Friday, October 13, 2023

6.c grupp


4. tund - 10.nov.

Ahjus küpsetatud kanatiivad


16 tk Rannamõisa jahutatud broileri-poolkoibi 
2 sl vedelat mett
2 tl paprikapulbrit
2 sl heledat sojakastet
kimp tüümiani
soola

Sega broileritiiva õlaosad kokku mee, paprikapulbri, soja ning tüümianilehtedega. Lase seista u 10 minutit. Seejärel maitsesta soolaga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 25 minutit.
Vajadusel kuumuta mesi kausiga pliidil, et see vedelamaks läheks.

Allikas: linnuliha
Peakokk: Sven Mattias

SPAGETIVORM HAKKLIHAGA

220 g peekonit
400 g spagette
400 g hakkliha
pitsamaitseainet
soola ja musta pipart
2 dl ketšupit või tomatikastet
140 g riivitud juustu

Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees ja nõruta. 
Lõika peekon ribadeks, pruunista sügaval kuival pannil. Lisa hakkliha ja pruunista samuti. Maitsesta pitsamaitseaine, soola ja pipraga. 
Sega hulka tomatikaste ja lõpuks ka spagetid. 
Kalla segu võiga määritud ahjuvormi, puista peale riivitud juust. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit või kuni juust on sulanud ja roog kaunilt jumekas.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Marten


Külmutatud jogurt marjadega



400g Külmutatud maasikaid, vaarikad, põldmarjad
1 l Maitsestamata jogurt või Kreeka jogurt
1 Sidrun
 Mesi (maitse järgi)
  • Tõsta maitsestamata jogurt blenderisse/köögikombaini.
  • Vala maitsestamata jogurtile külmutatud marjad.
  • Lisa juurde mesi.
  • Pigista peale sidrunimahl.
  • Blenderda segu läbi.
Kui soovid serveerimise jätte hilisemaks, tõsta külmutatud jogurt lihtsalt sügavkülma, et ta ikka oma välimuse, maitse ja tekstuuri säilitaks.

Kui näed, et pärast külmikust välja tõstmist on jogurti tekstuur muutunud niivõrd palju, et tekkinud on suuremad jääkuubikud, siis soovitame segu enne serveerimist uuesti läbi mikserdada. Tulemus võiks soovituslikult jääda ikka võimalikult ühtlane.

Serveerimisel kasuta neid samu marju, mis jogurtisegu tegemiselgi kasutuses olid. Tõsta need tervel kujul  jogurti peale ning äärista kausid ja marjad tuhksuhkruga.

Peakokk: Mihkel



3. tund - 3. nov.

Juustukeerud singiga


400 g pärmitaigent
200 g Toorjuustu
100 g Singiviile
100 g Riivjuustu
Ketšupit
Muna
  • Rulli pärmitaigen lahti
  • Määri taignale toorjuustu. Sinna peale laota singiviilud ning puista üle riivjuustuga. Kõige lõpuks lisa maitse järgi ketšupit.
  • Rulli taigen koos täidisega kokku ning lõika rullist 1 cm paksused viilud.
  • Lao viilud parajate vahedega (tainas paisub küpsedes!) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning määri üle lahtiklopitud munaga.
  • Aseta 10 minutiks 180 *C ahju.
Allikas: retseptisahtel
Peakokk. Jaagup

Juustušnitsel


800 g juustu
4 spl jahu
6 spl riivsaia
2 spl pitsamaitseainet
4 muna
1 dl piima
1 dl õli

Lõika juustust u 1 cm paksused viilud. Klopi munad lahti ja sega piimaga. Paneeri juust jahus, siis muna-piima segus, veel kord jahus ja muna-piimasegus. Seejärel pitsamaitseainega segatud riivsaias. Küpseta kuumas õlis mõlemalt poolt helepruuniks. Serveeri värske salatiga.

Allikas: eesti piim

Salat

1 kurk
3 tomatit
Sool
Pipar
Õli

Salatiks koori kurk ja tükelda kurk ja tomat, lisa veidi õli ning maitsesta soola ja pipraga.

Peakokk: Otto V.


ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)


200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.


NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Martis



2. tund - 20. okt.

Krõbedad lavašiampsud


2 lehtlavašši
2 pakki õhukeselt viilutatud salaamit
2 dl ketšupit
2 porrulauku
700 g riivjuustu

Aseta lavašid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lõika kääridega plaadisuuruseks tükiks. Määri ketšupiga ja puista peale viilutatud ja rõngastekslahtivõetud porru. Kata korrapäraselt vorstiviiludega, jättes nende vahele2 cm vaba ruumi. Puista peale riivjuust ja küpseta ahjus 220 kraadi juures kuni 5 minutit. lase  5 minutit jahtuda. Lõika vorstiridade vahelt kääridega ruutudeks, nii et iga tüli keskele jääb vorstiviil. Toimi samuti ülejäänud lavašiga. Serveeri soojalt!

