19. mai
Tainas praetud kanafileed
500 g kana rinna- või kintsufileed
soola
paprikapulbrit või karripulbrit
Frittimistainas:
1 suur muna
1 dl piima
1 dl nisujahu
soola
Klopi kausis munad piimaga lahti, siis klopi vispliga juurde jahu ja sool. Lase 30-60 minutit paisuda.
Lõika kana(kintsu)fileed väiksemateks õhemateks tükkideks. Maitsesta kanatükid soola ja paprika või karripulbriga.
Kasta maitsestatud kanatükid tainasse ning prae pannil kuumas õlis mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Salatiks tükelda tomat, kurk. Lisa majonees ja hapukoor. Maitsesta pipra, soolaga.
Peakokk: Sandra
Klaasnuudlid hakkliha ning terava küüslaugukastmega
150 g seahakkliha
1-2 küüslauguküünt
2 cm tükk ingverijuurt
200 g klaasnuudleid
2 tl tšilli-oa pastat
2 tl tšillipulbrit
0,5 tl valget pipart
2 sl heledat sojakastet
1 sl tumedat sojakastet
3 sl toiduõli praadimiseks
0,5 l keeduvett
1 tl musti seesamiseemneid
1 peotäis hakitud rohelist sibulat kaunistamiseks
1. Keeda klaasnuudlid vastavalt juhendile ja pane esialgu kõrvale. Valmista keeduvesi.
2. Lisa vokpannile niipalju õli, et põhi oleks kaetud ja lase kuumeneda. Lisa hakkliha ja prae see hästi läbi.
3. Haki küüslauk ja ingver väga peeneks ja lisa see pannile liha juurde. Sega ning lisa tsilli-oapasta ja tsillipulber.
4. Lisa segule keedetud nuudlid ja sega hästi läbi.
5. Vala pannile keeduvett nii palju, et nuudlid oleksid veega kaetud. Hauta 2-3 minutit, lisa hele ja tume sojakaste ning valge pipar.
6. Hauta segu umbes 10-15 minutit, kuni vedelik on aurustunud, et nuudliroog ei jääks liiga vesiseks. Hautamise aeg sõltub nuudlite kvaliteedist: kõrgema kvaliteediga nuudleid tuleb hautada kauem.
7. Kaunista valminud nuudliroog mustade seesamiseemnete ja hakitud rohelise sibulaga.
Peakokk: Pille Riin
KOHUPIIMAKOOK
Põhi:
150 g kaerahelbeid
70 g õunapüreed/õunakastet
1 tl kaneeli
Täidis:
1,2 kg Otto pagari kohupiimapastat
4 muna
80 g mett
1 tl kaneeli
1 tl vaniljeekstrakti
Kaste:
100 g õunapüreed/ õunakastet
200 g (külmutatud) vaarikaid
Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning kata 20 cm diameetriga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Jahvata kaerahelbed saumikseriga (jäta suhteliselt jämedaks), lisa juurde õunapüree, kaneel ja veidi soola. Suru saadud mass ühtlaselt koogivormi põhja ja küpseta 7-10 minutit kuni see on kaunilt kuldne. Jäta jahtuma.
Täidiseks sega kokku kohupiimapasta, munad, vedel mesi ja vaniljeekstrakt.
Kalla segu küpsetusvormi ning küpseta endiselt 180 kraadi juures 40-50 minutit. Jäta koogi keskosa mõnusalt võbelevaks.
Lase koogil enne söömist täielikult jahtuda.
Kastmeks surista kokku vaarikad ja ülejäänud õunakaste. Serveerida võid kooki ja õunakastet eraldi või juba kastmega kaetud kooki.
Peakokk: Mirjam
28.apr.
Caesari salat kanafileega
8 viilu saia
erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat)
300 g kirss- või tavalised tomatid
4 tk broilerifilee
Sool
Must pipar
Kanamaitseaine
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks)
200 g Parmesan
Caesari salatikaste
Pese ja tükelda salatid väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Pese ja poolita kirsstomatid.
Tükelda broilerifilee kuubikuteks.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista ja/või sega hulka riivjuustu.
Peakokk: Mirtel
Makaronid kana-koorekastmes

400 g makarone (penne, fusilli)
500 g kanafileed või kintsuliha
2 sl õli
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
100 g riivitud Parmesani või muud kõvemat juustu
peotäis hakitud värsket basiilikut või peterselli
Lõika kana rinnafilee või kintsuliha väikesteks tükkideks või peenikesteks ribadeks. Haki küüslauk. Riivi vajadusel juust. Haki basiilik või rebi basiilikulehed väiksemateks tükkideks.
Kuumuta suures potis vesi keemiseni, et saaks sinna hiljem makaronid lisada.
Kuumuta suurel paksupõhjalisel praepannil õli keskmisel kuumusel. Lisa jaokaupa kanatükid (kõike korraga lisades jahtub pann liialt maha) ning prae segades, kuni kanatükid on kenasti jumekad.
