Tuesday, November 9, 2021

6 d poisid

 16. nov.

Buffalo friikartulid



Härmavili Kullakesed sirged ja krõbedad friikartulid
2–3 spl oliiviõli

Buffalo maitseainesegu koostisained
1 tl tšillipulbrit
1 tl suitsupaprika pulbrit
1 tl köömnepulbrit
1 tl cayenne’ pipart
2 tl küüslaugusoola
1 tl meresoola
1 tl musta pipart

Jogurtikastme koostisained
100 ml maitsestamata jogurtit
1–2 spl majoneesi
1–2 tl laimi või sidrunimahla
soola
pipart
ürte, nt tilli, peterselli, oreganot, basiilikut
rohelist sibulat

Laota Härmavilja Kullakesed friikartulid ahjupannile, lisa 2–3 spl oliiviõli ning raputa peale maitseaine segu.
Pane kartulid eelsoojendatud 200-kraadisesse ahju umbes 10–15 minutiks või seni, kuni kartulid on kuldpruunid.



Peakokk: Kert

Krõbedad ahjukartulid

Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. 

0,5 kg kartuleid
40-50 gr võid
soola, pipart
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)

Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ja sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul

Riisi-hakklihapallid ahjus 

500 g Veisehakkliha
1 tk Sibul (suur)
2 tk Küüslauguküüs
3 spl Hakitud lehtpetersell
2 tk Muna
2 dl Keedetud riis
Sool
Must pipar
2.5 dl Puljong
1 dl Rõõsk koor 35%
1 dl Maitsestatud tomatikastet

1. Haki sibul ja purusta küüslauk, sega koos munade ja riisiga hakkliha hulka.
2. Maitsesta soola, pipra ja hakitud lehtpeterselliga.
3. Vormi kanamuna suurused pätsid (8–10 tk), pruunista kergelt igalt poolt õlis ja tõsta ahjuvormi.
4. Sega puljong koore ja tomatikastmega, kalla vormi pallidele. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 25–30 minutit.

Allikas: toidutare

Peakokk: Tomi


Šokolaadikook

Põhi:
4,5 dl nisujahu
4,5 dl suhkrut
2 dl Fazer Cacao kakaopulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl soodat
1 tl soola
2 dl piima
1 dl toiduõli
2 dl kanget kohvi
2 tk muna

Täidis:

2 dl vahukoort
300 g Karl Fazer piimašokolaadi
400 g toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut

Kaunistuseks:
100 g Karl Fazer piimašokolaadi
Fazer Cacao kakaopulbrit

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata lahtikäiv küpsetusvorm (24-26cm) küpsetuspaberiga. Sega suures kausis omavahel kuivained. Lisa piim, õli, munad ja kohv ning sega taigen ühtlaseks. Vala taigen koogivormi ja küpseta ahjus 40-50 minutit. Jahuta korralikult. Valmista täidis. Vahusta koor ühtlaseks. Haki šokolaad ja sulata see veevannil. Sega toorjuust ja tuhksuhkur mikseriga ühtlaseks. Lisa toorjuust sulatatud šokolaadile ja sega õrnalt ühtlaseks massiks. Kõige lõpus lisa vahustatud koor.
Lõika jahtunud koogipõhi kaheks (või kolmeks) osaks. Määri täidis koogipõhjade vahele ja kõige peale. Kaunista kook kakaopulbri ja riivitud šokolaadiga.

Allikas: Fazer


Peakokk: Theron


23. nov.

Lehttaigna-hakklihaampsud


Lehttaigen
300 g hakkliha
3/4 tl soola
0,5 tl basiilikut
musta peenpipart
1,5 tl tomatipastat
1 väike sibul
100 g riivjuustu
muna määrimiseks

Toores hakkliha segada maitseainete, riivitud juustu ja kergelt läbi praetud sibula tükikestega.
Hakklihasegu jagada nelja ossa.
Lehttainas rullida laiali, lõigata neljaks ristüliku kujuliseks osaks. Igale taignatükile panna hakklihast tehtud pikk vorst, üks taignaäär määrida munaga, et paremini kinni jääks peale rulli keeramist. Tainas keerata rulli nii, et hakkliha oleks korralikult kaetud. Ühenduskoht keerata põhja alla.
Taigna-hakkliharullid lõigata väikesteks juppideks, panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määrida munaga. Küpsetada eelkuumutatud 225-kraadise ahju keskmises vahes 15 minutit.

