31.mai
Arbuusisalat feta juustuga
400 g arbuusi viljaliha
peotäis piparmünti
200 g feta juustu
Tükelda arbuus meelepärasteks tükkideks ja aseta kaussi. Lisa peenestatud piparmündilehed ja sega kergelt läbi. Nüüd lisa salatisse ka fetatükid.
Naan
11 g kuivpärmi
350 g jahu
180 g kreeka jogurtit
1 tl suhkrut
2 spl õli
1 dl sooja vett
soola
praadimiseks õli ja hiljem määrimiseks võid
Sega väikses kausis pärm suhkru ja veega ning jäta 10 minutiks reageerima.
Aseta poti/kausi põhja jahu, sool, õli ja jogurt. Lisa hulka pärmisegu ja mätsi ühtlaseks taignaks. Klopi seda pisut ja jäta sooja kohta rätiku alla kerkima umbes tunniks.
Puista lauale jahu ja tuuselda tainast pisut laual jahus. Kui tainas on liialt kleepuv, lisa sekka pisut jahu.
Jaga tainas 7-8 osaks ja rulli igast pätsist ümmargune või endale meelepärase kujuga lame ketas.
Pane pannile küllaga õli ja kuumuta kõige kõrgemal astmel, küpseta ükshaaval õlis naanin valmis. Kui naan läheb pannil õhku/mulle täis ja pisut pruunistub, keera ümber ja küpseta ka teiselt poolt. Pigem jäta heledamad, kui liiga kuldsed. Küpsetamine käib kiirelt 1-2 minutit ühe naani kohta.
Aseta naan köögipaberile nõrguma, määri soolavõiga ja/või puista peale juustu ja soolahelbeid.
Soovi korral tee juurde kaste ülejäänud Kreeka jogurtist, maitserohelisest ja soolast.
Peakokk: Jete
SUVERULLID AASIAPÄRASE MAAPÄHKLI KASTMEGA
munanuudlid
punane karripasta
Maapähkli kaste:
70 g naturaalset maapähklivõid
1 spl värsket laimi mahla
2 spl sojakastet
1 spl riisiäädikat
40 ml vett
ca 2 cm jupp ingverit
1 küüslauguküüs
1 punane tšilli (kogus kohanda enda maitse järgi)
1 tl mett, vegan variandi puhul vahtra- või agaavisiirupit
soovi korral soolapähkleid
Suverullid:
riisipaberi lehti täpselt nii palju kui soovid
täidiseks kõike meelepärast:
paprika
värske kurk
porgand
salat
Kastme jaoks koori küüslauk, ingver ning eemalda tšillikaun seemnetest. Vajadusel tükelda veidi pisemaks ning blenderda või purusta saumikseri abil kõik komponendid ühtlaseks kreemjaks kastmeks. Kui soovid kastmele lisada krõmpsu ja mängulisust, siis lisa peale hakitud pähkleid.
Suverullide jaoks valmista ette ja haki, ribasta või riivi kõik meelepärased komponendid. Võta madal kauss või pann ja vala sinna leiget vett. Leota riisipaberit mõned sekundid leiges vees nii, et paber ei läheks esialgu päris pehmeks. Pane paber lõikelauale või alusele, lisa meelepärane täidis ja keera rulli. Soovitan jätta väikese osa servast üle lõikelaua, et saaksid rulli keeramiseks paberi kenasti kätte. Võid keerata kõik otsad kokku või jätta üks pool wrapi kombel lahti.
Serveeri kastmega ja naudi kohe värskelt.
Peakokk: Ilotana
Rabarberikook
300-350 g rabarberit
suhkrut maitse järgi
1 tl kaneeli
Tainas:
4 muna
180 g suhkrut
170 g jahu
150 g võid (sulatatud)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kardemoni
Kõigepealt valmista ette rabarberisegu, selleks tükelda rabarber, lisa veidi suhkrut ja kaneeli, sega hästi läbi ning jäta maitsestuma.
Jätka taina valmistamisega. Sulata või ja jäta jahtuma, seejärel mikserda või vispelda munad ja suhkur ilusaks ühtlaseks ja heledaks vahuks. Lisa vahustatud munadele jahtunud sulavõi ja sega läbi. Eraldi kausis sega omavahel kokku jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja kardemon ning kui kuivained on omavahel segatud, lisa need ettevaatlikult segades tainasse (mina kasutan jahu lisamisel sõela).
