Friday, September 13, 2024

8.a

4. tund - 23. mai

Kodused kananagitsad

450-500 g kanafileed või luudeta-nahata kanakintsu
3 dl keefirit
pakk purustatud soolaküpsiseid (nt Ritz, TUC)
1-2 tl paprika- või karripulbrit

Lõika kana(kintsu)fileed ribadeks (laiusega u 2 cm). Pane kaussi, vala peale keefir ning lase kuni ööpäev maitsestuda.
Pane soolaküpsised madalasse nõusse ning tambi peeneks puruks, soovi korral lisa karri- või paprikapulbrit. Kurna kanatükid liigsest vedelikust ning veereta neid korralikult kreekeripurus.
Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning küpseta 225-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni kanatükid on läbinisti küpsed.
Serveeri mõne külma kastmega.

Allikas: nami-nami


Ameerika kapsa-porgandisalat 'Coleslaw'

500 g valget kapsast
2-3 kooritud porgandit
1 väike punane sibul
peotäis hakitud värsket peterselli
3 sl majoneesi (nt Tarplan peakoka majonees)
2 sl maitsestamata jogurtit või hapukoort
1 tl sinepit (Põltsamaa sinep sobib hästi)
soola ja musta pipart

Lõika kapsas terava noaga või köögikombainis peenikesteks ribadeks. Riivi porgandid jämedalt või lõika tikkudeks (nn julienne). Lõika sibul pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Sega aedviljad suures kausis, lisa hakitud petersell.
Sega väikeses kausis majonees, hapukoor/jogurt ja sinep omavahel. Sega õrnalt salatiainete hulka, maitsesta soola ja pipraga.
Allikas: nami-nami


Pad thai krevettidega

150 g riisinuudleid
3 sl maapähkliõli või muud õli
200 g kooritud tooreid krevette
135 ml pad thai kastet
1-2 muna
150 g mungoa idandeid (loputa korralikult)
2 hakitud talisibulat
4 sl hakitud röstitud soolatud maapähkleid
hakitud värsket koriandrit
1 sektoriteks lõigatud laim või sidrun

Keeda riisinuudleid umbes 3 minutit, kuni nuudlid on pehmed. Kurna, loputa kiiresti külma veel all ning nõruta uuesti. Tõsta kõrvale. 
Kuumuta prae- või vokkpannil õli. Lisa krevetid ja kuumuta, kuni krevetid värvi muudavad.  Siis lisa pad thai kaste ning sega läbi. Lisa nuudlid, kuumuta läbi, siis lisa lahtiklopitud muna ja sega, kuni muna on hüübinud.
Sega juurde mungoa idandid ning hakitud talisibul, kuumuta kiiresti läbi. Puista peale soolapähklid ja värske koriander, serveeri koos sidruni- või laimimahlaga.  

Allikas: nami-nami



Vaarika-šokolaadikook

Põhi:
150 g (šokolaadi)küpsiseid
60 g võid

Täidis:
4 dl 35% koort
200 g toorjuustu
150 g tumedat šokolaadi
150 g valget šokolaadi
u. 200 g vaarikaid
poole laimi riivitud koor

Kaunistuseks:
vaarikaid
piparmündilehti

Koogi põhjaks purusta küpsised ja sega sulavõiga. Kata ümmarguse lahtikäiva koogivormi (20 cm läbimõõduga) põhi küpsisepuruga, suru lusikaseljaga tugevalt vastu põhja. Aseta külmikusse ootele.
Vahusta mikseriga koor, lisa toasoe toorjuust. Jaga vahukoore-toorjuustu segu kaheks osaks.
Sulata valge šokolaad veevannil. Lisa ühele osale vahukoore-toorjuustukreemile riivitud laimikoor ja sulatatud valge šokolaad. Tõsta kreem koogipõhjale ja kata vaarikatega, lükka neid sõrmedega täidise sisse.
Sulata tume šokolaad. Lisa see teisele osale vahukoore-toorjuustukreemile, sega ühtlaseks kreemiks. Maitse ja lisa vajadusel tuhksuhkrut kui kreem on liialt mage. Vala ettevaatlikult koogile.
Tõsta külmikusse üleööks tahenema. Kaunista kook vaarikate ja piparmündilehtedega.

Allikas: perenaine





3. tund - 25.apr.

Tempura sushirullid



Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.  Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. 

Koostisained:

1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).

Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
* Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
*Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle

Sushi - puust ja punaseks ka algajale
Peakokk: Eva




Nuudlid kana ja teriyaki-sojakastmega


150 g munanuudleid
200 g kanakintsuliha
soola, pipart

Kaste
1 sl võid
2 küüslauguküünt, tükeldatuna
2 sl sojakastet
2 tl pruuni suhkrut
2 sl teriyaki kastet
2 sl majoneesi
2 sl vett
0,5-1 tl sriracha kastet
1-2 tl sidrunist pressitud mahla

Keeda munanuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt (keetmiseks kulub ca 4 minutit). Tükelda kanaliha ja prae pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.

Sulata pannil või, lisa tükeldatud küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile ülejäänud komponendid ja kuumuta madalal kuumusel segunemiseni. Tõsta pannile nuudlid ja sega läbi, et kõik saaks kastmega kokku. Viimasena lisa kanaliha. Maitsesta vajadusel ja serveeri.

Allikas: kokkama
Peakokk: Mia Gret


Jaapani toorjuustukook

5 suurt muna
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g valget šokolaadi
marjad

Kuumuta ahi 170 C. Määri 18 cm läbimõõduga koogivorm võiga, kata põhi küpsetuspaberiga.*
Eralda munavalged munakollastest, pane eraldi kaussidesse. Pane munavalged külmkappi ootele. 
Tükelda vajadusel valge šokolaad, sulata vesivannis tasasel tulel. Kui šokolaad on sulanud, siis lisa toasoe toorjuust ja sega ühtlaseks. Tõsta kauss tulelt, sega ükshaaval juurde munakollased. 
Nüüd vahusta munavalged hästi puhtas kausis tugevaks vahuks (vaht on piisavalt tugev, kui see kausist välja ei voola, kui Sa kausi ettevaatlikult pahupidi pöörad ;))
Sega kolmandik munavalgevahust julgelt valge šokolaadi ja toorjuustu hulka - seda võid teha vispliga. Siis sega spaatli abil ülejäänud munavalgevaht koogitaina hulka. 
Kalla tainas ettevalmistatud koogivormi. Koksa vormi paar korda vastu lauda, et koogi sisse õhumulle ei jääks! 
Kui Sul on lahtikäiv koogivorm, siis ümbritse see kindlasti korralikult 1-2 kihi fooliumiga, et tainas servade vahelt välja ei voolaks või vesi vormi sisse ei imbuks. 
Tõsta vorm ahjupannile, kalla pannile nii palju kuuma vett, et koogivorm oleks umbes poolenisti vees. Siis tõsta ahjupann ja koogivorm ahju ning küpseta järgmisel režiimil:

170C juures 15 minutit
160C juures 15 minutit
Keera ahi kinni ja lase koogil järelkuumuses 15 minutit küpseda
Kui kook on küps, siis tõsta koogivorm metallrestile jahtuma - ja kui kook on veidi jahtuda saanud, siis tõsta see vormist välja ja jäta metallrestile täielikult jahtuma. 

Serveeri hapukate marjadega. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Andra



2. tund - 6. dets.

Brokoli püreesupp

400 g brokolit
2-3 kartulit
50 g toorjuustu
250 ml vett
1 puljongikuubik
maitse järgi soola-pipart
Lisandiks:
piiniaseemneid, feta juustu

Haki brokoli ja kartul väiksemateks tükkideks. Pane kartul vee ja puljongikuubikuga keema ja keeda peaaegu pehmeks.
Lisa brokoli ja keeda veel kuniks brokoli ja kartulid mõlemad pehmed on. Eemalda mõned terved brokoliõisikud kaunistuseks ja püreesta ülejäänud segu saumikseriga.
Sega sisse toorjuust ja kuumuta keemiseni. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Enne serveerimist lisa supile terveid brokkoli õisikuid, piiniaseemneid ja feta juustu.

Allikas: perenaine
Peakokk: Abigail



Itaalia pada

350 g hakkliha
1 sibul
1-2 küüslauguküünt
1 sl õli
400 g purk konservitud purustatud tomateid
2-3 sl kontsentreeritud tomatipastat
4 dl lihapuljongit
1 tl pitsamaitseainet või kuivatatud punet või kuivatatud basiilikut
2 dl lühikesi spagette või nuudleid
300 g külmutatud aedviljasegu - nt Härmavili porgand, mais, hernes
hakitud värsket peterselli
soola ja musta pipart


Pane hakkliha pannile ja pruunista kergelt õlis. Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning lase pehmeneda.
Lisa purustatud tomatid ja tomatipüree, lihapuljong ja nuudlid. Hauta 5 minutit või kuni nuudlid on al dente. Lisa aedviljasegu, sega ja lase pajaroal korralikult läbi kuumeneda. Raputa peale peterselli ja serveeri.


