Monday, November 29, 2021

7.b

11.aprill

JUUSTUŠNITSEL

400 g juustu
2 tk lahtiklopitud muna
riivsaia
praadimiseks õli


Lõika juust umbes sentimeetripaksusteks viiludeks. Kasta juustuviilud lahtiklopitud munasse*, seejärel veereta hoolega riivsaias, nii et juustuviil oleks ümberringi riivsaiaga kaetud.
Prae kiiresti kuumal pannil õlis.
Juustušnitsel on parim kuumalt, kohe peale valmistamist. Kõrvale paku värsket salatit ja nt majoneesi-hapukoorekastet.

Allikas: nami-nami


Feta juustu salat

peoga salatilehti
1/2 punast sibulat
10 kirsstomatit
100 g fetajuustu
(piinia)seemneid
Kaste:
1 spl balsamiäädikat
1/2 tl mett
3 tl oliiviõli
jahvatatud pipart
soovi korral 1/2 küüslauguküünt

Aseta taldrikutele salatilehed, lõika sibulast rattad, lisa salatile. Poolita kirsstomatid ning lisa samuti salatile. Sega kastmepurgis kaste, soovi korral võid lisada kastmele ka pool peeneks hakitud küüslauguküünt. Vala kaste salatile, lisa peale fetajuust ja seemned.

Allikas: auliblogi
Peakokk: Kaisa


Ahjulõhe majoneesiga


Mahlane ja meeldiva maitsega ahjulõhe või -forell. 

Koostis:
600 - 800 g lõhefileed
1 tl sidrunipipart
Majoneesikate:
2 dl Jaani Provansaali või oliiviõliga majoneesi
3 sl hakitud tilli
2 tl Põltsamaa või Dijoni sinepit
0,5 tl  sidrunipipart
sidrun

Valmistamine: Eemalda kalafileelt pindmised luud (seda on hea teha spetsiaalsete pintsettidega). Tõsta forelli- või lõhefilee ahjuvormi, maitsesta sidrunipipraga.
Sega omavahel majonees, hakitud till ja sinep, maitsesta sidrunipipraga, sidrunimahlaga. Määri majoneesikaste kalafileele.
Kata vorm pealt fooliumiga ning küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit. Eemalda foolium umbes 5 minutit enne küpsemisaja lõppu, et vormiroog saaks kauni jume.

Allikas: nami-nami

Krõbedad ahjukartulid

Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. Ja ära ole kade, kasuta ikka uhkes koguses võid, seda maitsvamad kartulid saad :)

1 kg kartuleid
80-100 gr võid
soola, pipart

1 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)

Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ha sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul



Peakokk: Helerin

Kohupiima-vahukoore biskviittort maasikatega


PÕHI
4 suurt muna
2 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

KREEM
4 dl 35%-list rõõska koort
300 g vanilje kohupiimapastat
200 g Kreeka jogurtit
3 spl suhkrut
1 spl vaniljekastmepulbrit Ekströms (saab ka ilma)

VAHELE
500 g maasikaid

PEALE
suur peotäis maasikaid, hakituna

Biskviidi tegemiseks vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Lisa vahule munakollased ja mikserda kiirelt ühtlaseks. Sega kuivained omavahel ja sõelu munavahu hulka. Sega taigen õrnalt ühtlaseks ja vala 26-28 cm läbimõõduga, küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Katsu küpsust tikuga! Kui on keskelt toores küpseta veel natuke. Võta valmis biskviit ahjust välja ja laste täielikult jahtuda.

Valmista kreem. Selleks sega omavahel kohupiimapasta, Kreeka jogurt ja vaniljekastmepulber ühtlaseks kreemiks. Vahusta rõõsk koor suhkruga ja lisa ülejäänud kreemile. Lõika biskviit kolmeks kettaks, lõika puhastatud maasikad (500 g) tükkideks. Aseta esimene biskviidiketas tordialusele ja määri sellele 1/3 kreemist ja 250 g maasikaid. Aseta peale teine biskviit, määri sellele jällegi kolmandik kreemist ja 250 g maasikaid. Tõsta peale kolmas biskviit, määri sellele kogu ülejäänud kreem. Hoia torti vähemalt paar-kolm tundi enne serveerimist külmkapis. Vahetult enne laualepanekut puista tordile ülejäänud maasikad.

