Thursday, November 11, 2021

5 a

9. mai

Viineripirukad

  


(pärmi-)lehttainast
12 viinerit
(punast) paprikat soovi korral
määrimiseks muna

Rulli lehttainas veidi õhemaks.
Soovi korral tee piki viinereid sisselõiked ja suru sisselõigetesse paprikaribad.
Laota viinerid, otsad vastakuti, piki tainaserva. Keera tainas ümber viinerite rulli, lõika tainas läbi ja näpista tainaotsad tihedasti kokku.
Lõika terava noaga 2-3 cm jupid (miniviinerite kasutamisel lõika poole viineri ja liitekoha pealt, tavaliste viinerite puhul lõika viinerid kolmeks).
Tõsta pirukad ahjuplaadile, liitekoht allpool.
Tee samamoodi ülejäänud viineritega.
Pintselda pirukad pealt munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus kuldseks (umbes 15 minutit).

Peakokk: Hanna

PITSA


Hapukooretainaga pitsapõhi
Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head.

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: linnuliha

1 sibul
200 g hakkliha
pipart, soola
2-3 tomatit
2väiksemat konservkurki
200 g riivjuustu
3 sl ketšupit või tomatikastet
pitsamaitseainet 


Määri eelküpsetatud taignale tomatipasta. Prae pannil läbi tükeldatud sibul ja hakkliha, maitsesta ning laota taignale. Seejärel laota pitsale viilutatud tomat, tükeldatud kurk. Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 180-200 ᵒC juures.

Peakokk: Mirtel Pahla


Laavakook ehk šokolaadi-fondant


300 g 76% tumedat šokolaad
300 g võid
100 g nisujahu
150 g suhkrut
6 tk muna
2 näpuotsatäit meresoola
Vormide määrimiseks umbes 15 g võid
Vormidesse puistamiseks umbes 75 g küpsetuskakaod

Serveerimiseks:
jäätis
maasikamoos

 Alusta nii, et määrid sufleevormid õrna kihi võiga kokku, seejärel puista üle küpsetuskakaoga. Ülejääk raputa välja ning aseta külmikusse.
Aseta vesi potis keskmisele kuumusele, lõika või ja šokolaad kuubikuteks ning sulata veevannil.
Samal ajal vispelda kokku munad ja suhkur (umbes 2 minutit).Võta sõel ja vispelda munasegu hulka ka sõelutud jahu.
Kui šokolaadi-või segu on kokku sulanud, vispelda see munasegu hulka. Alusta väikesest kogusest (muna karastamine), et munasegu üle ei kuumeneks ning seejärel lisa ülejäänud ja sega korralikult kokku.
(Vala segu vormidesse nii, et nad on ääreni täis või pisut vähem ning aseta sügavkülma tahenema minimaalselt 3-ks tunniks.)
Kui vormid on tahenenud aseta ahi ülalt-alt kuumutusega 225 °C peale ning küpseta vorme 12-14 minutit (sõltub ahjust), kuni keskelt on just ära kadunud viimane vedel ala.
Eemalda vormid ahjust ning lase 1 minut jahtuda.
Eemalda noaga mööda äärt liikudes kook vormi seinte küljest ning pööra taldrikut peal hoides vorm tagurpidi.
Dekoreeri tuhksuhkru või küpsetuskakaoga ning paku kõrvale jäätist või värskeid marju.

Allikas: ottojamesi
Peakokk: Mirjam



11. veebruar

KÜÜSLAUGULEIVAD


viilutatud tumedat leiba (10 viilu)
küüslauku
õli
soola

Koori küüslauguküüned ja haki peeneks või suru läbi küüslaugupressi. Pane kaussi, lisa õli ja sool. 
Lõika leivaviilud kangideks, sega kausis õli-küüslauguseguga. 
Laota ahjuplaadile ning küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni leivad on mõnusalt krõbedad. Sega küpsetamise ajal paar korda - siis küpsevad leivad ühtlaselt.

Allikas: nami-nami

Täidetud munad


6 muna
100 g juustu
2 sl võid
4 sl majoneesi
1 paprika
peterselli

Keeda munad kõvaks, jahuta.
Riivi juust peene riiviga
Lõika munad pikuti pooleks.
Hõõru või, munakollased, majonees ja riivjuust ühtlaseks seguks.
Lõika muna alumiselt poolelt ära väike viiluke, siis seisab muna taldrikul paigal.
Täida munad seguga, kaunista paprikatüki ja petersellilehega.


