26.02
Klassikalised pelmeenid
Isevalmistatud pelmeenid on tunduvalt maitsvamad ja
mahlasemad kui poest ostetud. Pelmeene tasuks süüa koos puljongiga, kuhu
on ohtralt puistatud rohelist sibulat ja muud maitserohelist.
Valmistusaeg: 20-40 min+ 30 minutit taina tahenemiseks külmkapis
Kogus: 4 portsjonit
PELMEENITAINAS | ||
400 g | Nisujahu | |
1 tk | Muna | |
1 tl | Sool | |
1.5 dl | Vesi | |
TÄIDIS | ||
500 g | Hakkliha (sea- või kodune hakkliha) | |
2 tk | Sibul (peeneks hakitud) | |
Sool | ||
Must pipar | ||
1 dl | Puljong | |
Õli (liha praadimiseks) | ||
Puljong (pelmeenide keetmiseks) | ||
Hapukoor (serveerimiseks) | ||
Maitseroheline (serveerimiseks) |
Prae hakitud sibulad keskmisel kuumusel klaasjaks. Sega sibul hakkliha, soola ja pipraga
ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks. Taina jaoks tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, et moodustuks tihke ja ühtlane tainas. Keera tainapall kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1–1,5 mm paksuseks. Vormi 6–7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja pigista ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks. Kuumuta potis puljong ja keeda pelmeene paar minutit, kuni nad tõusevad pinnale. Serveerides tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning tõsta kõige peale pelmeenid. Paku juurde hapukoort.
ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks. Taina jaoks tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, et moodustuks tihke ja ühtlane tainas. Keera tainapall kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1–1,5 mm paksuseks. Vormi 6–7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja pigista ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks. Kuumuta potis puljong ja keeda pelmeene paar minutit, kuni nad tõusevad pinnale. Serveerides tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning tõsta kõige peale pelmeenid. Paku juurde hapukoort.
Allikas: toidutare
Peakokk: Merilyn
Klassikaline Eesti ühepajatoit
400 g | hakkliha | ||||||||||
300 g | Suitsuliha (näiteks ribi) | ||||||||||
1 tk | Sibul | ||||||||||
1 tk | Väiksem valge peakapsas | ||||||||||
1 - 1.5 l | Vesi | ||||||||||
6 tk | Porgand | ||||||||||
1 tk | Kaalikas | ||||||||||
6 tk | Kartul | ||||||||||
Sool | |||||||||||
Või | |||||||||||
hakitud maitserohelist |
200 g herneid |
Pruunista potipõhjas hakkliha võis. Tõsta potti suitsuliha,
kooritud sibul ja sektoriteks lõigatud kapsas. Vala peale vesi ja hauta
nõrgal kuumusel 25–30 minutit. Lisa kooritud ja tükeldatud porgandid ja
kaalikas ning hauta veel 10 minutit. Lisa kooritud kartulid ja herned, hauta
veel 20 minutit. Maitsesta soolaga ja hauta veel 10 minutit, kuni
köögiviljad on pehmed. Kaunista hakitud maitserohelisega.
Peakokk:Maike
Memme saiavorm
Kogus: 6 portsjonit
1 tk | Sai | |
0.5 l | Moos (näiteks pohla, õuna, kirsi jne) | |
3 tk | Muna | |
2 dl | Piim | |
2 dl | Rõõsk koor 35%-line | |
1 dl (või maitse järgi | Suhkur | |
1 tl | Vanill- või vanilliinsuhkur |
Lõika üks terve sai kuubikuteks ja laota pool neist ühte
suurde või 6–8 väikesse võitatud ahjuvormi. Tõsta kuhjakestena peale
moos ja siis ülejäänud saiakuubikud. Vispelda piim ja koor munade ja
suhkrutega läbi ning nirista vormi(desse). Tee lusikaga augud, et
munapiim valguks allapoole. Küpseta 200kraadises ahjus 30–40 minutit või
kuni munapiim on hüübinud ja saiakuubikud pealt krõbedad.
Allikas: toidutare
No comments:
Post a Comment