Wednesday, November 10, 2021

6.b poisid

 17. nov.

KFC kana




KFC kana valmistamiseks võib kasutada nii kanakintse, -rinda kui ka -tiibu ning paneeringu jaoks läheb vaja järgmisi koostisosi:

14 kanatiiba 
Kaks tassitäit jahu
1/3 supilusikatäit soola
1 supilusikatäis musta pipart
½ supilusikatäit tüümiani
½ supilusikatäit basiilikut
1/3 supilusikatäit punet
1 supilusikatäis sellerisoola
1 supilusikatäis sinepipulbrit
4 supilusikatäit paprikapulbrit
1 supilusikatäis küüslaugusoola
1 supilusikatäis jahvatatud ingverit
1 supilusikatäis valget pipart
pudel õli
3 muna
200 ml piima

Sega jahu ja maitseained suures kausis kokku. Klopi teises kausis lahti munad koos veidikese piimaga. Kasta kanatükid muna-piimasegusse ning seejärel ürdisegusse. Friti kanatükid 10-15 minutit kuumas õlis. Lase jahtuda ja serveeri.

Allikas: postimees

Dipikaste

100 g majoneesi
100 g hapukoort 
ketšupit
soola
maitseaineid (soovi korral)
Sega kõik koostisained, maitsesta. Hoia külmkapis.


Peakokk: Henri
 

Mac’n’cheese ehk makaronid juustuga


500 g meelepärast pastat ( fussilid)
4 klaasi (umbes 800 ml piima
 magusat sinepit
soola-pipart
300 g riivitud juustu
8 spl võid
3 spl jahu
natuke veel võid praadimiseks
riivsai

Keeda pasta, kurna. Pane pannile või, kui see sulanud, lisa jahu. Sega. Lisa juurde sinepit, lisa maitse järgi soola-pipart. Lisa aegamisi juurde piim, pidevalt segades. Segama peab seda nüüd ikka korralikult.  Sega ja sega, kuni segu on mõnusalt paks. Seejärel lisa hulka riivitud juust, sega veel. Võta ahjunõu, määri see võiga ning sega kokku pasta ja piima-juustusegu ning vala kõik vormi. Riputa peale veel riivjuustu ja riivsaia.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit, kuni pealt kuldne.

Allikas: toiduklubi
Peakokk: Henri

Lihtsamast lihtsam jäätisekokteil

Kirsi-, ploomi- või õunamahl on jäätisekokteilides parimad.
1l ploomimahla
1 l  jäätist

Mõõda jäätis ja mahl kannmikserisse ning vahusta kohevaks joogiks. Vala klaasidesse ja naudi kohe.


RUMMIPALLID

Rummipallid on mõnusad väiksed ampsud , kas biskviitpõhjast või küpsisest tehtud pallid kakao ja rummiga, mis hiljem on veeretatud kookoshelbe kausis. Kes on väga suured magusasõbrad, siis need võivad hapukoore asemel kasutada ka kondenspiima.


400 g biskviitpõhja
3 spl kakaod (mõru)
5 spl suhkrut
75 g võid, sulatatud
100 g kookoshelbeid
200 ml hapukoort
3 spl rummi ekstrakti 


Purusta 
biskviit kätega peeneks , lisa kaussi kakao, suhkur, või ja rummi ekstrakt. Lisa hapukoort nii palju, et moodustuks käes vormitav mass või tainas. Vooli pallid ja kasta kookoshelbe sisse. Kui pallid valmis, pane nad 1 tunniks külma tahenema.


Allikas: Liilia kokkamised
Peakokk: Taniel


24. nov.

Väga lihtsad juustu-vorstikeerud



Lehttaigen
100g salaami vorsti
100 g riivjuustu
ketšupit
pizzamaitseainet

Rulli taigen lahti, kata vähese ketšupiga, pizzamaitseaine, vorstiviiludega ning kata rohke juustuga. Keera  tainas rulli.  Lõika tainarullist pooleteist-kahesentimeetrised seibid,  tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180*C  (kuni rullid olid parajad kuldsed). 

Peakokk: Karl Martin

Šnitsel ahjukartuliga

1 kg kartuleid
600 g liha
Paneerimiseks 0,5 dl jahu, 2 muna, 1,5 dl riivsaia**, 1 tl soola.
Praadimiseks võid ja õli
Petersell

Puhasta liha kelmetest. Lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Klopi toidukile vahel lõike lihahaamriga õhemaks ja suuremaks. Jälgi, et lihatükk saaks ühtlase paksusega. 
Võta kolm taldrikut ja aseta järjest: esimesel jahu, teisel lahtiklopitud muna, kolmandal riivsai. Jahule ja riivsaiale lisa kummalegi 0,5 tl soola.
Klopitud lihatükk paneeri jahus. Seejärel kasta munasse. Lõpuks riivsaia. Et paneering jääks lihast veidi eemale (nii et kahvliharu mahub vahele), tuleks praadida kohe. Kui on soov saada lihatükki, millel on paneering tihedasti ümber, lase lihal seista pool tundi kuni tund.
Kuumuta pannil võrdsetes kogustes võid ja õli. Rasva peaks olema nii palju, et lihatükk on poolenisti selle sees. Paneeritud liha tahab rohkemat rasva ja väiksemat panni kuumust kui paljas lihalõik. Ühe külje praadimiseks läheb aega 3-4 minutit. Šnitsel on parim kohe pannilt tulnuna, aga valmis šnitslid võib panna umbes 70-kraadisesse ahju järgnevaid ootama. Kui kõik on praetud, peaks kohe sööma hakkama.

