Tuesday, May 20, 2014

8b

27. mai


Ungari juustusupp (sajt leves)

150 g tugevamaitselist juustu (edam või parmesan)
1 sl jahu
50 g margariini
2 dl hapukoort
1 munakollane
soola
pipart
1 klaas röstitud saiakuubikuid

Sulata potis margariin, lisa jahu ja pruunista.
Seejärel lisa 1 l vett, soola ja pipart. Keeda tasasel tulel 5 minutit. Sega munakollane hapukoorega ja lisa segades kuumale vedelikule. Riivi juust raputa seda iga supikausi põhja ja vala peale kuum supp. Kaunista röstitud saiakuubikutega.

Peakokk: Carmen

 Šnitsel ja ahjukartulid




Tarvis läheb:
400 g liha
Paneerimiseks 0,5 dl jahu, 2 muna, 1,5 dl riivsaia**, 1 tl soola. Praadimiseks võid ja õli.

Puhasta liha kelmetest. Lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Klopi toidukile vahel lõike lihahaamriga õhemaks ja suuremaks. Jälgi, et lihatükk saaks ühtlase paksusega.

Võta kolm taldrikut ja aseta järjest: esimesel jahu, teisel lahtiklopitud muna, kolmandal riivsai. Jahule ja riivsaiale lisa kummalegi 0,5 tl soola.
Klopitud lihatükk paneeri jahus. Seejärel kasta munasse. Lõpuks riivsaia. Et paneering jääks lihast veidi eemale (nii et kahvliharu mahub vahele), tuleks praadida kohe. Kui on soov saada lihatükki, millel on paneering tihedasti ümber, lase lihal seista pool tundi kuni tund.

Kuumuta pannil võrdsetes kogustes võid ja õli. Rasva peaks olema nii palju, et lihatükk on poolenisti selle sees. Paneeritud liha tahab rohkemat rasva ja väiksemat panni kuumust kui paljas lihalõik. Ühe külje praadimiseks läheb aega 3-4 minutit. Šnitsel on parim kohe pannilt tulnuna, aga valmis šnitslid võib panna umbes 70-kraadisesse ahju järgnevaid ootama. Kui kõik on praetud, peaks kohe sööma hakkama.
Lisandiks ahjukartulid. Laota ahjuplaadile küpsetuspaberile hästi õhukesed kartuliviilud, sega need õli ja soolaga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Peale petersell.
Peakokk: Steelia

Ahjujäätisetort mustade ploomidega


 
Tõeline maiuspala, mis tuleb serveerida kohe pärast ahjust võtmist. Tordis võid kasutada vanillimaitselist või mõnd talvise lisandiga jäätist, kuid arvesta, et liiga tugeva maitsega jäätis varjutab koogi enda meki. Kogus 10 lõiku.
Valmistusaeg: üle 60 min45 minutit + 14–17 minutit ahjus

PÕHI
4 tk Munakollane
0.5 dl Suhkur
0.5 dl Hakitud pähklid
1 sl Kartulijahu
2 sl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
250 g Mustad ploomid
1 dl Õunamahl
1 dl Tume rumm
0.5 dl Suhkur
1 l Jäätis
BESEE
4 tk Munavalge
1.5 dl Tuhksuhkur
PEALE

Mandlilaastud
VORMI JAOKS

Või

Riivsai
1. Põhja valmistamiseks vahusta munakollased suhkruga. Lisa omavahel segatud kuivad ained (pähklid, nisu- ja kartulijahu, küpsetuspulber). Pane tainas võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud 23–24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta 180kraadises ahjus 10–12 minutit. Võta vormist ja lase jahtuda.

2. Täidise tarvis lõika ploomid õhukesteks viiludeks, pane keedunõusse. Lisa mahl, rumm ja suhkur, hauta kaane all 10 minutit ning lase jahtuda. Pane põhi tagasi vormi. Laota peale jahtunud ploomitäidis. Vahusta munavalged tuhksuhkruga kõvaks vahuks. Lõika jäätis tükkideks ja aseta ploomitäidisele. Kata jäätisetükid hoolikalt munavalgevahuga. Raputa peale mandlilaaste. Küpseta 250kraadises ahjus 4–5 minutit (kuni besee on õrnalt pruunikas). Serveeri kohe. 
Allikas: toidutare
Peakokk: Mari

Fotod: Kateriine

 

 

No comments:

Post a Comment