Tuesday, February 7, 2012

7a

Ahjus küpsetatud kartulipoolikud



Allikas: 100 rooga

Kerge kõhutäide või mõnus suupiste, mida sobib sõpradega nautida. Kartulipoolikuid saad valmistada kahte moodi – kas paned täidise poolküpsenud kartulitele ja teed roa ahjus lõpuni valmis või küpsetad kartulid vaid riivitud juustuga ning serveerid täidise kõrvale. Valmista suupisteid korraga vaid ühe täidisega.

-

KogusKoostis- ja maitseained
5 tk Suured kartulid
5 tl Õli


Sool
2.5 dl Riivjuust
SINGI-JUUSTUTÄIDIS
250 g singikuubikud
5 dl Riivjuust
2.5 dl hakitud petersell
5 sl Majonees


Valmistusaeg:
VALMISTUSAEG: 15 MINUTIT + 35 MINUTIT AHJUS

1. Pane ahi 225° juurde sooja.
2. Pese koorega kartulid hoolikalt puhtaks, kuivata ja lõika pikuti pooleks.
3. Lao kartulipoolikud õliga määritud ahjupannile, lõikepool all. Küpseta ahjus 25 minutit.
4. Samal ajal sega kokku meelepärase täidise ained.
5. Keera kartulid ringi ja riputa üle riivitud juustuga või kata täidisega ja puista siis üle juustuga.
6. Küpseta veel 10 minutit. Kui tegid kartuleid vaid riivitud juustuga, serveeri täidis eraldi kausikeses.

Soovitus: Kui katad kartulid täidisega vormis, vaata, et need püsiksid püsti ja toetuksid äärele. Muidu valgub täidis küpsedes maha.

Peakokk:Grete
Allikas: toidutare

Bologna lihakastmega lasanje





Lasanje on kuulus Itaalia toit, mille valmistamiseks kasutatakse spetsiaalseid lasanjeplaate.

Põhioostisained
250 g lasanjeplaate
1 dl riivjuustu
1 sl külma võid


Bologna lihakaste:
4 sl õli
1 sibul
1 küüslauguküüs
4 viilu peekonit
1 porgand
1 sellerivars
600 g veisehakkliha
soola, jämedalt jahvatatud pipart
2 dl piima
näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
3 sl tomatipastat
400 g purustatud tomatit

Valge kaste:
3 sl võid
3 sl jahu
6 dl piima
soola
musta pipart
muskaatpähklit

Valmistusviis
Selleks, et argipäevaõhtul toidu kiiresti valmis saaks, võiks kaste valmistada juba eelmise päeva õhtul teisi toite tehes.

  1. Võta suuremat sorti pann või pott. Pruunista peenestatud köögiviljad ja peekon kuumas õlis, tõsta vahukulbi abil pannilt ära, siis jääb hakkliha praadimiseks rohkem ruumi. Olenavalt praadimise nõu suurusest, prae hakkliha kas ühes või kahes jaos.
  2. Kalla kõik ained paksupõhjalisse anumasse.
  3. Lisa piim ja muskaat, maitse järgi soola ja musta pipart.
  4. Keeda väikesel kuumusel, kuni piim on imbunud praetud hakklihasse.
  5. Sega hulka tomatihoidis ja -pasta ning hauta kaane all.Kastmesse peab jääma piisavalt vedelikku, võimaldamaks lasanjeplaadikeste paisumist küpsemisel. Vajadusel lisa veel vedelikku. Lasanje õnnetsumine sõltub kastme piisavast olemasolust.
  6. Vahepeal valmista valge põhikaste.
  7. Sulata või paksupõhjalises kastrulis, raputa juurde jahu ning kuumuta segades 2-3 minutit. Katsu vältida tükke.
  8. Lisa peene nirena piim, kastet samal ajal vispliga kloppides.
  9. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.
  10. Kuumuta väga väikesel tulel veel 5-7 minutit, aeg-ajalt põhjast liigutades.
  11. Kata pikliku ahjuvormi põhi lihakastme kihiga.
  12. Hoia lasanjeplaate ükshaaval mõni sekund soojas vees, lao siis väikese ülekattega kastme peale.
  13. Kata plaadid lihakastme, seejärel valge kastmega.
  14. Jäta kõige pealmiseks kihiks valge kaste.
  15. Raputa roog üle riivjuustu ja võitükikestega ning küpseta 225 °C ahju keskosas 30 minutit.
  16. Võta vorm ahjust, aseta puust lõikelauale, kata fooliumiga ning lase enne serveerimist 15 minutit järelvalmida.
  17. Serveeri toorsalatiga.
Peakokk: Brigita
Allikas: toidutare


Napoleoni kook




Maiuspala perenaistele, kes ei pelga pisut suuremat töömahtu. Vahel võid segada osa kreemi hulka ka hapukat moosi või kakaod, siis jääb kook vahvalt triibuline.







  • 500-800 g valmis lehttainast
  • 2 dl hapukat moosi (nt musta sõstra, vaarika, jõhvika, pohla)
Kreem:
  • 5 munakollast
  • 2 dl suhkrut
  • 1,5 dl jahu
  • 0,5 sl tärklist
  • 7,5 dl kuuma piima
  • 1-2 tl vanillsuhkrut
Vahusta munakollased suhkruga. Sega hulka jahu-tärklisesegu ja vala suuremasse paksupõhjalisse potti. Kuumuta teises potis piim peaaegu keemiseni (ära keema lase). Nirista tuline piim munavahu hulka. Kuumuta kreem väiksel tulel pidevalt segades, kuni see muutub paksu hapukoore sarnaseks. Eemalda pliidilt, sega hulka vanillsuhkur ja jäta vähemalt pooleks tunniks jahtuma. Jaga tainas viieks osaks ning rulli need hästi õhukesteks plaatideks. Küpseta põhjad eraldi, igaühte 225 kraadi juures 5 minutit ehk helepruuni värvuseni. Pane alusele üks põhi ja määri peale 0,3 cm paksuselt kreemi. Jätka samamoodi, lisades ühe kihi vahele moosi. Määri ka neljas põhjakiht kreemiga, viiendat ära pane aga peale tervena, vaid pudista koogile tükikestena. Vajuta puru õrnalt käega kinni. Lase koogil enne serveerimist ööpäev külmas seista. Soovi korral võid selle ka varahommikul teha ja õhtul süüa.

Peakokk: Ave



































No comments:

Post a Comment