Thursday, October 3, 2024

8.b

30. mai

Lavashirullid


2 pakki LameLeib Classic Lavashi
200g sulatatud juustu
Lehtsalatit (16-18 suurt salatilehte)
½ magusat paprikat
9 juustuviilu
2 tomatit
¼ värsket kurki
5 singiviilu
¼ punast sibulat
Kartulikastet (krõmpsuva kurgiga)

Viiluta paprika, tomat, kurk, sibul ja sink.
Määri Classic Lavashile kiht sulatatud juustu
Laota salatilehed lavashile laiali ning lisa kõik koostisosad üksteise järgi, et nad ei oleks teineteise peal, nii on lihtsam lavashi rulli keerata. Vaata pilte!
Lisa kaste ning keera lavash tihedalt rulli.
Lõika diagonaalis meelepärased tükid.
Jätka sama teise lavashiga.

Allikas: lameleib


Köögivilja-hakkliha struudel

500 g pärmi lehttainast
1 Härmavilja köögivilja segu
400 g hakkliha
2 tl jahu
2 tl provence ürdisegu
soola
pipart
1 muna määrimiseks
kaunistamiseks seesamiseemneid
praadimiseks ekstra neitsioliiviõli


Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
Prae pannil hakkliha ja lisa Härmavilja köögiviljasegu ,lisa jahu ja maitseained.
Tõsta segu jahtuma.
Rulli lahti tainas ja jaga see kolmeks ning lõigu ääred umbes 1 cm paksusteks.
Pane hakkliha ja köögiviljasegu taina keskele.
Sõlmi tainas ümber segu ja pintselda munaga ning raputa peale seesamiseemned.
Küpseta umbes 25 minutit või kuni kuldpruun.
Serveeri koos toorsalatiga.




Šokolaadiruudud (brownies)

200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.

NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami


2. mai

Kana-takod -  5 punkti


10 taco-taskut
1 terve grillkana või suitsukana
frillice't, jääsalatit või muud krõmpsuvat lehtsalatit
3 hakitud tomatit
2 dl Salsa-kastet
riivitud juustu
hapukoort
guacamole't või avokaadodippi

Kuumuta ahi 180 °C. Võta taco-taskud karbist välja ning laota üksteise kõrvale ahjuplaadile. Kuumuta 5-10 minutit. 
Samal ajal puhasta kanaliha luudelt ning ribasta.
Aseta kanaliharibad taco-taskutesse, lisa ribastatud salatilehed, hakitud tomat, salsa-kaste, riivitud juust, hapukoor ja kiire avokaadodipp. 

Allikas: nami-nami



Parmesani kana pasta - 8 punkti

500 g  kanarind
2 küüslauguküünt, suur
1 sibul, väike
2 spl peterselli, värsket
1/4 tl punaseid tšillihelbeid
200 g  tomatikastet
300 g Penne pasta
1 spl Itaalia maitseainet
 Sool ja värskelt jahvatatud must pipar
1 spl Oliiviõli
1 spl võid, soolamata
200 g Parmesani juustu

Peakokk: Loore

Kiire avokaadodipp

2 küpset avokaadot
1 pakk Santa Maria guacamole maitseainesegu

Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi ning uurista viljaliha kaussi. Tambi viljaliha katki, lisa guacamole maitseainesegu ja sega ühtlaseks. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Marii




Crumble cookies- 9,6 punkti

150 g toasooja pehmet võid
75 g valget suhkrut
75 g  tumedat suhkrut 
1 muna
250 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit 
0,5 tl soola
1 tl vaniljesuhkrut

Crumble kate:
50 g võid (külm)
60 g jahu
30 g pruuni suhkrut
soovi korral kaneeli 0,5 tl 

1.Vahusta pehme või suhkrutega kreemiks, lisa vanill ning muna sega ühtlaseks. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Vala jahu võikreemi juurde, sega (aga  ära üle sega)
2. Crumble kate:
Haki külm või tükkideks ja näpi kokku jahu ja suhkruga kuni saad puruse segu
3. Vormi taignast  pallid (ca golfipalli suurused), vajuta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil veidi lamedamaks.
4. Puista peale crumble katet.
5. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures u 12-15 minutit, kuni küpsised on alt ja külgedelt veidi värvi saanud, aga seest veel pehmed. 
6. Tõsta plaat ahjust, lase küpsistel plaadil 10 minutit jahtuda enne kui tõstad restile - nad on algul pehmed , aga tahenevad jahtudes.

Peakokk: Arabella





13.dets.

