Thursday, September 19, 2024

8.c

5. dets.

Pelmeenid lihaga

Tainas:
500 g nisujahu
1 muna
3-4 dl vett
0,5 tl soola
Täidis:
500 g kodust hakkliha (50% siga ja 50% veis) või kanahakkliha
1 sibul
1 dl vett
soola ja musta pipart
soovi korral maitserohelist


Täidise valmistamiseks lisa hakklihale peenestatud sibul, sool, pipar, maitseroheline ja vesi ning sega läbi. (Kasutada võib ka sea- ja veiseliha, mis koos sibulaga hakklihamasinast läbi aetakse). Maitsesta täidis julgesti!
Taina valmistamiseks vala jahu lauale hunnikusse ja tee sisse süvend. Lisa süvendisse käesoe vesi, muna, sool ja sega tainas kätega ühtlaseks massiks. Tainas peab jääma pigem tihkem kui pehme ja kleepuv. Sõtku korralikult kuni tainas lööb käte küjest lahti. Kata tainas toidukilega ja lase sellel toasoojas seista, kuni tainas muutub elastseks (30 minutit kuni tund). Seejärel rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika sellest vajaliku paksuse ning suurusega kettad.
Aseta tainaketastele hakklihatäidis ja vormi pelmeenid. •Fotol olevad pelmeenid on tehtud pelmeenivormiga.
Keeda pelmeene soola, pipra ja loorberilehega maitsestatud vees või puljongis 5-8 minutit, kuni pelmeenid pinnale tõusevad. Või prae pelmeenid pannil või sees tasasel tulel kaanega kaetult helekollaseks. 
Ülejäänud pelmeenid pane sügavkülma. Et pelmeenid üksteise külge ei külmuks, külmuta neid kõigepealt ühe kihina jahu või küpsetuspaberiga kaetud alusel umbes 30 minutit, seejärel tõsta pelmeenid säilituskarpi või kilekotti. 


Allikas: nami-nami
Peakokk: Katharina

POKEKAUSS

Sisse:
•Meekana
•Riis
•Avokaado
•Aedoad
•värske kurk
•Seesamiseemned
•redist natukene
•Värske sibul
•Isetehtud õrn chillimajonees

Tšilli-küüslaugumajonees

Chili aioli ehk vürtsikas küüslaugumajonees sobib hästi dipikastmeks.

5 dl majoneesi
3 küüslauguküünt
7 sl rapsiõli
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1,5 tl sidrunimahla
3 sl tumedat tšillipulbrit
1 sl (kuhjaga) paprikapulbrit
soola ja musta pipart

Koori küüslauguküüned ja haki peeneks. Tambi vürtsköömned uhmris peeneks. 
Vispelda kausis kõik komponendid ühtlaseks. Vajadusel maitsesta soola-pipraga sobivaks. 

Allikas: nami-nami

Seesami-meekana

400-500 g kana rinnafileed või kanatiibu või kintsufileed
1 sl heledat sojakastet
1 sl Shaoxingi riisiveini või kuiva šerrit
2 tl seesamiõli
Serveerimiseks:
keedetud riisi või munanuudleid
Lisaks:
4 sl maisitärklist
Frittimiseks:
maapähkliõli või muud mahedamaitselist toiduõli
Meekaste:
3 sl magusat tšillikastet
2 sl ketšupit
2 sl mett
2 sl sojakastet
1 sl austrikastet
0.5 dl vett
Peale:
röstitud seesamiseemneid

Lõika kanafileed umbes 2 cm tükkideks. Sega kausis sojakaste, riisivein/šerri ja seesamiõli. Lisa kanatükid ja lase vähemalt tund aega maitsestuda.
Puista tärklis kanatükkidele ja sega kergelt läbi, nii et kanatükid oleksid tärklisega kaetud.
Kuumuta väiksemas potis paar cm õli, friti kanatükid jaokaupa ümberringi kuldseks. (Kontrolli, et kanatükid on läbinisti küpsed, vajadusel tõsta või alanda õli temperatuuri).
Sega kastmeained vokkpannil või potis, kuumuta keemiseni ja lase veidi pakseneda.
Pane kanatükid kastmesse ja kuumuta läbi. Puista peale seesamiseemneid. Serveeri riisiga.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Helena


