Tuesday, November 16, 2021

8. b

23.mai

Tempura sushirullid


Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu
avokaado

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Kirke

Ravioolid ricotta ja spinatiga

Taigna koostisained
6 L suuruses muna
500 g nisujahu
100 g maisijahu
1 tl oliivõli
2-3 spl vett

Täidise koostisained
1 pakk riccotat
1 muna
100 g spinatit
Soola
Pipart

Kastme koostisained
Tomatipastat
Sibulat
Soola
Pipart
Oregaanot
Parmesani

Tõsta jahu taignamatile ja tee keskele tühimik ning vala munad tühimikku.
Lisa munadele 1 tl oliivõli ja vett ning sega kahvliga laiali.
Seejärel mudi käte vahel kuni saad moodustada ühtlase palli.
Raputa pallile jahu ja rulli taigen õhukeseks.
Lõika taignalõikuriga parajad ribad taignast, et mahuks täidist peale panna.
Sega täidis kokku ja tõsta teelusikaga parajate vahedega tainale.
Tõsta teine taignariba taigna ja täidise peale.
Lõika taignalõikuriga ruudud nii, et täidis jääks keskele ja ei voolaks taigna vahelt välja.
Keeda ravioole 3-4 minutit.
Vala potti tomatipasta ja hakitud sibulad, maitsesta soola ja pipraga ning tõsta sisse keedetud ravioolid.
Serveerides lisa parmesani ja oregaanot.


Peakokk: Mariliis


Makroonid



80 g sõelutud mandlijahu
130 g sõelutud tuhksuhkrut
2 munavalget
30 g peensuhkrut
2 tl looduslikku toiduvärvi 
Täidise koostisained
60 g toasooja võid
75 g tuhksuhkrut
100 g maasikaid (2-3 spl mahla - näiteks: vaarika, mustsõstra, kirisi, laimi või sidruni). 
Teine variant: Kui soovid vanilje täidist, siis mahla asemel 2 spl piima ja pool tl vaniljesuhkrut.

Sõelu kokku mandlijahu, tuhksuhkur ja looduslik toiduvärv.
Eraldi kausis vahusta munavalge ja peensuhkur tugevaks vahuks, et moodustuvad tipud. Samas mitte nii tugevaks vahuks nagu näiteks Palvlova tordipõhi.
Sega kuivained ettevaatlikult munavahuga kuni kõik on segunenud.
Tordipritsist doseeri vajalik kogus silikoonist makroonimatile ja jäta õhu kätte kuivama umbes 30 minutiks (kell pane käima peale viimase makrooni plaadi peale panemist).
Kuumuta ahi umbes 150 kraadini ja küpseta makroone 15 minutit.
Esimesel korral jälgi läbi ahjuakna makroonide värvi, kui hakkab pruunistama siis võta makroonid ahjust välja jahtuma.
Küpsemise ajal ära ahjuust ava!
Täidise tegemiseks vahusta toasoe või ja tuhksuhkur.
Seejärel lisa vähehaaval enda maitse järgi valitud mahla.
Ühtlane kreem tõsta tordipritsi ja kata üks makrooni pool ja teine pool vajuta ettevaatlikult vastu.
Kui kreem on makrooni vahele saadud, siis võib panna karpi ja külmkappi või süüa kohe. 

Peakokk: Elisa Marie


29.nov.

Caesari salat kanafileega




250 g Jääsalat
6 tk Röstsai
400 g Kanafilee
200 g Riivitud juust
10 tk Kirsstomat
400 g Caesari salatikaste

Tükelda lehtsalat ning jääkapsas väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule
Poolita kirsstomatid 
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõta salatile
Kalla salat üle Caesari salatikastmega
Kaunista või sega hulka riivjuustu või Parmesani juustu laastudega


Allikas: omamaitse
Peakokk: Mariliis


BATAADIFRIIKAD


Bataadist ehk maguskartulist tehtud "ahjufriikad". Kui soovid krehvtisemat varianti, siis lisa kaneeli asemel musta pipart ja veidi Cayenne'i pipart.


