Thursday, September 29, 2022

6 b

17.mai

Kartuli-mozzarella pirukas

4 lehte valmis lehttainast
400 g mozzarellat
4 keskmist kartulit
soola
pipart
rosmariini

Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
Puhasta ja viiluta kartulid. Pane kartulid keedupotti ja lisa vesi.
Keeda kartuliviile, kuniks need on poolpehmed.
Kurna kartuliviilud ja lase vesi ära auruda.
Aseta sulanud lehttaigna lehed küpsetusplaadile ja pane tainale tükeldatud mozzarella.
Laota kartuliviilud kõige peale ja maitsesta.
Küpseta ahju keskel umbes 20 minutit või kuni pealispind on kuldpruun.
Serveeri kohe.

Allikas: retseptisahtel
peakokk: Katharina


Pasta bolognese

500 g Spagetid
2 tl õli
100 g suitsupeekon
1 tk Sibul
2 küünt Küüslauk
400 g veisehakkliha
500 g tomatipüree
1 tl Pune (kuivatatud)
Sool
Must pipar
1 tl suhkur
1 kuni 2 dl Lihapuljong
PEALE
50 g (riivitud) Parmesani

Kuumuta kastrulis õli. Lisa hakitud peekon, sibul ja küüslauk ning kuumuta mõni minut. Lisa hakkliha ja jätka praadimist 5 minutit. Viimaks lisa tomatipüree, puljong ja pune. Hauta vaiksel tulel kaane all 50 minutit, aeg-ajalt segades. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga.
Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ning sega kastmesse.
Serveeri mahlase kastmega ülevalatud pastat koos riivitud Parmesani juustuga.

Allikas: toidutare
Peakokk: Noora

Pannkoogi cupcake

250 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
0,5 tl soola
3 spl suhkrut
2 toasooja muna
140 g petti või keefiri
4 spl toiduõli ja veidi veel vormi määrimiseks ja pannil küpsetamiseks

Kreemi koostisained
Vanillisuhkur
3-4 spl karamelli kondenspiima
300 ml vahukoort

Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
Sega eraldi kaussides kokku esmalt kuivained, seejärel kõik vedelikud ja muna (sealhulgas ka 4 spl õli) ning siis omavahel kuivained ja vedelik.
Aseta muffinivormi paberid ja määri kergelt õliga kokku.
Pane tainas vormidesse umbes kolmveerandi peale ja jäta veidi tainast alles, et pannil kaunistuseks pannkoogid valmistada.
Küpseta 20-25 minutit või seni, kuni kuldpruun ja tikk jääb puhtaks.
Kuumuta pann ja määri õliga.
Võta alles jäänud pannkoogitainas ja aseta teelusika kaupa pannile.
Lase cupcake’del ja pannkookidel jahtuda, et kreem ei sulaks.
Kreemi tegemiseks vahusta vahukoor tugevaks vahuks.
Lisa sellele karamelli kondenspiim.
Kui soovid magusamat segu, lisa 1-2 tl suhkrut.
Pane kreem pritsikotti ja kaunista sellega muffinid.
Aseta muffinite peale pannil küpsetatud väikesed pannkoogid.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Tuuli


19.04

Krõbedad bataadifriikad


500 g bataati
4 sl õli
1 suur sl kartuli- või maisitärklist
soola-pipart
soovi korral 1 tl paprikapulbrit, küüslaugupulbrit või punet
serveerimiseks hapukoort või hapukoore-majoneesikastet

1. Pese ja harja bataadid üle, aga ära koori. Koored aitavad kangidel küpsedes kuju hoida, samas on koore all peidus ka toitained.
2. Lõika bataadist ühesuurused kangid ja pane need 30 minutiks suurde kaussi külma vette seisma. Seejärel nõruta bataadid ja patsuta köögirätiga kuivaks.
3. Nirista bataatidele õli ja sega läbi. Lisa ka tärklis ja musta pipart ning soovi korral ka paprika-, küüslaugupulber või pune. Sega kätega läbi.
4. Lao kangid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajadusel jaota need mitme plaadi vahel. See on tähtis, sest üksteise peal olevad kartulid hakkavad krõbedaks küpsemise asemel hauduma ja sel juhul jäävad kartulid pehmed.
5. Küpseta bataadikange 220kraadises ahjus pöördõhurežiimil 15 minutit. Siis võta plaat ahjust ja keera friikartulid spaatli või kahe kahvli abil ükshaaval ümber. See läheb kiiremini, kui arvad ja kindlustab ideaalselt krõbeda tulemuse.
6. Kui bataadikangid on teise poole peale saanud, küpseta neid ahjus veel 5–10 minutit, kuni kartulid on krõbedad.
7. Tõsta kartulid pannilt restile ja puista üle soolaga. Lase friikatel mõni minut enne serveerimist taheneda.
Friikad valmivad 45 minutiga + 30 minutit leotamiseks!


