Monday, October 23, 2023

5.c

15. mai

Ahjus küpsetatud kanatiivad

600 g Rannamõisa jahutatud broileritiibade õlaosa või -tiibu või -poolkoibi
1,5 sl vedelat mett
2 tl paprikapulbrit
2 sl heledat sojakastet
kimp tüümiani
soola

Sega broileritiiva õlaosad kokku mee, paprikapulbri, soja ning tüümianilehtedega. Lase seista u 10 minutit. Seejärel maitsesta soolaga ning küpseta 200 kraadi juures 25 minutit.
Vajadusel kuumuta mesi kausiga pliidil, et see vedelamaks läheks.

Allikas: rannamõisa



ZAX DIPP

1,2 dl majoneesi
4 sl ketšupit
0,5 tl küüslaugupulbrit
0,25 tl Worcesteri kastet
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
maitse järgi soola

Sega majonees, ketšup ja küüslaugupulber hoolikalt. Lisa Worcesteri kaste, sega läbi, siis lisa must pipar. Sega hoolega. 
Lase vähemalt 2 tundi jahedas maitsestuda, siis serveeri.

Allikas: nami-nami


Kartuli-juustupulgad

2 suurt või 4 väiksemat kartulit
110 g hapukoort
1 tl soola
0,5 tl pipart
100 g riivjuustu
1 tl kartulijahu
1 suur muna
3–4 spl riivsaia
praadimiseks õli

Puhasta ja koori kartul, tükelda ja keeda pehmeks.
Vala ära kartuli keeduvesi ja lisa hapukoor, riivjuust, kartulijahu ja maitseained. Sega ühtlaseks massiks.
Kata segu toidukilega ja pane 30 minutiks külmikusse puhkama.
Seejärel vormi kartuli-juustusegust 1 x 1 cm paksused pulgad.
Keeruta pulki lahtiklopitud munas ja seejärel riivsaias.
Kui valmistad pulgad praadides, siis vala pannile või paksu põhjaga potti 4–5 cm õli ja kuumuta see 180–200 °C.
NB! Pulki võib küpsetada ka ahjus! Sel juhul eelsoojenda ahi 200 °C peale, laota kartulipulgad väikeste vahedega küpsetuspaberile ja pihusta peale õli.
Küpseta kuni pulgad on kuldpruunid. Tõsta valminud kartulipulgad köögipaberiga kaetud alusele nõrguma, et vabaneda liigsest õlist.
Kuniks kartuli-juustupulgad nõrguvad ja veidi jahtuvad, sega kokku kastme koostisosad: maitsestamata jogurt või hapukoor, maitseroheline, sool, pipar ja sidrunimahl.
Serveeri kuumalt koos salatiga.

Allikas: retseptisahtel



AMEERIKA KAPSA-PORGANDISALAT 'COLESLAW'

500 g valget kapsast
2-3 kooritud porgandit
1 väike punane sibul
peotäis hakitud värsket peterselli
3 sl majoneesi (nt Tarplan peakoka majonees)
2 sl maitsestamata jogurtit või hapukoort
1 tl sinepit (Põltsamaa sinep sobib hästi)
soola ja musta pipart

Lõika kapsas terava noaga või köögikombainis peenikesteks ribadeks. Riivi porgandid jämedalt või lõika tikkudeks (nn julienne). Lõika sibul pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Sega aedviljad suures kausis, lisa hakitud petersell.
Sega väikeses kausis majonees, hapukoor/jogurt ja sinep omavahel. Sega õrnalt salatiainete hulka, maitsesta soola ja pipraga.

Allikas: nami-nami



Laavakook ehk šokolaadi-fondant

300 g 76% tumedat šokolaad
300 g võid
100 g nisujahu
150 g suhkrut
6 tk muna
2 näpuotsatäit meresoola
Vormide määrimiseks umbes 15 g võid
Vormidesse puistamiseks umbes 75 g küpsetuskakaod


