2. tund - 11. dets.
Hamburger
5 burgerisaia500 g veisehakkliha
10 viilu cheddari juustu
1 suur punane sibul
3 suurt tomatit
marineeritud kurgi viilud
lehtsalatit
Majonees
Ketšup
Sool ja pipar
Või või taimeõli saia röstimiseks
Hakkliha ettevalmistamine:
Maitsesta veisehakkliha soola ja pipraga. Sega hoolikalt ja jaga kümneks võrdseks osaks.
Vormi hakklihast burgerikotletid. Veendu, et kotletid ei oleks liiga paksud, et need küpseksid ühtlaselt.
Burgerikotlettide küpsetamine:
Kuumuta pann keskmisel kuumusel ja lisa veidi võid või õli.
Küpseta kotlette mõlemalt poolt umbes 4-5 minutit või kuni need on küpsed.
Viimastel minutitel aseta igale kotletile viil juustu, et see sulaks.
Saia ettevalmistamine:
Lõika burgerisaiad pooleks ja rösti pannil või rösteris, kuni need on kuldpruunid.
Burgeri kokkupanek:
Määri alumisele saiale majoneesi ja ketšupi segu.
Aseta peale salatileht, seejärel küpsetatud kotlet juustuga.
Lisa viilutatud tomat, sibularõngad, kurk ja kata teise saiapoolikuga.
Allikas: minu aeg
Peakokk: Vanessa
KOORENE MAKARON HAKKLIHAGA
400g hakkliha1 punane sibul
Santa Maria lihaüldmaitseaine
peotäis värsket peterselli, hakitud
4 spl ketsupit
must pipar
330ml rõõska koort
vett
3 spl oliivõli
meresoola
400g makarone
100 g riivjuustu
Prae hakkliha pannil koos sibulaga ja maitsesta, liha üldmaitseaine asemel võid ka kasutada oma lemmik maitseaineid ja ürte. Lisa nüüd ketšupit ja sega hakkliha ilusti läbi.
Pane vesi keema, kui vesi keeb lisa oliivõli 3 spl ja meresoola. Keeda 1 pakk head pastat vees pehmeks ( vett peab olema 3x rohkem kui on makarone, sest makaron paisub keemise ajal), kurna ja lisa makaron koos hakklihaga potti, kalla peale rõõsk koor ja kuumuta läbi paar minutit,et oleks tulemuseks kooreses kastmes makaron. Serveeri riivjuustuga.
Allikas: liilia kokkamised
Peakokk: Laureen
Suussulavad kohupiimapontšikud
250 g teralist kohupiima4 sl suhkrut
2 keskmise suurusega muna
0.25 tl soola
0.5 tl söögisoodat
100 g (u. 1,75 dl) nisujahu
Frittimiseks:
rapsiõli
Peale:
tuhksuhkrut
Hõõru kohupiim suhkru ja munadega lahti. Lisa sool ja soodaga segatud jahu. Sega tainas valmis vahetult enne pontšikute küpsetamist, muidu "reageerib" sooda kohupiimaga ära ja pontšikud ei jää pontsakad!
Kuumuta väikeses potis toiduõli 180°C kraadini.
Võta kahe lusika abil tainast* ning kukuta kuuma õli sisse. Küpseta kuumas õlis kuldseks - vahepeal keera pontšikuid ringi (kui nad seda ise ei tee).
Kui pontšikud on kuldpruunid, siis tõsta vahukulbi abil köögipaberile nõrguma.
Valmis pontšikutele raputa peale tuhksuhkrut.
Nipid ja soovitused:
Tee nii: Võta kaks tavalist lusikat (sellised väiksemad supilusikad). Võta ühega lusikatäie tainast, siis teisega silu pealt ja siis libista teise lusika tainaportsu alla (ehk siis esimese lusika sisse) ja siis tasakesi (vajadusel esimese lusikaga aidates) aita tainaports kuuma õli sisse. Suts ja valmis ja uuele ringile. Ikka ühe lusikaga tainast, teisega siluda-trügida jne. Tulevad kõik täpselt ühesuurused ja üsna ümmargused, lisaks saab üsna kiiresti hakkama..
Kui õli on liiga kuum, pruunistuvad pontšikud liiga kiiresti ja jäävad seest tooreks. Kui õli on liiga külm, hulbivad pontšikud liiga kaua õlis ja imavad liialt õli endasse.
Kui Sul on õlitermomeeter, siis õli temperatuur peaks jääma 180°C-190°C vahele. Kui lisad potti korraga liiga palju pontšikuid, siis jahutab see temperatuuri liialt. Küpseta u 5-6 kaupa.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Isabella
Juustupallid
200 g Saaremaa riivjuustu1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli
Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi
Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Melissa
Kartulipuder
1 kg kartulit2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart
Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.
Allikas: nami-nami
Kodune hakklihakaste
1 sl võid või õli1 sibul
400-500 g hakkliha
1 sl nisujahu
5 dl vett või puljongit
4 sl hapukoort
soola ja musta pipart
hakitud värsket tilli või peterselli
Kuumuta pannil või või õli. Lisa hakitud sibul ja prae kergelt läbi. Siis lisa hakkliha ja prae segades, kuni hakkliha on kenasti küps. Maitsesta soola-pipraga.
Puista peale nisujahu, sega läbi. Lisa vedelik ning hauta kastet kümmekond minutit. Lõpus sega juurde hapukoor ja soovi korral hakitud maitseroheline.
Serveeri keedetud kartulite ja värske salatiga.
Variatsioonid:
Soovi korral lisa koos jahuga pannile ka 1-2 sl tomatipastat - see annab kastmele kena värvi ja veidi maitset.
Vee või puljongi võid asendada ka piimaga. Sel juhul pole hapukoort enam lisada vaja.
Allikas: Nami-nami
TOMATI-SIBULA-KURGISALAT
200 g tomatit200 g värsket kurki
rohelist sibulat
värsket tilli
Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart
Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki till, sibul.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.
Peakokk: Madelin
Šokolaadivulkaanid (fondant)
170 g tumedat šokolaadi150 g võid
160 g suhkrut
75 g nisujahu
4 suurt muna
jäätis
100 g vaarikaid
Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt.
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit.
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis ja vaarikad.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Brita
No comments:
Post a Comment