Sunday, September 4, 2022

9.d


Tempura sushirullid




Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
avokaado
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).

Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle


Peakokk: Moona

Tuline tomatisupp indiapäraselt

See supp on mõjutusi saanud India köögist. Supi tulisust saad timmida just nii tšilliseks, kui parasjagu ise soovid.

Neljale


2 sibulat
5 küüslauguküünt
1 punane tšillikaun
2 sl õli
1 tl koriandriseemneid
1 tl karripastat
3 sl tomatipastat
soovi korral 1–2 sl nisujahu
1 sl suhkrut
0,5 l vett
1 dl köögiviljapuljongit
3 purki (kokku 1,2 kg) kooritud tomateid omas mahlas
soola
serveerimiseks Türgi jogurtit

Koori ja viiluta sibulad ja küüslauguküüned. Lõika tšillikaun pikuti pooleks, eemalda seemned ja haki peeneks.
Kuumuta poti põhjas sorts õli, lisa koriandriseemned, hakitud tšilli, küüslauk ja karripasta. Kuumuta segades hetk aega, lisa sibulad ja lase neil klaasjaks muutuda.
Lisa tomatipasta, suhkur ning soovi korral jahu. Sega korralikult.
Lisa kuum vesi, köögiviljapuljong ja konservtomatid. Lase supil tund aega tasasel tulel podiseda. Sega aeg-ajalt, sest tomatisupp võib kergesti põhja kõrbeda. Kui vaja, maitsesta soolaga.
Paku valmis supi kõrvale maitsestamata jogurtit.

Allikas: kodus
Peakokk: Kätrin

Brüleekreem ehk crème brûlée


Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.

Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.

Vaja läheb:
1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad. Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit.
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.


Allikas: err
Peakokk: Marleen

No comments:

Post a Comment