Thursday, September 19, 2024

7.c

29. mai

Kevadrullid kanaga

600 g kana rinna- või kintsufileed
3 sl viinamarjaseemneõli või muud õli
3 purustatud küüslauku
2 tl seesamiõli
4 tl e. 20 ml (tamari) sojakastet või kalakastet
basiilikut ja/ või münti või muud maitserohelist
ribadeks lõigatud lehtsalatit
tikkudeks lõigatud porgandit või daikonit või kurki või paprikat
u 20 cm läbimõõduga riisilehti

Dipikaste:
1,2 dl hoisin kastet
4 sl maapähklivõid
(Sriracha) tšillikastet
0,5 tl seesamiõli
1 tl laimimahla
1 tl riisiäädikat soovi korral
u 1 dl vett

Valmista esmalt dipikaste. Sega kausis kõik dipi koostisained, lisades nii palju vett, kuni saad meelepärase konsistentsiga dipikastme. 
Kana jaoks sega suures kausis kana(kintsu)fileed, õli, seesamiõli, purustatud küüslauk ja sojakaste. Sega läbi, kata kaane või toidukilega ning lase vähemalt 20 minutit maitsestuda. 
Kuumuta praepann tugeval kuumusel ning prae kana küpseks ning mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks. Siis lõika kana õhukesteks viiludeks (u 0,7 cm paksuseks). 
Pane ribadeks lõigatud köögiviljad, riisipaber ka kausitäis üsna sooja vett tööpinnale valmis. 

Kevadrullide tegemine:
Täida suur kauss sooja veega. Kasta riisipaber sooja vette mõneks sekundiks, et see pehmeneks, aga ära liialt leota, paber muutub pärast veest välja võtmist veelgi elastsemaks! 
Aseta riisipaber seejärel tööpinnale või suurele taldrikule. Kata umbes kolmandik riispaberist täidisega, kuhjates sinna lehtsalatit, ürte, kanaribasid ja köögivilju. Siis hakka riispaberit kokku rullima, pöörates küljed sisse, et saad üsna tiheda rulli.
Serveeri kohe koos dipikastmega või kata toidukilega ning söö mõne tunni pärast. 

Nipid ja soovitused:
Maapähklivõi asemel võid kasutada ka mandlivõid.

Allikas: nami-nami
Peakokk. Liisi


Ahjukartulid + salat

6 suurt kartulit
8 sl oliiviõli või köögiviljaõli või hanerasva või pardirasva
meresoola

2 tomatit 
kurk

Koori kartulid ja lõika neljaks. Pane kartulid potti ja kata külma veega. Lase keema tõusta ja keeda ilma kaaneta potis 5 minutit.
Vala õli ahjuplaadile ja kuumuta plaati veidi aega 220-kraadise ahju ülaosas.
Nõruta kartulid hoolega. Pane jaokaupa uuesti potti ja raputa, et kartulite teravad servad kaoksid.
Võta õline plaat ahjust välja ning pane kartulid pannile. Veereta kartuleid õlis. Küpseta 200-kraadise ahju ülaosas 50-60 minutit. Poole küpsetamise ajal keera kartulid pannil ringi.
Nõruta kartulid liigsest rasvast, puista meresoolaga üle ja serveeri kohe!
Valmis kartulid on krõmpsud, väljast kuldsed ning seest pehmed.

Allikas: nami-nami


Juustušnitsel

400 g juustu
2 tk lahtiklopitud muna
riivsaia
praadimiseks õli

Lõika juust umbes sentimeetripaksusteks viiludeks. Kasta juustuviilud lahtiklopitud munasse*, seejärel veereta hoolega riivsaias, nii et juustuviil oleks ümberringi riivsaiaga kaetud.
Prae kiiresti kuumal pannil õlis.
Juustušnitsel on parim kuumalt, kohe peale valmistamist. Kõrvale paku värsket salatit ja nt majoneesi-hapukoorekastet.

* Soovi korral kasta juustuviil esmalt jahusse ja alles siis munasse.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Mirtel



Šokolaadikreem piparmündibeseega

75 g tumedat šokolaadi
200 ml vahukoort
3 spl Dansukkeri tarretisesuhkrut Multi
1 spl Dansukkeri muscovado siirupit
1 tl Dansukkeri vanillisuhkrut

Besee:
3 munavalget
180 g Dansukkeri kristallsuhkrut
30 g Dansukkeri tuhksuhkrut
Kaunistamiseks hakitud röstitud sarapuupähkleid
1-2 tilka piparmündiõli

Hakkige šokolaad.
Segage kastrulis koor tarretisesuhkruga, kuumutage keemiseni ja keetke 30 sekundit.
Valage kuum koor hakitud šokolaadile. Lisage muscovado siirup ja vanillisuhkur. Segage ühtlaseks, jaotage kuue magustoidukausi sisse ja jätke jahtuma.
Besee valmistamiseks vispeldage munavalgeid suhkruga kuumaveevannil, kuni suhkur on sulanud.
Tõstke vaht veevannilt ja jätkake vahustamist lisades vähehaaval tuhksuhkru. Lisage piparmündiõli.
Pritsige beseevaht šokolaadikreemile ja karamelliseerige besee pind leeklambiga.
Puistake üle hakitud sarapuupähklitega.
Kui beseevahtu üle jääb, valmistage sellest väikesed beseeküpsised.