Juustu-singi quiche - 8,6 punkti

Põhja koostisained
150 g toasooja võid
75 g Kreeka jogurtit või hapukoort
1 L suuruses muna
1 tl soola
3 tl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
350 g jahu

Koostisained
60 g toorjuustu
50 g kohupiima
1 L suuruses muna
1 spl piima
80 g juustu
60 g sinki või peekonit
Soola
Pipart

Vahusta toasoe või soola ja suhkruga ning lisa muna ja Kreeka jogurt.
Sega jahu küpsetuspulbriga ja sega kokku ülejäänu.
Pane umbes pooleks tunniks tainas külma.
Eelsoenda ahi 200 kraadini.
Sega kokku kõik täidise koostisosad.
Pane quiche ahju 200 kraadi juures 15-20 minutiks.

Peakokk: Kristelle

Pitsa kanaga - 4,8 punkti

Hapukooretainaga pitsapõhi
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort

Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head. Erineb, küll klassikalisest pitsapõhjast, kuid samas on just selle retsepti järgi valmistatud pitsapõhi palju lemmik. Üks lemmikumaid!

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: rannamõisa

Kate:
2 kanafileed
1 sl õli
200 g tomatikastet
100 g  spinatit
100 g sinki
100 g sinihallitusjuustu
4 dl riivjuustu
ürte

Katte jaoks tükelda kanafilee ja küpseta pannil. Tükelda sink ja sinihallitusjuust. Rulli tainas ahjuplaadile. Määri peale tomatikaste.  Laota pitsale katte koostisained ning puista peale riivjuust ja ürdid ning küpseta.

Peakokk:Mirtel


Vanillikreemiga ekleerid - 6,8 punkti

TAINAS
130 ml täispiima
50 g Või
0.25 tl Sool
80 g Nisujahu
2 M suuruses muna

KREEM
2 M suuruses muna
2 sl Suhkur
Sool
2 sl Nisujahu
Vanillikaun
2,5 dl Rõõsk koor 10%
2 sl võid

GLASUUR
100 g Tume šokolaad
2 sl Või
0,5 dl Rõõsk koor 35%

1. Pane potti piim, sool, võitükid ja kuumuta keemiseni ja võta tulelt.
 Lisa ühekorraga kogu jahu, sega puulusikaga hoogsalt ühtlaseks. Pane pott tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel. Sega pidevalt, kuni tainas lööb seintest lahti ja moodustab palli - umbes 5 minutit.  Tõsta pliidilt ja lase jahtuda 50–60 kraadini, nii et tainas oleks katsudes soe. Klopi ükshaaval hulka munad. Iga muna lisamise järel klopi tainas jälle ühtlaseks.

2. Pritsi küpsetusplaat veepritsiga märjaks ja kata küpsetuspaberiga. Pritsi kondiitripritsiga plaadile u 10 cm ribad. Küpseta 210- kraadises ahjus u 10 minutit, siis alanda ahju temperatuur 190 kraadini ning küpseta veel 10-15 minutit. Keera kuumus kinni, ava korraks uks, et aur välja tuleks, ja lase ekleeridel veel 10 min ahjus olla. Kindlasti ära ahjuust küpsetamise esimesel poolel lahti tee!

3. Kui võtad ekleerid ahjust välja, tee nende põhjale 2 auku, kustkaudu pääseb aur välja , ekleer läheb seest kuivaks ja seda on aukude kaudu hea täita. Jahuta ekleerid restil.

4. Kreemi jaoks klopi muna suhkruga ja näpuotsatäie soolaga lahti. Sõelu hulka jahu ja sega vispliga ühtlaseks. Lisa 0,5 dl koort. Ülejäänud koor kuumuta väikeses potis koos vanillikaunast kraabitud seemnetega keemiseni, tõsta kohe tulelt ja nirista pidevalt vispeldades munasegusse. Kalla kreem tagasi potti ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades paksenemiseni. Võta tulelt, sega juurde või. 

5. Pritsi jahtunud kreem tordipritsiga tainasse.

6. Sulata šokolaad ja koor vesivannil ning sega pidevalt. Lase veidi jahtuda ja määri spaatliga kookidele.

Peakokk:Meribel



 
4. okt.

Röstsai pošeeritud muna, avokaado ja krõbeda peekoniga


6 viilu Leiburi mitmevilja Rösti
1 küps avokaado
12 suitsupeekoni viilu
võid
Parmesani laaste
soola, pipart

Pošeeritud muna:

1 l vett
1 tl soola
1 sl äädikat (30%)
6 muna

Rösti saiaviilud. Koori avokaado, eemalda südamik ning viiluta õhukesteks viiludeks. Määri röstsaiadele või ja kata avokaado viiludega. Prae peekon pannil mõlemalt poolt krõbedaks ning aseta igale röstsaiale 3 viilu.



