Thursday, January 23, 2020

7 b poisid

1. tund - 30. jaan.

Lihtne seljanka



150 g erinevaid lihatooteid (sink, suitsuvorst, kanafilee)
150 g viinereid
7 dl vett
1 sibul
100 g marineeritud kurki
100 g tomatipastat
0,5 sl jahu
1 sl toiduõli
sool
pipar
suhkur
till (oliivid,kapparid,sidrun)
Haki sibul ning lõika kurk ja lihatooted kuubikuteks.
Prae pannil õlis sibulatükid, lisa lihatoodete tükid (aga mitte viineritükid).
Lisa tomatipasta, kuumuta kõik läbi.
Lisa jahu ja sega korralikult.
Aja vesi keema, lisa pannil olev segu ning kurgitükid.
Keeda tasasel tulel umbes 10 minutit ja lisa siis viineritükid.
Puista peale hakitud tilli. Soovi korral lisa oliive ja kappareid. Serveeri hapukoorega.

 Peakokk: Germo


Plov e. pilaff



500 g Sealiha (välisfilee) kuubikud
270 g Riis
1 tk Porgand
1 tk Sibul
80 g Tomatipüree
700 ml Vesi
Sool
Pipar
Petersell

1. Tükelda sealiha suuremateks kuubikuteks (2-3 cm), prae pannil läbi ja maitsesta.
2. Kuumuta õlis kooritud ja tükeldatud porgand ning sibul. Lisa porgandile-sibulale tomatipüree ja kuumuta paar minutit. 
3. Lisa potti lihakuubikud ja kuum (keedetud) vesi, aja kogu pada keema ja hauta tasasel tulel edasi.
4. Pese riisi mitmeid kordi külmas vees ning lisa ta seejärel potti ülejäänud toiduainete juurde.
5. Seejärel sega riis ülejäänud pajaga kergelt läbi. 
6. Jätka tasasel tulel hautamist, kuni riis on pehme. Jälgi, et vedelikku oleks piisavalt ja toit ei kõrbeks põhja, vajadusel vala pisut kuuma vett juurde.
7. Serveeri peterselliga.

NB: Ära plovi haudumise ajal eriti sega, muidu kaotab roog oma mõnusa struktuuri. 

Allikas: menüü



Peakokk: Karl


ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)



200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.

NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Aleksander



2. tund - 6. veebr.

PITSA


Hapukooretainaga pitsapõhi

Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head.

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: linnuliha

 1 sibul
 300 g kanaliha
 1 paprika
  2-3 tomatit
 200 g riivjuustu
 4-5 spl tomatipastat
sinihallitusjuust
väike ananassikonserv

 pitsamaitseainet 


Määri eelküpsetatud taignale tomatipasta. Prae pannil läbi tükeldatud sibul ja kana, maitsesta ning laota taignale. Seejärel laota pitsale viilutatud tomat, tükeldatud sinihallitusjuust, ananass ja paprika. Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 180-200 ᵒC juures.

Peakokk: Märten


LASANJE HAKKLIHAGA

250 g lasanjeplaate 

Hakklihakaste:
2 hakitud sibulat
500 g hakkliha 
1 kimp hakitud peterselli
2 riivitud porgandit
400 g purustatud tomatit
2 dl vett
soola ja musta pipart
1 tl punet

Juustukaste:
50 g võid
60 g nisujahu (1 dl)
1 l piima
100 g riivitud juustu (2 dl)
soola ja musta pipart

Valmista hakklihakaste: pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10-15 minutit, maitsesta punega.

Valmista juustukaste: sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5-6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2-3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30-40 minutit.
Enne serveerimist lase veerand tundi seista - siis on lasanjet parem lõigata.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Jason



Rullbiskviit vaarikate ja kohupiimakreemiga

Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit

Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300  g vaarikaid

Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti

Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim ning marjad.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. 
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all.

Allikas: nami-nami
Peakokk. Ott



3. tund - 13. veebr.

Sibularõngad

 2 suurt sibulat
150 g jahu
42 g maisitärklist
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
1 tl küüslaugupulbrit
1/4 tl musta pipart
1/4 tl cayenni pipart
mullivesi
220 g riivsaia
pudel õli

Lõika sibul umbes 1/2 cm suurusteks seibideks, eralda rõngad üksteisest. Sega kuivained ning maitseained, vala pidevalt segades juurde mullivett (järk-järgult) kuni taigen on paraja paksusega. Kasta sibularõngad taignasse, siis riivsaia ning aseta taldrikule. Kuumuta õli (umbes 170- 180 kraadi C) ning kuumuta rõngaid umbes 1- 2 minutit, kuni need on kuldpruunid ja krõbedad.Aseta need majapidamispaberile, et üleliigne rasv nõrguks.
Soovi korral puista üle soolaga.

Allikas: You Tube

Dipikaste

100 g majoneesi 
100 g hapukoort
100 g Merevaiku
küüslauguküüs

Peakokk: Sten

Chilli con carne

See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.

 sai
400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit

Kuumuta hakitus sibul õlis kollakaks.
Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades.
Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi.
Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.
Serveeri saiaga. 

Peakokk: Tanel



Šokolaaditükkidega imehead muffinid

muffinivormid
2 suurt muna
125 g võid
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl piima
110-120 g šokolaaditükke (võib kasutada valget, tumedat või piimašokolaadi või siis kõiki koos)

Allikas: tasubiseteha
Peakokk: Mihkel

No comments:

Post a Comment