29. nov.
Kananagitsad
4 kanafileed
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid
1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanafilee käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, riivitud juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.
Allikas: delfi
Peakokk: Marite
Jäätisekokteil
1 l jäätist
1 l ploomimahla
Segada blenderis.
Burger
400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart
Kurgimajonees:
3 dl majoneesi
1 hakitud marineeritud kurki
1 tl peenelt riivitud sibulat
1 tl mahedamaitselist magusapoolset sinepit
soola ja musta pipart
Sega ained omavahel. Hoia serveerimiseni jahedas.
Serveerimiseks:
6 hamburgeri kuklit
11 viilu juustu
Hapukurk (viilutatud)
2 tomatit
lehtsalatit
5 sibulat
mett
12 grilltikku
Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust.
Karamelliseeri sibul meega:
5 5 sibulat
2 sl võid
3 sl mett
soola ja musta pipart
Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks.
Sulata või potis, prae sibularattad mõõdukalt tasasel tulel pehmeks ja kuldseks.
Lisa mesi. Lase tasasel tulel podiseda.
Maitsesta soola-pipraga.
Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.
Allikas: rakverelk
Peakokk: Grete
Teevi cinnabon
Tainas:
250 g piima
6 g kuivpärmi
450 g nisujahu
100 g suhkrut
1 tl soola
100 g toasooja võid
Täidis:
100 g toasooja võid
100 g pruuni suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli
120 g 35% rõõska koort ehk vahukoort (kerkinud rullide ülevalamiseks)
Glasuur:
35 g munavalget
60 g peensuhkrut
noaotsatäis soola
65 g toasooja võid
0,25 tl vanilli
100 g toorjuustu
1 sl sidrunimahla
Peale:
kergelt hakitud pekaanipähkleid soovi korral
Taina valmistamiseks kuumuta piim kuni 45 C (veidi soojem kui käesoe). Sega pärm kuivainetega ja vala juurde piim, sega läbi. Viimasena lisa või ja sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb (selle taina puhul seda pikalt pole vaja teha). Tõsta tainas kaussi, puista peale veidi jahu, kata kauss kilega ja aseta peale puhas köögirätik. Kergita 30−60 minutit (nt ahjus 50 C juures).
Täidise valmistamiseks vahusta või, lisa suhkur ja kaneel ning vahusta veel veidi, kuni saad ühtlase segu. Jäta toatemperatuurile ootele.
Rulli tainas jahusel laual 30 x 38 cm ristkülikuks. Määri täidis spaatli abil tainale. Alustades laiemast küljest, rulli tainas tihedalt kokku. Lõika 12 tükiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud 23 x 33 cm kandilisse ahjuvormi. Kata pann rätikuga ja lase veel 20 minutit kerkida (või kuni saiad on saavutanud umbes kahekordse mahu). Ära seda etappi vahele jäta!
Kuumuta ahi 200 kraadini (pealt ja alt kuumus).
Soojenda vahukoor – piisab, kuni see on käesoe! Kui rullid on kerkinud, vala see ettevaatlikult üle rullide (see vajub enamasti vormi põhja, kuid küpsemisel imbub rullidesse). See tagab rullide nätskuse.
Küpseta 200 C juures 17−19 minutit kuldpruuniks ja keskmine osa tundub küpse. Küpseta pigem vähem kui rohkem.
Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalged poole koguse suhkru ja soolaga, kuni teravate tippude tekkimiseni. Seejärel vähenda miksripöördeid poolele võimsusele ja hakka 1 sl kaupa lisama toasooja võid. Pärast iga lisamist vahusta niikaua, kuni või on munamassis korralikult lahustunud. Kui kogu või on lisatud, hakkab kreem moodustuma ja saavutab ettenähtud paksuse (PS. ära ehmu, kui kreem muutub enne õige tekstuuri saavutamist nagu vedelaks munapudruks, jätka vahustamist).
Toorjuust hõõru teise poole suhkru, vanilli ja sidrunimahlaga ühtlaseks ning lisa seejärel valmis võikreemile. Mikserda korralikult ühtlaseks. Kata soojad (siis osa kreemi sulab ka rulli sisse) saiad kreemiga ja naudi!
Nipid ja soovitused:
Kui kreemi on poole rohkem, siis saab seda ohtralt peale määrida ka juba jahtunud saiakestele, aga hea on ka poole kogusega.
Vahukoore soojendamine aitab saiakestel edasi kerkida. Koor valgub saiade sisse ja ümber, tekitades ja hoides nätsket tekstuuri kui nende sisse imbub.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Linell
11.okt.