Tainas vala vormi (ca. 22 cm x 32 cm) ning puista peale rabarberitükid (eraldunud mahla võid ära kasutada näiteks kisselli keetmisel). Raputa peale veel natuke kaneeli ja suhkrut ning küpseta 175 kraadi juures u. 30-40 minutit või vajadusel kauem.
RABARBERIKISSELL
500 g rabarberit
1 l vett
2 dl suhkrut
3 sl kartulitärklist
Koori* rabarberivarred ja lõika 5 mm paksusteks viiludeks. Pane rabarberitükid potti, vala peale külm vesi ja kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel 7-8 minutit, kuni rabarber on pehme. Lisa suhkur ja nirista juurde vähese külma veega lahustatud kartulijahu. Kuumuta keemiseni ja tõsta pott seejärel kohe tulelt.
Kalla kissell kaussi ja puista peale veidi suhkrut - siis ei teki kisselli pinnale 'nahka'.
Peakokk: Loviise
29.märts
Mozzarella-juustupulgad
13 Ribadeks lõigatud mozzarellat
Riivsai
2 muna
2 spl vett
Küüslaugupulbrit
Jahvatatud musta pipart
Jahu
Küpsetamiseks taimeõli
Sega riivsaia sisse küüslaugupulber ja pipar. Munad sega läbi vähese veega. Kata juust jaguseguga ning seejärel munaga. Pärast seda rulli juustu riivsaias, uuesti munas ja korra veel riivsaias. Nii saab juustupulk mõnusa paksu kooriku, mis küpsedes läheb eriti krõbedaks.
Paneeringuga juustupulgad tõsta külmikusse tahenema vähemalt kuueks tunniks.
Küpseta juustupulgad tulikuumas taimeõlis kuldpruuniks. Ära pane potti korraga mitut juustupulka, sest nii võivad need üksteise külge kleepuda.
Peakokk: Annabel
HASSELBACKA KARTULID EHK KARTULILÕÕTSAD
13 kartulit
sulatatud võid
veidi vett
soola
2 sl riivsaia
Koori kartulid. Aseta kartulid lõikelauale “külili” ning tee terava noaga sisselõiked iga 3-4 mm tagant. Sisselõiked võiksid olla vähemalt 1/2, võimaluse korral 3/4 sügavuselt. (Suureks abiks on siin puulusikas, mille süvendisse saab kartuli asetada viilutamise ajaks).
Aseta kartulid ahjuvormi, vala vormi põhja veidi vett. Pintselda kartulid pealt sulavõiga või aseta igale kartulile võitükike.
Küpseta 220-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kartulid on pehmenema hakanud. Siis võta vorm ahjust korraks välja, puista kartulitele riivsaia ja soola. Pane uuesti ahju ja küpseta veel 15-20 minutit, kuni kartulid on küpsed.
Täpne küpsemise aeg sõltub kartulite suurusest.
PS Kartulitele võib puistata ka kuivatatud ürte, riivjuustu, paprikapulbrit.
Suitsujuustuga hakklihakotletid
500 g hakkliha
1 tk Sibul
3 tk Küüslauguküüs
200 g Sulatatud lepasuitsujuust
3 spl Kreeka jogurtit
1 tl Sool
Värskelt jahvatatud must pipar
Õli praadimiseks
Kurk, tomat salatiks1. Tõsta hakkliha kaussi. Koori sibul ja küüslaugud ning haki mõlemad võimalikult peeneks. Riivjuust lisa koos hakitud sibula-küüslauguga hakklihale. Lisa ka jogurt, sool ja pipar ning sõtku käega ühtlaseks tainaks.
2. Vormi tainast kotletid ja prae pannil kuumas õlis mõlemalt poolt küpseks.
Peakokk: Marie
Kõrvitsakook
2 suurt muna
200 g suhkrut
240 ml kõrvitsapüreed
125 ml ehk 109 g rapsi- või taimeõli
2 tl kõrvitsapiruka maitseainesegu
1 tl vaniljeekstrakti
120 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl söögisoodat
1/2 tl soola või maitse järgi
Kreem:
200 g toorjuustu, toasooja
50 g toasooja võid
1,5 tassi ? 300 g suhkrut (võiks vähem panna) 75 g ?
1/2 tl vaniljeekstrakti
1/2 tl soola või maitse järgi
Kuumuta ahi 180-ni. Vooderda 20x20 cm pann küpsetuspaberiga ja määri rasvainega.
Lisa suurde kaussi munad, suhkur, kõrvitsapüree, õli, kõrvitsapiruka maitseaine, vanill ja vahusta.
