Monday, September 12, 2022

8 b

5. juuni

KANAFILEEBURGER

6 hamburgerikuklit
6 tk paneeritud kanafileešnitslit
head majoneesi
jääsalatit

Võta burgerikuklid (soovi korral rösti kergelt grillil või pannil) ja lõika need pooleks. Pane iga kukli vahele salatilehed, majonees ning kuum kanašnitsel. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kristel

Tomati-hakklihakastmes spagetid

350 g spagette
soola
parmesani, oliivõli, ürte (serveerimiseks)
Kaste
1 sibul
1 porgand
1 küüslauguküüs
300 g hakkliha kanafileest
väike kimbuke tüümiani
1 purk (400g) purustatud tomateid
75 g tomatipastat
2 marineeritud kurki, peeneks hakituna
1 sl mahedat sinepit
3 dl puljongit
soola, pipart, suhkrut

Kastme valmistamiseks haki sibul peeneks ning prae pannil pehmeks. Poole pealt lisa porganditükid ja hakitud küüslauk. Sega läbi ning lisa hakkliha ja hakitud tüümian. Pruunista hakkliha roosaka värvuse kadumiseni, maitsesta soola ja pipraga. Lisa purustatud tomatid, tomatipasta, kurgitükid ja sinep. Vala juurde puljong ning lase kaane all haududa 20 minutit. Vahepeal kohanda maitseid soola, pipra ja suhkruga.

Kastme haudumise ajal keeda spagetid soolaga maitsestatud keevas vees valmis, seejärel nõruta ning sega juurde hakklihakaste.  Serveerides lisa roale riivitud parmesani, oliiviõli ja ürte.

Allikas: linnuliha
Peakokk: Karola


Krõbedad vahvlid

20 tk

200 g võid
3 muna
2,5 dl suhkrut (võib panna veidi vähem)
1 tl vanillsuhkrut
2 dl jahu
2 dl tärklist
1,5 dl vett

Sulata või ning jahuta. Sega hulka munad, suhkur, vanillsuhkur, jahu, tärklis ja vesi. Kuumuta vahvliküpsetaja ning küpseta õhukesed krõbedad vahvlid. Täida näiteks jäätise või kohupiimakreemiga ja serveeri.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Bertha

17.apr.

PITSARULLID


500 g (pärmi-) lehttainast
6 sl valmis tomatikastet või ketšupit
150 g peenelt hakitud või hästi õhukeselt viilutatud sinki
150 g riivitud juustu
1 lahtiklopitud muna
1 tl kuivatatud punet või soolavaba pitsamaitseainet (nt Meira)


Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rulli lehttainas kergelt jahusel laual 30x35 cm ristkülikuks. Määri peale tomatikastet, jättes 1 cm servadest puhtaks.
Laota hakitud sink ühtlaselt tainaplaadile, siis puista peale riivitud juust. Rulli laiemast otsast tihedasti rulli. Lõika hästi terava noaga 12 võrdse paksusega rulli.
Laota rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga, puista peale punet või ürdisegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni saiakesed on kerkinud ja kuldpruunid.
Lase saiakestel enne serveerimist 5-10 minutit jahtuda.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Natali


Hasselbacki kartulid

12 keskmise suurusega kartulit
10 sl võid
6 sl oliiviõli
soola, pipart
värskeid ürte, parmesani

Puhasta kartulid korralikult, vajadusel koori. Lõika kartulitele õhukesed viilud, jättes põhja läbi lõikamata. Lõikamine on lihtsam, kui asetad kartuli lusika peale, nii ei läbi nuga täielikult kartulit. Pame kartulid ahjuvormi, nirista üle sulatatud või ja oliiviõliga. Maitsesta heldelt soola ja veidikese pipraga. Küpseta kartuleid ahjus fooliumi all 225 kraadi juures 30 minutit. Eemalda seejärel eemalda foolium ning tõsta kartulitele peale vormi tekkinud rasva. Raputa peale hakitud ürte ja parmesani. Küpseta veel u 15-25 minutit.

Allikas: rannamõisa


PANEERITUD KANAŠNITSEL

6 kanafileed
soola ja musta pipart

Paneerimiseks:
2-3 dl nisujahu
3 lahtiklopitud muna
3 dl riivsaia

Praadimiseks:
õli

Lõika iga kana rinnafilee kaheks õhukeseks eskalopiks. Aseta küpsetuspaberi- või toidukiletüki vahele ja tambi lihahaamriga õhemaks (umbes 5 mm). Maitsesta kanafileed soola ja pipraga. 
Kasta seejärel kanafileed esmalt jahusse, siis lahtiklopitud munasse ja viimasena pööra neid riivsaias.
Kuumuta pannil õli. Lisa paneeritud kanafileed ning prae umbes 4-5 minutit. Keera kanafileed ringi, kata pann kaanega ning prae veel 4-5 minutit.
Serveeri salatiga

