Thursday, September 14, 2017

12 suund

9. nov.

Hakklihatäidisega pannkoogid




2 tk Muna
5 dl Piim
1 tl Sool
1 dl Odrajahu
1.5 dl nisujahu
25 g Või

TÄIDIS
300 g Hakkliha
1 tl Sool
0.5 tl Must pipar
1 tl Basiilik (kuivatatud)
1 tk Punane paprika
1 tk Porrulauk
3 küünt Küüslauk
2 sl Tomatipasta
1 dl Vesi

1 dl Riivjuust

Hakklihatäidisele annavad maitset paprika, tomat, küüslauk ja ürdid. Taina jaoks klopi munad ja piim. Lisa sool ja jahud. Hoia tainast 1 tund külmikus. Sulata või ja lisa tainale. Küpseta õhukesed ülepannikoogid. Täidise jaoks pruunista pannil hakkliha. Maitsesta soola, pipra ja basiilikuga. Lisa hakitud paprika, porru ja küüslauk. Sega juurde tomatipasta ja vesi. Hauta 10 minutit. Lõpuks sega juurde riivjuust. Tõsta täidis pannkookidele ja keera rulli.

Allikas: toidutare
Peakokk: Kadri-Lea

KANAKARRI RIISIGA



1-2 sibulat
400 g kanafileed
(1 punane paprika)
praadimiseks õli
1 tl karripulbrit (võib olla kuhjaga teelusikatäis)
1 hakitud küüslauguküüs
(0.75 sl Dijoni sinepit)
0.5-0.75 tl soola
(1 sl nisujahu)
2 dl piima
2 dl 10% rõõska koort
hakitud värsket peterselli
musta pipart

Serveerimiseks:

keedetud riisi
Haki sibul, lõika kanafileed ja paprika ribadeks. Kuumuta pannil õli, lisa sibul, paprika ja kanafileeribad ning prae 4-5 minutit, aeg-ajalt segades, kuni kana on värvi muutnud. 
Lisa karripulber, sool ja hakitud küüslauk, seejärel ka sinep. Sega läbi ja kuumuta minut aega. 
Puista peale jahu, sega läbi. Lisa rõõsk koor ja piim ning kuumuta, kuni kaste on veidi paksenenud. Maitsesta pipra ja vajadusel veel soolaga, sega hulka hakitud petersell.

Serveeri keedetud riisiga. 

Alllikas: nami-nami
Peakokk: Merlin

Crème brûlée (brüleekreem, kreembrülee)


Koostisainete poolest äärmiselt lihtsakoeline, ent hästi õnnestunud crème brûlée maitse ning selle nautimisest saadav elamus on kõike muud kui lihtsakoeline. Kogused 6 magustoidule.

6 suurt munarebu
1,25 dl + 6 tl suhkrut
3,2 dl 35% koort
1,5 dl piima
1 vaniljekaun või 2,5 tl riivitud apelsinikoort

Kuumuta praeahi 170 kraadini. Määri võiga kuus sufleevormi.

Klopi munarebud suhkruga lahti. Kui kasutad maitsestamiseks vaniljekauna, siis poolita kaun ning eemalda noaseljaga kaunast seemned ja lisa need koos kaunaga koore-piima segu hulka. Kui kasutad apelsinikoort, siis lisa ka see koore-piima segusse.

Kuumuta koor, piim ja vaniljekaun (või apelsinikoor) keemiseni (ära keeda!). Lisa kuum kooresegu niristades munasegusse kogu aeg segades. Jaga segu vormidesse ja pane vormid küpsetusplaadile. Vala plaadile sooja vett nii palju, et vormid oleksid pooleldi vees.

Küpseta 40 minutit. Crème brûlée küpsust saad kontrollida, kui proovid vormi pisut raputada. Õiges küpsusastmes crème brûlée võdiseb tarretise sarnaselt. Jahuta vormid ja pane nad paariks tunniks külmkappi.

Enne serveerimist raputa iga crème brûlée pinnale 1 tl suhkrut ning karamellista suhkur kas leeklambiga või ahju grillelemendi all.

Kogused kuuele.

Allikas:Perenaine
Peakokk: Katrin A.




2.okt.

Pereköögi Kreeka salat




1 pea Jääsalat või roheline salat
0.5 tk Pikk kurk
5 tk Tomat
20 tk mustad oliivid
200 g Feta juust
1 tl Basiilik (kuivatatud)
1 tk Punane sibul
Basiilik (värske)
KASTE
0.75 dl Oliiviõli
0.25 dl Veiniäädikas
0.5 tl Must pipar
Sool

3 küünt Küüslauk (purustatud)


Lõika tomatid õhukesteks sektoriteks, viiluta kurk. Koori sibul ja lõika õhukesteks ratasteks. Pese salatilehed, kuivata ja rebi kaussi või vaagnale tükikesteks. Lao tomati- ja kurgitükid ning sibularattad salatilehtedele. Seejärel laota salatile kuubikuteks lõigatud feta ja oliivid. Puista üle kuivatatud pune või basiilikuga. Sega kokku kastmeained ja nirista salatile. Lase veidi jahedas kohas maitsestuda ja serveeri. Kaunistuseks võid salatile puistata ka mõned värsked basiiliku- või punemelehed.