Peakokk: Lisandra


Keedetud riis

200 g riisi

 Vala riis sõelale ja loputa jooksva vee all korralikult. Riis on puhas kui vesi on muutunud läbipaistvaks ja nii ei muutu riis kleepuvaks. Vee puhul kehtib reegel 1 osa riisi, 1,5 osa vett.
Pane riis koos veega potti, lisa sool ning kuumuta keemiseni, sega, lase keema, kata potikaanega ja keera pliit kõige madalamale kuumusele. Ära sega, lase haududa. Riis on valmis, kui kogu vedelik on imendunud.


KÜLM HAPUKOOREKASTE


2 dl hapukoort
1 tl suhkrut
1 tl ürdisoola
1 tl sinepit
1 sl apelsinimahla 
hakitud värsket tilli

Sega kõik ained omavahel. Lase kastmel umbes 10 minutit külmkapis tõmmata.

Allikas: nami-nami

Kanakintsud ahjus


8 tk Kanakints
4 spl Majonees
2 spl Tomatikaste
4 küünt Küüslauk
maitse järgi Sool
2 tl Kanaliha maitseaine

Lisa kintsudele majoneesi, tomatipastat, soola, küüslauku ja maitseaineid. Sega. Jäta  kintsud mõneks ajaks marineerima. Siis aseta kintsud ahjuvormi või-plaadile.
Küpseta ahjus 210 kraadi juures kuni kuldpruuni värvuseni.


Allikas: retseptid24
Peakokk: Marii


Kamavaht


400 g kohupiimapastat
200 ml vahukoort
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 spl kamajahu
1 tl pressitud sidrunimahla
Kaunistuseks:
hapukat (toor)moosi

Vahusta mikseriga vahukoor suhkru ja vanillisuhkruga, sega hulka kohupiim ja kamajahu. Piserda kamavahule maitse täiustamiseks hulka sidrunimahla. Jaga kamavaht kausikestesse ja serveeri moosiga.

Allikas: Kokkama


Peakokk: Mirtel




18.nov.

Caesari salat broilerifileega


Toitev ja soe salat broilerifilee, krõbedate krutoonide, parmesani ja küüslaugumaitselise prantsuse sinepikastmega.

erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat, frillis)
300 g kirss- või tavalised tomatid
4 tk broilerifilee
Sool
Must pipar
4 viilu röstisai
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks)
50 g Parmesan v. muu kõva juust
Caesari salatikaste

PEALE
Parmesan v. muu kõva juust

Lao salatilehed taldrikutele või vaagnale. Viiluta tomatid ( kirsstomatid poolita ).  Tükelda broilerifilee ribadeks. Prae  broilerifilee tükid pannil väheses õlis mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola-pipraga. Jahuta veidi ja tõsta salatile. Tükelda saiaviilud kuubikuteks ja röst praeahjus kuldseks. Jahuta veidi ning tõsta salatile. Kaunista Parmesani juustu laastudega. 
Salatikastme lisame igaüks ise vastavalt soovile.


Peakokk: Mia

Koorene kanapasta

400 g Kanafilee
350 ml Penne pasta
200 g rõõska  koort
1  sulajuust
1 sibul
150 g Riivitud juust 
Kanamaitseaine (sool, pipar)
Basiilik

Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika sibul, kanafilee kuubikuteks ning prae sibul klaasjaks ning kanatükid mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele koor minutiks
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa sulatatud juust.
Serveeri riivjuustu ja basiilikulehtedega.


Peakokk: Miina Maria


Lihtne šokolaadikook 

150 g Või
2 dl Suhkur
200 g Tume šokolaad
4 tk Muna
1.5 dl Jahu

Määri 26 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm seest võiga ja raputa üle riivsaiaga. Sulata šokolaad.Vahusta toasoe või suhkruga. Sega munakollased ükshaaval võivahu hulka. Sega juurde veidi jahtunud sulatatud šokolaad ja nisujahu.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega tainasse.Vala tainas vormi. Küpseta 175° juures 30–35 minutit. Naudi jahtunult vahukoorega. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut või valada üle sulatatud šokolaadiglasuuriga.
Kooki võid serveerida ka marjapüreega.

Allikas: toidutare



Peakokk: Grettel


No comments:

Post a Comment