Monday, September 27, 2021

7b

 11.okt

Tempura sushirullid


Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. Minul fritüüri pole, pealegi saab praadides veidikene tervislikumad sushid teha. Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:

sojakastet

Riisi ettevalmistamine:

Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).

Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
Tip! Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
Tip! Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
Tip! Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Sushi - puust ja punaseks ka algajale
https://moonihelves.wordpress.com/2015/05/25/sushi/

Peakokk: Natali

Ahjukana riisi ja külma kastmega

Vastavalt sellele, kui vürtsikat tulemust keegi soovib tuleb lisada maitseainet ja koibasid pintsedades tuleks kindlasti pintsliga ka nõu põhjast maitseainet haarata. Tikka asemel võib edukalt kasutada ka teisi vürtse, mis kanaga hästi kokku sobivad, näiteks karri vms.

12 kana poolkoiba
ca 100 ml õli
2- 3 tl kanamaitseainet
soola
sibul, küüslauk (soovi korral)

Sega õli  maitseainega ( lisa seda vastavalt vürtsikuse astme soovile ). Pintselda kanad korralikult seguga kokku, maitsesta mõlemalt poolt soolaga ja tõsta ahjupannile. Puhasta sibul ja küüslauk, lõika neist sektorid ja aseta kana juurde pannile. Küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit.

Allikas: Helena köögis

Keedetud riis


Kui kasutad mõõtenõud, arvesta 100 ml riisi sööja kohta.
 Vala riis sõelale ja loputa jooksva vee all korralikult. Riis on puhas kui vesi on muutunud läbipaistvaks ja nii ei muutu riis kleepuvaks. Vee puhul kehtib reegel 1 osa riisi, 1,5 osa vett.
Pane riis koos veega potti, lisa sool ning kuumuta keemiseni, sega, lase keema, kata potikaanega ja keera pliit kõige madalamale kuumusele. Ära sega, lase haududa. Riis on valmis, kui kogu vedelik on imendunud.

Külm kaste


100 g hapukoor
100 g maitsestamata jogurt
100 g majonees
1 dl õunamahl 
2 sl ketšupit
pipar
sool


Peakokk: Kristel


Pisarakook õuna-kohupiimatäidisega

Koogipõhi:
200 g sulatatud ja jahutatud võid
2 dl suhkrut
4 munakollast
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
4-5 keskmise suurusega hapukat õuna
2 tl kaneeli
400 g kohupiima
100 g hapukoort
4 munakollast
1 dl suhkrut

Besee:
8 munavalget
2,5 dl suhkrut

Koogipõhja jaoks mikserda munakollased suhkruga ja lisa sulatatud või. Sega küpsetuspulber jahuga ning lisa munasegu hulka. Sega korralikult läbi ja laota tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm läbimõõduga koogivormi põhja või kõrgemate äärtega ahjuplaadile (u 30x34 cm). Küpseta eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 12 minutit.

Koori õunad, eemalda südamikud ja viiluta. Mikserda omavahel kokku täidise ained. Võta eelküpsetatud koogipõhi ahjust välja, laota peale õunaviilud, maitsesta kaneeliga, seejärel laota peale täidis. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus 15 minutit. Tõsta kook välja jahtuma.

Besee jaoks mikserda munavalged läikivaks vahuks ning lisa lusikatäie kaupa suhkur vahustamist katkestamata. Jaga besee koogi peale vastavalt maitsele, kas silledalt või korrapäratult. Küpseta eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 6-8 minutit, kuni besee pind muutub pealt pruunikamaks. Tõsta kook ahjust välja ja lase jahtuda. 

Allikas: sõbranna
Peakokk: Lisette

No comments:

Post a Comment