7. mai
Tempura sushirullid - 7,7 punkti
Täidetud paprikad riisi ja hakklihaga - 5 punkti
Haki sibul, prae õlis kergelt kuldseks. Sega kausis keedetud riis, praetud sibul, hakitud küüslauk, toores hakkliha, maitsesta soola-pipraga.
Täida paprikad hakkliha-riisiseguga ning tõsta võitatud ahjuvormi. Kalla vormi sorts vett ning küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.
Kalla paprikatele rõõsk koor, puista peale veidi soola ning küpseta veel pool tundi (kokku umbes tund aega).
Allikas: nami-nami
Peakokk: Marleen
60 g valget suhkrut60 g heledat muscovadot või fariinsuhkrut 220 g nisujahu0,5 tl küpsetuspulbrit (võib ka söögisoodat kasutada)näpuotsaga soola2 sl külma vett1 sl vaniljesuhkrut100 g šokolaadi (piimašokolaadi)
1. Mikserda pehme või suhkrutega kreemiks. Sega jahu küpsetuspulbri (või sooda) ja soolaga. Vala jahu võikreemi juurde, lisa ka kaks supilusikatäit vett ja sega ühtlaseks.
2. Haki šokolaad, aga proovi teha mitte väga peent pudi. Eks seda pudi tekib ikka hakkides, aga mõned veidi suuremad (u 0,5 mm läbimõõduga) tükid võiks ka jääda- need sulavad niiii mõnusaks küpsiste sees. Sega šokolaaditükid taina hulka.
3. Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed. Seda on hea teha kahe supilusikaga – võtad ühe supilusikaga kausist tainatörtsu ja teise supilusikaga lükkad selle plaadile. Vormi käega plaadil küpsised veidi ümaramaks ja vajuta madalamaks.
4. Et küpsised vajuvad küpsedes veelgi laiemaks, tuleb nende vahele kindlasti jätta ruumi. Paras on ühel ahjuplaadil küpsetada korraga 7 küpsist. Ma ise küpsetangi kahes jaos: kõigepealt 7 küpsist ja siis ülejäänud 7.
5. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures u 13-14 minutit, kuni küpsised on alt ja külgedelt veidi värvi saanud, aga seest veel pehmed. Küpsetuspulbri mõjul tõusevad küpsised vahepeal ahjus kõrgemaks, see aga hiljem taandub.
6. Tõsta plaat ahjust, lase küpsistel plaadil 10 minutit seista ja tõsta seejärel laiema pannilabida või spaatli abil ettevaatlikult (sest nad võivad esialgu veel pehmevõitu olla) restile jahtuma. Kui sul resti ei ole, lase jahtuda sealsamas ahjuplaadil. Esialgu ahjust võttes tunduvad küpsised väga pehmed, aga muretsemiseks ei ole põhjust – jahtudes nad muutuvad kõvemaks ja mõnusalt muredaks.
⭐︎Kes soovib ja kodus on, võib lisada ka ühe muna (S või M suurus). Aga siis jäta 2 sl vett lisamata.
26. märts
Makra - munasalat - 5,6 punkti
Nelja juustu pizza kanaga - 7,6 punkti
Brüleekreem ehk crème brûlée - 9,4 punkti
9. okt.
KRÕBEKANA TORTILLAD
– Üks pakk Santa Maria krõbekanale mõeldud segu (Crispy Chicken Bites)
– 400 g kanafileed
– pikk kurki (võib ka veidi rohkem minna)
– 500 g hapukoort
– Tšilli magushapu kaste (Thai Choice)
– 10 suurt salatilehte
– 10 Santa Maria tortillalehed
– Kuus suuremat tomatit
– Sool/pipar
– Ketšup
– 200 g riivjuustu
– Oliiviõli
– Tortillade toetuseks fooliumit
Lõika kanafilee väikesteks tükkideks ja sega omavahel kausis 2-4 spl oliiviõli ning kanafilee tükid. Seejärel lisa vähehaaval krõbekana maitseainesegu ja lase kanal umbes 10 minutit niisama kausis seista. Siis “viska” kanafilee tükid ahju ja küpseta neid 220 kraadi juures umbes 20-30 minutit.
Lõika taldrikule valmis kurk, juust, tomat ja pese salatilehed ning lisa need ka taldrikule, et mugavam võtta oleks.
Hapukooresegu valmistamine on imelihtne – lisa vaid sool ja pipar.