Allikas: dansukker
Peakokk: Melissa



13. märts

Kana-köögiviljapirukas - 8,7 punkti



TAINAS
1 dl täisteranisujahu
2 dl nisujahu
100 g Või
1 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sool
3 sl vesi
TÄIDIS
300 g suvikõrvits
2 tk Paprika
0.5 tk Porrulauk
400 g kanaliha
0.5 tl Sool
0.5 tl Sidrunipipar
KATE
0.5 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
1 pakk (180 g) maitserohelisega toorjuust
1 dl 10% rõõsk koor
100 g Riivjuust
Petersellilehed


Tükelda või, näpi hulka jahud, sool ja küpsetuspulber. Lisa vesi ning hõõru ühtlaseks tainaks. Suru see 28 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga augud sisse ning küpseta ahjus 200°C juures 5 minutit. Täidise jaoks koori suvikõrvits, poolita ja lõika 1 cm paksusteks viiludeks. Poolita ja viiluta ka paprikad, lõika porru ratasteks. Tükelda kanaliha 2 cm suurusteks kuubikuteks. Lao köögiviljad ja liha kihiti eelküpsetatud tainale, raputa peale soola ja sidrunipipart. Katte jaoks haki sibul ja küüslauk, sega toorjuustuga. Lisa vähehaaval koor ning sega. Seejärel lisa pool riivitud juustust. Tõsta kate täidisele, raputa peale ülejäänud riivitud juust ja hakitud petersell. Küpseta 200°C juures 35 minutit. Retsept on mõeldud kuuele inimesele.

Allikas: õhtuleht
Peakokk:  Kätriin



Seafilee õuna-sinepikastmes - 9,4 punkti


500 g Sea sisefilee
1 tl Sool
Must pipar
0.5 tl Või
0.5 tl Õli
1 tk Õun (hapu)
2 dl Lihapuljong
2 sl Dijoni sinep
1 tl Suhkur
1 dl Rõõsk koor
1 tl Estragon (kuivatatud)
SERVEERIMISEKS
Keedetud spargelkapsas

Lõika filee 3–4 cm paksusteks viiludeks. Kuumuta või ja õli poti põhjas ning pruunista liha kiirelt mõlemalt poolt. Maitsesta soola ja pipraga. Koori õun, eralda seemned ja lõika õun kuubikuteks. Tõsta potti ja pruunista veel hetke. Lisa puljong, sinep ja suhkur ning hauta keskmisel kuumusel kaane all, kuni liha on pehme. Lisa koor ja keeda 5 minutit. Maitsesta estragoniga ja vajadusel veel ka soola ja pipraga. Serveeri keedetud brokoli ja kartulipudruga.

Allikas: õhtuleht


Kartulipuder

1 kg kartulit (nt Laura või Marabel)
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart


Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.


Allikas: nami-nami


Peakokk: Kirke




Brüleekreem ehk crème brûlée - 9,9 punkti


Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.
Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.


1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad. Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit.
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.

Peakokk: Mirtel



21. nov.

Kreemjas šampinjonisupp - 6 punkti


Kartul 3 tk.
šampinjone 500 grammi
Suur sibul
kreem 35%
Toorjuust 300 g
Sai krutoonide jaoks

Pese ja lõika seened (poolita või lõika neljaks).
Lisa pannile hakitud sibul. Prae klaasjaks.
Lisa tükeldatud seened. Prae veidi, et seentest eralduks vedelik.
Kui seente suurus on vähenenud, lisa vett, vähendage kuumust ja hauta šampinjone umbes 10-15 minutit.
Niipea kui seened on hautatud, vala seenepuljong eraldi kaussi.
Blenderda seened.
Valage blenderdatud šampinjonidele seenepuljong ja kuumutage segades.
Niipea, kui seenemass pannil keema läheb, vala juurde koor ja oota, kuni seenepüree uuesti keeb.
Nüüd lisa väikeste portsjonitena sulatatud juust. Sega, kuni juust on täielikult sulanud ja kreemjas šampinjonisupp on ühtlase konsistentsiga.
Lase kreemisel seenesupil viimast korda segades keema. Lisa maitse järgi soola, veidi vürtse - väike näpuotsatäis musta pipart ja veel näpuotsatäis muskaatpähklit. Keeda kreemjat šampinjonisuppi veel umbes minut ja tõsta tulelt.