Serveerimiseks:
jäätis
vaarikad
 
Alusta nii, et määrid sufleevormid õrna kihi võiga kokku, seejärel puista üle küpsetuskakaoga. Ülejääk raputa välja ning aseta külmikusse.
Aseta vesi potis keskmisele kuumusele, lõika või ja šokolaad kuubikuteks ning sulata veevannil.
Samal ajal vispelda kokku munad ja suhkur (umbes 2 minutit).Võta sõel ja vispelda munasegu hulka ka sõelutud jahu.
Kui šokolaadi-või segu on kokku sulanud, vispelda see munasegu hulka. Alusta väikesest kogusest (muna karastamine), et munasegu üle ei kuumeneks ning seejärel lisa ülejäänud ja sega korralikult kokku.
(Vala segu vormidesse nii, et nad on ääreni täis või pisut vähem ning aseta sügavkülma tahenema minimaalselt 3-ks tunniks.)
Kui vormid on tahenenud aseta ahi ülalt-alt kuumutusega 225 °C peale ning küpseta vorme 12-14 minutit (sõltub ahjust), kuni keskelt on just ära kadunud viimane vedel ala.
Eemalda vormid ahjust ning lase 1 minut jahtuda.
Eemalda noaga mööda äärt liikudes kook vormi seinte küljest ning pööra taldrikut peal hoides vorm tagurpidi.
Dekoreeri tuhksuhkru või küpsetuskakaoga ning paku kõrvale jäätist või värskeid marju.

Allikas: ottojamesi





21. veebr.

Minipitsad - 9,6 punkti


1 pk pärmi-lehttaigent
1 pakk pitsakatet
5-10 sl ketšupit
1 muna
100 g riivjuustu
pitsamaitseainet
Sulata lehttaigen ja rulli see jahuga lahti. Taignale laota ketsup ja määri see ühtlaselt laiali, lisa pitsamaitseaine. Omapoolsesse äärde aseta pitsakatte tükikeste vall ja riputa peale riivjuust. Seejärel keera taigen rulli pikemat külge mööda. lõika rull 1-1,5 cm laiusteks seibideks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja järelejäänud riivjuustuga. Küpseta ahjus 225 kraadi juures umbes 10-15 minutit kuni muutuvad kuldseks.

Peakokk: Laureen

Lihtne plov - 6 punkti


500-600 g sealiha (nt sisefileed)
4 suurt porgandit, hakituna
350 g riisi
300 g meelepärast valmis tomatikastet
3 suurt küüslauguküünt, hakituna
1-1,5 dl toiduõli 
1,5 l kuuma vett 
soola-pipart

Puhasta liha kelmetest ja muust ebasoovitavast ning lõika suupärasteks kuubikuteks. Aja pannil pool õlikogust kuumaks ja pruunista lihakuubikuid kuumas õlis 4-5 minutit. Vala lihakuubikud koos praadimisõliga potti. Kalla peale kuum vesi ja tõsta pliidile hauduma. Vahepeal haki porgandid väikesteks kuubikuteks ja peenesta küüslauguküüned. Vala pannile ülejäänud õlikogus ja prae selles porgandit mõned minutit, lisa ka küüslauk ja kuumuta korraks läbi. Lõpuks lisa pannile tomatipasta ja kuumuta kõike koos mõned minutid. Vala porgandisegu potti liha juurde. Loputa keetmata riis külma veega üle ja pane samuti potti. Maitsesta toitu soola ja pipraga ning lase kaane all vaiksel tulel podiseda kuni riis on küps (ca 30 minutit). Vahepeal käi piilumas, kas on vaja vett lisada. Segada tohib nii vähe kui võimalik, et riisiterad ei puruneks.

peakokk. Triinu


Oreo tassikoogid - 9,8 punkti

Muffinitaigen

 2 muna
 150 g suhkrut
 100 g võid
 150 ml piima
 180 g nisujahu
 40 g kakaopulbrit
 1 tl küpsetuspulbrit
Kreem
 300 g toorjuustu
 50 g võid
 50 g suhkrut
 3 purustatud Oreo küpsist
 8 Oreo küpsist kaunistuseks

  • Vahusta munad suhkruga. Lisa juurde sulatatud või ja piim ning viimasena omavahel segatud kuivained. Sega taigen ühtlaseks, jaga võrdselt 12 muffinivormi vahel ja küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.
  • Kui muffinid on täielikult jahtunud, valmista kreem. Selleks vahusta toasoe või suhkruga, lisa toorjuust ja vahusta kuni kreem on ühtlane. Seejärel lisa võimalikult peeneks purustatud Oreo küpsised (ilma täidiseta) ja sega kreem ühtlaseks. Jälgi, et kreemi sisse ei satuks suuremaid küpsise tükke, kuna need võivad tordipritsi kaunistamise ajal ummistada.
  • Kaunista muffinid toorjuustukreemiga ja aseta igale tassikoogile poolik küpsis. Kui tordiprits puudub, aseta igale muffinile lihtsalt lusikatäis kreemi ja küpsis peale. Hoia enne serveerimist veidi aega külmikus, et kreem külmaks ja veidi tahkemaks muutuks.

