poisid

16.nov. -1.tund

Tuunikala-hakklihapallid

2 tuunikalakonservi (õlis)
400 g Rannamõisa hakitud kalkuni kintsuliha
100 g riivsaia
2 sl hapukoort
2 tl sinepit (maheda maitselist)
0,75 tl musta pipart
2 sl peterselli
soola

Nõruta tuunikala sõelal ja sega seejärel kõik ained omavahel kokku. Maitsesta soolaga. Vormi hakklihamassist õliste käte abil pisikesed pallikesed ning küpseta ahjuplaadil 200 kraadi juures 15 minutit.

Allikas: rannamõisa




Kanapasta

200 g spagette
125 g suitsupeekonit
200 g küpsetatud/grillitud kanaliha
4 sl meelepärast tomatikastet
2 sl hakitud tilli
50 g parmesani
soola, pipart oliiviõli

Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta ning säilita pool klaasi pastakeeduvett.
Prae peekoniribasid pannil paar minutit, seejärel lisa pannile kanaliha ning tomatikaste. Lisa juurde till ja vala pannile pool klaasi  pastakeeduvett. Sega ning lisa juurde parmesan ja keedetud spagetid. Maitsesta ning serveeri täiendava parmesani ja oliiviõliga.

Allikas: rannamõisa





MANDLIJAHUGA ŠOKOLAADIKÜPSISED




220g mandlijahu
peotäis hakitud tumedat šokolaadi
1 muna
3 spl kookosõli, sulatatud
½ tl küpsetuspulbrit
70 g pruuni suhkrut
näpuotsaga soola

Ühes kausus sega omavahel kokku mandlijahu, hakitud tume šokolaad, suhkur, küpsetuspulber, sool. Teises kausus vahusta muna kohevaks vahuks, lisa sulatatud (aga mitte kuum, sest kookosõli sulab juba 24-25 kraadi juures) kookosõli ning seejärel sega muna-õlisegu ja kuivsegu kokku.

Veereta tainast pisikesed pallid, suru nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil lamedamaks ja küpseta 190-kraadises ahjus 7-10 minutit. Võta nad välja pigem varem kui hiljem, piisab juba kergest jumekusest, kindlasti ei tohiks neid pruuniks küpsetada.

Allikas: altmõisa



23.nov. -2 tund

Pitsakeerud

u. 400g lehttaigent
100g salaamit
100g riivitud juustu
u. 100g purustatud tomateid
pitsa maitseainet
basiilikut
muna määrimiseks

Rullida lehttaigen jahusel laual ristküliku kujuliseks. Purustatud tomatite hulka segada maitseained ja tükeldatud basiilik ning määrida see lehttaignale, sinna peale asetada salaamiviilud ning riivitud juust. Rullida laiemast otstast kokku, lõigata viiludeks, määrida pealt munaga ning küpsetada 200 kraadises ahjus u. 15 minutit.

Allikas: kokkamine


Frikadellisupp

1 tk Sibul
2 spl Või
400 g Hakkliha
0.5 tl Kuivatatud või värsked ürdid
2 tk Munakollane
2 tk Saiaviil
3 tk Porgand
1 tk Väike porru
2 spl Või
2 tk Kartul
Maitseroheline
1 l Lihapuljong

1. Haki sibul peeneks ja prae võiga klaasjaks.

2. Sega hakkliha praetud sibula, ürtide ja munakollasega.

3. Lisa vees või piimas leotatud sai või sepik.

4. Sõltuvalt sööjate vanusest maitsesta või ära maitsesta soola ja pipraga. Sega tainas hoolsalt läbi.

5. Vormi teelusika või märgade pihkude vahel sobiva suurusega pallikesed. Keeda, kuni need pinnale kerkivad, ja siis veel paar minutit.

6. Prae tükeldatud porgand ja hakitud porru võiga peaaegu pehmeks. Tõsta porgand ja porru koos tükeldatud kartuliga keevasse lihapuljongisse. Keeda köögivili tasasel tulel pehmeks.

7. Lisa frikadellid ja lase korraks keema tõusta.

8. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Puista supile hakitud maitserohelist.

Allikas: toidutare


Sõrnikud ehk kohevad kohupiimakotletid

ca 14 sõrnikut

2 (kuhjaga) sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
3 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 muna
400 g ricotta kohupiima

Praadimiseks:
võid ja õli

Serveerimiseks:
jäätis

Sega kuivained omavahel. Lisa ülejäänud ained ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Lase tainal külmkapis seista vähemalt 3 tundi (kõige parem üleöö)*. Seejärel kuumuta pannil võrdses koguses võid ja õli ning pane pannile supilusika abil pisikesed kohupiimakuhjakesed**.

* Seistes muutub tainas paksemaks, tänu millele on teda mugav pannil küpsetada.
** Küpseta sõrnikuid pannil madalal kuni keskmisel kuumusel, sest nii saad kindel olla, et sõrnikud jäävad seest küpsenud ja kohevad, samas aga tekitavad küpsetades endale peale kerge kooriku. Lisa võid ja õli iga uute sõrnikute küpsetamisel!

