Friday, December 6, 2013

8 b

Spanakopitad

 Kreeka köök
12 tk.

250 g lehttaignat (või 2 suurt filotaignalehte)
200 g külmutatud spinatit
1 sibul
1 sl võid
25 g kreeka pähkleid
0,5 muna
70 g feta juustu
musta pipart, muskaatpähklit
0,5 muna pintseldamiseks

Sulata spinat ja pigista sellest liigne vesi välja, haki spinat peenemaks.
Haki sibul.
Pane või pannile ja kuumuta selles sibulatükid, lisa spinat ja prae umbes 5 minutit.
Lisa hakitud kreeka pähklid, maitsesta soola ja pipraga.
Veidi jahtunud spinatisegule lisa muna.
Rulli taigen õhemaks ja lõika ruudukujulisteks tükkideks.
Aseta taignaruudu keskele lusikatäis spinatisegu, murenda sellele fetajuustu ning murra pirukas kolmnurkselt kokku.
Suru servad tihedalt kokku. Määri pirukad pealt munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit.

Peakokk: Steelia

Paella

Hispaania köök
8-10 õpilasele

3 sl õli
4-6 väikest kana poolkoiba või 200 g kanafileed
100 g suitsupeekonit
150-250 g mereande (krevetid, rannakarbid)
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 dl riisi
1 punane paprika või tomat
1 dl külmutatud herneid
1 sidrun
5 dl vett+ 1 kanapuljongi kuubik
näpuotsatäis safranit või 1/2 tl kurkumi
pipart, cayenni pipart
Haki sibul, küüslauk peeneks, lõika peekon tükkideks. Kuumuta suurel pannil õli ja prae selles kanakoivad ja peekonitükid. Lisa sibul ja küüslauk ja prae segades.
Lisa maitseained ja riis, kanapuljong (keeda 5 dl vett ja lisa puljongikuubik). Sega ja lase keema.
Hauta kaane all tasasel tulel, kuni riis on peaaegu pehme (15-20 min). Lisa herned ja paprikatükid, sega õrnalt. Lisa roa peale mereannid. Hauta veel 5 min kaane all. Serveerimisel lisa sidrunisektorid, mida iga sööja saab ise toidule pigistada.

Peakokk: Tuuli

Šokolaadikrepid vanilli- vahukoorekreemiga


Õhukesed pannkoogid ehk krepid on Bretooni roog.
Algul olid krepid soolase, tehtud kohalikust jahvatatud tatrajahust, kuid just magusad pannkoogid on aastate jooksul kuulsust kogunud.

6-8 portsjonit

Krepid:
100 g nisujahu
25 g kakaopulbrit
1/4 tl peent meresoola
1 sl peensuhkrut
2 keskmist muna, kergelt klopitud
1 sl sulatatud võid, lisaks veidi praadimiseks
300 ml täispiima
1 tl vanilliekstrakti

Šokolaadikaste:
100 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega)
15g võid
1, 5 sl vedelat mett
70 ml täispiima

Créme chantilly:
250 ml vahukoort
2-3 sl tuhksuhkrut
1 tl vanilliekstrakti

Serveerimiseks:
4 sl mandlilaaste või -helbeid, kergelt röstitud
soovi korral apelsinisukaadi

Kreppide jaoks sõelu jahu, kakaopulber ja sool kaussi ning sega sisse suhkur. Tee keskele õõnsus ja vala sinna klopitud munad, sulatatud või, piim ja vanilliekstrakt. Vispelda segi, et moodustuks ühtlane tainas, kuid ära üle klopi. Jäta seisma või jahuta vähemalt 30 minutit.
Šokolaadikastme jaoks murra šokolaad väikesteks tükkideks ja pane kuumakindlasse kaussi, mis on asetatud keeva vee anuma kohale. Lisa või ja mesi ning lase sulada aeg-ajalt segades. Võta pliidilt ära ja vispelda tasapisi sisse piim, kuni moodustub ühtlane kaste. Vajadussel soojenda kastet enne serveerimist.
Chantilly-kreemi jaoks vahusta koor tuhksuhkru ja vanilliekstraktiga pehmeks vahuks. Kata kinni ja pane külma.
Kreppide küpsetamiseks aja pann keskmisel kuumusel kuumaks ja lisa tükk võid. Kui või on sulanud, siis kalluta panni nii, et kogu pann saaks võiseks. Pane pannile väike kulbitäis tainast ja keeruta panni nii, et kogu pann saaks õhukese taignakihiga kaetud. Küpseta umbes poolteist minutit, kuni tainas on kõvenenud ja alt kuldpruun. Pööra ümber ja küpseta teist poolt minuti jagu. Pane valmis pannkook soojendatud taldrikule ja keera rätikusse, et soojana hoida.
Serveerimiseks laota vahukoorekreemi kiht koogi ühele poolele, riputa peale veidi mandlilaaste. Keera pannkoogi katteta pool üle kreemiga kaetud osa siis voldi neljandikuks. Pane üks täidetud krepp igale taldrikule ja nirista peale šokolaadikastet. puista üle mandlilaastudega ja soovi korral sukaadiga.

Peakokk: Merlin


No comments:

Post a Comment