Viimaks alusta tortillade valmistamisega: laota tortillaleht laiali, lisa salatileht, kaks juustuviilu selle peale, siis kurgi-tomatisegu, koor, kana, ketšup ja tšilli magushapu kaste. Ehk siis põhimõtteliselt paned sisu täpselt nii kokku, nagu endale meeldib. Seejärel murra nad wrapikujuliseks nii, et alguses murrad põhjad ja siis küljed. Tortillad võib kinnitada hambatikuga, aga seda võib teha ka fooliumiga.
Piprakartulid
Kodused kotletid
2 dl vett
1 hakitud sibul
500 g kodust hakkliha
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 tl punet
maitseaineid omal valikul
Praadimiseks:
õli
Pane saiaviilud umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis.
Lisa hakkliha, muna, peeneks hakitud sibul ja maitseained ning klopi kotletitaigen ühtlaseks ja sitkeks
Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks, esmalt üks, siis teine pool. Mitu korda keerates tuleb kotletitaignast mahl välja ja need jäävad kuivaks.
Teevi cinnabon
250 g piima
6 g kuivpärmi
450 g nisujahu
100 g suhkrut
1 tl soola
100 g toasooja võid
Täidis:
100 g toasooja võid
100 g pruuni suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli
120 g 35% rõõska koort ehk vahukoort (kerkinud rullide ülevalamiseks)
Glasuur:
35 g munavalget
60 g peensuhkrut
noaotsatäis soola
65 g toasooja võid
0,25 tl vanilli
100 g toorjuustu
1 sl sidrunimahla
Peale:
kergelt hakitud pekaanipähkleid soovi korral
Taina valmistamiseks kuumuta piim kuni 45 C (veidi soojem kui käesoe). Sega pärm kuivainetega ja vala juurde piim, sega läbi. Viimasena lisa või ja sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb (selle taina puhul seda pikalt pole vaja teha). Tõsta tainas kaussi, puista peale veidi jahu, kata kauss kilega ja aseta peale puhas köögirätik. Kergita 30−60 minutit (nt ahjus 50 C juures).
Täidise valmistamiseks vahusta või, lisa suhkur ja kaneel ning vahusta veel veidi, kuni saad ühtlase segu. Jäta toatemperatuurile ootele.
Rulli tainas jahusel laual 30 x 38 cm ristkülikuks. Määri täidis spaatli abil tainale. Alustades laiemast küljest, rulli tainas tihedalt kokku. Lõika 12 tükiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud 23 x 33 cm kandilisse ahjuvormi. Kata pann rätikuga ja lase veel 20 minutit kerkida (või kuni saiad on saavutanud umbes kahekordse mahu). Ära seda etappi vahele jäta!
Kuumuta ahi 200 kraadini (pealt ja alt kuumus).
Soojenda vahukoor – piisab, kuni see on käesoe! Kui rullid on kerkinud, vala see ettevaatlikult üle rullide (see vajub enamasti vormi põhja, kuid küpsemisel imbub rullidesse). See tagab rullide nätskuse.
Küpseta 200 C juures 17−19 minutit kuldpruuniks ja keskmine osa tundub küpse. Küpseta pigem vähem kui rohkem.
Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalged poole koguse suhkru ja soolaga, kuni teravate tippude tekkimiseni. Seejärel vähenda miksripöördeid poolele võimsusele ja hakka 1 sl kaupa lisama toasooja võid. Pärast iga lisamist vahusta niikaua, kuni või on munamassis korralikult lahustunud. Kui kogu või on lisatud, hakkab kreem moodustuma ja saavutab ettenähtud paksuse (PS. ära ehmu, kui kreem muutub enne õige tekstuuri saavutamist nagu vedelaks munapudruks, jätka vahustamist).
Toorjuust hõõru teise poole suhkru, vanilli ja sidrunimahlaga ühtlaseks ning lisa seejärel valmis võikreemile. Mikserda korralikult ühtlaseks. Kata soojad (siis osa kreemi sulab ka rulli sisse) saiad kreemiga ja naudi!
Nipid ja soovitused:
Teevile meeldib kui kreemi on poole rohkem, siis saab seda ohtralt peale määrida ka juba jahtunud saiakestele, aga hea on ka poole kogusega.
Vahukoore soojendamine aitab saiakestel edasi kerkida. Koor valgub saiade sisse ja ümber, tekitades ja hoides nätsket tekstuuri kui nende sisse imbub.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Karoli
No comments:
Post a Comment