Allikas: toidutare

LIHTNE JUUSTUKASTE

2 dl 35% rõõska koort või 10% rõõska koort
200 g sulatatud juustu
soola ja musta pipart
1-2 tl mahedamaitselist sinepit soovi korral
Kuumuta väikeses potis rõõsk koor, lisa sulatatud juust. Kuumuta kastet pidevalt vispliga segades, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola-pipraga, soovi korral lisa ka mahedat sinepit. 


Võib kasutada erimaitselisi sulatatud juustusid.
Maitsestamisel võib lisada hakitud maitserohelist.
Allikas: nami-nami


Peakokk: Andra

Maailma parim lasanje

lasanjeplaate (18–20, kogus oleneb vormi suurusest)
Tomatikaste:
500 g hakkliha
1 sibul
2–3 küüslauguküünt
500 g purustatud tomateid
2 spl tomatipastat
1 hakitud paprika
Juustukaste:
50 g võid
1 dl jahu
1 l piima
20 g juustu
soola
valget pipart

Peale:
150 g riivitud juustu

Kõigepealt valmista tomatikaste. Pruunista pannil hakkliha, sibul ja paprika. Lisa tomatipasta, purustatud tomatid ja riivitud küüslauguküüned. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all umbes 10–15 minutit.
Seejärel valmista juustukaste. Sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5–6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2–3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30–40 minutit.

Allikas: buduaar
Peakokk: Meribel


ŠOKOLAADITÜKKIDEGA KÜPSISED


200 g toasooja pehmet võid
60 g valget suhkrut
60 g heledat muscovadot või fariinsuhkrut (kui tumedat suhkrut ei ole,  kasuta lihtsalt kokku 120 valget suhkrut)
220 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit (võib ka söögisoodat kasutada)
näpuotsaga soola
2 sl külma vett
1 sl vaniljesuhkrut
100 g šokolaadi (mõrut või piimašokolaadi; vali see, mis meeldib!)



1. Mikserda pehme või suhkrutega kreemiks. Sega jahu küpsetuspulbri (või sooda) ja soolaga. Vala jahu võikreemi juurde, lisa ka kaks supilusikatäit vett ja sega ühtlaseks.
2. Haki šokolaad, aga proovi teha mitte väga peent pudi. Eks seda pudi tekib ikka hakkides, aga mõned veidi suuremad (u 0,5 mm läbimõõduga) tükid võiks ka jääda- need sulavad niiii mõnusaks küpsiste sees. Sega šokolaaditükid taina hulka.
3. Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed. Seda on hea teha kahe supilusikaga – võtad ühe supilusikaga kausist tainatörtsu ja teise supilusikaga lükkad selle plaadile. Vormi käega plaadil küpsised veidi ümaramaks ja vajuta madalamaks.
4. Et küpsised vajuvad küpsedes veelgi laiemaks, tuleb nende vahele kindlasti jätta ruumi. Paras on ühel ahjuplaadil küpsetada korraga 7 küpsist. Ma ise küpsetangi kahes jaos: kõigepealt 7 küpsist ja siis ülejäänud 7.
5. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures u 13-14 minutit, kuni küpsised on alt ja külgedelt veidi värvi saanud, aga seest veel pehmed. Küpsetuspulbri mõjul tõusevad küpsised vahepeal ahjus kõrgemaks, see aga hiljem taandub.
6. Tõsta plaat ahjust, lase küpsistel plaadil 10 minutit seista ja tõsta seejärel laiema pannilabida või spaatli abil ettevaatlikult (sest nad võivad esialgu veel pehmevõitu olla) restile jahtuma. Kui sul resti ei ole, lase jahtuda sealsamas ahjuplaadil. Esialgu ahjust võttes tunduvad küpsised väga pehmed, aga muretsemiseks ei ole põhjust - jahtudes nad muutuvad kõvemaks ja mõnusalt muredaks.
⭐︎Kes soovib ja kodus on, võib lisada ka ühe muna (S või M suurus). Aga siis jäta 2 sl vett lisamata.



Allikas: siit nurgast ja sealt nurgast
Peakokk: Karmen





15.03

Lavaširullid



2 lavašilehte
400 g sulatatud juustu Merevaik
1 pak lehtsalatit
1 värske kurk
1 paprika
1 pakk suitsukana
1 pakk kirsstomateid
Laota lavaš laiali. Määri üsna mõnus paks kiht merevaiku peale. Laota salatilehed laiali. Kata meeldiva kattega ja kõige peale ribasta värske kurk. Keera võimalikult tihedalt kokku ja tee rull sobivateks tükikesteks. Lase enne serveerimist veidi külmkapis seista.