Allikas: kokkama 



30.dets. - 3. tund

Krõbedad tacod hakklihaga




1.  1 pk Taco`sid
2.  300 g hakkliha
3.  1 sibul
4.  1 spl hapukoort
5.  2 spl tomatipastat
6.  2 küüslauguküünt
7.  1 punane paprika
8.  100 g riivitud juustu
9.  Musta pipart, punet, soola

Lehtsalat
Tomat
Värske kurk

–Pruunista hakkliha pannil.
–Lisa hakitud sibul, sega juurde 1 spl hapukoort ja 2 spl tomatipastat.
–Maitsesta pipra, pune, soola ning purustatud küüslauguga.
–Lisa hakitud paprika ja riivitud juust.
–Pane U-kujuliseks keeratud taco-lehed ahjuvormi üksteise kõrvale ja lisa taco`de õõnsustesse täidis.
–Hoia mõni minut 200-kraadises ahjus, kuni taco-koorik on kõvenenud.
–Serveerimisel võib kooriku vahele lisada veel värsket lehtsalatit, tomatit ja kurki.
–Söö otse käest ja naudi!


Allikas: http://lameleib.eu/retseptid/taco-retseptid/krobedad-tacod-hakklihaga/



Pannkoogilasanje maitserohelisega



Vilma Ülepannikoogijahu
1L vett
1 keskmine sibul
1 küüslauguküüs
500g hakkliha
Sool
Pipar
1 pakk tomatipüreed
1 pakk riivjuustu
Maitseroheline


Sega Ülepannikoogijahule 1L vett ja lase veidike taignal paisuda.
Kuumuta pann ja valmista ülepanni pannkoogid.
Haki 1 keskmine sibul ja 1 küüslauguküüs ning prae pannil koos 500g hakklihaga.
Maitsesta soola ja pipraga ning vala peale 1 pakk tomatipüreed ja kuumuta.
Lao pannkoogid 24cm koogivormi nii, et iga kihi vahele läheb hakkliha, riivjuustu ja maitserohelist.

Pane lasanje koos koogivormiga 180 kraadisesse ahju ja küpseta kuni riivjuust on sulanud.

Allikas: retseptisahtel


Tiramisu



200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.





4. tund- 7. dets.


Caesari salat broilerifileega



Valmistusaeg: 20-40 min
Kogus: 4 portsjonit

erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat)
300 g kirss- või tavalised tomatid
4 tk broilerifilee
Sool
Must pipar
4 viilu röstisai
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks)
50 g Parmesan
Caesari salatikaste
PEALE
Parmesan

Lao salatilehed taldrikutele või vaagnale. Viiluta tomatid ( kirsstomatid poolita ). Prae  broilerifilee tükid pannil väheses õlis mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola-pipraga. Jahuta veidi ja tõsta salatile. Prae ka saiaviilud õlis kuldseks. Jahuta veidi, lõika kuubikuteks ning tõsta salatile. Kaunista Parmesani juustu laastudega.

Allikas: toidutare


Peakokk: Karl-Ottomar



Pikkpoiss juustuga



500 g hakkliha
2 muna
3 sl hapukoort

2 sl jahu või 1 toores riivitud kartul
100 g juustu
muskaatpähklit
hakklihamaitseainet
pipart
soola
majoneesi peale määrimiseks

Peamine nipp selle roa õnnestumisel on hoolas käsitsi sõtkumine. Kõigepealt sõtku hästi läbi hakkliha, muna ja hapukoor. Lisa maitseained ja osa juustust. Sõtku seni, kuni tainas on ühtlane ja lööb kausi servast natuke lahti. Valmis mass pane ahjuvormi ja kata pealt majoneesi ja ülejäänud riivjuustuga. Pikkpoisi ümber võid laduda kooritud ja poolitatud kartuleid. Küpseta 180 kraadi juures praeahjus umbes tund aega.

Allikas: toidutare


AHJUKARTULID

Kartulid
sool, pipar

Koori kartulid, lao ümber hakklihapätsi ning maitsesta soola-pipra ja meelepärase ürdiga.  Küpseta rooga ahjus 60–80 minutit või kuni kartulid on küpsed ja pikkpoiss kuldpruun.

NIPP: Kartulid võid enne ahju panemist ka poolpehmeks ette keeta ja siis 20 minutit enne roa valmimist alles ahjuplaadile tõsta. Nii saad krõbedamad kartulid.

Allikas:toidutare 



Peakokk: Ron


Rullbiskviit vaarikate ja kohupiimakreemiga



Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit

Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 g värskeid  vaarikaid

Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti

Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim ja vaarikad
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. 
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, vaarikatega ja nt mündilehekestega.

Allikas : nami-nami


MÕNUSAD KAERAKÜPSISED


500 g kaerahelbeid
4 suurt muna
150 g suhkrut
150 g sulatatud võid
1 tl vanilliekstrakti

100 g heledaid seemneteta rosinaid


Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Maitsesta vanilliekstraktiga, lisa sulavõi, kaerahelbed ja rosinad. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud ahjuplaadile ning küpseta 180kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on helepruunid. Lase veidi jahtuda, siis tõsta küpsised ettevaatlikult alusele. 

Küpsised säilivad õhukindlas karbis kuni paar päeva.

Allikas: Nami-nami



Peakokk: Sebastian




No comments:

Post a Comment