13.dets.
Juustu-singi quiche
Põhja koostisained
150 g toasooja võid
75 g Kreeka jogurtit või hapukoort
1 L suuruses muna
1 tl soola
3 tl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
350 g jahu
Koostisained
60 g toorjuustu
50 g kohupiima
1 L suuruses muna
1 spl piima
80 g juustu
60 g sinki või peekonit
Soola
Pipart
Vahusta toasoe või soola ja suhkruga ning lisa muna ja Kreeka jogurt.
Sega jahu küpsetuspulbriga ja sega kokku ülejäänu.
Pane umbes pooleks tunniks tainas külma.
Eelsoenda ahi 200 kraadini.
Sega kokku kõik täidise koostisosad.
Pane quiche ahju 200 kraadi juures 15-20 minutiks.
Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Kristelle
Pitsa kanaga
Hapukooretainaga pitsapõhi
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort
Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head. Erineb, küll klassikalisest pitsapõhjast, kuid samas on just selle retsepti järgi valmistatud pitsapõhi palju lemmik. Üks lemmikumaid!
Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.
Allikas: rannamõisa
Kate:
2 kanafileed
1 sl õli
200 g tomatikastet
100 g spinatit
100 g sinki
100 g sinihallitusjuustu
4 dl riivjuustu
ürte
Katte jaoks tükelda kanafilee ja küpseta pannil. Tükelda sink ja sinihallitusjuust. Rulli tainas ahjuplaadile. Määri peale tomatikaste. Laota pitsale katte koostisained ning puista peale riivjuust ja ürdid ning küpseta.
Peakokk:Mirtel
Vanillikreemiga ekleerid
TAINAS
130 ml täispiima
50 g Või
0.25 tl Sool
80 g Nisujahu
2 M suuruses muna
KREEM
2 M suuruses muna
2 sl Suhkur
Sool
2 sl Nisujahu
Vanillikaun
2,5 dl Rõõsk koor 10%
2 sl võid
GLASUUR
100 g Tume šokolaad
2 sl Või
0,5 dl Rõõsk koor 35%
1. Pane potti piim, sool, võitükid ja kuumuta keemiseni ja võta tulelt.
Lisa ühekorraga kogu jahu, sega puulusikaga hoogsalt ühtlaseks. Pane pott tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel. Sega pidevalt, kuni tainas lööb seintest lahti ja moodustab palli - umbes 5 minutit. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda 50–60 kraadini, nii et tainas oleks katsudes soe. Klopi ükshaaval hulka munad. Iga muna lisamise järel klopi tainas jälle ühtlaseks.
2. Pritsi küpsetusplaat veepritsiga märjaks ja kata küpsetuspaberiga. Pritsi kondiitripritsiga plaadile u 10 cm ribad. Küpseta 210- kraadises ahjus u 10 minutit, siis alanda ahju temperatuur 190 kraadini ning küpseta veel 10-15 minutit. Keera kuumus kinni, ava korraks uks, et aur välja tuleks, ja lase ekleeridel veel 10 min ahjus olla. Kindlasti ära ahjuust küpsetamise esimesel poolel lahti tee!
3. Kui võtad ekleerid ahjust välja, tee nende põhjale 2 auku, kustkaudu pääseb aur välja , ekleer läheb seest kuivaks ja seda on aukude kaudu hea täita. Jahuta ekleerid restil.
4. Kreemi jaoks klopi muna suhkruga ja näpuotsatäie soolaga lahti. Sõelu hulka jahu ja sega vispliga ühtlaseks. Lisa 0,5 dl koort. Ülejäänud koor kuumuta väikeses potis koos vanillikaunast kraabitud seemnetega keemiseni, tõsta kohe tulelt ja nirista pidevalt vispeldades munasegusse. Kalla kreem tagasi potti ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades paksenemiseni. Võta tulelt, sega juurde või.
5. Pritsi jahtunud kreem tordipritsiga tainasse.
6. Sulata šokolaad ja koor vesivannil ning sega pidevalt. Lase veidi jahtuda ja määri spaatliga kookidele.
Peakokk:Meribel
4. okt.
Röstsai pošeeritud muna, avokaado ja krõbeda peekoniga
6 viilu Leiburi mitmevilja Rösti1 küps avokaado
12 suitsupeekoni viilu
võid
Parmesani laaste
soola, pipart
Pošeeritud muna:
1 l vett
1 tl soola
1 sl äädikat (30%)
6 muna
Rösti saiaviilud. Koori avokaado, eemalda südamik ning viiluta õhukesteks viiludeks. Määri röstsaiadele või ja kata avokaado viiludega. Prae peekon pannil mõlemalt poolt krõbedaks ning aseta igale röstsaiale 3 viilu.