Allikas: tasubiseteha



Peakokk: Maria



14. märts

VÜRTSIKAD KANATIIVAD


14 kanatiiba
2 sl oliiviõli
1 sl paprikapulbrit
1 tl sidrunipipart
1 tl kuivatatud punet
0.5 tl tšillipulbrit
soola ja musta pipart

Eemalda kanatiibadelt tiivaots (neid vaja ei lähe) ning lõika ülejäänud tiib kaheks. Vooderda suur ahjuvorm küpsetuspaberiga.
Pintselda kanatiivad õliga.
Sega paprikapulber, sidrunipipar, pune, tšilli, sool (u 1 tl) ja pipar kilekotis. Lisa kanatiivad, keera kotisuu kinni ning raputa, kuni kanatiivad on vürtsiseguga kaetud.
Laota kanatiivad ahjuvormi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni tiivad on läbi küpsenud ja pealt kaunilt kuldsed. Serveeri.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Kendra



KLASSIKALINE AMEERIKA BURGER



1 sibul
500 g kvaliteetset veisehakkliha
4 sl hakitud peterselli
soola ja musta pipart
1 sl õli
6 head burgerikuklit
3 sl ameerika sinepit
3 sl Hellmann's majoneesi
 jääsalati
2 viilutatud nn lihatomatit
4 viilutatud marineeritud kurki

Lõika sibul pooleks. Haki üks sibulapoolik peenelt, teine lõika õhukesteks viiludeks.
Sega hakkliha, petersell ja hakitud sibul, maitsesta soola-pipraga. Vormi neljaks burgeriks ning pane külmkappi veidikeseks (siis ei lagune hakk-kotlet praadimisel laiali).
Kuumuta pannil õli. Pane hakk-kotletid pannile ning prae 5 minutit mõlemalt poolt (kokku siis 10 minutit).
Soojenda hamburgerikuklid. Määri alumisele kuklipoolele sinepit ja majoneesi. Tõsta peale ribadeks lõigatud jääsalat, sibula-, tomati- ja kurgiviilud. Aseta peale praetud hakk-kotlet ning kata teise kuklipoolega.

Allikas: nami-nami


Peakokk: Lauren


Oreo toorjuustukook


300 g valget šokolaadi
480 g Oreo küpsiseid – sobivad muud šokolaadiküpsised, mille vahel on vaniljekreem
300 ml vahukoort
350 g toorjuustu
1 tl vaniljesuhkrut või pastat
2 spl tuhksuhkrut
45 g võid
kaunistuseks tumedat šokolaadi

Põhja tegemiseks purusta üks pakk šokolaadiküpsised köögikombainis ja lisa sulavõi ning sega, kuni küpsisepuru on võiga segunenud ühtlaseks massiks.
Vooderda 20–22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisepuru mass ühtlaselt vormi põhja. Aseta vorm külmkappi seni, kuni valmistad kreemi.
Kreemi tegemiseks sulata valge šokolaad.
Vahusta kergelt toasoe toorjuust tuhksuhkru ja vaniljega.
Sega sulatatud ja jahtunud valge šokolaad toorjuustuga (ära kasuta miksrit).
Vahusta vahukoor keskmiseks vahuks ja sega (ära kasuta miksrit) toorjuustu-valge šokolaadi sisuga. Lisa üks pakk (u 175 g ) tükeldatud šokolaadiküpsiseid ning vala kreem küpsisepõhjale. Seejärel silu ühtlaseks.
Jäta kook ööks külmkappi.
Eemalda ümbris ettevaatlikult ja eralda kreem ettevaatlikul noaga aidates. Aseta järelejäänud pakk küpsised püstiselt tordile ühtlaste vahedega ja jäta 2–3 küpsist, et puistada tordi keskele pisut puru. Lisa riivitud / noaga kraabitud šokolaadipuru kaunistuseks.

Peakokk: Bertha



 20. dets.

 LIHAPIRUKAD



Tainas:
5 dl käesooja piima
0.5 tl soola
800 g nisujahu
75 g sulatatud võid
20 g pärmi
veidi suhkrut

Küpsetamiseks:
1 l küpsetusõli

Täidis:

400g hakkliha (soolvees keedetud)
100g suitsupeekonit
1 sibul
1porgand
3 keedetud muna
3-4 spl hapukoort
soola ja musta pipart

Taina jaoks lahusta pärm väheses käesoojas piimas, seejärel kalla juurde ülejäänud soe piim. Lisa pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. (Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see jahuga ja kasuta veidi kuumemat piima). Lisa tainale ülejäänud jahu, sulavõi, suhkur ja sool. Sõtku, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Tainas peab olema pehme, sest kõva tainaga jäävad lihapirukad kuivad. Kata kauss toidukile ja rätikuga, pane sooja kohta kerkima umbes tunniks või kuni taina maht on vähemalt kahekordistunud.

