Tuesday, October 1, 2024

8.d

2. dets.

Tempura sushirullid

Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Hanna


Tomatiga pasta

400 g spagette
400 g purustatud tomateid
3 küüslauguküünt
1 sibul
3 sl oliivõli
1 tl suhkrut
soola
musta pipart
peotäis värsket basiilikut
150 g riivitud parmesani või muud kõva juustu

Keeda suures potis soolaga maitsestatud vesi. Lisa pasta ja keeda see al dente (umbes 8-10 minutit). Nõruta pasta, kuid jäta pasta keeduvett alles.
Valmista tomatikaste: Kuumuta suurel pannil keskmisel kuumusel oliivõli, lisa hakitud küüslauk ja sibul. Prae seni kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa purustatud tomatid. Sega korralikult ja lase kaane all madalal kuumusel haududa 10-15 minutit, kuni see pakseneb. Kui tomatid on liiga happelised, lisa suhkrut.
Maitsesta kaste soola ja pipraga. Kui kaste on liiga paks, lisa pasta keeduvett, et saada soovitud konsistents.

Peakokk: Mirtel


Õunakrõbedik

600 g hapukaid õunu (nt Antonovka)
25 g seemneteta rosinaid
25 g suhkrut
kaneeli

Purukate:
100 g nisujahu
50 g kaerahelbeid või rukkihelbeid või speltahelbeid
100 g külma võid
50 g demerara pruuni suhkrut

Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad viiludeks või väiksemateks tükkideks. Sega kausis õunad, rosinad, suhkur ja kaneel. Tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4-6 portsjonvormi sisse.
Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele. 
Küpseta magustoitu 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja krõbe. Serveeri vanillikastmega.

Allikas: nami-nami


Vanillikaste

1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral

Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.

Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates. 

Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Mia


 7.okt.

Pitsarullid


500 g (pärmi-) lehttainast
6 sl valmis tomatikastet või ketšupit
150 g peenelt hakitud või hästi õhukeselt viilutatud sinki
150 g riivitud juustu
1 lahtiklopitud muna
1 tl kuivatatud punet või soolavaba pitsamaitseainet (nt Meira)

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli lehttainas kergelt jahusel laual 30x35 cm ristkülikuks. Määri peale tomatikastet, jättes 1 cm servadest puhtaks.
Laota hakitud sink ühtlaselt tainaplaadile, siis puista peale riivitud juust. Rulli laiemast otsast tihedasti rulli. Lõika hästi terava noaga 12 võrdse paksusega rulli.
Laota rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga, puista peale punet või ürdisegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni saiakesed on kerkinud ja kuldpruunid.
Lase saiakestel enne serveerimist 5-10 minutit jahtuda.

Allikas: nami-nami


Korea porgandisalat

400 g porgandit (u 4 suuremat porgandit)
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
0.5 tl tšillipulbrit või tšillihelbeid
1 tl uhmris peenestatud koriandriseemneid
1 tl röstitud seesamiseemneid
1 sl suhkrut
0.5 sl veiniäädikat
maitse järgi soola
õli


Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Siis loputa külma jooksva vee all ja suru hästi kuivaks.
Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.
Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, tšilli, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, äädika ja soolaga. Lisa veidike õli. 
Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Miina Liisa



Vardaliha ehk kebab lisanditega

500 g veise- või lamba- hakkliha
1 hakitud sibul
500 g värsket kartulit
basiilikut
köömneid
estragoni
hakitud münti
soola ja musta pipart
värsket kurki
värsket tomatit
hapukoort
1 purustatud küüslauguküüs
lavašši

grillvardaid 


Sega hakkliha peenestatud sibula ja maitseainetega. Mätsi segu vees leotatud puuvarraste ümber. 
Grilli kebabe ahjus umbes 15 minutit.


Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja puista peale hakitud maitserohelist. 
Riivi värske kurk jämedalt, sega tomatitükkide, purustatud küüslaugu ja hapukoorega salatiks. 
Serveeri, juurde paku lavašši.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Teesi



Pulgakoogid

250 g kandilisi (Selga) küpsiseid 
175 g toorjuustu
sidrun
100 g piimašokolaadi 
100 g valget sokolaadi
Pulgakookide pulgad – grillvardad
Kaunistamiseks nonparelle, suhkrumassist tehtud lilli jms

Pulgakookide pallide valmistamiseks alusta küpsiste purustamisega köögikombainis Seejärel lisa toorjuust ning mikserda segu uuesti ühtlaseks.
Ära segu liiga kaua mikserda – see kaotab taina vahelt ära õhu, tainas on rohkem kokku surutud ning tahenemisel tekivad selle sisse augud ehk pallid pragunevad hiljem külmkapis tahenedes.
Kuna pulgakookide segu on üsna magus (seetõttu need ka üsna väikeste ampsudena serveeritakse), siis võid magususe mahendamiseks lisada segusse näiteks apelsini-, laimi- või sidrunimahla, lisaks kuivatatud marjade laaste jms. 
Kaalu tainast 20 g tainaportsud ning vooli neist käte vahel ilusad ümmargused pallid. Aseta kuskile alusele ning tõsta külmkappi tahenema. Pulka ära pallide sisse veel torka.
Tahenemine on vajalik selleks, et tainapallid muutuksid kõvadeks. Nii ei kuku nendesse torgatud pulgad välja ning glasuurimise ajal säilitavad nad endiselt oma kuju.
Sulata vesivannil enda valitud šokolaad, mida glasuurimiseks kasutada soovid. Vala sulatatud šokolaad  anumasse, mis on kitsas ja sügav. Kasta pulgakookide pulgad 1-1,5 cm ulatuses glasuuri ning torka selle sama otsaga tainapalli sisse. Toimi kõigi pallidega sama moodi. Vahepeal neid külmkappi tõsta uuesti ei pea. Võid koheselt alustada terve pulgakoogi glasuuri sisse kastmisega.
Kui oled pulgakoogi glasuuri sisse pannud, siis ära palle glasuuris keeruta (see võib palli pulga otsast ära kukutada) ning ära hoia seda seal liiga kaua (kui glasuur on kogu palli ära katnud, tõsta see koheselt välja). Hoia pulgakooki nii kaua tassi kohal, kuniks kõik üleliigne glasuur on maha valgunud ning puista üle meelepärasega, mida kaunistamiseks oled valinud.

Allikas: aumaliis
Peakokk: Mirtel





No comments:

Post a Comment