Ricotta pirukad tomati ja basiilikuga
Suuurepärased, kiiresti ja lihtsalt valmistatavad suvepirukad, mida võib valmistada ühe suure plaadipirukana, portsioni suurustena õhtu- või lõunasöögiks rohelise salatiga või väikeste pirukatena suupisteteks lauale panemiseks.
Kogus | Koostis- ja maitseained | |
500 | g | Lehttainas |
400 | g | Kirsstomat |
400 | g | Ricotta |
2 | dl | Parmesan (värskelt riivitud) |
1 | dl | Majonees |
1 | dl | Piim |
Basiilik (värske) | ||
Sool | ||
Must pipar |
Valmistusaeg:
1. Kui kasutad külmutatud lehttainast, sulata see toatemperatuuril täielikult üles. Lõika vastavalt soovile: suupistelauale panemiseks ruutudeks, portsioni valmistamise puhul piklikuteks või jäta lõikamata, kui soovid suurt plaadipirukat.2. Sega kokku ricotta-kohupiim, majonees ja piim. Maitsesta vähese soolaga. Määri ricotta-segu paksu kihina tainale, nii et ääred jäävad umbes 1-1,5 cm ulatuses katmata.
3. Pese tomatid ning lõika pooleks. Aseta tomatid, kumer pool alla, ricottale.
4. Tükelda basiilikulehed peeneks ning riputa tomatitele, millele riivi peale Parmesani. Maitsesta värskelt jahvatatud pipraga.
5. Kuumuta ahi 200-kraadi C-ni. Küpseta pirukaid umbes 15 minutit või kui pirukad muutuvad kuldseks. Serveeri värske salatiga.
Peakokk: Laura
Allikas: www.toidutare.ee
Spagetid värskete tomatite, mozzarella ja rukolaga
Kogus | Koostis- ja maitseained | |
400 | g | Spagetid |
250 | g | Mozzarella |
8 | tk | Tomat (küpsed ja magusad) |
2 | punt | Põld-võõrkapsas ehk rukola |
20 | lehte | Basiilik (värske) |
8 | küünt | Küüslauk |
Sool | ||
Must pipar | ||
Oliiviõli (külmpressitud) |
Valmistusaeg:
Keeda spagetid al dente vastavalt pakendil olevale juhendile. Üldiselt võtab see aega 8 minutit. Niikaua kuumuta pannil oliiviõli ja pruunista hakitud küüslauk hästi kergelt läbi. Ettevaatust, et see ei läheks kõrbema! Kõrbenud küüslauk muutub kibedaks.
Nõruta spagetid ja jäta klaasike keeduvett alles. Tõsta spagetid küüslaugu hulka, sega läbi ja lisa pisut keeduvett – see jätab spagetid mahlasemaks ilma rasvainet lisamata. Ka maitse jääb palju kergem ja hõrgum. Sega läbi ja lisa tükeldatud tomatid, mozzarella, tükkideks rebitud basiilik ja rukola. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.
Peakokk: Merilin
Allikas: www.toidutare.ee
Kohupiima-rukkileiva magustoit
Kogus: kuuele
Koostis:
50 g võid
150 g riivleiba
1 kuni 2 sl suhkrut
1 tl kaneeli
2 kuni 3 dl õunakeedist või
õunapüreed
Kohupiimakreem:
200 g kohupiima
200 g hapukoort
4 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Valmistamine:
Pruunista riivleib ja suhkur pannil võis. Maitsesta kaneeliga ja lase täielikult jahtuda.
Sega kohupiim hapukoore ja suhkruga, maitsesta vanillisuhkruga.
Võta kuus magustoidupokaali ja puista põhjadele kiht jahtunud riivleiba. Tõsta peale õunamoosi ja seejärel kohupiimasegu. Siis uuesti riivleiba, õunamoosi ja kohupiimasegu, kuni kõik ained on otsas. Pealmiseks kihiks jäta leivapuru.
Serveeri kohe või lase esmalt paar tundi külmkapis maitsestuda.
Peakokk: Kristi
Allikas: © NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU
MIS ON MIS?
Ricotta ehk vadakujuust
inglise keeles: Ricotta
Kirjeldus: Ricotta on valmistatud magedamaitselisest juustuvadakust. Vadak on see valgurikas vedelik, mis juustu laapimisel kalgendist üle jääb. Saadud vedelikust eristatav kuivaine ongi ricotta. Ei sisalda säilitusaineid. Vadakujuust sisaldab kasulikku lahustuvat valku. Kuigi tekstuurilt on vadakujuust üsna sarnane Eestis rohkem tuntud kohupiimale (ja toiduvalmistamisel võib neid tihti edukalt teineteisega asendada), siis vadakujuust on läbinud laapimise ja lühikese fermentatsiooni. Kuna ricotta ehk vadakujuust on mage, siis sobib see nii soolaste suupiste-võileibade kui tortide valmistamiseks. Ricottat saab väga edukalt kasutada kohupiima asemel pasha, kohupiimakorpide ja -plaadikoogi valmistamisel. Vadakujuustul puudub kohupiimale omane veidi hapukas kõrvalmaitse, samuti on see kohupiimast kuivem ja rasvavaesem. |
Mozzarella juust
inglise keeles: Mozzarella cheese
Kirjeldus: Küpsetamata itaalia juust, sobib salatitesse ja pitsadele. Säilib vaid lühiajaliselt ja pakitakse värskuse säilitamiseks koos vedelikuga. |
Rukola e. põld-võõrkapsas
ladina keeles: Eruca sativa L.
inglise keeles: rocket salad (UK), arugula (US)
vene keeles: Индау
itaalia keeles: arugula, rucola, rughetta
prantsuse keeles: Roquette
soome keeles: sinappikaali, rucola
Kirjeldus: Põld-võõrkapsas on mõrkjas ja veidi sinepine, meenutab redist. Retseptis võid põld-võõrkapsa asendada nt noorte spinatilehtedega, aga siis lisa veidi rohkem musta pipart või paar noort võilillelehte. KUIDAS KASUTADA? Põld-võõrkapsas sobib salatitesse, samuti lambaliha juurde. MIDA SISALDAB? Sisaldab palju C-vitamiini, rauda, samuti rikkalikult antioksüdante. KUIDAS SÄILITADA? Säilita jahedas (2-5 soojakraadi) ja tarvita võimalikult kiiresti. Sisaldab hulgaliselt C-vitamiini ja rauda. Vanasti peeti seda ürti afrodisiaagiks. PS Botaanilises mõttes on tegemist aedviljaga, mis kuulub ürtide ja mitte lehtsalatiliste sekka - sinepi sugulane. Põhjanaabrid kutsuvadki seda ürti sinepikapsaks. Fotograaf: Kersti |
No comments:
Post a Comment