Tuesday, September 21, 2021

8b

14.02

KRÕBEDAD JUUSTUPALLID


200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli

Serveerimiseks:
 100 g 20% hapukoort 

Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoorega.

Allikas: nami-nami


Nachod juustu ja hakklihaga


200-250 g nacho krõpse, nt Santa Maria maisikrõpsud
200 g juustu
200 g hakkliha
1 keskmine mugulsibul hakitult
2 küüslauguküünt hakitult
3 spl taco maitseainet. Poodide saadaolev Santa Maria Taco Original sobib suurepäraselt
Toiduõli praadimiseks

Serveerimiseks 
 rohelist sibulat, hapukoort

 Dipiks:
punt tilli,
100 g hapukoort

1. Haki küüslauk ja sibul, prae klaasjaks, lisa hakkliha, sega kahvliga ühtlaseks, lisa taco maitseaine ja soovi korral veel soola ja musta pipart.
2. Lao ahjuvormi üks kiht nacho krõpse ning lisa siia-sinna hakkliha. Kasuta ära pool valmistatud hakklihasegu kogusest.
3. Lisa pool juustust 
4. Kata see kiht uue nacho kihiga ja korda eelpoolkirjeldatud täidise komponentide lisamist
5. Kuumuta praeahi 180 kraadi juurde ja küpseta toitu 15-20 minutit kuni juust sulama hakkab
6. Samal ajal  haki roheline sibul ning valmista dipikaste
7. Kui toit tuleb ahjust, siis raputa peale hakitud maitseroheline ning lisa triipudena hapukoort. Mehhiko köögis on sageli toitude juures hapukooresoovitus. Kellele ei meeldi väga vürtsikad toidud, siis hapukoor sobib väga hästi teravust leevendama, jättes samas maitsed paika.



Allikas: toidublogi
Peakokk: Liisa


Seesami - meekana

400-500 g kana rinnafileed või kanatiibu või kintsufileed
1 sl heledat sojakastet
1 sl Shaoxingi riisiveini või kuiva šerrit
2 tl seesamiõli (nt Thai-Choice)

Serveerimiseks:
200 g riisi

Lisaks:
4 sl maisitärklist

Frittimiseks:
maapähkliõli või muud mahedamaitselist toiduõli
Meekaste:
3 sl magusat tšillikastet (nt Thai-Choice)
2 sl ketšupit
2 sl mett
1 sl austrikastet (nt Thai-Choice)
2 sl sojakastet
0.5 dl vett

Peale:
röstitud seesamiseemneid


Keeda riis.
Lõika kanafileed umbes 2 cm tükkideks. Sega kausis sojakaste, riisivein/šerri ja seesamiõli. Lisa kanatükid ja lase vähemalt tund aega maitsestuda.
Puista tärklis kanatükkidele ja sega kergelt läbi, nii et kanatükid oleksid tärklisega kaetud.
Kuumuta väiksemas potis paar cm õli, friti kanatükid jaokaupa ümberringi kuldseks. (Kontrolli, et kanatükid on läbinisti küpsed, vajadusel tõsta või alanda õli temperatuuri).
Sega kastmeained vokkpannil või potis, kuumuta keemiseni ja lase veidi pakseneda.
Pane kanatükid kastmesse ja kuumuta läbi. Puista peale seesamiseemneid. Serveeri riisiga.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Olivia

Kihiline plaadikook

150 g võid
4 muna
2,5 dl suhkrut
1 sl vanillsuhkrut
5 dl nisujahu
1 sl küpsetuspulbrit
200 ml külma piima
3 sl kakaopulbrit

