Wednesday, November 3, 2021

5 c

18.mai

Takod


400g hakkliha
1 pakk Santa Maria tako maitseainesegu
Santa Maria tako taskuid või minitortillasid (12-le)
1 purk Santa Maria takokastet
2 lehtsalatit
4 tomatit
300 g riivitud juustu
värske kurk

Prae hakkliha õlis või võis.
Lisa kanatako maitseainesegu ja vesi. Sega ja küpseta ilma kaaneta 5 minutit.
Tükelda tomatid ja kurk.
Kuumuta tortillad või takokorvid ning täida hakkliha, takokastme ja lisanditega. 


Allikas: Santa Maria
Peakokk: Loore

Plov või pilaff


ca 500 g hakkliha
ca 1 dl õli praadimiseks
2 sibulat
1 suur porgand
3 küüslauguküünt
ca 400 g tomatipüreed või purustatud tomateid
ca 600 g riisi (Veski Mati sõmer riis on väga hea)
meresoola
musta pipart (värskelt jahvatatud)
keeva vett
tilli
peterselli

Pruunista hakkliha, maitsesta soola ja pipraga. Lisa hakitud sibul ja porgand ning hauta edasi paar minutit. Lisa riis, sega läbi ja lase veel minut kuumeneda. Viimasena lisa sool, purustatud must pipar, tomatipüree ja hakitud küüslauk ning kalla peale keeva vett - nii, et riis oleks kergelt kaetud. Hauta madalal kuumusel ning lisa vedeliku imendudes veel kahel korral vett; ajaliselt haudub toit ca pool tundi. Katsu mitte eriti segada, kuid jälgi, et poti põhja ei kõrbeks (madalal tulel ja mittenakkuva potiga hautades seda ei juhtugi). Kui toit valmis, lisa hakitud tilli ja peterselli ning lase paar minutit maitsetel kaane alla tõmmata.


Peakokk: Kristelle


KAMAVAHT

8 dl 35% rõõska koort
4 sl suhkrut 
8 sl kamajahu
200g  vaarikaid

Vahusta rõõsk koor suhkruga pehmeks vahuks. Vahetult enne serveerimist lisa kamajahu ja sega õrnalt ühtlaseks.
Jaota magustoidupokaalidesse ja lisa kas moosi, marju. 












Allikas: nami-nami
Peakokk. Helen




16.veebr.

JUUSTUPALLID



Klassikalised küpsetatud juustupallid. Serveerida soojalt ja juurde sobib näiteks küüslaugukaste või mõni muu hea dipp. 

450g juustu
2 muna
20g jahu (ca 2spl)
pipart
1 tl paprikapulbrit
riivsai

Juust riivida ning segada juurde munad, jahu ja maitseained, vajadusel võib ka soola lisada. Vormida massist pallid ning veeretada palle riivsaias. Ajada õli kuumaks ning küpsetada õlis kuldpruuniks. Lase õli kuumaks ja lisa 5 palli ettevaatlikult õli sisse, et ei pritsiks õli. Nüüd oota kuni pallid tulevad õli pinnale ujuma ja siis lase neil õrnalt pruunistuda ning eemalda. Pane pallid algul paberist köögirätikule, kus saab üleliigne õli paberi sisse minna. Serveeri soojalt koos kastmega. 



Peakokk: Arabella


Tempura sushirullid

Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.


Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle




Peakokk: Lisette


Õhuline õunakook II 







200 g Või (toasoe)
2 dl Suhkur
1 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
4 tk Muna
2.5 dl Nisujahu
1.5 tl Küpsetuspulber

KATE
5 tk Õun (suur, hapukam sort)
2 - 3 spl Fariinsuhkur
1 tl Kaneel (jahvatatud)

 
Koori õunad ja lõika õhukesteks sektoriteks. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Kui sul mikserit pole, lase kätel käbedalt käia ja kook tuleb sama hea. Sega kuivad ained omavahel ja siis ettevaatlikult munavahu hulka. Aja tainas ahjuplaadile laiali (kõige kiiremini saab see töö tehtud pildil oleva palettnoaga), lao peale õunaviilud ning puista üle suhkru ja kaneeliga. Kui teed rabarberikooki, sega alustuseks 400 g pisikesi rabarberitükke 3 sl suhkruga. Kui tainas on valmis, kurna rabarberitelt väljaimbunud vedelik ja puista tükid ühtlaselt taina peale. Küpseta nii õuna- kui rabarberikooki 200-kraadises ahjus 20 minutit.