Pošeeritud munade valmistamiseks lase liiter vett potis keema ning lisa 1 tl soola ja 1 spl äädikat. Alanda kuumus, et vesi ei keeks väga suurte mullidega. Keeruta potis lusikat nii, et tekiks n-ö. veekeeris, löö muna ettevaatlikult vette ja keeda 4-5 minutit pidevalt vett lusikaga keerutades. Tõsta muna küpsetuspaberile nõrguma. Seejärel valmista sama meetodiga (samas vees) teised munad.
Pane valmistatud muna peekoniviiludele. Tee noaga väike lõhe munadesse, et munakollane kergelt välja voolaks ning moodustaks saiale kastme. Raputa peale soola ja pipart ning kata Parmesani laastudega.
Allikas: leibur
Lihtne koogel-moogel
6 muna
6 teelusikatäit suhkrut ( maitse järgi )
Pane muna(d) kaussi, lisa ka suhkur. Seejärel võta mikser ning vahusta see korralikult läbi.
11. okt.
Burger
400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart
Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
1 dl hapukoort
2 sl head ketšupit
Serveerimiseks:
10 väikest täisterakuklit
10 viilu juustu
2 tomatit
lehtsalatit
sibul
2 hapukurki
Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.
Allikas: rakverelk
Peakokk: Melissa
Paella
Hispaania köök
8-10 õpilasele
3 sl õli
4-6 väikest kana poolkoiba või 200 g kanafileed
100 g suitsupeekonit
150-250 g mereande (krevetid)
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 dl riisi
1 punane paprika või tomat
1 dl külmutatud herneid
1 sidrun
5 dl vett+ 1 kanapuljongi kuubik
näpuotsatäis safranit või 1/2 tl kurkumi
pipart, cayenni pipart
Haki sibul, küüslauk peeneks, lõika peekon tükkideks. Kuumuta suurel pannil õli ja prae selles kanakoivad ja peekonitükid. Lisa sibul ja küüslauk ja prae segades.
Lisa maitseained ja riis, kanapuljong (keeda 5 dl vett ja lisa puljongikuubik). Sega ja lase keema.
Hauta kaane all tasasel tulel, kuni riis on peaaegu pehme (15-20 min). Lisa herned ja paprikatükid, sega õrnalt. Lisa roa peale mereannid. Hauta veel 5 min kaane all. Serveerimisel lisa sidrunisektorid, mida iga sööja saab ise toidule pigistada.
Peakokk: Karolina
Õunapommid
10 väiksemat õuna
kaneeli
suhkrut
lehttainast
1 muna määrimiseks
soovi korral rosinaid, pähkleid
50 g võid
Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Uurista õuntel südamikud nii välja, et põhi jääks alles - muidu ei saa õunu täita. Sega kaneel ja suhkur ning täida sellega õõnestatud õunad. Kui soovid, lisa ka pisut rosinaid. Aseta igale õunale peale väike võitükike.
Jaota lehttainas nelinurkadeks. Tõsta ja venita taina servad pisut väljapoole, et saaksid õuna mugavamalt kinni katta. Aseta tainatükile täidetud õun ja venita-sõlmi taina nurgad õuna peale kokku.
Pintselda õunapommid enne ahju panekut lahtiklopitud munaga üle ning kui soovid, siis puista peale veel pisut suhkrut. Küpseta õunapomme ahjuplaadil umbes 20 minutit või kuni tainas on kuldne ja õun seest kenasti pehme.
Allikas: buduaar
Vaniljekaste
500 ml 3,5%-list piima
3-4 sl suhkrut
1 vaniljekaun
4 munakollast
Kõigepealt tuleb vaniljekaun pikuti pooleks lõigata ja noa abil seemned välja kraapida. Panna kaun ja seemned piima sisse ja piim aeglaselt keema lasta. Kindlasti jälgida ja segada, et piim üle ega põhja ei keeks. Kui piim on keemiseni jõudnud, tõsta pott kõrvale ja lasta kaks minutit seista- vanilje annab sel ajal piimale maitset.
Samal ajal vahustada munad suhkruga heledaks vahuks. Seejärel niristada kuum piim munade hulka, samal ajal pidevalt edasi vahustades. Kui kogu piim on niiviisi munade hulka klopitud, valada segu tagasi potti, tõsta taas pliidile ning kuumutada 3-4 minutit, kuni kaste pakseneb. Piisab sellest, kui kaste katab ilusti puulusika tagumise külje. Eemaldada kaste pliidilt ja lasta jahtuda (kuigi soojalt on ka hea).
Allikas: tegemisi-toimetusi
Peakokk: Helen
No comments:
Post a Comment