Kaunistuseks:
100 g vaarikaid
150 g piimašokolaadi

  • Sulata või ja lase jahtuda.
  • Vahusta munad suhkrutega.
  • Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber
  • Lisa munavahu hulka vaheldumisi kuivainesegu, piim ja sulavõi.
  • Jaga tainas kolmeks osaks. Lisa ühele osale kakaopulber (nii saad erivärvilised taignakihid).
  • Kata 30x40 cm ahjuplaat kõigepealt heleda taignaseguga. Teise kihina vala ahjuplaadile taignasegu, kuhu on lisatud kakaopulbrit. Viimaseks kihiks jääb ülejäänud hele taignasegu.
  • Küpseta 200 -kraadises ahjus 25-30 minutit.
  • Sulata šokolaad vesivannis, vala  koogile ning kaunista vaarikatega.
Peakokk: Laura







KÜÜSLAUGULEIVAD



viilutatud tumedat leiba
küüslauku
õli
soola

Koori küüslauguküüned ja haki peeneks või suru läbi küüslaugupressi. Pane kaussi, lisa õli ja sool. 
Lõika leivaviilud kangideks, sega kausis õli-küüslauguseguga. 

Laota ahjuplaadile ning küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni leivad on mõnusalt krõbedad. Sega küpsetamise ajal paar korda - siis küpsevad leivad ühtlaselt.

Allikas: nami-nami

Dipikaste


200 g hapukoort 
murulauk
sool
pipar

Haki murulauk. Sega kõik koostisained, maitsesta. Hoia külmkapis.

Kananagitsad


3 kanarinda
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
100 g  võid

1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanarind käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.

Allikas: delfi


Peakokk: Sophia

PITSA


25 g pärmi
3 sl õli
300 g (2 klaasi) jahu
1 kl vett
0,5 tl soola
veidi suhkrut

Esimene tähtis reegel – jahu tasub lisada järk-järgult, tainas ei peaks mingil juhul jääma kuiv, pigem niiskemapoolne.

Pärm lahustada vees, juurde segada jahu ning teised koostisosad. Sõtkuda siledaks (võtab aega mitmeid minuteid). Lasta kerkida kahekordseks.


Kate
ketšup
hakkliha
sibul (praetud)
riivjuust
Määri eelküpsetatud taignale ketšup, aseta sinna ka ülejäänud komponendid. Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 200-220 ᵒC juures 20-25 min või kuni kuldne.

Peakokk: Luise


ŠOKOLAADI FONDANT EHK LAAVAKOOK


110 g võid + võid vormide määrimiseks
110 g tumedat küpsetusšokolaadi
1,5 dl suhkrut
2 muna
55 g jahu
Serveerimiseks vaarikaid ja jäätist

Enne fondanti-taina tegemist, valmista ette küpsetusvormid, et saaksid valmis koogid ilusti vormist taldrikule kummutada. Selleks määri vormi põhi ja küljed korralikult võiga. Pane vormid külmkappi tahenema kuni küpsetamiseni.

Alusta taina tegemist. Selleks sulata ülejäänud või ja šokolaad vesivanni kohal, kuuma auruga. Vahusta munad suhkruga ning sega hulka veidi jahtunud šokolaad (šokolaadi eraldi jahutama ei pea, lase tal selle ajal, kui teisi asju ette valmistad, lihtsalt seista). Kui segu on ühtlaseks segatud, lisa jahu, sega.

Jaga tainas võrdselt nelja vormi vahel. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 13-14 minutit. Pärast ahjust välja võtmist lase 1-2 minutit seista.

Küpsetusaeg varieerub erinevate vormide kasutamisel ning tihti mõjutab seda ka erinevad ahjud. Täpne küpsemisaeg võib seetõttu olla erinev.
Valmis kook on keskelt tahenenud, kuid kallutades on näha, et keskosa on liikuv. Kui keskosa on väga liikuv, siis vormi tagurpidi kummutades vajub kook kokku, kuna pole piisavalt küpsenud. Kummuta kook vormist taldrikule ning serveeri marjade ja vaniljejäätisega.

Allikas: Liisu
Peakokk: Eliis

No comments:

Post a Comment