4. okt.
AHJUS KÜPSETATUD KARTULI-KANAVORM SIDRUNI JA FETAGA
6-8 kartulit (nt Laura või Marabel)
külmpressitud oliiviõli
400-500 g kana kintsufileed
250 g FILOS feta juustu lamba- ja kitsepiimast (2 pakki)
200 g kirsstomateid
1 väike sidrun
1 sl kuivatatud punet
100 g kivideta (Kalamata) oliive (soovi korral)
soola ja musta pipart
Määri ca 25x35 cm vorm (või veidi suurem) kergelt õliga. Kuumuta ahi 200 C.
Koori kartulid ja lõika köögimandoliiniga või terava noaga õhukesteks viiludeks. Maitsesta kartuliviilud soola-pipraga, piserda vähese oliiviõliga ning laota ahjuvormi põhja.
Aseta peale paraja suurusega kanalihatükid (kintsufileed lõika 2-3 tükiks, rinnafileed 4-5 tükiks), maitsesta needki soola-pipraga ning sidrunimahlaga.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit. Sega kartuleid ja kanatükke kergelt.
Lõika kirsstomatid pooleks, murra fetajuust väiksemateks tükkideks. Laota mõlemad vormi, soovi korral lisa ka oliivid. Maitsesta kuivatatud pune ja riivitud sidrunikoorega. Küpseta veel 10-15 minutit, kuni kana ja kartulid on küpsed.
Nipid ja soovitused:
Kui kasutad kana rinnafileed, siis võid selle õhemateks viiludeks lõigata esmalt.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Marleen
Multika ratatouille
3 tk kollane paprika
1 tk tomat
1 terve küüslauk
1tk tšilli
2 pikka vart piparmünt
väike peotäis spinat
2 pikka vart oregano
1 pikk vars tüümian
1 klaas tomatimahl
maitseks sool
maitseks must pipar
väheke toeks suhkur
Blenderda kõik komponendid kastmeks. Vajadusel maitsesta ja lisa midagi, kui tunned, et on puudu.
Punase paprika kaste:
3 tk punane paprika (ahjus küpsetatud)
2 küünt küüslauk
maitseks tšilli
1 vars tüümian
Blenderda kõik komponendid kastmeks.
Ratatouille:
2 tk baklažaan
3 tk tomat
2 tk suvikõrvits
1 tk punane sibul
1 tk küüslauk
Koori sibulad ja küüslauk, puhasta köögiviljad. Viiluta baklažaan, suvikõrvits ja tomat väga õhukesteks viiludeks, parima tulemuse saad köögiviljalõikuriga.
Aseta kõik komponendid vaheldumisi vormi. Vala peale kollase paprika kaste ning küpseta ahjus 45 minutit 180 kraadi juures. Enne serveerimist veendu, et köögiviljad on mõnusalt pehmed, parajalt krõmpsuvad.
Kaunista taldrik meelepärase koguse punase paprika kastmega, peale serveeri ringikujuliselt ratatouille.
Kirsipirukas
1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral
Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.
Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates.
Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!
Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.
Nipid ja soovitused:
Stabiilsema kastme saamiseks võid lisada maisitärklist.
Eriti rikkaliku vanillikastme jaoks võid osa piimast asendada rõõsa koorega.
Kui Sul vanillikauna pole, siis lisa kastmele pärast kuumutamise lõppu 2 tl head vanilliekstrakti.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Emma-Liisa
No comments:
Post a Comment