Monday, November 29, 2021

8.d

22. veebr. - MEHHIKO KÖÖK

Tacod hakklihaga



12 Taco taskud
Punast sibulat
Paprikat
Tomatit
Riivjuustu
lehtsalatit
Tšillit
Soola
Pipart
Tomatisalsa

Tako lihatäidis
400 g hakkliha
1 spl võid
1 pakk Santa Maria taco maitseainesegu
1 dl vett

Prae pannil hakkliha ning maitsesta soola, pipra ja taco maitseaineseguga.
Haki väikseks punane sibul, tomat, paprika, tšilli ja petersell.
Valmista tomatisalsa.
Hakka täitma taco taskuid täidisega.
Lisa esimesena hakkliha ning sinna peale salsat.
Lisa hakitud punane sibul, tomat, paprika, tšilli, salat.
Peale raputa hakitud peterselli.

Tomatisalsa

3 tomatit
2 küüslauguküünt
1 jalopeno pipar (röstitud)
0,5 paprikat
0,5 punast sibulat
1 spl oliivõli
poole laimi mahl
soola, pipart, cayenne pipart soovi korral
värsket peterselli või koriandrit

Tükelda tomat ja paprika, pressi küüslaukudest mahl või tükelda küüned hästi peeneks. Rösti tšillipipar ahjus või gaasipliidil, kasuta tange, kui otsustad pliidil röstida. Peale röstimist aseta tšilli taldrikule ja kata kummuli kausiga, lase seal all jahtuda. See protseduur muudab koore eemaldamise lihtsaks. Eemalda ka seemned ja tükelda tšilli peeneks. Peenesta sibul ja petersell (või koriander). Sega kõik ained omavahel, lisa oliivõli ja laimist pressitud mahl. Maitsesta soola ja pipraga.



Peakokk: Emma

Quesadillad 


1 pakk  tortiljasid (6 tk pakis)
250 g riivitud juustu
200 g kanasinki
300 g toorjuustu
2 punast paprikat

Lõika paprika kuubikuteks ja sink ribadeks, sega toorjuustuga. Määri segu tortiljale ja murra pooleks. Prae pannil kuumas õlis mõlemalt poolt paar minutit.


Chili con carne



See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.

400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit
1 sai 

Kuumuta hakitud sibul õlis kollakaks. Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades. Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi. Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit. Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.
Serveeri saiaga.

Peakokk: Belinda


Mehhiko pulmakoogid (küpsised)(aka Polvorones)



1 1/2 tassi  ehk 340 g võid (toatemperatuuril)
1 1/2 tassi ehk 355 ml   ehk 181 g tuhksuhkrut
3 tl vanilliekstrakti
3 tassi ehk  710 ml  ehk 375 g jahu 
1/2 tl soola 
1/2 tassi ehk 120 ml  ehk 55 g pekaanipähkleid (tükeldatud ja röstitud)

Pange suhkrut (3/4 tassi) ja vanilliekstrakt suuremasse segamisnõusse, lisa või. Segada tugevasti, kuni see on täielikult segunenud.
Eraldi kausis sega jahu ja pool soola (1/4 tl). Või lisage jahu umbes 1/2 tassi korraga pärast iga lisamist sega hästi, kuni see on hästi ühendatud. Lisage  pähklid, segage hoolikalt.
Võta väike kogus tainast ja vormi sellest pall. Asetage see küpsetuspaberile. Korda, jättes pallide vahel umbes 5 cm ruumi.
Küpsetage  180 kraadi juures umbes 15 minutit.
Sega kokku ülejäänud tuhksuhkur ja sool. Pärast küpsiste väljavõtmist ahjust välja, rullige neid ükshaaval segus. Pange jahtuma. Soovi korral veeretage neid veel tuhksuhkrus.

Allikas: hiloved
Peakokk: Gertrud




6.dets. - PRANTSUSE KÖÖK

Croque Madame Emmentali juustu, praemuna ja singiga 


Kogus: kaheksale

16 viilu Röstsai (suur)
120 g Või (pehme)
16 paksu viilu Juust Emmentali
8 suurt viilu Maasink
8 tk Muna
2 tl Dijoni sinep
Sool
Must pipar

Määri saiad mõlemalt poolt võiga. Pane ühele poole Dijoni sinepit. Aseta saiadele juustu- ja singiviilud. Prae munad vastavalt soovile kas ühelt või mõlemalt poolt. Mina eelistan praadida mõlemalt poolt, sest mulle ei maitse väga vedel munakollane. Aseta munad saiadele ning pane singi ja juustuga kaetud saiaviilud kokku. Grilli ahjus kummaltki poolt krõbedaks. Maitsesta soola ja pipraga. Söö vinegrettkastmega segatud rohelise salatiga.

Allikas: toidutare

Peakokk: Arabella


Prantsuse sibulasupp

½ kg sibulaid
3 küüslauguküünt
2 sl võid
1 ½ sl nisujahu
1 l liha- või köögiviljapuljongit
1-2 dl kuiva valget veini
2 sl värsket tüümiani
1 tl soola
½ tl musta pipart
 
Peale:
4 viilu röstsaia
2 dl riivjuustu

Koori  ja viiluta sibul ja küüslauk.
Kuumuta potis või ja prae selles sibulat umbes 20 minutit, kuni sibul on pehme ja pisut pruun.
Lisa nisujahu ja valge vein ning sega hästi läbi.
Kalla peale kuum lihapuljong ja keeda umbes 30 minutit.
Maitsesta hakitud tüümiani, soola ja pipraga.
Jaga supp ahjukindlatesse portsjonikaussidesse.
Rösti või prae saiaviilud. Tõsta need supi peale, kõige peale puista riivjuustu.
Gratineeri ahjus 225 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni juust on sulanud ja kuldpruuniks muutunud.

Allikas: kodus

Peakokk: Kätrin


PRANTSUSE ŠOKOLAADIKOOK

Tarte au Chocolat on tõeline šokohooliku unistus - rohkelt tumedat šokolaadi, suhkrut ja võid ning ainult lusikatäis jahu. Šokolaad võiks olla u 60% kakaosisaldusega.

200 g tumedat šokolaadi
200 g Saaremaa 82% võid
200 g suhkrut
4 suurt muna
1 sl nisujahu
100 g vaarikaid

Sega kausis tükkideks murtud šokolaad ja või ning sulata mikroahjus või vesivannis aeg-ajalt segades. Sega juurde suhkur ning lase veidi jahtuda.
Lisa ükshaaval segades juurde munad - justnimelt hoolikalt segades, ei pea mikseriga vahustama! Kui soovid, võid munad siiski esmalt kahvliga kergelt katki segada. Viimasena sõelu juurde nisujahu. Sega ühtlaseks.
Kalla tainas võitatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 25 minutit 200-kraadises ahjus. Valmis kook on pealt just küpsenud, aga seest veel pehme.
Lase koogil enne serveerimist vormis jahtuda - kasvõi järgmise päevani.
Serveeri nt vahukoore ja värskete marjadega.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Renne-Ly


No comments:

Post a Comment