Allikas: veros kitchen

Peakokk: Madelin


31. jaan. 

Lihtne ja kiire Caesari salat kanafileega 

300 g Jääsalat
6 tk Röstsai
400 g Kanafilee
100 g Riivitud juust
10 tk Kirsstomat
400 g Caesari salatikaste

Tükelda lehtsalat ning jääkapsas väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Poolita kirsstomatid.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega. Jahuta veidi ja lõika väiksemateks tükkideks.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõsta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista või sega hulka riivjuustu või Parmesani juustu laastudega.

Allikas: oma maitse
Peakokk: Brita


Pasta Bolognese

400 g Spagetid
2 tl õli
100 g suitsupeekon
1 tk Sibul
2 küünt Küüslauk
400 g veisehakkliha
500 g tomatipüree
1 tl Pune (kuivatatud)
Sool
Must pipar
1 tl suhkur
1 kuni 2 dl Lihapuljong
PEALE
50 g (riivitud) Parmesani

Kuumuta kastrulis õli. Lisa hakitud peekon, sibul ja küüslauk ning kuumuta mõni minut. Lisa hakkliha ja jätka praadimist 5 minutit. Viimaks lisa tomatipüree, puljong ja pune. Hauta vaiksel tulel kaane all 50 minutit, aeg-ajalt segades. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga.
Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ning sega kastmesse.
Serveeri mahlase kastmega ülevalatud pastat koos riivitud Parmesani juustuga.

Allikas: toidutare
Peakokk: Vanessa


BANAANI–ŠOKOLAADIKÜPSISED

2 küpset banaani
75 g toasooja võid
1 muna
2.5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
5 dl nisujahu
1.25 dl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
1.25 tl soola
1.5 dl hakitud pähkleid
100 g hakitud šokolaadi


Püreesta banaanid, vahusta tainakonksudega koos või, muna, suhkru ja vanillsuhkruga.
Lisa jahu, küpsetuspulber, kakaopulber ja sool ning sega ühtlaseks tainaks. Lisa hakitud pähklid ja šokolaad.
Tõsta tainast kahe teelusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed (jäta küpsiste vahele 5 cm ruumi, sest need valguvad küpsetamisel laiali).
Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit. Lase plaadil hetk jahtuda.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Vanessa


1. nov.

Soolased korvikesed


11 salatikorvikest
100 g sinki
200 g sulatatud juustu
1 kurk
1 paprika 

Pese aedviljad. Tükelda sink  ja kurk väikesteks kuubikuteks, sega sulajuustuga. täida korvikesed. Kaunista ribastatud paprikaga.

Peakokk: Kätlin

Makaronid hakklihaga

300 g  hakkliha 
1-2 sl õli
1 hakitud sibul
veidi vett või puljongit soovi korral
soola ja musta pipart
400 g makarone
vett ja soola makaronide keetmiseks

Prae hakitud sibul õlis, lisa hakkliha ning kuumuta koos läbi. Maitsesta soola ja pipraga*, lisa soovi korral veidi vett või puljongit ning hauta valmis. Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees al dente. Kurna valmis makaronid, lisa hakkliha ning ja kuumuta koos läbi. Peale puista hakitud maitserohelist.

Allikas: nami-nami 
Peakokk: Melissa

Muffinid

Kogus 12 tk
Taigen:
150 g toasooja võid
170 g suhkrut
2 muna
150 g nisujahu
3 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Kreem:
 2 pakki teralist kohupiima
400 ml vahukoort
3-4 sl suhkrut
Muffinivormid
Peale võib panna marju ja kakaod, šokolaadikujundeid

Šokolaadikujund:
Sulata šokolaad vesivannil, Tee küpsetuspaberile kujundid ja aseta külmikusse hanguma.

Vahusta või ja suhkur. Samal ajal lisa ükshaaval munad. Sega kuivained ja lisa taignale. Sega taigna hulka piim ja tõsta vormidesse. Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit. Vahele ja peale kreem.


Peakokk: Isabella

No comments:

Post a Comment