BROOKIE

Brownie
110 g võid
140 g tumedat šokolaadi
90 g suhkrut
90 g fariinsuhkrut
20 g kakaod
0,5 tl vanilliekstrakti
Noaotsatäis soola
2 muna + 1 munakollane
70 g nisujahu

Sulata või ja šokolaad. Jäta jahtuma.
Sega jahu soola ja kakaoga, jäta ootele.
Vahusta munad munakollaste, suhkrute ja vanilliga kohevaks vahuks. Nirista vahu hulka või-šokolaadisegu. Ettevaatlikult lisa hulka jahu. Määri vormi põhja.


Cookie
110 g võid
70 g suhkrut
70 g fariinsuhkrut
0,5 tl vanilliekstrakti
1 muna
Noaotsatäis soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soodat
160 g nisujahu
100 g tükeldatud tumedat šokolaadi
70 g hakitud pekanipähkleid

Sega jahu soola küpsetuspulbri ja soodaga. Jäta ootele.
Vahusta või suhkrute ja vanilliga. Lisa muna. Seejärel kuivained ja viimasena hakitud pähklid ja šokolaad.
Tõsta tükkidena brownie peale.
Küpseta 180-kraadises ahjus 4. siinil (alt teine) ca 35 – 40 minutit. Küpsis peab olema kuldpruun, aga sisu veel täiesti pehme.

Allikas: kaju köök
Peakokk: Mirtel



26. sept.

Köögivilja-hakkliha struudel- 6,7 punkti



500 g pärmi lehttainast
1 Härmavilja köögivilja segu
400 g hakkliha
2 tl jahu
2 tl provence ürdisegu
soola
pipart
1 muna määrimiseks
kaunistamiseks seesamiseemneid
praadimiseks ekstra neitsioliiviõli

Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
Prae pannil hakkliha ja lisa Härmavilja köögiviljasegu ,lisa jahu ja maitseained.
Tõsta segu jahtuma.
Rulli lahti tainas ja jaga see kolmeks ning lõigu ääred umbes 1 cm paksusteks.
Pane hakkliha ja köögiviljasegu taina keskele.
Sõlmi tainas ümber segu ja pintselda munaga ning raputa peale seesamiseemned.
Küpseta umbes 25 minutit või kuni kuldpruun.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Annamai

 Burger - 7,8 punkti

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
1 dl hapukoort
2 sl head ketšupit
Serveerimiseks:
10 väikest täisterakuklit
10 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile 
lehtsalatit
sibul

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk
Peakokk: Tuuli

Magustoit - 7,2 punkti

Õunakrõbedik

4 keskmist hapukat õuna
150 g suhkrut
1 tl kaneeli

Puru:
100 g nisujahu
100 g võid
100 g kaerahelbeid
100 g demerara või tavalist suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit

Tükelda õunad, tõsta ahjuvormi. Sega suhkru ja kaneeliga. Katte jaoks näpi sõrmede vahel või haki noaga kõik ained suureteraliseks puruks. Laota õuntele.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni kate on kuldne ja krõbe ja õunad pehmed.
Paku kõrvale vanillikastet.


Lihtne vaniljekaste

Lihtsam ja vähem munakollaseid nõudev alternatiiv klassikalisele custardile ehk crème anglaise’le.

2 munakollast
1 spl suhkrut
mõni tera soola
3/4 spl maisitärklist
2,5 dl piima
1 spl vaniljesuhkrut (Meira naturaalsest vaniljest tehtut näiteks)
1 spl võid

Klopi munakollased lahti, lisa suhkur, sool, tärklis ja piim. Kuumuta hästi madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Aega läheb umbes 10 minutit. Tõsta tulelt, sega hulka või ja vaniljesuhkur. Jahuta vispliga segades. Lihtsalt seistes jahtuma jättes võib munakollane tükki tõmmata ja siidise kreemi asemel saad munapudru.

Mõnus lisand magustoitudele ja kookidele, rabarbri- või õunacrumble‘i juurde täitsa vältimatu. Sobib kasutada ka napoleonikoogi kreemina.

Allikas: siit nurgast ja sealt nurgast
Peakokk: Grettel



No comments:

Post a Comment