Peakokk: Kirke

Kiire kanakarri




1 pakk Rannamõisa Kollast kanapada
150 g Ramen nuudleid
soola, pipart
3 sl sulatatud juustu "Merevaik"
maitserohelist
juustu, oliiviõli (peale)
3 tomatit, 1 kurk salatiks

Pane Rannamõisa kanapada koos karbiga ahju ning küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit.
Vahetult enne kanapaja valmimist keeda Ramen nuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, selleks kulub umbes 3 minutit. Nõruta lohakalt ning jäta pisut alles nuudlite keetmise vedelikku. Pane 3 sl keeduvedelikku pannile ning sulata selles sulatatud juust. Seejärel lisa nuudlid ning küpsetatud kanapada (kogu küpsemisvedelikuga). Sega, et nuudlid saaks ilusti kastmega kaetud, lisa veidi hakitud maitserohelist ning maitsesta vajadusel täiendavalt. Serveerides piserda üle oliiviõliga ning raputa peale juustu.

Allikas: linnuliha
Peakokk: Mirtel

Laavakook rammusa šokolaadimassi ja tuhksuhkruga


200 g Kalevi tumedat küpsetusšokolaadi
200 g võid
160 g suhkrut
150 ml kõrgema sordi nisujahu
3 muna
tuhksuhkrut
100 g vaarikaid

Sulata 200 g Kalevi tumedat küpsetusšokolaadi ja 200 g võid.
Vahusta 3 muna 160 g suhkruga.
Seejärel sega 150 ml nisujahu vahustatud munadega ning siis lisa sulatatud šokolaad.
Määri vormid võiga ja raputa vormid jahuga üle, et koogid tuleksid vormidest ilusti välja.
Jaga segu vormide vahel võrdselt ära ja pane 180 kraadi juures pöördõhuga 8-9 minutiks ahju.
Kui koogid on valmis, siis tõsta lõike laud vormide peale ja keera ümber.
Kui koogid tulevad vormist ilusti välja, siis raputa peale tuhksuhkrut. Serveeri vaarikatega.

Peakokk: Abigail





6.okt.

Pitsarullid


Lihtsalt valmivad pitsa-maitselised saiakesed, milledele lisab maitset vürtsikas tomatikaste.

5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl piima
100 g võid
1 tl soola
Vahele:
1 dl Mõnusalt vürtsikat pannikastet (Felix)
2 sl kuivatatud punet
100 g sinki
200 g riivitud juustu
1 punane paprika

Sega kuivained omavahel. Vahusta kergelt toasoe või ja sega kuivainete ja piimaga ühtlaseks.
Rulli jahusel pinnal 30×40 cm suuruseks. Määri peale pannikaste ja tõsta peale ribadeks lõigatud sink. Puista peale ka juust ja pune. Keera rulli ja lõika terava noaga 1 cm suurusteks viiludeks.
Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit, kuni need on kaunilt küpsed.
Sellest kogusest tuleb umbes üks plaaditäis pitsarulle.

Allikas: perenaine
Peakokk: Katreen

Ahjukartulid




12 (suuremat) kartulit
õli+või
soola

Koori kartulid ja lõika sektoriteks. Keeda 5 minutit. Kurna 
Lisa õli ning või ja maitseained ja raputa korralikult.
Laota kartulid ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Aseta kartulid 
200 kraadisesse ahju keskmisele kõrgusele 40 minutiks .

ROOTSI LIHAPALLID

400-500 g hakkliha (nt Rakvere kodune hakkliha või Rakvere hakkliha)
1 dl riivsaia või riivleiba
1.5-2 dl 10% rõõska koort või piima
1 väike riivitud või hakitud sibul
1 muna
1 tl soola
0.5 tl jahvatatud vürtspipart

Sega riivsai või -leib rõõsa koorega ja lase 5-10 minutit paisuda.
Sega hakkliha, muna, sool ja vürts, lisa riivsaiasegu ja sega ühtlaseks. 
Niisuta käed külma veega ja vormi hakkmass lihapallikesteks ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni lihapallid on kuldsed ja seest küpsenud.

Allikas: nami-nami

Salat

paprika
kurk
2 tomatit
4 redist



Peakokk: Mia Gret


Karamelline pirnikook


3 tk Suur pirn
25 g Või
3 spl Suhkur
TAINAS
150 g Pehme või
1.75 dl Suhkur
1 näpuotsatäis Sool
2 tk Muna
1.25 dl Nisujahu
0.5 tl Kaneelipulber
75 g Jahvatatud mandlid

1. Kata 20 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Kuumuta võid pannil, kuni see hakkab vahutama. Lisa suhkur ja kuumuta segades sulamiseni.
2. Koori pirnid, lõika neljaks ja eemalda südamikud. Lisa pannile ja kuumuta, kuni pirnid on karmellistunud (umbes 5–10 minutit).
3. Vahusta pehme või suhkruga. Lisa sool ja ühekaupa munad. Lisa iga munaga 1 sl jahu. Siis lisa ülejäänud jahu, suhkur, jahvatatud mandlid ja kaneelipulber.
4. Vala tainas vormi ja pane peale karamellised pirnid. Vala pirnidele ka pannile tekkinud mahl. Küpseta 170-kraadises ahjus 40–50 minutit. Serveeri soojalt või jahtunult.

Allikas: toidutare


Peakokk: Sandra

No comments:

Post a Comment