Thursday, November 10, 2011

12 suund

Kapsa-õuna-peekonisalat

Valmistusaeg: u. 25 min.

4 potsjonit


½ kapsapead, näit. varast kapsast või käharat peakapsast

vett, soola

1 punt murulauku või rohelist sibulat

3 õuna, ½ sidruni mahl

150 g peekonit


Kaste:

2 sl õli

2 sl (valge veini) äädikat

6 sl valget veini

¼ tl musta pipart

  1. Lõika kapsas ribadeks. Pane ribad keevasse soolaga maitsestatud vette (1 tl soola / 1 l vett).

  2. Keeda 1-2 min. Kalla vesi ära ja loputa kapsas kiiresti külma veega. Nõruta kapsas.

  3. Pese ja haki murulauk või roheline sibul. Lõika õunad õhukesteks lõikudeks. Kodumaise päritoluga õunu ei ole vaja koorida, piisab hoolikast pesemisest. Keera õunalõigud sidrunimahlas, et need tumedaks ei tõmbuks.

  4. Lõika peekon ribadeks ja pane külmale pannile. Kuumuta ja prae peekon rabedaks.

  5. Tõsta kapsaribad taldrikutele. Jaota õunad ja sibulad kapsale ja puista peekoniribad peale.

  6. Sega või raputa kastme ained segamini. Tilguta kaste salatile.

  7. Seveeri salat koos sepikuga.

Võib ka nii: Asenda vein paari supilusikatäie vee ja mahlaseguga. Sega kaste hästi läbi.

Peakokk: Kadri T.


Pistaatsiapähklitega lihavardad

Hakklihast kebab Araabia moodi (8-le).

KogusKoostis- ja maitseained
1000 g Seguhakkliha (võiks sisaldada lambahakkliha)
8 spl Koriander (värske, hakitud)

taluvuse järgi Tšilli (värske, hakitud)
4 küünt Küüslauk


Sool


Must pipar
200 g Pistaatsiapähkel (hakitud)
2 tl Sumaki või sidruni riivitud koor
TÜRGI OAD
6 spl Oliiviõli
2 tk Sibul (peeneks hakitud)
2 tk Tomat (kooritud ja seemnetest puhastatud)


Sool


Must pipar
1000 g Aeduba (sobivad ka külmutatud)


Vesi


Basiilik (värske)



Valmistusaeg:

Haki tšilli peeneks ja purusta küüslauk. Sega kõik ülejäänud komponendid hakklihaga ühtlaseks koospüsivaks massiks. Vormi sellest vorstikesed ning prae pannil või küpseta grillil. Kasuta grillimiseks lamedaid vardaid.
Kuumuta peeneks hakitud sibulat ja tomatit potis oliiviõlis pehmenemiseni. Lisa oad ja kuumuta mõni minut segades. Kalla juurde pisut vett ning hauta, kuni oad on pehmed. Maitsesta soola, pipra ja hakitud ürtidega. Serveeri kuumalt lihavarraste ja külma jogurtikastmega.

HEA TEADA: Sumakit müüakse meil pulbri kujul. Pärit Kreekast. Araabia maade köögis, eriti aga Türgis ja Liibanonis, on see üsna tavaline vürts. Värvilt on sumaki kena tumepunane ja maitselt hapukas, asendades nii mõnigi kord sidrunit. Sellega viimistletakse paljusid roogi kastmetest aedvilja-lihatoitudeni. Sumakijook aitavat tõhusalt ka kõhuvalude vastu.

Kreeka keeles - Σουμάκι, hääldatakse soo-MAH-kee

Inglise keeles: sumac

Peakokk: Karl Albert

Allikas: Toidutare


Valge šokolaadi ja piparmündi vaht


KogusKoostis- ja maitseained
275 g Valge šokolaad (väikesteks tükkideks murtud)
2.5 dl Vahukoor
1 tk Munavalge
0.25 tl piparmündiekstrakt
SOOVI KORRAL

värskeid mündilehti




Pane valge šokolaadi tükid kaussi, aseta kauss potis tasasel tulel keeva vee kohale ja hoia seal, kuni šokolaad on sulanud, segades aeg-ajalt õrnalt spaatliga. Kui šokolaad on sulanud, aseta kauss mõneks ajaks külma pinna peale jahtuma.
Mikserda teises kausis vahukoor, munavalge ja piparmündiekstrakt pehmeks vahuks, hoidu segu liiga jäigaks vahustamast.
Tõsta üks kuhjake saadud kreemi veidi jahtunud šokolaadisegule ja sega läbi, seejärel lisa šokolaadisegu õrnalt segades kreemile.
Tõsta saadud segu 6 väikesesse (60 ml) klaasi.
Tõsta klaasid külmkappi või pane hoopis 10–15 minutiks sügavkülma. Enne serveerimist kaunista mündilehtedega.

Peakokk: Kersti
Allikas: Toidutare

No comments:

Post a Comment