Peakokk: Marten


Maitsvad ja krõbedad kananagitsad


1 pakk külmutatud friikartuleid
500 g kana rinnafileed
500 g magustamata maisihelbeid
300 g nisujahu
soola
pipart
soovi korral 1-2 tl persillade maitseainesegu
küpsetamiseks kõrge keemistemperatuuriga õli nt päevalilleõli
2 L suuruses muna

Kastmeks sega:
100g majoneesi 
100 g hapukoort
ketsupit 

Aseta friikartulid ahjuplaadile , lisa juurde veidi õli ja soola, sega ja küpseta eelkuumutatud ahjus.
Pane ühte kaussi jahu, teise purustatud maisihelbed ja kolmandasse lahti klopitud munad.
Vala õli pannile nii, et kana praadimisel ulatuks õli umbes poole fileetükini ja kuumuta keskmise kuumuseni. Sobib ka kuumaõhu fritüüris valmistamiseks (siis kulub õli vähem).
Maitsesta kanafilee soola ja pipraga ja soovi korral persillade seguga.
Keeruta maitsestatud fileetükki kõigepealt jahus, siis lahti klopitud munas ja seejärel maisihelbepurus.
Prae pannil kana mõlemalt poolt kuni kana koorik on kuldkollane.
Serveeri kastmetega (näiteks majoneesi ja ketšupiga) ja lisandiks sobib näiteks friikartul.

Peakokk: Aron


Banaanimagustoit Valeri küpsistega


8 keskmist banaani
2 karpi banaani või vanilje pudingut
Valeri küpsiseid (ise küpsetatud)
400 ml vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
2-3 tl suhkrut
2-4 tl laimimahla

Küpsiste koostisained
150 g toasooja võid
200 g suhkrut
4 L suuruses munavalget
150 g nisujahu
4 spl hakitud rosinaid

Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
Küpsiste tegemiseks haki rosinad ja soovi korral ka pähklid.
Vahusta toasoe suhkur ja või.
Lisa jahu ja hakitud rosinad (+ pähklid) ning sega need ühtlaseks massiks.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult ülejäänud taignaga.
Aseta tainas teelusikaga küpsetuspaberile ja jäta vahed, sest tainas vajub kuumas ahjus laiali.
Küpseta 6-7 minutit või seni, kuni küpsised muutuvad kuldpruuniks.
Lase küpsistel jahtuda.
Magustoidu tegemiseks puhasta ja lõika banaanid umbes 0,5 cm läbimõõduga viiludeks.
Vahusta vahukoor suhkru ja vaniljesuhkruga ning lisa vahustatud koorele laimimahla.
Pane kausi põhja 1 spl vanilje või banaani pudingut.
Lisa 1/3 banaaniviiludest.
Pane paar küpsist banaaniviilude peale.
Lisa küpsistele 1 spl vahukooresegu.
Aseta magustoidu peale banaaniviilud.
Soovi korral tee 1x veel sama ring läbi ning lõpuks kaunista paari küpsisega.

Peakokk: Raiko




1. tund - 13.okt.


MANNAPUDER (PÕHIRETSEPT)


1 l piima
1.5 dl mannat
maitse järgi vedelat mett või suhkrut
näputäis soola
kaneeli (soovi korral)

Kuumuta piim keemiseni. Klopi juurde manna. Hauta tasasel tulel umbes 10 minutit, aeg-ajalt segades. 
Maitsesta puder näpuotsatäie soola ja mee või suhkruga. Puista pudrule peale kaneeli, 'silmaks' lisa moosi.

Allikas: nami-nami


HOMMIKUNE HELBEPUDER

1 l  piima
4 dl kaerahelbeid või neljaviljahelbeid
näputäis soola
maitse järgi suhkrut

Kuumuta paksupõhjalises potis vesi või piim (või vee-piima segu) keemiseni. Lisa pudruhelbed, sega ja lase tasasel tulel 7-8 minutit podiseda, kuni helbed on pehmed.

Maitsesta soolaga, soovi korral võid lisada ka suhkrut.

Allikas: Nami-nami


KARDEMONIGA ÕUNAMOOS

1 kg õunu
330 g suhkrut
1/3 sl kardemoni

Pese õunad, lõika neljaks ja eemalda südamikud. (Kui soovid, võid muidugi õunad esmalt ka koorida).
Pane koos vähese veega potti ning kuumuta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni õunad pehmenema hakkavad.
Lisa suhkur ja kardemon ning kuumuta veel 10-15 minutit, kuni õunad on pehmed ja läbipaistvad.
Pane kuum moos kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe.  Kui kasutad hapukamaid õunu, siis võid suhkru kogust tõsta.

MEIE TEGIME VEEL MOOSI SAUMIKSERIGA PÜREEKS

Allikas: Nami-nami

No comments:

Post a Comment