Pošeeritud munade valmistamiseks lase liiter vett potis keema ning lisa 1 tl soola ja 1 spl äädikat. Alanda kuumus, et vesi ei keeks väga suurte mullidega. Keeruta potis lusikat nii, et tekiks n-ö. veekeeris, löö muna ettevaatlikult vette ja keeda 4-5 minutit pidevalt vett lusikaga keerutades. Tõsta muna küpsetuspaberile nõrguma. Seejärel valmista sama meetodiga (samas vees) teised munad.
Pane valmistatud muna peekoniviiludele. Tee noaga väike lõhe munadesse, et munakollane  kergelt välja voolaks ning moodustaks saiale kastme. Raputa peale soola ja pipart ning kata Parmesani laastudega.

Allikas: leibur


Lihtne koogel-moogel

6 muna 
6 teelusikatäit suhkrut ( maitse järgi )

Pane muna(d) kaussi, lisa ka suhkur. Seejärel võta mikser ning vahusta see korralikult läbi. 



11. okt.

Burger - 8,1 punkti

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
1 dl hapukoort
2 sl head ketšupit

Serveerimiseks:
10 väikest täisterakuklit
10 viilu juustu
2 tomatit 
lehtsalatit
sibul
2 hapukurki

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk
Peakokk: Melissa

Paella - 6,4 punkti

Hispaania köök
8-10 õpilasele

3 sl õli
4-6 väikest kana poolkoiba või 200 g kanafileed
100 g suitsupeekonit
150-250 g mereande (krevetid)
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 dl riisi
1 punane paprika või tomat
1 dl külmutatud herneid
1 sidrun
5 dl vett+ 1 kanapuljongi kuubik
näpuotsatäis safranit või 1/2 tl kurkumi
pipart, cayenni pipart

Haki sibul, küüslauk peeneks, lõika peekon tükkideks. Kuumuta suurel pannil õli ja prae selles kanakoivad ja peekonitükid. Lisa sibul ja küüslauk ja prae segades.
Lisa maitseained ja riis, kanapuljong (keeda 5 dl vett ja lisa puljongikuubik). Sega ja lase keema.
Hauta kaane all tasasel tulel, kuni riis on peaaegu pehme (15-20 min). Lisa herned ja paprikatükid, sega õrnalt. Lisa roa peale mereannid. Hauta veel 5 min kaane all. Serveerimisel lisa sidrunisektorid, mida iga sööja saab ise toidule pigistada.

Peakokk: Karolina


Õunapommid - 7,5 punkti

10 väiksemat õuna
kaneeli
suhkrut
lehttainast
1 muna määrimiseks
soovi korral rosinaid, pähkleid
50 g võid


Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Uurista õuntel südamikud nii välja, et põhi jääks alles - muidu ei saa õunu täita. Sega kaneel ja suhkur ning täida sellega õõnestatud õunad. Kui soovid, lisa ka pisut rosinaid. Aseta igale õunale peale väike võitükike.

Jaota lehttainas nelinurkadeks. Tõsta ja venita taina servad pisut väljapoole, et saaksid õuna mugavamalt kinni katta. Aseta tainatükile täidetud õun ja venita-sõlmi taina nurgad õuna peale kokku.

Pintselda õunapommid enne ahju panekut lahtiklopitud munaga üle ning kui soovid, siis puista peale veel pisut suhkrut. Küpseta õunapomme ahjuplaadil umbes 20 minutit või kuni tainas on kuldne ja õun seest kenasti pehme.

Allikas: buduaar


Vaniljekaste

500 ml  3,5%-list piima
3-4 sl suhkrut
1 vaniljekaun
4 munakollast

Kõigepealt tuleb  vaniljekaun pikuti pooleks lõigata ja noa abil seemned välja kraapida. Panna kaun ja seemned piima sisse ja piim aeglaselt keema lasta. Kindlasti jälgida ja segada, et piim üle ega põhja ei keeks. Kui piim on keemiseni jõudnud, tõsta pott kõrvale ja lasta kaks minutit seista- vanilje annab sel ajal piimale maitset.

Samal ajal vahustada munad suhkruga heledaks vahuks. Seejärel niristada kuum piim munade hulka, samal ajal pidevalt edasi vahustades. Kui kogu piim on niiviisi munade hulka klopitud, valada segu tagasi potti, tõsta taas pliidile ning kuumutada 3-4 minutit, kuni kaste pakseneb. Piisab sellest, kui kaste katab ilusti puulusika tagumise külje. Eemaldada kaste pliidilt ja lasta jahtuda (kuigi soojalt on ka hea).

Peakokk: Helen

No comments:

Post a Comment