Maitsesta soola-pipraga, siis lisa pannile küüslauk ja prae veel minut aega.
Nüüd kalla pannile rõõsk koor, sega läbi, alanda kuumust ja jäta kaste podisema. (Kui kasutad kuivatatud basiilikut, siis lisa see ka nüüd).
Keeda makaronid samal ajal al dente. Kui makaronid on valmis, siis kurna ja lisa kohe kana-koorekastme hulka, lisa ka juust ja basiilik. Sega õrnalt läbi, lase veel mõned minutid haududa ja serveeri.
Serveerimisel puista peale veel värsket peterselli ja riivitud juustu, soovi korral jahvata veskist veidi musta pipart ka juurde.
Peakokk: Liselle
SUUSSULAVAD KOHUPIIMAPONTŠIKUD
250 g teralist kohupiima
4 sl suhkrut, nt Billington's rafineerimata küpsetussuhkrut
2 keskmise suurusega muna
0.25 tl soola
0.5 tl söögisoodat
100 g (u. 1,75 dl) nisujahu
Frittimiseks:
rapsiõli
Peale:
Billington's rafineerimata tuhksuhkrut
Hõõru kohupiim suhkru ja munadega lahti. Lisa sool ja soodaga segatud jahu. Sega tainas valmis vahetult enne pontšikute küpsetamist, muidu "reageerib" sooda kohupiimaga ära ja pontšikud ei jää pontsakad!
Kuumuta väikeses potis toiduõli 180°C kraadini.
Võta kahe lusika abil tainast* ning kukuta ettevaatlikult kuuma õli sisse. Küpseta kuumas õlis kuldseks - vahepeal keera pontšikuid ringi (kui nad seda ise ei tee).
Kui pontšikud on kuldpruunid, siis tõsta vahukulbi abil köögipaberile nõrguma.
Valmis pontšikutele raputa peale tuhksuhkrut.
Nipid ja soovitused:
Tee nii: Võta kaks tavalist lusikat (sellised väiksemad supilusikad). Võta ühega lusikatäie tainast, siis teisega silu pealt ja siis libista teise lusika tainaportsu alla (ehk siis esimese lusika sisse) ja siis tasakesi (vajadusel esimese lusikaga aidates) aita tainaports kuuma õli sisse. Suts ja valmis ja uuele ringile. Ikka ühe lusikaga tainast, teisega siluda-trügida jne. Tulevad kõik täpselt ühesuurused ja üsna ümmargused, lisaks saab üsna kiiresti hakkama..
Kui õli on liiga kuum, pruunistuvad pontšikud liiga kiiresti ja jäävad seest tooreks. Kui õli on liiga külm, hulbivad pontšikud liiga kaua õlis ja imavad liialt õli endasse.
Kui Sul on õlitermomeeter, siis õli temperatuur peaks jääma 180°C-190°C vahele. Kui lisad potti korraga liiga palju pontšikuid, siis jahutab see temperatuuri liialt. Küpseta u 5-6 kaupa.
Peakokk: Karoliina
2. dets.
Tempura sushirullid
Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.
Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g toorjuustu
Tempura segu:
0,5 tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna
0,5 tass riivsaia või panko riivsaia segu
Serveerimiseks:
sojakastet
Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.
Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.
Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku.
Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Hanna
Tomatiga pasta
400 g spagette
400 g purustatud tomateid
3 küüslauguküünt
1 sibul
3 sl oliivõli
1 tl suhkrut
soola
musta pipart
peotäis värsket basiilikut
150 g riivitud parmesani või muud kõva juustu
Keeda suures potis soolaga maitsestatud vesi. Lisa pasta ja keeda see al dente (umbes 8-10 minutit). Nõruta pasta, kuid jäta pasta keeduvett alles.
Valmista tomatikaste: Kuumuta suurel pannil keskmisel kuumusel oliivõli, lisa hakitud küüslauk ja sibul. Prae seni kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa purustatud tomatid. Sega korralikult ja lase kaane all madalal kuumusel haududa 10-15 minutit, kuni see pakseneb. Kui tomatid on liiga happelised, lisa suhkrut.
Maitsesta kaste soola ja pipraga. Kui kaste on liiga paks, lisa pasta keeduvett, et saada soovitud konsistents.
Peakokk: Mirtel
Õunakrõbedik
600 g hapukaid õunu (nt Antonovka)
25 g seemneteta rosinaid
25 g suhkrut
kaneeliPurukate:
100 g nisujahu
50 g kaerahelbeid või rukkihelbeid või speltahelbeid
100 g külma võid
50 g demerara pruuni suhkrut
Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad viiludeks või väiksemateks tükkideks. Sega kausis õunad, rosinad, suhkur ja kaneel. Tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4-6 portsjonvormi sisse.
Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele.
Küpseta magustoitu 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja krõbe. Serveeri vanillikastmega.
Allikas: nami-nami
Vanillikaste
1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral
Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.
Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates.
Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!
Peakokk: Mia
7.okt.
Pitsarullid
500 g (pärmi-) lehttainast
6 sl valmis tomatikastet või ketšupit
150 g peenelt hakitud või hästi õhukeselt viilutatud sinki
150 g riivitud juustu
1 lahtiklopitud muna
1 tl kuivatatud punet või soolavaba pitsamaitseainet (nt Meira)
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli lehttainas kergelt jahusel laual 30x35 cm ristkülikuks. Määri peale tomatikastet, jättes 1 cm servadest puhtaks.
Laota hakitud sink ühtlaselt tainaplaadile, siis puista peale riivitud juust. Rulli laiemast otsast tihedasti rulli. Lõika hästi terava noaga 12 võrdse paksusega rulli.
Laota rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga, puista peale punet või ürdisegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni saiakesed on kerkinud ja kuldpruunid.
Lase saiakestel enne serveerimist 5-10 minutit jahtuda.
Korea porgandisalat
400 g porgandit (u 4 suuremat porgandit)
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
0.5 tl tšillipulbrit või tšillihelbeid
1 tl uhmris peenestatud koriandriseemneid
1 tl röstitud seesamiseemneid
1 sl suhkrut
0.5 sl veiniäädikat
maitse järgi soola
õli
Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Siis loputa külma jooksva vee all ja suru hästi kuivaks.
Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.
Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, tšilli, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, äädika ja soolaga. Lisa veidike õli.
Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Miina Liisa
Vardaliha ehk kebab lisanditega
500 g veise- või lamba- hakkliha
1 hakitud sibul
500 g värsket kartulit
basiilikut
köömneid
estragoni
hakitud münti
soola ja musta pipart
värsket kurki
värsket tomatit
hapukoort
1 purustatud küüslauguküüs
lavaššigrillvardaid
Sega hakkliha peenestatud sibula ja maitseainetega. Mätsi segu vees leotatud puuvarraste ümber.
Grilli kebabe ahjus umbes 15 minutit.
Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja puista peale hakitud maitserohelist.
Riivi värske kurk jämedalt, sega tomatitükkide, purustatud küüslaugu ja hapukoorega salatiks.
Serveeri, juurde paku lavašši.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Teesi
Pulgakoogid

250 g kandilisi (Selga) küpsiseid
175 g toorjuustu
sidrun
100 g piimašokolaadi
100 g valget sokolaadi
Pulgakookide pulgad – grillvardad
Kaunistamiseks nonparelle, suhkrumassist tehtud lilli jms
Pulgakookide pallide valmistamiseks alusta küpsiste purustamisega köögikombainis Seejärel lisa toorjuust ning mikserda segu uuesti ühtlaseks.
Ära segu liiga kaua mikserda – see kaotab taina vahelt ära õhu, tainas on rohkem kokku surutud ning tahenemisel tekivad selle sisse augud ehk pallid pragunevad hiljem külmkapis tahenedes.
Kuna pulgakookide segu on üsna magus (seetõttu need ka üsna väikeste ampsudena serveeritakse), siis võid magususe mahendamiseks lisada segusse näiteks apelsini-, laimi- või sidrunimahla, lisaks kuivatatud marjade laaste jms.
Kaalu tainast 20 g tainaportsud ning vooli neist käte vahel ilusad ümmargused pallid. Aseta kuskile alusele ning tõsta külmkappi tahenema. Pulka ära pallide sisse veel torka.
Tahenemine on vajalik selleks, et tainapallid muutuksid kõvadeks. Nii ei kuku nendesse torgatud pulgad välja ning glasuurimise ajal säilitavad nad endiselt oma kuju.
Sulata vesivannil enda valitud šokolaad, mida glasuurimiseks kasutada soovid. Vala sulatatud šokolaad anumasse, mis on kitsas ja sügav. Kasta pulgakookide pulgad 1-1,5 cm ulatuses glasuuri ning torka selle sama otsaga tainapalli sisse. Toimi kõigi pallidega sama moodi. Vahepeal neid külmkappi tõsta uuesti ei pea. Võid koheselt alustada terve pulgakoogi glasuuri sisse kastmisega.
Kui oled pulgakoogi glasuuri sisse pannud, siis ära palle glasuuris keeruta (see võib palli pulga otsast ära kukutada) ning ära hoia seda seal liiga kaua (kui glasuur on kogu palli ära katnud, tõsta see koheselt välja). Hoia pulgakooki nii kaua tassi kohal, kuniks kõik üleliigne glasuur on maha valgunud ning puista üle meelepärasega, mida kaunistamiseks oled valinud.Allikas: aumaliis
Peakokk: Mirtel
No comments:
Post a Comment