Allikas: nami-nami
Peakokk: Kirke


Vanillikreemiga ekleerid

TAINAS
2.5 dl Vesi
100 g Või
0.25 tl Sool
3 dl Nisujahu
4 tk Muna

KREEM
1 tk Muna
2 sl Suhkur
Sool
2 sl Nisujahu
Vanillsuhkur
2 dl Piim
2 dl Rõõsk koor 35%

GLASUUR
100 g Tume šokolaad
2 sl Või
1 sl Rõõsk koor 35%

1. Mõõda potti vesi ja kuumuta keemiseni. Lisa tükeldatud või ja sool ning kuumuta, kuni või ära sulab. Lase vedelikul keema minna. Lisa ühekorraga kogu jahu. Sega, kuni tainas lööb seintest lahti ja moodustab palli. Siis kuumuta veel 2–3 minutit. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda 50–60 kraadini, nii et tainas oleks katsudes soe. Klopi ükshaaval hulka munad. Iga muna lisamise järel klopi tainas jälle ühtlaseks.

2. Pritsi küpsetusplaat veepritsiga märjaks ja kata küpsetuspaberiga. Pritsi kondiitripritsiga plaadile u 10 cm ribad. Küpseta 180- kraadises ahjus u 20–25 minutit, jäta veel 10 minutiks ahju jahtuma. Kindlasti ära ahjuust küpsetamise esimesel poolel lahti tee!

3. Kreemi jaoks hõõru muna suhkruga ja näpuotsatäie soolaga segi. Klopi hulka jahu ja vanillsuhkur. Kuumuta piim keemiseni. Lisa munasegule sorts kuuma piima, sega hästi läbi ja kalla kuuma piima sisse. Kuumuta segades paksenemiseni.

4. Tõsta pliidilt ning maitsesta vanillsuhkru ja brändiga. Lase jahtuda. Vahusta koor ja sega jahtunud keedukreemiga. Tee ekleeridesse küljelt sisselõige ja pritsi kreem tordipritsiga tainasse.

5. Sulata šokolaad, või ja vahukoor vesivannil ning sega ühtlaseks. Nirista-määri kookidele.

Allikas: toidutare
Peakokk: Karmen



1. tund - 20. sept.

Bruschetta mozzarella, tomati ja pestoga




10 viilu krõbedaks röstitud saia
150 g mozzarella juustu 
Kirsstomateid või tomativiile
Oliiviõli
Värskelt jahvatatud musta pipart
Suur punt värsket basiilikut
1-2 küüslauguküünt
50 g parmesani juustu, riivituna
30 g piiniaseemneid või päevalilleseemneid
1-1,5 dl oliiviõli
Sool

Valmista esmalt basiilikupesto. Selleks tõsta kõik pesto koostisained purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Maitsesta soolaga ja paksust reguleeri õli lisamisega.
Pehmema ja kreemisema mozzarella võid töödelda taldrikul kahvliseljaga kreemiseks, aga võid mozzarella ka viilutada.
Tõsta igale krõbesaiale mozzarellat, sinna peale säti tomat, nirista peale veidi pestot.
Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga ja võid täiendavalt peale niristada oliiviõli.

Allikas: joogikultuur
Peakokk: Mia Gret


Kana - takod

10 taco-taskut
4 suitsukana koiba
frillice't, jääsalatit või muud krõmpsuvat lehtsalatit
3 hakitud tomatit
2 dl Salsa-kastet
200 griivitud juustu
200 g hapukoort
 avokaadodippi

Kuumuta ahi 180 °C. Võta taco-taskud karbist välja ning laota üksteise kõrvale ahjuplaadile. Kuumuta 5-10 minutit. 
Samal ajal puhasta kanaliha luudelt ning ribasta.
Aseta kanaliharibad taco-taskutesse, lisa ribastatud salatilehed, hakitud tomat, salsa-kaste, riivitud juust, hapukoor ja  kiire avokaadodipp. 

Allikas: nami-nami


Kiire avokaadodipp

2 küpset avokaadot
1 pakk Santa Maria guacamole maitseainesegu

Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi ning uurista viljaliha kaussi. Tambi viljaliha katki, lisa guacamole maitseainesegu ja sega ühtlaseks. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Mirtel


Tiramisu

200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Mia

No comments:

Post a Comment