Allikas: nami-nami


LEHTSALAT KREEMJA SIDRUNIKASTMEGA

0,5 sidruni mahl (pane alguses vähem ja maitse)
0,5 dl 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
soola
lehtsalatit

Pese salatilehed. Kuivata köögirätiku vahel. Rebi tükkideks.
Sega vispliga kõik komponendid omavahel. Sega salatilehtedega vahetult enne serveerimist.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Laura


BANAANI-ŠOKOLAADIRULLTORT

Biskviit:
4 tk muna
1.5 dl suhkrut
2 sl kartulitärklist
4 sl nisujahu
3 sl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
250 g kohupiima
2 dl 35% rõõska koort
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 tk küpset banaani
50 g hakitud šokolaadi

Kaunistuseks:
hakitud šokolaadi

Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Sõelu juurde kuivained. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 225-kraadises ahjus 5-7 minutit.
Kummuta biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile.
Valmista täidis. Sega kõik ained kohupiima hulka, sh viilutatud banaanid ja vahustatud rõõsk koor.
Määri 2/3 täidisest biskviitpõhjale ja keera tort küpsetuspaberi abil rulli.
Määri ülejäänud kreem rulltordile. Puista kaunistuseks peale riivitud šokolaadi.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Helerin


14.nov.

LIHTNE SELJANKA


1 sl õli
1 sibul
240 g suitsuvorsti (nt Maks & Moorits Moskva täissuitsuvorst)
260 g viinereid (nt Maks & Moorits väike viiner)
2 marineeritud kurki
200 g teravat tomatikastet
1 l puljongit
4 kartulit
soola ja must pipar
hakitud värsket tilli
hakitud värsket peterselli
Serveerimiseks: hapukoort
Kuumuta poti põhjas õlis sibul klaasjaks. Lisa tükeldatud suitsuvorst ja viinerid, siis mõne aja pärast kurk ja tomatikaste. Kuumuta segades läbi, siis lisa kartulid ja kuum vesi või puljong. Keeda, kuni kartul on pehme. 
Lisa hakitud maitseroheline ja lase supil hetk maitsestuda, vajadusel lisa ka soola-pipart. Serveeri hapukoorega. 
Koori kartulid ja tükelda kõik tükeldamist vajavad komponendid. 


Allikas: nami-nami
Peakokk:Lauren

 Klassikaline risoto 


250 g risotoriisi (nt arborio, carnaroli, või Veski Mati risotoriisi)
60 g šalott- või tavalist sibulat
3 küüslauguküünt
2 sl oliivõli
20 g võid
750 ml kana- või köögiviljapuljongit
150 ml kuiva valget veini
50 g parmesani või muud kõva laabijuustu
100 g beebispinatit
3 sl hakitud peterselli
Pealeriivimiseks veel parmesani, maitsestamiseks musta pipart ja vajadusel soola (oleneb puljongi soolasusest)


Haki sibul ja küüslauk peeneks. Kuumuta eraldi potis puljong auravaks, ei pea keema.
Kuumuta paksupõhjalises poti põhjas keskmisel kuumusel õli ja 20 g võid. Lisa hakitud sibul ja kuumuta pidevalt segades, kuni sibul muutub klaasjaks. Ära pruunista. Lisa küüslauk ja kuumuta veel minut.
Lisa kuiv riis ja kuumuta pidevalt segades 5 minutit. Keera kuumus maksimumini. Lisa vein ja sega, kuni, vein on aurustunud.
Kulphaaval hakka lisama kuuma puljongit, samal ajal riisi hoolsalt segades, et riisiteradest eralduks tärklis. Järgmine kulbitäis lisa, kui eelmine on peaaegu imendunud. See kestab kokku umbes 20 minutit.
Kui lisada on jäänud veel viimane kulbitäis, blanšeeri beebispinatit 1 minut keevas soolaga maitsestatud vees. Kurna kohe ja lisa kuum spinat ja hakitud petersell riisile. Kuumuta segades veel minut. Klopi juurde 30 g võid ja peene riiviga riivitud juust. Võta pott tulelt, kata kaanega ja lase 2 minutit seista. Serveeri kohe!


