Friday, September 3, 2021

7.d

 10.sept.

Tempura sushirullid



Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. Minul fritüüri pole, pealegi saab praadides veidikene tervislikumad sushid teha. Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
100 g kanafileed
100 g makrat
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet
marineeritud ingverit
wasabit kange Jaapani mädarõigas


Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).

Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
Tip! Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.

Tip! Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.

Tip! Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 


Sushi - puust ja punaseks ka algajale

Peakokk: Marelle


Pelmeenid




PELMEENITAINAS
500 g Nisujahu
1 tk Muna
1 tl Soola
200-250 ml jääkülma vett 

TÄIDIS
500 g Hakkliha (sea- või kodune hakkliha)
2 tk Sibul (peeneks hakitud)
1 küüs küüslauku
Sool
Must pipar
1 dl Puljong
Õli (liha praadimiseks)
Puljong (pelmeenide keetmiseks)
Hapukoor (serveerimiseks) 
Maitseroheline (serveerimiseks)


Prae hakitud sibulad ja küüslauk keskmisel kuumusel klaasjaks. Sega sibul hakkliha, soola ja pipraga
ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks. Taina jaoks tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, et moodustuks tihke ja ühtlane tainas. Keera tainapall kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1–1,5 mm paksuseks. Vormi 6–7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja pigista ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks. Kuumuta potis puljong ja keeda pelmeene paar minutit, kuni nad tõusevad pinnale. Serveerides tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning tõsta kõige peale pelmeenid. Paku juurde hapukoort.

Allikas: toidutare


Salat
Kurk
porgand
lehtsalat
õli
sool
pipar

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Lisete K.


Sõõrikud



5 dl (kaera)piima 
50 g pärmi 
1.5 dl kristallsuhkrut 
1 sl kardemoni 
1 tl soola 
2 kanamuna 
1 dl vedelat margariini 
14 dl nisujahu 
Praadimiseks:
1 l rapsiõli 

Glasuuriks ja kaunistuseks:
6 dl tuhksuhkrut 
6 sl punast marjamahla 
 kookoshelbeid 
 nonparelle või strösleid 

Soojenda piim käesoojaks. Lisa murendatud pärm ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa suhkur, kardemon, sool, munad ja margariin. Sõtku taina hulka vähehaaval jahu. Sõtku, kuni tainas on sitke ja hakkab kausi äärte küljest lahti tulema. Lase rätiku all umbes 30 minutit kerkida. Kummuta tainas jahuga kaetud lauale. Sõtku tainast õhumullid välja. Vormi tainast kaks kangi ja jaga need väikesteks tükkideks. Veereta tükid pallideks ja lase rätiku all 30 minutit kerkida. Vajuta palli sisse sõrmega auk, pista sõrm auku ja keeruta palli sõrme otsas, nii et auk muutub suuremaks. Kuumuta õli potis 170–180-kraadiseks. Õli on sobivalt kuum, kui õlisse kukutatud saiatükk umbes minutiga pruunistub. Pane õli sisse ettevaatlikult paar sõõrikut korraga. Küpseta mõlemalt poolt 1–2 minutit. Tõsta sõõrikud köögipaberiga kaetud taldrikule. Sega kokku tuhksuhkur ja mahl. Lisa suhkrut või mahla, kuni saad sobiva konsistentsiga segu. Tõsta glasuur supitaldrikusse. Tõsta eraldi taldrikutele kookoshelbeid või nonparelle. Kasta jahtunud sõõrikud glasuuri sisse ning seejärel kas kookoshelvestesse või nonparellidesse.

Allikas: prisma
Peakokk: Kristiin

No comments:

Post a Comment