Tempura sushirullid
Õunakrõbedik
600 g hapukaid õunu (nt Antonovka)25 g seemneteta rosinaid
25 g suhkrut
kaneeli
Purukate:
100 g nisujahu
50 g kaerahelbeid või rukkihelbeid või speltahelbeid
100 g külma võid
50 g demerara pruuni suhkrut
Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad viiludeks või väiksemateks tükkideks. Sega kausis õunad, rosinad, suhkur ja kaneel. Tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4-6 portsjonvormi sisse.
Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele.
Küpseta magustoitu 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja krõbe. Serveeri vanillikastmega.
Allikas: nami-nami
Vanillikaste
1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral
Pitsarullid
500 g (pärmi-) lehttainast
6 sl valmis tomatikastet või ketšupit
150 g peenelt hakitud või hästi õhukeselt viilutatud sinki
150 g riivitud juustu
1 lahtiklopitud muna
1 tl kuivatatud punet või soolavaba pitsamaitseainet (nt Meira)
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli lehttainas kergelt jahusel laual 30x35 cm ristkülikuks. Määri peale tomatikastet, jättes 1 cm servadest puhtaks.
Laota hakitud sink ühtlaselt tainaplaadile, siis puista peale riivitud juust. Rulli laiemast otsast tihedasti rulli. Lõika hästi terava noaga 12 võrdse paksusega rulli.
Laota rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga, puista peale punet või ürdisegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni saiakesed on kerkinud ja kuldpruunid.
Lase saiakestel enne serveerimist 5-10 minutit jahtuda.
Allikas: nami-nami
Korea porgandisalat
400 g porgandit (u 4 suuremat porgandit)1 suur sibul
2 küüslauguküünt
0.5 tl tšillipulbrit või tšillihelbeid
1 tl uhmris peenestatud koriandriseemneid
1 tl röstitud seesamiseemneid
1 sl suhkrut
0.5 sl veiniäädikat
maitse järgi soola
õli
Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Siis loputa külma jooksva vee all ja suru hästi kuivaks.
Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.
Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, tšilli, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, äädika ja soolaga. Lisa veidike õli.
Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Miina Liisa
Vardaliha ehk kebab lisanditega
500 g veise- või lamba- hakkliha1 hakitud sibul
500 g värsket kartulit
basiilikut
köömneid
estragoni
hakitud münti
soola ja musta pipart
värsket kurki
värsket tomatit
hapukoort
1 purustatud küüslauguküüs
lavašši
grillvardaid
Sega hakkliha peenestatud sibula ja maitseainetega. Mätsi segu vees leotatud puuvarraste ümber.
Grilli kebabe ahjus umbes 15 minutit.
Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja puista peale hakitud maitserohelist.
Riivi värske kurk jämedalt, sega tomatitükkide, purustatud küüslaugu ja hapukoorega salatiks.
Serveeri, juurde paku lavašši.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Teesi
Pulgakoogid
250 g kandilisi (Selga) küpsiseid 175 g toorjuustu
sidrun
100 g piimašokolaadi
100 g valget sokolaadi
Pulgakookide pulgad – grillvardad
Kaunistamiseks nonparelle, suhkrumassist tehtud lilli jms
Pulgakookide pallide valmistamiseks alusta küpsiste purustamisega köögikombainis Seejärel lisa toorjuust ning mikserda segu uuesti ühtlaseks.
Ära segu liiga kaua mikserda – see kaotab taina vahelt ära õhu, tainas on rohkem kokku surutud ning tahenemisel tekivad selle sisse augud ehk pallid pragunevad hiljem külmkapis tahenedes.
Kuna pulgakookide segu on üsna magus (seetõttu need ka üsna väikeste ampsudena serveeritakse), siis võid magususe mahendamiseks lisada segusse näiteks apelsini-, laimi- või sidrunimahla, lisaks kuivatatud marjade laaste jms.
Kaalu tainast 20 g tainaportsud ning vooli neist käte vahel ilusad ümmargused pallid. Aseta kuskile alusele ning tõsta külmkappi tahenema. Pulka ära pallide sisse veel torka.
Tahenemine on vajalik selleks, et tainapallid muutuksid kõvadeks. Nii ei kuku nendesse torgatud pulgad välja ning glasuurimise ajal säilitavad nad endiselt oma kuju.
Sulata vesivannil enda valitud šokolaad, mida glasuurimiseks kasutada soovid. Vala sulatatud šokolaad anumasse, mis on kitsas ja sügav. Kasta pulgakookide pulgad 1-1,5 cm ulatuses glasuuri ning torka selle sama otsaga tainapalli sisse. Toimi kõigi pallidega sama moodi. Vahepeal neid külmkappi tõsta uuesti ei pea. Võid koheselt alustada terve pulgakoogi glasuuri sisse kastmisega.
Kui oled pulgakoogi glasuuri sisse pannud, siis ära palle glasuuris keeruta (see võib palli pulga otsast ära kukutada) ning ära hoia seda seal liiga kaua (kui glasuur on kogu palli ära katnud, tõsta see koheselt välja). Hoia pulgakooki nii kaua tassi kohal, kuniks kõik üleliigne glasuur on maha valgunud ning puista üle meelepärasega, mida kaunistamiseks oled valinud.
Allikas: aumaliis
Peakokk: Mirtel
No comments:
Post a Comment