Peakokk Hanna T.
Rootsi moodi lihapallid ahjukartuliga
Koostis:
500 g segahakkliha
1,5 dl riivsaia või
riivleiba
1.5 kuni 2 dl 10% rõõska koort või koore ja vee segu
1 hakitud sibul
tomatikastet
küüslauku
2 muna
soola
pipart
Valmistamine:
Sega riivsai või leib rõõsa koorega ja lase 5-10 minutit paisuda.
Sega hakkliha, muna,hakitud sibul, küüslauk, sool ja pipar, lisa riivsaiasegu ja sega ühtlaseks.
Niisuta käed külma veega ja vormi hakkmass lihapallikesteks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Lisa pallide juurde ka kooritud, pestud ja õliga määritud kartulid.
Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni lihapallid on kuldsed ja seest küpsenud ning kartulid pehmed.
(Loomulikult võid lihapalle ka jaokaupa pannil võis praadida. Raputa panni aeg-ajalt, et lihapallid pruunistuksid ühtlaselt. Kui lihapallid on pruunikad, siis alanda kuumust ja prae lihapalle veel 5-10 minutit, kuni need on ka seest küpsed.)
Prantsuse šokolaaditort
Taigen:
*150 g tumedat šokolaadi
* 200 g võid
* 200 g võid
*4 muna, eraldatud kollased ja valged
*1 1/2 dl nisujahu
*2 dl suhkrut
* soola
* soola
Glasuur:
*100 g tumedat šokolaadi
*1-2 spl võid
Murra šokolaad tükkideks ja pane laiade servadega supitaldrikusse. Aseta taldrik väikesesse potti keevasse vette, nii sulab šokolaad kiiresti. Hõõru või pehmeks ja vahusta suhkruga. Lisa ükshaaval munakollased. Vala soe šokolaad munasegusse ja sega. Lisa nisu-
jahu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vala pool vahust segusse ja ülejäänud sega sisse ettevaatlikute liigutustega. Segu ei pea ühtlane olema. Vala kogu taigen ümmargusse õlitatud ja riivsaiaga üle puitatud lahtikäivasse vormi (mahuga 1,5 l). Küpseta 175 kraadi juures 30-35 minutit. Kook ei pea olema tervenisti läbiküps. Lase jahtuda. Glasuuri sulatatud šokolaadiga, millesse sulamise ajal oli lisatud natukene võid. Või ei lase glasuuril tordi lahtilõikamise ajal mureneda. Lase glasuuril jahtuda. Munakollaste ja valgete eraldamise ja valgete vahustamisel võib lisada munad ükshaaval ja iga kord korralikult segada.
Peakokk: Lisette Mildret Rang
No comments:
Post a Comment