Lisandiks ahjukartulid. Laota ahjuplaadile küpsetuspaberile hästi õhukesed kartuliviilud, sega need õli, ürtide ja soolaga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Peale petersell.

Allikas: http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2010/10/viini-snitsel.html


TOMATI-KURGISALAT

200 g tomatit
200 g värsket kurki
paprika
värsket tilli

Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart
Puhasta ja pese paprika, tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.

Allikas: nami- nami


Peakokk: Hendrik

Sõõrikud

5 dl piima 
50 g pärmi 
1.5 dl kristallsuhkrut 
1 sl kardemoni 
1 tl soola 
2 kanamuna 
1 dl margariini 
14 dl nisujahu 
Praadimiseks:
1 l rapsiõli 

Glasuuriks ja kaunistuseks:
100 g šokolaadi
 kookoshelbeid 
 nonparelle või strösleid 

Soojenda piim käesoojaks. Lisa murendatud pärm ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa suhkur, kardemon, sool, munad ja margariin. Sõtku taina hulka vähehaaval jahu. Sõtku, kuni tainas on sitke ja hakkab kausi äärte küljest lahti tulema. Lase rätiku all umbes 30 minutit kerkida. Kummuta tainas jahuga kaetud lauale. Sõtku tainast õhumullid välja. Vormi tainast kaks kangi ja jaga need väikesteks tükkideks. Veereta tükid pallideks ja lase rätiku all 30 minutit kerkida. Vajuta palli sisse sõrmega auk, pista sõrm auku ja keeruta palli sõrme otsas, nii et auk muutub suuremaks. Kuumuta õli potis 170–180-kraadiseks. Õli on sobivalt kuum, kui õlisse kukutatud saiatükk umbes minutiga pruunistub. Pane õli sisse ettevaatlikult paar sõõrikut korraga. Küpseta mõlemalt poolt 1–2 minutit. Tõsta sõõrikud köögipaberiga kaetud taldrikule. 
Glasuuriks sulata šokolaad vesivannil.  Tõsta eraldi taldrikutele kookoshelbeid või nonparelle. Kasta jahtunud sõõrikud sokolaadi sisse ning seejärel kas kookoshelvestesse või nonparellidesse.

Allikas: prisma

Peakokk: Alex


1. dets.

Hakklihatortiljad


500 g hakkliha
400 g konservtomateid
400 g külmutatud herne-maisi-paprikasegu
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 sl õli
1 tšillikaun
1 tl soola
2 tl suhkrut
1 tl jahvatatud koriandrit
musta pipart
8-12 väiksemat tortiljat
salatilehti

Haki sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta pannil koos õliga klaasjaks.
Lisa peeneks hakitud tšilli ja hakkliha, prae
Lisa purustatud tomatid, maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
Lisa herne-maisi-paprikasegu ja lase korraks keema.
Soojenda tortiljad ahjus
Tõsta tortiljale salatileht ja hakklihasegu. Voldi põhi kahekordseks ja keera rulli.

Guacamole kaste

 See on vana maiade retsept, mis tõlkes tähendab avokaadokastet.

1 avokaado
1 küüslauguküüs
0,25 sidruni mahl
sool
tšilli

Lõika avokaado pooleks, eemalda seeme ja kaabi teelusikaga avokaado supitaldrikusse.
Suru avokaado kahvliga peeneks.
Lisa pressitud küüslauk ja sidrunimahl.
Maitsesta soola ja tšilliga.

Seismisel avokaado tumeneb õhuhapniku toimel, seepärast hoia kastet kuni serveerimiseni toidukile all.

Peakokk: Robin

Kartulipuder

1 kg kartulit 
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart
Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.

Allikas: nami-nami

Lihtsad hakk-kotletid

Põhiretsept maitsvate ja mahlaste hakk-kotlettide valmistamiseks. Maitsvaimad kotletid saab sea- ja veisehakkliha segust.    
    
2 viilu saia                                  
2 dl riivsaia
2 dl kohvikoort                
1 hakitud sibul
500 g kodust hakkliha                
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 tl punet jms

Praadimiseks:
õli

Pane saiaviilud või riivsai umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis.
Lisa hakkliha, muna, sibul ja maitseained ning sega ühtlaseks.
Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks

Salatiks kurk, tomat, viilutada, maitsestada soola pipraga, peale valada hapukoor.

Peakokk: Markor


Kaneelirullid

Saiataigen
2, 5 dlpiima
25 g pärmi
0,5 tl soola
0,17-1 dl suhkrut
1 tl kardemoni
1 muna
75 g rasvainet
5-6 dl jahu

Vahele:
50 g sulatatud võid
50 ml suhkrut
1 tl kaneeli

Määrimiseks:
1 muna

Sega pärm käesooja piimaga, lisa sool, suhkur ja muna
Sõelu hulka jahu, sõtku tugevalt, kuni taigen on ühtlane ega jää enam kausi servade külge kinni. Viimasena lisa rasvaine.
Sõtku taigen ühtlaseks
Kata kauss kile ja rätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida. Sõtku kerkinud taigen veelkord läbi.
Kuumuta ahi 220 kraadini
Rulli saiataigen taignarulliga jahusel pinnal ristkülikukujuliseks.
Määri sulavõi pintsliga ühtlaselt taigna pinnale. Puista peale suhkru-kaneelisegu.
Keera taigen pikemast küljest rulli. Lõika taignast terava noaga u 3 cm laiused tükid.
 Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata puhta rätikuga ja jäta kerkima. Määri kerkinud saiad munaga.
Küpseta 10-15 minutit

Peakokk: Gregor


No comments:

Post a Comment