Friday, September 3, 2021

9.b

 10.sept.

JUUSTUPALLID

Klassikalised küpsetatud juustupallid. Serveerida soojalt ja juurde sobib näiteks küüslaugukaste või mõni muu hea dipp. 
450g juustu
2 muna
20g jahu (ca 2spl)
pipart
1 tl paprikapulbrit
riivsai
Juust riivida ning segada juurde munad, jahu ja maitseained, vajadusel võib ka soola lisada. Vormida massist pallid ning veeretada palle riivsaias. Ajada õli kuumaks ning küpsetada õlis kuldpruuniks. Kuna mul kodus hetkel fritüüri pole, siis lasin potis õlil kuumaks minna ja tegin seal sees. Lase õli kuumaks ja lisa 5 palli ettevaatlikult õli sisse, et ei pritsiks õli. Nüüd oota kuni pallid tulevad õli pinnale ujuma ja siis lase neil õrnalt pruunistuda ning eemalda. Pane pallid algul paberist köögirätikule, kus saab üleliigne õli paberi sisse minna. Serveeri soojalt koos kastmega. 
Allikas: Liilia kokkamised





Naan ehk india lameleib 

Indiapärane lameleib sobib soojana idamaiste roogade juurde. Indias tehakse seda spetsiaalses tandooriahjus, kus küpseb õigeim naani-leib, aga ka tavalises praeahjus tuleb see maitsev. Mahedale
leivale lisab head mekki maitsesegu.

TAINAS

9 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Söögisooda
1 tl Sool
2 dl Vesi
2 dl Maitsestamata jogurt
2 sl Õli
PEALE
0.5 dl Või (sulatatud)
1 küüs Küüslauk
1 tl Jahvatatud paprika
Cayenne´i pipar

Sega jahu, küpsetuspulber, sool ja sooda, sõelu kaussi. Tee kuivainete keskele süvend ning vala sinna vesi, jogurt ja õli. Sega ühtlaseks ja tõsta jahusele lauale. Sõtku, kuni tainas on ühtlane ja sitke. Vormi 8–10 ühesuurust pallikest ja lase neil 15 minutit niiske rätiku all seista. Suru lamedateks 0,5 cm paksusteks leibadeks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225kraadises ahjus 10 minutit. Sega sulatatud või, purustatud küüslauk, jahvatatud paprika ja Cayenne’i pipar. Määri ahjust võetud kuumad
leivad maitseseguga üle, kata küpsetuspaberi ja rätikuga ning lase 10 minutit seista.
Kogus 8 kuni 10 naani.

Allikas: toidutare


Hapukoore, küüslaugukaste maitserohelisega + porgand

5 porgandit 
1 pakk hapukoort (20%)
1 suurem küüslauguküüs
peotäis tilli
peotäis peterselli
0.5 tl. küüslaugu pulbrit
jahvatatud valget pipart
purustatud musta pipart
sool
Tükelda porgand kangideks. Haki kastme komponendid. Sega hapukoorega ja maitsesta.


LASANJE HAKKLIHAGA


250 g lasanjeplaate (nt Italpasta omi)

Hakklihakaste:
2 hakitud sibulat
1 kimp hakitud peterselli
400-500 g hakkliha (nt Rakvere veisehakkliha)
2 riivitud porgandit
400 g purustatud tomatit
2 dl vett
soola ja musta pipart
1 tl punet

Juustukaste:
75 g võid
90 g nisujahu (1,5 dl)
1,5 l piima
150 g riivitud juustu (3 dl)
soola ja musta pipart

Valmista hakklihakaste: pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10-15 minutit, maitsesta punega.
Valmista juustukaste: sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5-6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2-3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30-40 minutit.
Enne serveerimist lase veerand tundi seista - siis on lasanjet parem lõigata.

Allikas: nami-nami

Vaniljekreemikook õuntega

3,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
3 sl kakaod
125 g võid, sulatatuna
2 muna
1 dl kanget leiget kohvi
5 õuna

Täidis:
100 g sulatatud võid
1 pk (200g) kohupiima (teralist)
250 g hapukoort
30 g vaniljekastmeplbrit Ekströms
50 g suhkrut

Serveerimiseks:
Nutella šokolaadikreemi

Immutamiseks:
veidi piima

Sega omavahel kuivained. Lisa segades juurde sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohvi. Kõige viimasena sega taignasse puhastatud ja kooritud õunatükid. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (Ø22cm) koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil jahtuda.

Täidise valmistamiseks sega kõik täidise-ained omavahel. Lõika jahtunud kook pooleks, immuta veidikese piimaga ning määri koogipõhja peale täidis. Kata teise koogipoolega. Aseta kook vähemalt paariks tunniks tahenema. Serveerides määri peale Nutella šokolaadikreemi.

Allikas. kokkama

No comments:

Post a Comment