 
Kuni tainas kerkib, valmista pirukatäidis:
Tükeldatud peekon, hakitud sibul, riivitud porgand praadida koos vähese õliga. Püreestada saumikseriga ühtlaseks seguks. Lisada hakitud muna, hapukoor ja keedetud hakkliha. Maitsestada soola ja pipraga.

 
Kummuta tainas jahuga ülepuistatud lauale, sõtku kergelt läbi, nii et see oleks ühtlane ja elastne. Rulli tainas õhukeseks. Vajuta klaasi abil tainast ringid, tõsta väikese lusikaga keskele täidist. Tõsta tainas üle täidise, suru ääred tugevalt kokku ja anna pirukale pall kuju. Lase veel veidike kerkida.
Kuumuta potis õli. See on küpsetamiseks paraja kuumusega, kui õlisse visatud tainatükk särisedes kohe pinnale tõuseb. Küpseta pirukaid jaokaupa keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad ilusasti helepruuniks. Tõsta praetud pirukad köögipaberile tahenema. 
(Kui eelistad ahjus küpsetatud pirukaid, siis umbes 10 minutit 225-kraadises ahjus).


Allikas: nami-nami ja manni tegemised

Peakokk: Laura


Soe-juustune kanawrap

6  suurt tortillat
6 spl magusat tšillikastet (sweet chilli sauce)
400 gr kanafileed
1,5 värske kurk
1,5 paprikat
salatilehti 13 tk
300 gr riivjuustu
soola, pipart, broilerimaitseainet
õli kana praadimiseks
300 gr hapukoort
1 pakk dipikastme pulbrit (küüslaugu dipikaste või murulaugu dipikaste)


Tükelda kanafilee, prae pannil ja maitsesta soola, pipra ja broilerimaitseainega.
Tükelda paprika ja viiluta kurk poolkuuviiludeks.
Sega valmis dipikaste ehk sega hapukoor ja dipikastme pulber.
Kuumuta pann keskmisel kuumusel ja pane tortilla pannile. Õli ei ole vaja tortilla alla panna.
Määri tortillale 1 spl jagu (või maitse järgi) magusat tšillikastet. Raputa peale riivjuustu. Lase riivjuustul kergelt sulada.
Pane tortilla keskele riivjuustu peale salatileht (või kaks). Laota salatilehele kanatükke, paprikatükke ja kurgiviile. Pane peale dipikastet.
Murra tortilla kokku järgmiselt: kõigepealt keera keskele kokku üks alumine äär, seejärel keera selle ääre peale vasakpoolne äär ja viimasena keera kõige peale parempoolne äär, nii et moodustuks taskulaadne tortilla. Suru kergelt pannilabadaga peale, et servad ilusti kokku jääksid.
PS! Ära hoia liiga kaua tortillat pannil, muidu muutub see liiga krõmpsuks ja nii on seda raske kokku keerata. 
Serveeri kindlasti soojalt.

Peakokk: Melani


Pruuni kookospurukattega Unelmate kook


Üks armastatud kook Taanist: Drømmekage fra Brovst.  Brovst on väike linn Põhja-Jüütimaal, kus 1960. aastal toimus retseptivõistlus, mille võitis Jytte Andersen oma vanaemalt pärit retseptiga, mis trükiti hiljem jahupakile „Drømmekage fra Brovst” ja kuulub nüüd tuntud Taani kookide esiviisikusse. 

u 20 koogiruutu

3 suurt muna
200 g suhkrut
250 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
2 dl piima
50 g võid, sulatatud
 
Kookospurukate:
125 g võid
150 g kookoshelbeid
200 g fariinsuhkrut või muscovado suhkrut
0,5 dl piima
 
Klopi munad ja suhkur kuumaveevanni kohal paksuks vahuks.
Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool omavahel, siis sõelu ja sega ettevaatlikult munavahu hulka.
Sulata potis piim ja või ning lisa õrnalt segades tainale. Kalla tainas väiksemasse võitatud ja jahuga ülepuistatud koogivormi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit.
Sega purukatte ained potis omavahel ning kuumuta, kuni segu on ühtlane. Võta kook ahjust välja ja kalla kohe täidis peale, määri ühtlase kihina laiali. Küpseta 225-kraadises ahjus veel 5 minutit.
Lase veidi jahtuda, siis lõika ruutudeks. 


Allikas: Kodus
Peakokk: Karola


No comments:

Post a Comment