Allikas: toidutare
Peakokk: Ann

Quiche Lorraine ehk Prantsuse singi-juustupirukas



Põhi:
150 g võid
3 dl jahu
2 sl külma vett
0,5 tl soola
Kate:
140 g Toorsuitsupeekoni kuubikud
200 g riivjuustu
3 muna
2 dl vahukoort
1,5 dl piima
soola
musta pipart
1 tl hakitud tüümiani (tüümianioksakesi)
Valmistamine


Põhja valmistamiseks haki soolaga segatud jahu ja või ning sega suure kokanoaga segi. Lisa külm vesi ja haki ühtlaseks tainaks (võib valmistada ka köögikombainis). Vajuta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24–26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele ning tõsta 30 minutiks külma. Eelküpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Jaga riivjuust eelküpsetatud põhjale ning laota peale toorsuitsu-peekoni kuubikud. Vispelda koor, piim ja munad kergelt läbi, maitsesta hakitud tüümiani, soola ja pipraga ning vala segu pirukale. Küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit, kuni pirukas on küps. Lase veidi jahtuda ja serveeri.
Allikas: rakvere
Peakokk: Lisbet

Tiramisu



200 g Savoiard´i küpsiseid

Niisutamiseks: 
1,5 dl kanget kohvi
1 sl Amaretto likööri (sobib ka brändi)

Kreem:
400 g Farmi köögi toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 munakollast
2 dl Farmi vahukoort

Peale:
naturaalset kakaopulbrit


Kreemi valmistamiseks sega omavahel toorjuust,suhkrud ja munakollased. Vahusta koor ja sega õrnalt ülejäänud segu hulka. Kasta korraks küpsised kohvi-likööri segusse ja laota kaussi põhjaks esimene kiht. Määri peale pool kreemist. Tee nii veel üks kiht. Seejärel lase külmkapis maitsestuda üleöö. Vahetult enne serveerimist, puista koogile peale kakaopulber.

Allikas: farmi
Peakokk: Katrin

14. sept.

Tomatiga saiad ehk bruchettad




Tee nii: võta kas ciabattat vms itaalia leiva tüüpi küpsetist ja lõika ca 1 cm paksuses viilud. Piserda peale oliiviõli ja pista ahju. Veel parema tulemuse saad, kui röstid saiad grillil. Küpseta kuni krõbedad. Võta ahjust välja ja hõõru küüslauguküünega saiad kokku.

Katte jaoks lõika hea küpse tomat kuubikuteks, rebi sisse basiilikut, piserda veidi oliiviõli. Mina panen soola ja pipart esmalt saiale ja siis paar keerdu veskist veel tomatikatte peale ka. Aga võid soola ja pipra ka otse tomatile juurde segada. Piserda veel oliiviõliga üle ja söö kohe, muidu vettivad saiad läbi.

Allikas: ise tehtud, hästi tehtud
Peakokk: Kettli


Kartuli-suvikõrvitsavorm punaste läätsedega



8 suuremat kartulit
1 keskmine suvikõrvits
3 sibulat
300 g punaseid läätsi
pakk kaera- või sojakoort (200 ml)
200 ml vett
3 spl õli
5 küüslauguküünt
4 tl paprikapulbrit
1 tl kuivatatud tüümiani
1 spl kuivatatud tilli
5 spl sojakastet või paar spl mõnda muud soolakamat maitseainet
natuke purustatud musta pipart
(2 spl pärmihelbeid ehk nutritional yeast´i)
natuke soola

Pane suuremasse potti vesi keema. Samal ajal pese ja koori kartulid ning lõika umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks. Kui vesi juba keeb, lisa sinna kartuliviilud, punased läätsed ning natuke soola. Keeda, kuni läätsed on pehmed (umbes 10 minutit). Samal ajal pane ka ahi 200 kraadi juurde kuumenema ning määri sügavam ahjuvorm õliga. Lisa sinna õhukesed suvikõrvitsarattad, sibulaviilud, natuke soola ning sega kõik läbi. Kurna kartulid ja läätsed ning lisa ahjuvormi. Sega kartul ja läätsed väga hoolikalt ja õrnalt suvikõrvitsa- ja sibulaviiludega läbi (võid suvikõrvitsa- ja sibulaviilud ka lihtsalt põhja jätta). Sega valmis kaste: lisa kaera- või sojakoorele vesi, õli purustatud küüslauguküüned, paprikapulber, tüümian, till, sojakaste, natuke pipart ning võimalusel ka pärmihelbeid. Sega korralikult läbi ning vala ahjuvormis ootavad köögiviljad kastmega ühtlaselt üle. Küpseta vormi ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit. Peale sobib väga hästi ka maitseroheline.

Allikas: taimetoit
Peakokk: Heleriin



KANADA ÕUNAKOOK

180 g nisujahu (3 dl)
0.5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
85 g suhkrut (1 dl)
1 muna
1.5 dl piima
50 g sulatatud võid
3-4 keskmist õuna väikeste kuubikutena

Kate:
4 sl (demerara) pruuni suhkrut
3 sl nisujahu
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl võid

Sega kuivained omavahel.
Klopi omavahel muna, piim ja veidi jahtunud sulavõi. Lisa kuivainesegule koos tükeldatud õuntega.
Pane tainas võitatud koogivormi (24 cm läbimõõduga). 
Haki katteained noaga sõmeraks ja puista ühtlaselt koogile.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 30-40 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks ja kook on pealt kenasti kuldne.

NB! Retsept on mõeldud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse vormi jaoks. Kui koogisööjaid on rohkem, olen kasutanud 25x35 cm ahjuplaati ja teinud topeltportsu.

Allikas. Nami-nami
Peakokk: Elis

No comments:

Post a Comment