Friday, November 26, 2021

9.b

 3. dets.

Õlis friteeritud riisi-peekoni-juustupallid mozzarella-täidisega


2 sibulat
100 g pekonit
10 g võid
500 g keedetud riisi või risotot
3 sl värskelt riivitud Parmesaniu v. muud kõvat juustu
2 väikest muna
värskelt riivitud muskaatpähklit
150 g mozzarell juustu
lisaks riivsaia
friteerimiseks toiduõli või taimerasva

Koori ja haki peeneks sibulad. Lõika peekon väikesteks kuubikuteks. Sulata pannil või ja prae selles pidevalt segades peekonit ja sibulaid. Lisa keedetud riis, sega. Vala kõik pannilt kaussi, klopi juurde munad ja Parmesani juust, maitsesta muskaadiga. Lõika kuubikuteks mozzarella. Võta peopesale u 1 sl riisitainast, vajuta keskele õõnsus ja pane sinna mozzarella-tükike. Kata 1 sl riisitainaga ja vormi palliks. Paneeri riisipalle riivsaias ja friti 180 kraadi juures rasvas kuldpruuniks. Serveeri kohe pärast valmistamist.

Allikas: toidutare


MAHLANE PÕHJATA JUUSTUPIRUKAS KODUJUUSTU, SINGI JA PAPRIKAGA

70 g võid sulatatuna
100 g hapukoort
3 muna
180 g Džiugase juustu peenelt riivituna
300 g kodujuustu
1 dl speltajahu
150 g suitsusinki tükeldatuna
1 punane paprika tükeldatuna
Peotäis värsket hakitud tilli võid kasutada ka tüümiani, peterselli, murulauku vm ürte
1-2 tomatit viiludena
Soola ja pipart


Sega omavahel sulatatud või, hapukoor ja muna. Lisa riivitud juust, aga jäta osa juustu ka pirukale peale puistamiseks. Sega juurde ka kodujuust, speltajahu, sink, paprika ning hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga.
Kalla saadud segu 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Laota peale tomativiilud ja kata ülejäänud riivitud juustuga. Küpseta 180 kraadi juures 35-45 minutit või seni, kuni pirukas on pealt kuldne.
Tõsta ahjus ja lase veidi jahtuda, enne kui lahti lõikad. Juurde võid pakkuda värsket salatit. Pirukas maitseb hästi nii soojalt kui külmalt.



Brüleekreem 

Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.

Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.

Vaja läheb:
1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad. Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit. 
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.

Allikas: err

No comments:

Post a Comment