Allikas: Sille toidublogi


Peakokk: Karl

Lasanjerullid juustu ja Maggi Itaalia tomatikastmega

6-8 lasanjalehte
1 purk Maggi Itaalia tomatikastet
300 g ricottat
1 muna
200 g riivitud mozzarella juustu
150 g riivitud parmesani juustu
1 tl Itaalia maitseainesegu
2-3 küüslauguküünt hakituna
Soola ja pipart
Värsket basiilikut
Oliiviõli

Keeda lasanjeplaate soolaga maitsestatud vees 8-10 minutit, kuni need on peaaegu pehmed. Tõsta veest ja nõruta ning laota ühekordselt laiali, et nad omavahel kokku ei kleepuks.
Sega kausis kokku ricotta, muna, umbes kaks kolmandikku riivitud mozzarella ja parmesani juustust, maitseainesegu ja hakitud küüslauk. Maitsesta segu soola ja pipraga ja soovi korral sega sisse ka peotäis hakitud basiilikut.
Laota ahjuvormi põhjale umbes pool Maggi tomatikastmest.
Määri supilusikatäis Maggi tomatikastet lasanjeplaadile ja sinna umbkaudu 2 supilusikatäit juustutäidist. Keera rulli ja tõsta ahjuvormi tomatikastme sisse. Korda sama ülejäänud lasanjeplaaditega. Tõsta vormi lasanjerullide vahele või ka rullidele ülejäänud tomatikaste ja puista peale ülejäänud juust. Soovi korral võid rullidele sättida veel tomativiile. Nirista vormile veel oliiviõli ja jahvata musta pipart.
Tõsta 200 kraadini kuumutatud ahjus ja 25-30 minutit, kuni juust on sulanud ja rullid läbi küpsenud. Serveerides puista peale värsket basiilikut.


Peakokk: Riko


Mangodessert Kreeka jogurtiga


 (kaheksale)

800 g mango­püreed
800 g Kreeka jogurtit
100 g mandlilaaste
200 g šokolaadiküpsiseid

Lao serveerimisnõudesse kihiti mandlilaastud, mangopüree, purustatud šokolaadiküpsised ja jogurt. Lase enne serveerimist paar tundi külmkapis maitsestuda. 

Allikas: toidutegu
Peakokk: Jonatan







30. nov.

Gougere´id ehk juustupuhvid cheddar juustuga


100 g võid
2,5 dl vett
½ tl soola
2,5 dl jahu
4 suuremat muna
100 g riivitud Cheddari juustu
Värsket hakitud tüümiani
Värskelt jahvatatud musta pipart

Aseta poti või pannipõhjale vesi, või ja sool ning lase keema tõusta. Alanda kuumust keskmiseni ning lisa jahu. Sega puulusikaga, kuni tainast vormib pall, mis lööb anuma külgedelt lahti. Sega edasi keskmisel kuumusel paari minuti jooksul. Tõsta pott või pann tulelt ja jahuta tainast paari minuti jooksul tainas pidevalt segades. Kui tainas on soe ja mitte enam kuum, lisa ükshaaval munad. Iga järgmine muna lisa siis, kui eelmine muna on korralikult taina sisse segatud. Kui munad on taina sisse segatud, lisa riivitud juust, hakitud värske tüümian ja paar keerdu musta pipart pipraveskist. Vormi tainast teelusika abil või käte vahel väikesed pallikesed ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Eelkuumuta ahi 220-210 kraadini, aseta juustupuhvid ahju ja küpseta 10 minutit. Alanda kuumust 170 kraadini ja küpseta veel ca 15 minutit, kuni juustupuhvid on kuldsed.


Peakokk: Saamuel


Kanakintsud lapi juustu ja paprikaga

8 kanakintsu
5 paprikat
600 g Lapi juustu
pipart 
soola

Maitsesta kanakintsud soola ja pipraga. Lase veidi seista. pese ja tükelda paprikad sektoriteks. Vala sügavale pannile õli , lase kuumeneda ja prae kanakintsud pruunikaks. Lisa paprika ja Lapi juustu viilud. Hauta kuni kana on küps.


Peakokk: Travis



Tort

Biskviitpõhi:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Niisutamiseks: 
1, 5 dl heledat mahla

Täidiseks ja kaunistuseks:
 4 dl vahukoort
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
500 g virsikukompotti
30 g tumedat šokolaadi

Valmista tordipõhi:
  • Eelkuumuta ahi 200 kraadini
  • Valmista ette lahtikäiv koogivorm: kata koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri küljed ja põhi võiga ning puista üle jahuga.
  • Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased suhkruga tugevaks vahuks.
  • Sõelu munakollaste hulka kuivained, sega natuke.
  • NB! taigen on õrn, ära koputa töövahendeid vastu kausi serva.
  • Vahusta munavalged näputäie soolaga tugevaks vahuks ja ühenda vahud ettevvatlikult segades.
  • Vala taigen vormi ning küpseta 10-15 minutit.
  • Proovi koogipõhja küpsust puutikuga. Kumuta tordipõhi tasasele pinnale ja lase jahtuda.
Valmista tort:
  • Vahusta vahukoor ning lisa  kohupiimapasta. Lõika virsikud viiludeks.
  • Lõika jahtunud tordipõhi kaheks, võid seda teha pika noaga või tugeva niidiga.
  • Tõsta pealmine tordipõhi serveerimisalusele ja niisuta seda mahlaga. Määri peale pool vahukoore- ja kohupiimasegust ning pooled virsiku viiludest.
  • Tõsta peale teine pool, niisuta ülejäänud mahlaga ning pane raskuseks peale lõkelaud, et tordi pind jääks ühtlane.
  • Määri ülejäänud kohupiimasegu tordi peale ja külgedele.
  • Kaunista tort virsikuviiludega ja riivitud šokolaadiga

Peakokk: Rimo


No comments:

Post a Comment