Allikas: delfi



Peakokk: Lisette


KÜPSISED 'KEVADLILL'


Tainas:
170 g suhkrut (2 dl)
350 g võid
2 muna
0.5 dl vett
1 tl vanillisuhkrut
500 g nisujahu
Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
1 tl kakaopulbrit
veidi vett


NB! Kõik komponendid olgu toasoojad, siis segunevad ained omavahel paremini.
Vahusta või suhkruga heledaks kreemjaks vahuks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad, seejärel vanillisuhkur ja vesi. Lõpuks lisa jahu ja sega käsitsi ühtlaseks tainaks. Sega vaid nii palju, et jahu enam-vähem seguneb.
Pane tainas küpsisepressi või pritskotti ning pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tähekujulise tüllega küpsised. Vajuta märja sõrmega iga küpsise keskele lohuke (sinna pritsid hiljem glasuuritäpikese lille südameks). Küpseta 200-kraadises ahjus kuldkollaseks.
Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur, kakao ja vesi paksu hapukoore sarnaseks massiks. Soojenda saadud segu veevannil pidevalt segades 36-40 kraadini (nii hangub glasuur hiljem kiiremini ja jääb kenasti läikima). Vala glasuur väikesesse kilekotti või küpsetuspaberist volditud pritskotti ning pritsi iga küpsise keskele glasuuritäpike. Lase täielikult hanguda.


Allikas: nami-nami



Peakokk: Maria



19. sept.

Tacod hakkliha ja avokaado-jogurti kastmega



12 Taco taskud
400 g Hakkliha
Punast sibulat
Paprika
 2 Tomatit
200 g Riivjuustu
Peterselli
Tšillit
Soola
Pipart
Taco maitseainesegu hakklihale
Taco punane kaste (vürtsikas või mahe)
Avokaado-jogurti dipikastet

Prae pannil hakkliha ning maitsesta soola, pipra ja taco maitseaineseguga.
Haki väikseks punane sibul, tomat, paprika, tšilli ja petersell.
Valmista avokaado-jogurti dipikaste.
Hakka täitma taco taskuid täidisega.
Lisa esimesena hakkliha ning sinna peale taco punast kastet.
Lisa hakitud punane sibul, tomat, paprika, tšilli.
Lisa riivjuustu ja avokaado-jogurti dipikastet.
Peale raputa hakitud peterselli.

Avokaado-jogurti dipikaste

Kreeka jogurt
Avokaado
Petersell
Sool
Pipar
Sidrun
Pese petersell ja tõsta blenderisse (kui sul blenderit pole, võib ka mikserdada).
Lõika avokaado pooleks ja võta supilusikaga sisu välja.
Aseta avokaadod blenderisse ja lisa Kreeka jogurt.
Maitsesta soola ja pipraga.
Kui soovid vürtsikamat kastet, siis haki sisse värsket tšillit.
Blenderda kaste korralikult läbi, et ei jääks tükke.
Võib lisada ka sidrunimahla või tšillit.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Kaisa

Kartulipuder

1 kg kartulit 
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart
Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.
Allikas: nami-nami

Kodused kotletid

2 viilu saia                                  
2 dl vett                
1 hakitud sibul
500 g kodust hakkliha                
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 tl punet
maitseaineid omal valikul
Praadimiseks:
õli
Pane saiaviilud  umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis.
Lisa hakkliha, muna, peeneks hakitud sibul ja maitseained ning klopi kotletitaigen ühtlaseks ja sitkeks
Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks, esmalt üks, siis teine pool. Mitu korda keerates tuleb kotletitaignast mahl välja ja need jäävad kuivaks.

TOMATI-KURGISALAT

200 g tomatit
200 g värsket kurki
värsket tilli
Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart
Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.


Allikas: nami- nami
Peakokk: Kendra

Hõrgud kaneelirullid


Pärmitaigen
 11 g kuivpärmi (1 pakk)
 380 g nisujahu
 3 spl suhkrut
 0,5 tl soola
 250 ml käesooja piima
 30 g toasooja võid
Kaneelitäidis
140 g toasooja võid
8 spl suhkrut
2 spl jahvatatud kaneeli

Sega omavahel jahu, sool, suhkur ja kuivpärm. Soojenda piima täpselt nii palju, et see oleks käesoe, mitte jahedam ning mitte kuumem ja lisa see kuivainetele. Sõtku veidi taigent, seejärel lisa toasoe või ja sõtku veel vähemalt 10 minutit. Taigen peaks muutuma nii ühtlaseks, et tuleb kausi küljest lahti, vajadusel lisa veidi jahu juurde. Jäta taigen tunnikeseks rätiku alla sooja kohta kerkima.
Vahepeal valmista kaneelitäidis. Selleks sega toasoe või suhkru ja kaneeliga ühtlaseks määrdeks (et seda oleks võimalik lusika abil taignale määrida). Kui taigen on kerkinud, rulli see jahusel pinnal ristkülikuks. Määri sellele kaneelitäidis ja keera pikemalt küljelt tihedalt rulli. Lõika rullist sobiva suurusega kettad ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soojenda ahi 200 kraadini ning lase rullidel seniks rätiku all veel kerkida. Küpseta 15-20 minutit, kuni saiakesed on pealt kuldpruunid (jälgi, et saiad alt kõrbema ei läheks). Serveeri soojalt või lase neil rätiku all jahtuda.

Allikas: veros kitchen


Peakokk: Melani

No comments:

Post a Comment