Monday, February 22, 2016

5c poisid

4. tund - 8.märts

 Viineripirukad


500 g (pärmi-)lehttainast
7 viinerit
100 g juustu
määrimiseks muna
 
Rulli lehttainas veidi õhemaks.
Soovi korral tee piki viinereid sisselõiked ja suru sisselõigetesse juust.
Laota viinerid, otsad vastakuti, piki tainaserva. Keera tainas ümber viinerite rulli, lõika tainas läbi ja näpista tainaotsad tihedasti kokku.
Lõika terava noaga 2-3 cm jupid (miniviinerite kasutamisel lõika poole viineri ja liitekoha pealt, tavaliste viinerite puhul lõika viinerid kolmeks).
Tõsta pirukad ahjuplaadile, liitekoht allpool. Tee samamoodi ülejäänud viineritega.
Pintselda pirukad pealt munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus kuldseks (umbes 15 minutit).

Allikas: nami-nami

 

Peakokk:



Risotto kanaga


 1 hakitud sibul
1 hakitud küüslauk
1 sellerivars
200 g Arborio riisi
1 pokaal valget kuiva veini
0,5 l köögiviljapuljongit
40 g riivitud parmesani
soola, pipart
1 sl oliivõli
300 g tükeldatud kana rinnaliha


Haki sibul ja küüslauk väikesteks tükikesteks, viiluta õhukesteks viiludeks sellerivars. Kuumuta nõrgal tulel sibulat, küüslauku ja sellerit umbes 10 minutit. Lisa kuumust ning prae riisi paar minutit, lisa vein ja hauta, kui vein on riisi sisse imbunud, siis alanda kuumust ning hakka lisama puljongit kulbi viisi. Iga kord lase puljongil riisi sisse imbuda. Kui puljongit jääb väheseks, siis võib lisada keevat vett. Riisi valmimiseni kulub ligikaudu 15 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Vahepeal prae teisel pannil soola ja pipraga maitsestatud kanaliha. Vahetult enne risoto valmimist lisa kanaliha ja parmesan, seega hoolega ning jäta kaheks minutiks kaane alla seisma. Serveeri kohe!

Allikas: Toimetused köögis

 
Peakokk: Karl T.


Purukattega jõhvikamuffinid


 100 g Graham-jahu
100 g Kaerajahu 100 g Pruun suhkur
75 g Sulatatud või 1 tk Muna
1 dl Piim 200 g Jõhvikad
0.5 tl Sool
1 tl Küpsetuspulber 

PURUKATE
50 g Või 100 g Pruun suhkur
1 tl Kaneel
80 g Grahamjahu

Maitsvad hapukate jõhvikatega pikitud ja purukattega muffinid sobivad ühtviisi hästi nii hommikukohvi kõrvale kui ka õhtuse kellaviietee juurde sättida. Jõhvikate asemel võid kasutada ka pohli või siis hoopis õunatükke. Kaerajahu annab muffinitele mõnusalt magusa maitse.

1. Esmalt sega jahu, suhkur, sool ja küpsetuspulber. Teises kausis klopi lahti muna, lisa sulatatud või ja piim. Sega läbi ning ühenda siis kuivained ja vedel segu. Sega ühtlase taina tekkimiseni ning kalla siis juurde jõhvikad. Sega ettevaatlikult läbi. Kalla tainas muffinivormidesse nii, et vormid oleksid umbes kahe kolmandiku osas tainaga täidetud.

2. Purukatte jaoks näpi või kuivainetega läbi ning puista puru muffinivormides olevale tainale. Küpseta 200-kraadises ahjus 20–25 minutit. Küpsust võid kontrollida tikuga.

Allikas: toidutare

 
Peakokk: Lauri

 
3. tund - 1. märts

PORGANDI-ÕUNA TOORSALAT


Imelihtne toorsalat porgandist ja õunast. Õli lisamine on vajalik, sest porgandis leiduv karotiin saaks organismis A-vitamiiniks muutuda.


porgandit
hapukat mahlast õuna
suhkrut
tilk õli
kaunistuseks peterselli

VALMISTAMINE
Riivi porgand ja õun jämeda riiviga. Lisa tilk õli ja maitsesta suhkruga.
Kaunista petersellioksaga.


Juurselleri, õuna ja kaalika salat

Seller ja õun sobivad ikka omavahel hästi kokku. Eriti veel juurseller ja õun. Lisa veel riivitud kaalikas ja seemned ning ongi üks tervistav ja maitsev salat taas sündinud. 

1 suurem õun
200 g riivitud kaalikat
120 g riivitud juursellerit
½ tl soola
1 sl sidrunimahla
1 sl kvaliteetset õli
paar sl seemnesegu


Koori õun, lõika südamik välja ja ülejäänud õun viiluta. Sega õunaviilud teiste koostisosadega läbi.
Allikas: taimetoit

 
Peakokk:Karmin

KARTULI-HAKKLIHAVORM
 

300 g segahakkliha
0,5 kg kartuleid
1 sibul
2 muna
2 dl piima
100 g riivitud juustu
soola ja musta pipart
õli

VALMISTAMINE
Koori ja haki sibul. Prae hakkliha koos sibulaga pannil läbi, maitsesta soola-pipraga. 

Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks.

Määri ahjuvorm õliga ning aseta vormi põhja kiht kartuleid, maitsesta soola-pipraga. Laota peale hakkliha ja siis ülejäänud kartulid. Sega lahtiklopitud munad piimaga,  vala vormi. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 45 minutit. 

Võta roog ahjust välja, puista üle riivitud juustuga. Küpseta veel, kuni juust on sulanud. 

Allikas: nami-nami

 
Peakokk: Karl R.


 Pannkoogid  jäätisega

  TAINAS:
  4      muna
 1 tl      sool
 4 spl    suhkur
  1 L     piim (võib olla ka 0,5L piima ja 0,5 L vett)
 5-6 dl  jahu
 küpsetamiseks toiduõli
  
1. LÖÖ MUNAD SUURDE KAUSSI. JÄLGI, ET KOORE TÜKKE MUNA SISSE EI KUKUKS.
LISA MUNADELE SUHKUR JA SOOL NINGKLOPI VISPLIGA LÄBI.          
2. VALA PIIM MUNADE HULKA JA AJA VISPLIGA SEGAMINI.   
 KALLA JAHU PIIMA-MUNA SEGU SISSE NING SEGA KÕIK ÜHTLASEKS. KUI TAINAS LÄHEB TIHEDAKS NING ON RASKE SEGADA
PANE PANN PLIIDILE SOOJA JA VALA VEIDI TOIDUÕLI PANNILE KUUMENEMA.
TÕSTA KULBIGA TAINAST PANNILE.
KÜPSETA SUURED PANNKOOGID.
PRAE KOOKI MÕLEMALT POOLT KULDSEKS.

SERVEERI JÄÄTISEPALLIDEGA.
 


 

peakokk. Florian

No comments:

Post a Comment