BATAADIFRIIKAD
4 maguskartulit ehk bataati
2 sl sulatatud kookosrasva või oliiviõli
0.25 tl jahvatatud kaneeli
0.25 tl soola
Kuumuta ahi 200° C. Lõika maguskartulitelt otsad maha ja soovi korral koori. Lõika pikuti umbes 5-7 mm kangideks.
Sega suures kausis õli, kaneeli ja soolaga, nii et kõik bataadikangid oleksid ühtlaselt kaetud. Laota ahjuplaadile ja küpseta 40-45 minutit, kuni bataadifriikad on servadest kenasti pruunistunud. Pööra neid küpsetamise ajal 1-2 korda.
Allikas: nami-nami
Külm hapukoorekaste
300 g hapukoort
hakitud tilli
soola
Lisa hakitud till ja maitsesta.
Peakokk: Säde Leen
LASANJE HAKKLIHAGA
250 g lasanjeplaate (nt Italpasta omi)
Hakklihakaste:
2 hakitud sibulat
500 g hakkliha (nt Rakvere veisehakkliha)
1 kimp hakitud peterselli
400 g purustatud tomatit
2 dl vett
soola ja musta pipart
1 tl punet
Juustukaste:
50 g võid
60 g nisujahu (1 dl)
1 l piima
100 g riivitud juustu (2 dl)
soola ja musta pipart
Valmista hakklihakaste: pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10-15 minutit, maitsesta punega.
Valmista juustukaste: sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5-6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2-3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30-40 minutit.
Enne serveerimist lase veerand tundi seista - siis on lasanjet parem lõigata.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Birgit
MANHATTANI TOORJUUSTUKOOK
Põhi:
8 Digestive-küpsist
50 g sulatatud võid
Täidis:
75 g suhkrut
2 muna
400 g Piimameister OTTO toorjuustu
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl vanillisuhkrut
Kate:
250 g hapukoort
2 sl suhkrut
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl kvaliteetset vanillisuhkrut
Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmkappi ootele.
Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Siis võta kook ahjust välja ja lase 20 minutit jahtuda.
Sega hapukoor, suhkur ja vanill, vala ettevaatlikult jahtunud koogile. Küpseta 230kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni on näha, et hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud.
Lase enne serveerimist põhjalikult jahtuda.
Serveeri nt värskete marjadega. Kook on küpsetatud 20 cm läbimõõduga vormis (valmis koogi kõrgus on 3,5 cm); lisandiks on maasika-mündisalsa palsamiäädikaga.
NB!
Toorjuust peab olema toasoe ja pehme - muidu ei õnnestu täidist ühtlaseks segada!!!
Allikas: nami-nami
Peakokk: Kätlin
3.tund - 5. veebr.
Kananagitsad
3 kanafileed
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid
1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kana käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.
Allikas: delfi
Salat
kurk
tomat
sool
pipar
Salatiks koori kurk ja tükelda kurk ja tomat, maitsesta soola ja pipraga.
Külm kaste
100 g hapukoor
100 g maitsestamata jogurt
100 g majonees
1 dl õunamahl
2 sl ketšupit
pipar
sool
Koorene kanapasta
400 g Kanafilee
400 g Penne pasta
350 ml vahukoor
150 g Riivitud juust
Kanamaitseaine
Basiilik
Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika kanafilee kuubikuteks ning prae mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele vahukoor minutiks
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa riivitud juust
Serveeri basiilikulehtedega
Allikas: omamaitse
Imemaitsev šokolaadibrownie
150 g võid
125 g tumedat šokolaadi
2 dl suhkrut
2 muna
2 sl jahu
0,25 tl soola
100 g vaarikaid
jäätist
Pane tükeldatud või ja šokolaaditükid kaussi ning sulata need vesivannis ühtlaseks massiks. Seejärel sega sulanud segu läbi ning lase 5 minutit jahtuda. Lisa segades juurde suhkur. Vahusta munad kergelt läbi ning lisa koos ülejäänud ainetega šokolaadimassi. Sega kergelt ning vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (24x18 cm). Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit.
Serveeri jäätise ja vaarikatega.
Allikas: kokkama
2. tund - 29. okt .
Maki-sushi, riisirullid
(umbes 18 rullikest)
3 merevetika lehte (sushi nori)
Sushiriis:
2 dl Veski Mati pudruriisi
3 dl vett
1,5 sl valge veini äädikat
0,5 sl suhkrut
0,5 sl soola
Täidiseks:
20 cm värsket kurki (või keedetud porgandit või avokaadot)
100 g lumekrabi või krevette
Serveerimiseks.
sojakaste, marineeritud ingver, wasabi-pasta
Valmistamiseks:
bambusmatt või väike rätik
Pese riis külma veega. krudista sõrmede vahel, loputa, kuni loputusvesi on selge. Mõõda potti 3 dl külma vett, lisa riis, ning lase enne keemapanekut 30 min. seista.
Kuumuta riis keemiseni,sega ja jätka vaiksel tulel keetmist 10-15 min.