Tempura sushirullid
Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas.Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g toorjuustu
Tempura segu:
0,5 tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna
0,5 tass riivsaia või panko riivsaia segu
Serveerimiseks:
sojakastet
Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keemiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed(läikiv pool all) ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.
Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.
Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku.
Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Heti
Fufu veiseliha ja punase kastmega
Punase kastme jaoks :
1 spl. taime- või maapähkliõli
1 suur sibul, tükeldatud
2 küüslauguküünt, hakitud
1 jalapeno, peeneks viilutatud
400 g purustatud tomateid
1 tassi vett
0,5 puljongikuubik (köögivilja või veiseliha)
0,75 tl. soola
Must pipar maitse järgi
250 g veiseliha, lõigatud kuubikuteks
Kuumuta sügaval pannil õli keskmisel kuumusel. Lisage sibulad ja küpseta, kuni need muutuvad klaasjaks, 4-5 minutit.
Lisa küüslauk ja hakitud jalapeno, küpseta 1 minut. Sega hulka tomatid, vesi ja puljongikuubik. Tõsta sisse veiseliha ja lase keema tõusta.
Hauta veiseliha vähemalt 20 minutit või kuni 2 tundi paksema kastme saamiseks keskmisel või väiksel kuumusel. Maitsesta musta pipra ja vajadusel veel soolaga.
1 suur sibul, tükeldatud
2 küüslauguküünt, hakitud
1 jalapeno, peeneks viilutatud
400 g purustatud tomateid
1 tassi vett
0,5 puljongikuubik (köögivilja või veiseliha)
0,75 tl. soola
Must pipar maitse järgi
250 g veiseliha, lõigatud kuubikuteks
Kuumuta sügaval pannil õli keskmisel kuumusel. Lisage sibulad ja küpseta, kuni need muutuvad klaasjaks, 4-5 minutit.
Lisa küüslauk ja hakitud jalapeno, küpseta 1 minut. Sega hulka tomatid, vesi ja puljongikuubik. Tõsta sisse veiseliha ja lase keema tõusta.
Hauta veiseliha vähemalt 20 minutit või kuni 2 tundi paksema kastme saamiseks keskmisel või väiksel kuumusel. Maitsesta musta pipra ja vajadusel veel soolaga.
fufu jaoks-
8 kartulit
2 sl (kuhjaga) kartulijahu
2 spl. võid
1 1/2 tl. soola
1 tl. pipar
Küüslaugu- ja/või sibulapulber maitse järgi (valikuline)
Tükelda kartulid , keeda pehmeks. Lisa või, sool ja pipar ning püreesta köögikombainis ühtlaseks massiks. Pane mass potti , lisa kartulijahule veidi külma vett, sega ning lisa see püreele. Kuumuta pliidil pidevalt puulusikaga segades kuni tekib veniv ühtlane mass. Saadud segu aseta suurele taldrikule. Tee käed märjaks ja vormi kleepuv puder üheks suureks palliks või mitmeks väiksemaks palliks( tõsta äärtest keskele samal ajal puuhaamriga toidu keskele vajutades kuni ta muutub läikivaks ühtlaseks massiks).
Serveeri punase kastmega.
Nautimiseks näpista fufu tükid ära ja kasuta sellega punast kastet ja söö koos.
Peakokk: Brigita
Pulgakook
1 pakk Kalevi Vilma Juubeli tordipulbrit200 ml vett
180g toorjuustu
Glasuur
180g toorjuustu
30-50 ml piima
2 spl kakaod
1-2 spl suhkrut (kui soovid magusamat glasuuri)
Magusamaks glasuuri versiooniks võib kasutada ka 100g šokolaadi ja 30ml piima
Kaunistuseks
nonparellid e. värvilised suhkrukuulikesed ja pulgad
Biskviit
Sega tordipulber ja vesi.
Küpseta ahjus biskviitpõhi ja lase jahtuda.
Purusta valmis biskviitpõhi käte vahel ja sega toorjuustuga.
Tee käte vahel paraja suurusega pallikesed.
Glasuur
Glasuur valmista veevannis. Lisa toorjuust, kakao ja suhkur veevanni.
Hakka glasuurile lisama piima. Jälgi, et glasuur muutuks vedelamaks.
Kui glasuur on valmis, kasta pulga ots glasuuri sisse ning siis palli sisse (glasuur hoiab pulga palli sees).
Seejärel kasta pallid glasuuri sisse, et pall oleks üleni glasuuriga kaetud.
Kaunista nonparellidega ja aseta purgi sisse kuivama.
No comments:
Post a Comment