Lisa jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja sega. Tõsta tainas ettevalmistatud pannile, silu pealt kergelt spaatliga. Küpseta umbes 35–40 minutit või kuni keskosa on tahenenud (proovi hambatikuga).
Tõsta kook jahutusrestile. Lase täielikult jahtuda, et glasuur ei sulaks.
Lisa suurde kaussi (või mikserikaussi) toorjuust, või, suhkur, vanill, sool ja vahusta ühtlaseks ja kohevaks.
Määri glasuur jahtunud koogile.
Peakokk: Epp Kristel
21.nov.
Magus ja vürtsikas meekana
500g kanafileed
1dl nisujahu
0,5dl maisitärklist
0,5tl küpsetuspulbrit
1 munavalge
70ml jääkülma vett
1spl õli
soola
Lõika kanafilee pikkadeks ribadeks või kuubikuteks. Sega taina koostisosad kokku ning sega kana taina sisse. Küpseta fritüüris või õliga täidetud potis kuldpruuniks, nõruta köögipaberil. Õli temperatuur peaks olema 180 kraadi ja kana küpseb 2-3 minutit.
Kastme jaoks:
2dl kanapuljongit
1dl ketšupit (mitte tomatipastat)
1spl (tumedat) sojakastet
1dl mett
1dl kuiva veini
peotäis seesamiseemneid
2 küünt küüslauku
1-2 tšillit
jupp ingverit
soola
serveerimiseks hakitud rohelist sibulat
Kuumuta pannil õli ning pruunista selles hakitud küüslauk, ingver ja tšilli. Jälgi, et küüslauk liigselt ei pruunistuks. Lisa pannile kanapuljong, vein, ketšup, soja, mesi ja seesamiseemned ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning keeda kastet kokku seni, kuni see muutub kleepjaks. Maitse ja vajadusel lisa üht-teist veel juurde. Kuna ma ise lisan alati tunde järgi kõike, siis on kogused pigem orientiiriks, lõpuks tasub ikka enda maitse järgi kõik paika sättida! Sega kastmesse kanatükid ning serveeri koheselt riisi või nuudlitega.
Peakokk: Aleksandra
KREEKA SALAT
3-4 tomatit (u 350 g)
2 väikest rohelist kurki
1 suur punane sibul
1 piklik roheline paprika
peotäis musti Kalamata oliive - me ei kasuta
200 g fetajuustuSalatikaste:
4 sl külmpressitud oliiviõli
2 tl kuivatatud punet
veidi sidrunimahla soovi korral
soola ja musta pipart
Lõika tomatid sektoriteks ja kurk viiludeks (soovi korral võid kurgi eelnevalt koorida ja pikuti poolitada). Lõika paprika pikkadeks ribadeks. Lõika sibul õhukesteks viiludeks.
Aseta köögiviljad kaussi, peale fetajuust. Maitsesta kergelt soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli ja soovi korral veidi sidrunimahla.
Puista peale pune ja serveeri.
Bataadi-kartulipüree
500 g bataati
500 g kartuleid
2 dl piima
50 g võid
soola
Pese, koori ja tükelda bataat ning kartulid. Keeda pehmeks soolaga maitsestatud vees. Vala keeduvesi ära ja auruta juurvilju potis. Kuumuta piim ja sulata hulka rasvaine. Püreesta juurviljad pudrunuia või elektrilise mikseriga. Vala püreestamise vahel segusse vähehaaval piima ja sega tugevalt. Vahusta kohevaks ja maitsesta soolaga.
Klassikaline hakklihakaste
500 g seguhakkliha 50:50 siga ja veis
1 sibul hakituna
1 sl jahu võib kasutada ka speltajahu või hoopis toortatrajahu
5 dl vett või puljongit
200 g hapukoort
Värsket hakitud tilli
Soola ja pipart
Õli praadimiseks
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ja prae sibul klaasjaks. Ära pruunista. Lisa pannile hakkliha ja prae seda senikaua, kuni see on värvi muutnud. Maitsesta soola ja pipraga. Puista pannile liha peale jahu ja prae jahu kergelt läbi. Lisa siis vedelik, lase kastmel keema tõusta ja keeda umbes 10 minutit. Sega juurde hapukoor ja maitsesta lõplikult. Puista peale värsket hakitud tilli.
Serveeri kas keedetud kartulite või kartulipüreega. Juurde paku värsket salatit.
