Monday, September 27, 2021

8d

4. okt. 

AHJUS KÜPSETATUD KARTULI-KANAVORM SIDRUNI JA FETAGA



6-8 kartulit (nt Laura või Marabel)
külmpressitud oliiviõli
400-500 g kana kintsufileed
250 g FILOS feta juustu lamba- ja kitsepiimast (2 pakki)
200 g kirsstomateid
1 väike sidrun
1 sl kuivatatud punet
100 g kivideta (Kalamata) oliive (soovi korral)
soola ja musta pipart


Määri ca 25x35 cm vorm (või veidi suurem) kergelt õliga. Kuumuta ahi 200 C.
Koori kartulid ja lõika köögimandoliiniga või terava noaga õhukesteks viiludeks. Maitsesta kartuliviilud soola-pipraga, piserda vähese oliiviõliga ning laota ahjuvormi põhja.
Aseta peale paraja suurusega kanalihatükid (kintsufileed lõika 2-3 tükiks, rinnafileed 4-5 tükiks), maitsesta needki soola-pipraga ning sidrunimahlaga. 
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit. Sega kartuleid ja kanatükke kergelt. 
Lõika kirsstomatid pooleks, murra fetajuust väiksemateks tükkideks. Laota mõlemad vormi, soovi korral lisa ka oliivid. Maitsesta kuivatatud pune ja riivitud sidrunikoorega. Küpseta veel 10-15 minutit, kuni kana ja kartulid on küpsed. 
Nipid ja soovitused:
Kui kasutad kana rinnafileed, siis võid selle õhemateks viiludeks lõigata esmalt. 

Allikas: nami-nami

Peakokk: Marleen


Multika ratatouille


Kollase paprika kaste:
3 tk kollane paprika
1 tk tomat
1 terve küüslauk
1tk tšilli
2 pikka vart piparmünt
väike peotäis spinat
2 pikka vart oregano
1 pikk vars tüümian
1 klaas tomatimahl
maitseks sool
maitseks must pipar
väheke toeks suhkur

Blenderda kõik komponendid kastmeks. Vajadusel maitsesta ja lisa midagi, kui tunned, et on puudu.

Punase paprika kaste:

3 tk punane paprika (ahjus küpsetatud)
2 küünt küüslauk
maitseks tšilli
1 vars tüümian
Blenderda kõik komponendid kastmeks.

Ratatouille:
2 tk baklažaan
3 tk tomat
2 tk suvikõrvits
1 tk punane sibul
1 tk küüslauk

Koori sibulad ja küüslauk, puhasta köögiviljad. Viiluta baklažaan, suvikõrvits ja tomat väga õhukesteks viiludeks, parima tulemuse saad köögiviljalõikuriga.
Aseta kõik komponendid vaheldumisi vormi. Vala peale kollase paprika kaste ning küpseta ahjus 45 minutit 180 kraadi juures. Enne serveerimist veendu, et köögiviljad on mõnusalt pehmed, parajalt krõmpsuvad.


Kaunista taldrik meelepärase koguse punase paprika kastmega, peale serveeri ringikujuliselt ratatouille. 

Allikas: tv3
Peakokk: Eleriin


Kirsipirukas


Tainas:
360 g nisujahu
200 g võid
2 spl suhkrut
6 spl vett

Täidis:
500 g kirsse
2 dl suhkrut
4 spl maisitärklist
u. poole sidruni mahl
1 spl võikuubikuid
Taina tegemiseks sega jahu ja suhkur, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või. Näpi või jahuga puruseks, lisa külm vesi. Sõtku kiirelt ühtlaseks tainaks, aseta tainas kilega kaetult külmkappi ootele.

Rulli pool tainakogusest ümmarguseks kettaks, kata 26 cm-se läbimõõduga pirukavorm ja vormi ääred tainaga. Pane külmkappi ootele.
Kui kasutad värskeid kirsse, puhasta need kividest. Lisa 1 dl suhkrut, lase seista u. 15 minutit. Nõruta kirssidest eraldunud mahl, lisa ülejäänud suhkur, sidrunimahl ja tärklis. Kalla segu pirukapõhjale. Kata väikesteks kuubikuteks lõigatud võiga.
Kui kasutad külmutatud kirsse, lase neil üles sulada. Pane potti, lisa suhkur ja kuumuta, kuniks eraldub vedelik. Tõsta 4-5 spl vedelikku kõrvale ja sega maisitärklise ja sidrunimahlaga. Kalla segu potti ja keeda, kuniks kirsisegu pakseneb. Jahuta täielikult, kalla pirukapõhjale ja kata võikuubikutega.
Rulli ülejäänud tainas, lõika ühesuurused ribad ja voldi nendest koogile muster. Pintselda munaga üle ja raputa peale suhkrut.
Küpseta 180-kraadises ahjus u. 60 minutit. Lase pirukas enne sööma asumist täielikult maha jahtuda. Serveeri vanillikastmega!

Nippe ja nõuandeid:
Kui kasutad kompotikirsse, nõruta neid sõelal ja pigista üleliigne vedelik välja.

Allikas: perenaine

Vanillikaste


1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral


Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.
Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates. 
Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!
Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.
Nipid ja soovitused:
Stabiilsema kastme saamiseks võid lisada maisitärklist.
Eriti rikkaliku vanillikastme jaoks võid osa piimast asendada rõõsa koorega.
Kui Sul vanillikauna pole, siis lisa kastmele pärast kuumutamise lõppu 2 tl head vanilliekstrakti.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Emma-Liisa


No comments:

Post a Comment