Allikas: toidutare


Peakokk: Eva



10. nov.

Smuuti

3 banaani
360 ml külma vett
3 topsi vanillijogurtit
3 sl laimimahla

Koori banaanid, murra tükkideks ja pane blenderisse. Lisa vesi, jogurt ja laimimahl. Surista kõik ained blenderis ühtlaselt kreemjaks.


Kihiline võileib

8 sl majoneesi
1 tl sibulapulbrit
1tl selleri soola
12 viilu täisterasaia
8 salatilehte
12 singiviilu
12 tomativiilu
12 juustuviilu
tikud

  1. Sega väikeses kausis kokku majonees, sibulapulber ja sellerisool.
  2. Rösti saiaviilud. Määri ühele viilule peale majoneesi, kata salatilehega ja selle peale pane singiviil ja juust.
  3. Kata võileib teise saiaviiluga ja suru pooled kergelt kokku. Määri teise viilu peale veidi majoneesi ja kata seejärel tomativiilude, singi ja teise salatilehega. Suru kergelt, et võileivakihid koos püsiksid.
  4. Lõika võileib neljaks kolmnurgaks ja suru iga keskele võileivatikk.
Peakokk: Pille-Riin


Koorene kanapasta

400 g Kanafilee
350 ml Penne pasta
200 g rõõska  koort
1  sulajuust
1 sibul
150 g Riivitud juust 
Kanamaitseaine (sool, pipar)
Basiilik

Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika sibul, kanafilee kuubikuteks ning prae sibul klaasjaks ning kanatükid mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele koor minutiks
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa sulatatud juust.
Serveeri riivjuustu ja basiilikulehtedega.

Peakokk: Melissa


ŠOKOLAADI FONDANT EHK LAAVAKOOK

110 g võid + võid vormide määrimiseks
110 g tumedat küpsetusšokolaadi
1,5 dl suhkrut
2 muna
55 g jahu
Serveerimiseks vaarikaid ja jäätist

Enne fondanti-taina tegemist, valmista ette küpsetusvormid, et saaksid valmis koogid ilusti vormist taldrikule kummutada. Selleks määri vormi põhi ja küljed korralikult võiga. Pane vormid külmkappi tahenema kuni küpsetamiseni.
Alusta taina tegemist. Selleks sulata ülejäänud või ja šokolaad vesivanni kohal, kuuma auruga. Vahusta munad suhkruga ning sega hulka veidi jahtunud šokolaad (šokolaadi eraldi jahutama ei pea, lase tal selle ajal, kui teisi asju ette valmistad, lihtsalt seista). Kui segu on ühtlaseks segatud, lisa jahu, sega.
Jaga tainas võrdselt nelja vormi vahel. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 13-14 minutit. Pärast ahjust välja võtmist lase 1-2 minutit seista.
Küpsetusaeg varieerub erinevate vormide kasutamisel ning tihti mõjutab seda ka erinevad ahjud. Täpne küpsemisaeg võib seetõttu olla erinev.
Valmis kook on keskelt tahenenud, kuid kallutades on näha, et keskosa on liikuv. Kui keskosa on väga liikuv, siis vormi tagurpidi kummutades vajub kook kokku, kuna pole piisavalt küpsenud. Kummuta kook vormist taldrikule ning serveeri marjade ja vaniljejäätisega.

Allikas: Liisu


Peakokk: Miina Liisa
 

No comments:

Post a Comment