Tõsta riis tulelt ja lase kaane all 10 min seista.
Sega äädika hulka sool ja suhkur, lisa soojale riisile.
Lõika kurgist ja makrast välja pikad kangid.
Laota merevetikaleht bambusest matile (läikiv pool allpool).
Jaga 1/3 riisist märgade kätega ühtlase kihina lehele laiali, jättes ülemisest servast umbes 1 cm vabaks.
Paiguta kurgist ja makrast lõigatud ribad alumisele servale.
Keera vetikaleht alt servast alustades bambusmati abil tihkeks rulliks.
Niisuta vetikalehe vabaks jäänud serva veega ja vajuta kinni. Tee nii 3 rulli.
Lase rullidel enne lahtilõikamist 10 min seista.
Lõika märja terava noaga rull 6-8 osaks ning aseta taldrikule püstipidi.
Täida väikesed kausid sojakastmega ning pane kausiservale veidi wasabit. Vahetult enne söömahakkamist võid wasabi sojakastmega segada.
Peakokk:Kretel
ŠOKOLAADIVULKAANID (FONDANT)
170 g tumedat šokolaadi
150 g võid
160 g suhkrut
75 g nisujahu
4 suurt muna
Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt.
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit.
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.
* Tegelikult oleneb küpsetamisaeg konkreetsest ahjust ja küpsetusvormidest jne jne. Retsept on mõeldud KUUE portsjoni jaoks, mina kasutan väikeseid valgeid keraamilisi ramekin-vorme. Kui kardad, siis küpseta pigem minut-paar rohkem - halvimal juhul saad lihtsalt šokolaadikoogi, mida nt kirsikompoti või külma vanillijäätisega serveerida.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Karoliine
1. tund - 1.okt.
Tacod hakklihaga
Santa Maria Taco Sauce Mild
1 pk Santa Maria Taco Shells
salat
1 paprika
4 tomatit
1 kurk
100 g hapukoor
100 g riivjuust
400 g hakkliha
1 spl või/margariin
sibul
1 kott Santa Maria Taco Spice Mix
1 dl vesi
Haki sibul. Pruunista hakkliha ja sibul võis või õlis.
Lisa maitseainesegu ja vesi. Sega ja küpseta kaaneta 5–10 minutit.
Kuumuta tacotaskuid vastavalt pakendil toodud juhistele ja valmista ette katted.
Serveeri taskud soojalt, täidetuna hakkliha, kurgi, paprikatükkide, salati ja maitsvate katetega!
Tacode serveerimine tacotaskutes või tortiljadel annab sama maitsva tulemuse!
Allikas: santamariaworld
Peakokk: Birgit
Asuu
500-700 g sealiha (tailihaga on parem)
7 keskmist hapu-või marineeritud kurki
3 suurt sibulat
1 küüslauguküüs
1 porgand
u. 500 g kartulit
tomatipastat
pipart
soola
1. Prae kangideks (u. 1×3 cm) tükeldatud sealiha, sibul , küüslauk ja suurelt riivitud porgand.
2. Lisa kangideks lõigatud kartul ja kurgid.
3. Sega tomatipasta veega ja kalla segu peale.
4. Hauta kuni kartul on pehme.
5. Ega maitsestada ei unustanud?
NB! Põhiline et kartul ja kurgid ja liha oleks ühesuuruselt ja justnimelt kangidena lõigatud- see on toidu väike eripära.
Allikas: kokaraamat
Peakokk: Kätlin
ÕUNAKRÕBEDIK ja jäätis
Suurbritannias ja Põhja-Ameerikas populaarne "crumble" on imelihtne magustoit. Õunte asemel võib kasutada ka pirne või muid puuvilju, lisada võib rosinaid, mandleid jms. Soovi korral võib õunaviilud enne vormi panemist vähese võiga läbi praadida, siis jääb "crumble" mahlasem.
jäätis
600 g hapukaid õunu (nt Antonovka)
25 g seemneteta rosinaid
25 g suhkrut
kaneeli
Purukate:
100 g nisujahu
50 g kaerahelbeid või rukkihelbeid või speltahelbeid
100 g külma võid
50 g demerara pruuni suhkrut
Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad viiludeks või väiksemateks tükkideks. Sega kausis õunad, rosinad, suhkur ja kaneel. Tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4-6 portsjonvormi sisse.
Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele.
Küpseta magustoitu 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja krõbe. Serveeri kaneelise toorjuustukreemi, vanillikastme või jäätisega.
Allikas: nami-nami
VANILLIKASTE
Vanillikaste (Crème Anglaise) sobib hästi erinevate kookide lisandiks, samuti marjade kõrvale.
1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral
Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.
Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates.
Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!
Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.
Nipid ja soovitused:
Stabiilsema kastme saamiseks võid lisada maisitärklist.
Eriti rikkaliku vanillikastme jaoks võid osa piimast asendada rõõsa koorega.
Kui Sul vanillikauna pole, siis lisa kastmele pärast kuumutamise lõppu 2 tl head vanilliekstrakti.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Merily
No comments:
Post a Comment