16. okt.
Kartuli-juustupulgad
8 kartulit220 g hapukoort
2 tl soola
1 tl pipart
200 g riivjuustu
2 tl kartulijahu
2 suurt muna
6-8 spl riivsaia
praadimiseks õli
kastmeks 300 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
maitserohelist
soola
pipart
1,5 tl sidrunimahla
Puhasta ja koori kartul, tükelda ja keeda pehmeks.
Vala ära kartuli keeduvesi ja lisa hapukoor, riivjuust, kartulijahu ja maitseained. Sega ühtlaseks massiks.
Kata segu toidukilega ja pane 30 minutiks külmikusse puhkama (tunnis hoiame vähem, võid panna sügavkülma 10 minutiks).
Seejärel vormi kartuli-juustusegust 1 x 1 cm paksused pulgad.
Keeruta pulki lahtiklopitud munas ja seejärel riivsaias.
Kui valmistad pulgad praadides, siis vala pannile või paksu põhjaga potti 4–5 cm õli ja kuumuta see 180–200 °C.
NB! Pulki võib küpsetada ka ahjus! Sel juhul eelsoojenda ahi 200 °C peale, laota kartulipulgad väikeste vahedega küpsetuspaberile ja pihusta peale õli.
Küpseta kuni pulgad on kuldpruunid. Tõsta valminud kartulipulgad köögipaberiga kaetud alusele nõrguma, et vabaneda liigsest õlist.
Kuniks kartuli-juustupulgad nõrguvad ja veidi jahtuvad, sega kokku kastme koostisosad: maitsestamata jogurt või hapukoor, maitseroheline, sool, pipar ja sidrunimahl.
Serveeri kuumalt koos kastmega.
Klassikalised pelmeenid
Isevalmistatud pelmeenid on tunduvalt maitsvamad ja mahlasemad kui poest ostetud. Pelmeene tasuks süüa koos puljongiga, kuhu on ohtralt puistatud rohelist sibulat ja muud maitserohelist.Valmistusaeg: 20-40 min+ 30 minutit taina tahenemiseks külmkapis
PELMEENITAINAS
400 g Nisujahu
1 tk Muna
1 tl Sool
1.5 dl Vesi
TÄIDIS
500 g Hakkliha (sea- või kodune hakkliha)
2 tk Sibul (peeneks hakitud)
Sool
Must pipar
1 dl Puljong
Õli (liha praadimiseks)
Puljong (pelmeenide keetmiseks)
Hapukoor (serveerimiseks)
Maitseroheline (serveerimiseks)
Prae hakitud sibulad keskmisel kuumusel klaasjaks. Sega sibul hakkliha, soola ja pipraga
ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks. Taina jaoks tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, et moodustuks tihke ja ühtlane tainas. Keera tainapall kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1–1,5 mm paksuseks. Vormi 6–7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja pigista ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks. Kuumuta potis puljong ja keeda pelmeene paar minutit, kuni nad tõusevad pinnale. Serveerides tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning tõsta kõige peale pelmeenid. Paku juurde hapukoort.
500 g Hakkliha (sea- või kodune hakkliha)
2 tk Sibul (peeneks hakitud)
Sool
Must pipar
1 dl Puljong
Õli (liha praadimiseks)
Puljong (pelmeenide keetmiseks)
Hapukoor (serveerimiseks)
Maitseroheline (serveerimiseks)
Prae hakitud sibulad keskmisel kuumusel klaasjaks. Sega sibul hakkliha, soola ja pipraga
ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks. Taina jaoks tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, et moodustuks tihke ja ühtlane tainas. Keera tainapall kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1–1,5 mm paksuseks. Vormi 6–7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja pigista ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks. Kuumuta potis puljong ja keeda pelmeene paar minutit, kuni nad tõusevad pinnale. Serveerides tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning tõsta kõige peale pelmeenid. Paku juurde hapukoort.