2 maguskartulit ehk bataati
1 sl sulatatud kookosrasva või oliiviõli
jahvatatud kaneeli (või asenda pipardega)
soola

Kuumuta ahi 200° C. Lõika maguskartulitelt otsad maha ja soovi korral koori. Lõika pikuti umbes 5-7 mm kangideks. Sega suures kausis õli, kaneeli ja soolaga, nii et kõik bataadikangid oleksid ühtlaselt kaetud. Laota ahjuplaadile ja küpseta 40-45 minutit, kuni bataadifriikad on servadest kenasti pruunistunud. Pööra neid küpsetamise ajal 1-2 korda. 

Allikas: nami-nami

Krõbedad ahjukartulid


Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. 

0,5 kg kartuleid
40-50 g võid
soola, pipart
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)

Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ja sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul


KARULAUGUMAJONEES



10 karulaugulehte
1 muna või 2 munakollast
1 tl Dijoni sinepit
1 sl sidrunimahla või valge veini äädikat
2,5 dl mahedamaitselist õli - nt
heledat oliiviõli või viinamarjaseemneõli
soola ja musta pipart


Kui kasutad saumikserit:

Pese kümmekond karulaugulehte ja kuivata hoolega. Lõika umbes 1 cm viiludeks, siis pane saumikseri kannu. Lisa 1 dl õli ja peenesta ühtlaseks. 


Löö terve muna mikserikannu. Lisa sinep ja sidrunimahl/veiniäädikas, maitseks soola-pipart ning seejärel kalla ettevaatlikult peale ülejäänud õli.


Pane mikserinui kannu, nii et muna jääks mikseriotsaku alla. Lülita mikser sisse ning hoia paigal, kuni mikserikannu põhja moodustub paks kena majonees. Alles siis võid mikserinuia veidi üles-alla liigutada, kuni kogu õli on ülejäänud kastmega emulsifeerunud ja mikserikannus on kena majonees.


Allikas: nami-nami



Juustušnitsel


400 g juustu
2 spl jahu
3 spl riivsaia
1 spl pitsamaitseainet
2 muna
½ dl piima
0,5 dl õli

Lõika juustust u 1 cm paksused viilud. Klopi munad lahti ja sega piimaga. Paneeri juust jahus, siis muna-piima segus, veel kord jahus ja muna-piimasegus. Seejärel pitsamaitseainega segatud riivsaias. Küpseta kuumas õlis mõlemalt poolt helepruuniks. 
Allikas: piimaliit



Peakokk: Elisa Maria



MARMOR-BROWNIE'D VAARIKATEGA




300 g tumedat šokolaadi
200 g võid
2 dl suhkrut
4 muna
3.5 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut

Toorjuustusegu:
200 g maitsestamata toorjuustu
0.5 dl suhkrut
1 muna
1 sl nisujahu

Kaunistamiseks:
2 dl vaarikaid

Sulata šokolaad ja või kuumas veevannis.
Vahusta munad suhkruga kõvaks heledaks vahuks, sega juurde vanillisuhkur ja jahu ning seejärel veidi jahtunud šokolaad.
Mikserda teises kausis toorjuustusegu ained hästi segamini.
Määri neljakandiline (20x30 cm) vorm võiga.
Esmalt vala vormi šokolaadisegu ja seejärel juustusegu. Sega kergelt kahvliga, et tekiks marmormuster. Vajuta segu pinnale vaarikad.
Küpseta 175-kraadises ahjus 20 minutit.
Isegi kui kook ei tundu valmis olevat, ära rohkem küpseta! Õigel ajal ahjust väljavõetuna jahtub kook mahlaseks ja maitsvaks.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kirke

No comments:

Post a Comment