Krutoonid: Lõika sai kuubikuteks. Prae saiatükid oliiviõlis.
Serveeri suppi krutoonidega.

peakokk: Kristina Chykalenko



Lasanje hakklihaga - 9,4 punkti

Hakklihakaste:
2 hakitud sibulat
1 kimp hakitud peterselli
400-500 g hakkliha
2 riivitud porgandit
400 g konservitud purustatud tomateid
2 dl vett
soola ja musta pipart
1 tl punet

Juustukaste:
50 g võid
60 g nisujahu (1 dl)
1 l piima
100 g riivitud juustu (2 dl)
soola ja musta pipart

Lisaks:
250 g lasanjeplaate

Valmista hakklihakaste: pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10-15 minutit, maitsesta punega.
Valmista juustukaste: sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5-6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2-3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30-40 minutit.
Enne serveerimist lase veerand tundi seista - siis on lasanjet parem lõigata.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Lenna



Tiramisu - 9,4 punkti


200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Liisi



26.sept.

Kana-takod - 9 punkti

11 taco-taskut
4 suitsukana koiba
frillice't, jääsalatit või muud krõmpsuvat lehtsalatit
3 hakitud tomatit
2 dl Salsa-kastet
200 g riivitud juustu
200 g hapukoort
 avokaadodippi


Kuumuta ahi 180 °C. Võta taco-taskud karbist välja ning laota üksteise kõrvale ahjuplaadile. Kuumuta 5-10 minutit. 
Samal ajal puhasta kanaliha luudelt ning ribasta.
Aseta kanaliharibad taco-taskutesse, lisa ribastatud salatilehed, hakitud tomat, salsa-kaste, riivitud juust, hapukoor ja  kiire avokaadodipp. 

Allikas: nami-nami


Kiire avokaadodipp


2 küpset avokaadot
1 pakk Santa Maria guacamole maitseainesegu

Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi ning uurista viljaliha kaussi. Tambi viljaliha katki, lisa guacamole maitseainesegu ja sega ühtlaseks. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Laura


Täidetud paprikad hakklihaga- 8,5 punkti

6 väiksemat (piklikku) paprikat
1 suur sibul
400 g hakkliha
2 purustatud küüslauguküünt
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
soola ja musta pipart
200 g hapukoort (nt Saare)
3-4 sl hakitud värsket peterselli


Lõika tavalistel paprikatel 'kaas' pealt ära, piklikel külje pealt väike viil ära. Eemalda seemned.
Peenesta äralõigatud paprikatükid ja sibul, prae tasasel tulel õlis umbes 10 minutit, kuni sibul pehmeneb.
Tõsta kuumust, sega juurde hakkliha ja küüslauk. Pruunista hakkliha pidevalt segades, seejärel maitsesta soola, pipra a tomatipastaga. Kuumuta läbi. Lisa hapukoor, kuumuta segu läbi, lisa hakitud petersell.
Täida paprikad hakklihaseguga ning tõsta sobiva suurusega ahjuvormi. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30-40 minutit.
Serveeri kuumalt või külmalt värske salatiga.


Nipid ja soovitused:
Kui soovid pehmemaid paprikaid, siis kasuta piklikke paprikaid või pane puhastatud paprikad enne täitmist 5-10 minutiks keeva vett.
Kui Sulle meeldivad tihkema sisuga paprikad, siis võid lisada hakklihale praadimise ajal lusikatäie jahu. Siis ei ole roog enam gluteenivaba.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Helena Grete


Šokolaadi fondant ehk laavakook- 9,6 punkti

115 g soolata võid
170 g šokolaadi
2 suurt muna
2 suurt munakollast
50 g suhkrut
1 näputäis soola
2 spl jahu
100 g vaarikaid
jäätis

Kuumutage ahi 230 kraadini. Määrige kergelt  ramekinivormid ja asetage need küpsetusplaadile.
Sulatage või ja šokolaad kuumaveevannil. Segage ühtlaseks ja tõstke kõrvale jahtuma.
Vahustage munad, munakollased, suhkur ja sool heledaks vahuks. Kallake hulka šokolaadisegu ja jahu ning segage ühtlaseks.
Jagage tainas ettevalmistatud vormide vahel ja küpsetage eelsoojendatud ahjus 6-8 minutit või kuni koogi servad on tahenenud, kuid keskosa on veel pehme. Laske koogikestel minut aega vormides jahtuda.
Asetage väike magustoidutaldrik iga vormi peale ja pöörake see ettevaatlikult ümber. Laske umbes 10 sekundit seista, seejärel eemaldage koogivorm. Serveerige näiteks jäätise ja marjadega.

Peakokk: Melissa

No comments:

Post a Comment