Peakokk: Karolin
Soolakaramelli-toorjuustukook
Põhi
200 g Fazer Jyväshyvä soolakaramelli küpsiseid
100 gvõid
Täidis
400 g maitsestamata toorjuustu
100 ml vahukoort
200 g Fazer valget küpsetusšokolaadi
100 g (Jaani, Polvenfoods) karamelli kondenspiima + 0,5tl meresoola
200 g maasikaid (kaunistamiseks)
Vooderda lahtikäiv koogivorm (20 cm) paberiga. Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisesegu vormi põhja ja pane vorm 15 minutiks külmkappi. Sulata vesivannil valge šokolaad ja jahuta. Sega omavahel toorjuust ja vahukoor. Vahusta hulka sulanud valge šokolaad. Soojenda vesivannil karamellikondenspiima, et see läheks vedelamaks ja sega juurde 0,5 tl meresoola. Määri pool kreemikogusest küpsisepõhjale. Vala peale pool soolakaramellisegust. Määri nüüd peale ülejäänud kreem ja hoia kooki 2 tundi külmkapis. Kaunista kook soolakaramelli, maasikatega.
Allikas:
fazerPeakokk: Jete
Fotod tegi Aleksandra:)
13. sept.
KRÕBEDAD JUUSTUPALLID
200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli
Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi
Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.
GUACAMOLE
Ülilihtsalt kokkusegatava, tervisliku ja maitsva guacamole retsept:
2 avokaadot
1 spl sidruni- või laimimahla
2 küüslauguküünt
soola, pipart
Purusta kahvliga avokaado viljaliha). Siinkohal peab märkima, et hea guacamole saab küpsetest avokaadodest. Nii et enne ostmist tuleks näpuga avokaado koort vajutada ja veenduda küpsuses. Piserda roheline mass üle sidruni- või laimimahlaga. Sega hulka purustatud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Kõige ilusam ja maitsvam kohe serveerides; tsitruselise mahl küll aeglustab avokaado tumenemist, aga mitte lõputult-järgmiseks päevaks guacamolet ette teha pole mõtet. (Kõik komponendid võid purustada ka saumikseriga või köögikombainis.)
Allikas: siitnurgastjasealtnurgast
Peakokk: Liisbetca 600 g sea kaelakarbonaadi
ca 1 dl õli praadimiseks
2 sibulat
1 suur porgand
3 küüslauguküünt
ca 400 g tomatipüreed või purustatud tomateid
ca 600 g riisi (Veski Mati sõmer riis on väga hea)
meresoola
musta pipart (värskelt jahvatatud)
keeva vett
tilli
peterselli
Lõika liha suupärasteks tükkideks (ca 1,5x 1,5 cm tükid). Pane paksupõhjalisse ja mittenakkuvasse potti korralikult õli ning hauta selles lihatükke ca 20 minutit, kuni vedelik lihatükkide ümber on muutunud selgeks ja liha hakkab kergelt pruunistuma. Lisa hakitud sibul ja porgand ning hauta edasi paar minutit. Lisa riis, sega läbi ja lase veel minut kuumeneda. Viimasena lisa sool, purustatud must pipar, tomatipüree ja hakitud küüslauk ning kalla peale keeva vett - nii, et riis oleks kergelt kaetud. Hauta madalal kuumusel ning lisa vedeliku imendudes veel kahel korral vett; ajaliselt haudub toit ca pool tundi. Katsu mitte eriti segada, kuid jälgi, et poti põhja ei kõrbeks (madalal tulel ja mittenakkuva potiga hautades seda ei juhtugi). Kui toit valmis, lisa hakitud tilli ja peterselli ning lase paar minutit maitsetel kaane alla tõmmata.
Vanaema Vilma õunakook
TAINAS
200 g või/margariin
1 klaas suhkur
2 klaasi jahu
2 klaasi pannkoogijahu
2 tk muna
KATE
ohtralt tükeldatud õunu
suhkrut
kaneeli
PURUSEGU
30 g või
2 -3 sl suhkur
50 g jahu
Sulatada rasvaine ja segada suhkruga. Lisada munad ja jahud ning segada ühtlaseks. Jagada tainas margariiniga määritud ahjuplaadile. Koorida ja tükeldada õunad, laduda kaunilt tainale ning puistata üle suhkru ja kaneeliga. Viimaks segada või, jahu ja suhkur käte vahel ühtlaseks puruks ning pudistada õunatükkidele. Küpsetada 200kraadises ahjus 15–20 minutit.
No comments:
Post a Comment