Juustuküpsised
200 g riivjuustu
200 g margariini
200 g jahu
veidi soola, suhkrut
määrimiseks muna
Juust asetada koos margariini, jahu ja maitseainetega taignalauale ja hakkida noaga, kuni saadakse ühtlane taigen ning asetada see mõnekümneks minutiks jahedasse.Seejärel rullida taigen 2-3 mm paksuseks ja lõigata pulga või rombikujulised küpsised (1,5- 2 cm laiused;3-6 cm pikkused), määrida pealt munaga, soovi korral puistata peale riivjuustu ning küpsetada 8-12 min .
Kohupiima-
purukook vaarikatega
Seda suurt ja maitsvat purukooki saab
küpsetada aasta ringi – suvel värskete ja
sügisel-talvel-kevadel külmutatud vaarikatega.
Kohupiimakook on hea ka ilma marjadeta.
Valmistusaeg: 40-60 minValmistamisaeg 20 minutit + 30 minutit ahjus
200 g | Või | |
1 dl | Suhkur | |
1 tk | Muna | |
6 dl | Nisujahu | |
KATE | ||
2 dl | Suhkur | |
2 tl | Vanill- või vanilliinsuhkur | |
5 tk | Muna | |
800 g | Kohupiim | |
2 dl | Hapukoor | |
2 dl | Vaarikas |
Vahusta või suhkruga. Lisa muna ja jahu ning sega ühtlaseks
purutainaks. Puista 3/4 tainast küpsetuspaberiga kaetud väiksemale
ahjuplaadile.
Katte tegemiseks vahusta munad suhkrutega. Sega hulka kohupiim ja hapukoor. Laota vaarikad (võivad olla ka külmunud) koogile ja puista peale ülejäänud purutainas. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kook on küps.
Kogus 10-le inimesele.
Katte tegemiseks vahusta munad suhkrutega. Sega hulka kohupiim ja hapukoor. Laota vaarikad (võivad olla ka külmunud) koogile ja puista peale ülejäänud purutainas. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kook on küps.
Kogus 10-le inimesele.
Peakokk: Jaan
Lasanje
250 g pakist saab 4 portsjonit
250 g lasanjeplaate
umbes 25 x 30 cm ahjuvorm
3 dl pealepuistamiseks riivjuustu
Kaste:
250 g hakkliha
2 sibulat
1 purk purustatud tomateid
2 küüslauguküünt
1-2 dl puljongit (vajadusel)
Valge kaste:
2 spl jahu
100 g võid
5 dl piima
2 dl riivitud juustu
soola, pipart, muskaati, punet
1. Hakkliha pruunistatakse ja küpsetatakse, lisatakse küpsetatud sibul, küüslauk, tomatipasta ja vajadusel puljong. Hautatakse 5-7 minutit.
2. Sulata väiksemas potis või, lisa jahu ja sega hästi vispliga läbi. Lisa kuum piim ja sega pidevalt, kuni kaste pakseneb. Võta nõu tulelt ja lisa riivjuust. Maitsesta soola ja muskaatpähkliga.
4. Õliga määritud ahjuvormi pane kiht plaate, selle peale tõsta bolognese-kaste, siis säti sellele kihile jälle lasanjeplaadid (tihedalt üksteise kõrvale). Seejärel pannakse jälle kiht kastet jne.
5. Kõige pealmiseks kihiks peaks jääma valge kaste.
6. Küpsetatakse 175 ºC juures 45-50 minutit.10 minutit enne lasanje valmimist raputa roog üle riivjuustuuga ja küpseta kuldselt pruuniks.
250 g lasanjeplaate
umbes 25 x 30 cm ahjuvorm
3 dl pealepuistamiseks riivjuustu
Kaste:
250 g hakkliha
2 sibulat
1 purk purustatud tomateid
2 küüslauguküünt
1-2 dl puljongit (vajadusel)
Valge kaste:
2 spl jahu
100 g võid
5 dl piima
2 dl riivitud juustu
soola, pipart, muskaati, punet
1. Hakkliha pruunistatakse ja küpsetatakse, lisatakse küpsetatud sibul, küüslauk, tomatipasta ja vajadusel puljong. Hautatakse 5-7 minutit.
2. Sulata väiksemas potis või, lisa jahu ja sega hästi vispliga läbi. Lisa kuum piim ja sega pidevalt, kuni kaste pakseneb. Võta nõu tulelt ja lisa riivjuust. Maitsesta soola ja muskaatpähkliga.
4. Õliga määritud ahjuvormi pane kiht plaate, selle peale tõsta bolognese-kaste, siis säti sellele kihile jälle lasanjeplaadid (tihedalt üksteise kõrvale). Seejärel pannakse jälle kiht kastet jne.
5. Kõige pealmiseks kihiks peaks jääma valge kaste.
6. Küpsetatakse 175 ºC juures 45-50 minutit.10 minutit enne lasanje valmimist raputa roog üle riivjuustuuga ja küpseta kuldselt pruuniks.
Peakokk: Martin
Kanasupp sidruniga
Lihaga püreesupid pole tavaliselt argiste valikute hulgas, ent need maitsevad ülihästi.
Valmistusaeg: kuni 20 min
Kogus: 2 portsjonit
2 sl | Või | |
1 tk | Sibul | |
1 tk | Porgand | |
1 vars | Seller | |
150 g | Kanaliha (keedetud) | |
1 tk | Sidrun | |
4 dl | Kanapuljong | |
1 dl | Rõõsk koor 35% | |
Sool | ||
Must pipar |
2. Sulata potis või ja kuumuta selles hakitud köögiviljad.
3. Lisa 250 ml kanapuljongit ja keeda, kuni köögiviljad on peaaegu pehmed.
4. Lisa kanaliha, ülejäänud puljong ja pigista potti sidrunimahl. Keeda, kuni köögiviljad on täiesti pehmed.
5. Vala poti sisu kannmikserisse ja püreesta kõik komponendid, kuni konsistents on ühtlane ja ilma tükkideta.
6. Vala kannusisu taas potti, lisa rõõsk koor ja kuumuta supp läbi. Maitsesta soola ja pipraga.
HEA TEADA!
* Esmalt lisa supile vaid ühe sidruni mahl ja maitse – supp ei tohiks muutuda hapuks, sidrunimaitse peaks jääma pigem õrnalt tunda. Võid lisada ka natuke sidrunikoort, kuid arvesta, et koore lisamisega võib supp muutuda mõrkjaks. Seetõttu lisa seda ettevaatlikult.
* Suppi võid maitsestada ka värske peterselliga.
Allikas: Toidutare
Peakokk: Kert
Kamavaht
neljale
400 g kohupiimapastat
200 ml vahukoort
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 spl kamajahu
1 tl pressitud sidrunimahla
Vahusta mikseriga vahukoor suhkru ja vanillisuhkruga, sega hulka kohupiim ja kamajahu. Piserda kamavahule maitse täiustamiseks hulka sidrunimahla. Jaga kamavaht kausikestesse ja serveeri.
Võid kaunistada näiteks Kreeka pähklitega.
Allikas: Kokkama Ragnega
Peakokk: Mikk
No comments:
Post a Comment