Šokolaadi fondant ehk laavakook
200 g tumedat šokolaadi
200 g võid + määrimiseks paar spl Kakaod
4 muna
6 spl suhkrut
4 spl nisujahu
1 näputäis soola
100 g vaarikaid
jäätis
Määri ramekin-vormid võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või vesivannil. Vahusta munad suhkru ja soolagaga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta veel mõned minutit. Sõelu juurde jahu ja sega veel paar minutit. Kalla segu ettevalmistatud vormidesse. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 10-12 minutit. Kummuta taldrikule ning serveeri kohe.
Serveerige näiteks jäätise ja marjadega.
30. okt.
Lavaširullid suitsukanaga
Täidis:
1 jääsalat
100 g puhastatud suitsukana või -kalkunit
100 g majoneesi
100 g meelepärast toorjuustu või sulatatud juustu
100 g riivitud juustu
Kaunistuseks:
värsket kurki või ananassikonservi
värsket peterselli
Laota lavašš lauale ja lõika pikuti pooleks. Määri peale õhuke kiht sula- või toorjuustu ning kata jääsalatilehtedega.
Riivi juust peene riiviga, haki suitsukana peeneks. Sega riivjuust ja suitsukana majoneesiga. Määri segu salatilehtedele, puista peale hakitud kurki või ananassi ja keera lavašš pikuti tihedalt rulli.
Serveeri kohe või mässi toidukilesse ja hoia serveerimiseni jahedas.
Vahetult enne serveerimist lõika tükkideks, kaunista kurgiviilude või ananassitükikestega ja peterselliga.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Kenneth
Burger
500 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart
Kaste:
2 dl kvaliteetset majoneesi
2 dl hapukoort
3 sl head ketšupit
Serveerimiseks:
16 väikest täisterakuklit
16 viilu juustu
3 tomatit
lehtsalatit
punane sibul
3 hapukurki
Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.
Allikas: rakverelk
Peakokk: Oskar
Jaapani pannkoogid
4 muna
100 g suhkrut
240 ml piima
190 g jahu
8 munavalget
Serveerimiseks:
vahtrasiirupit
maasikaid
Sega kokku 4 muna ja 100 g suhkrut.
Seejärel lisa sinna piim ja siis jahu ning sega ühtlaseks seguks.
Vahusta eraldi 8 munavalget kõvaks vahuks ja sega ettevaatlikult (lusikat alt ülespoole tõstes) seguga.
Küpseta kergelt õlise ja keskmise kuumusega pannil pannkoogid.
Pannkoogid peaksid kerkima ja minema kuldpruuniks.
Serveeri marjade ja/või vahtrasiirupiga.
Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Lauri
6. nov.
Juusturull
500 g pärmi-lehttaigen
200 g riivjuustu
1 muna
jahu
Pane ahi sooja.
Raputa lauale jahu ja rulli taigen lahti, raputa juust taignale, rulli kokku, lõika viilud ja aseta ahjupannile. Klopi muna tassis kahvliga lahti, pintselda rullid munaga üle, küpseta.
Peakokk: Cristofer
Pepperoni pitsa
Hapukooretainaga pitsapõhi, ka ilma pärmita
Selle tainaga jääb pitsa samuti meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head.
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort
Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.
Allikas: kokkama
3 tomatit
300 g pepperoni vorsti
5 sl tomatikastet
1 tl pitsamaitseainet
200 g juustu
väike purk konservananassi
Valmista taigen.
Määri eelküpsetatud pitsapõhjale ketšupit või tomatikastet.
Lisa sinna ka salaamivorst ning raputa peale pitsamaitseainet.
Viiluta tomat ja jaota pitsale, soovi korral lisa ka ananassitükke.
Riivi juust ja puista kõige peale.
Peakokk: Keith
Rullbiskviit maasikate ja kohupiimakreemiga
Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 - 400 g värskeid maasikaid või vaarikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti
Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Karl
No comments:
Post a Comment