Tuesday, September 13, 2022

8.d

6. juuni

Lavaširullid

1 lavaš
merevaik ( nt murulauguga)
lehtsalatit
pakk makrat
värsket kurki
1 lavaš
merevaik
lehtsalat
singiviilud
riivjuust
värske kurk


Laota lavaš laiali. Määri üsna mõnus paks kiht merevaiku peale. Laota salatilehed laiali. Kata meeldiva kattega ja kõige peale ribasta värske kurk. Keera võimalikult tihedalt kokku ja tee rull sobivateks tükikesteks. Lase enne serveerimist veidi külmkapis seista. 

Peakokk: Grete


Bataadi-kartulipüree

500 g bataati 
500 g kartuleid 
ca 1-1,5 dl rõõska koort (35%)
75 g võid
soola, pipart
 
Pese, koori ja tükelda bataat ning kartulid. Keeda pehmeks soolaga maitsestatud vees. Vala keeduvesi ära ja auruta juurvilju potis. Kuumuta koor ja sulata hulka rasvaine. Tambi juurviljad pudruks. Vala selle vahel segusse vähehaaval koore-võisegu, sega tugevalt, maitsesta soolaga.


Rootsi lihapallid

Lihapallide jaoks läheb vaja:
 500 g veisehakkliha
250 g seahakkliha
1 hakitud sibul 
1 küüslauguküüs
100 g riivsaia
 1 muna
2 sl täispiima
 ning soola ja pipart


Lihapallide juurde käiva kastme jaoks on vaja: 
õli
40 g võid
40 g jahu
150 ml köögiviljapuljongit
150 ml veisepuljongit
150 ml rõõskkoort
2 tl sojakastet
1 tl Dijoni sinepit


Sega kokku veise- ja seahakkliha. Seejärel lisa sibul, küüslauk, riivsai ja muna ning sega need ained omavahel läbi. Lisa piim ning maitsesta soola ja pipraga. 
Vormi segust väikesed lihapallid ja aseta need taldrikule. Kata lihapallid kinni ja pane kaheks tunniks külmkappi. 
Kuumuta praepannil õli ja seejärel tõsta pannile ka lihapallid. Pruunista neid keskmisel kuumusel igast küljest. Pruunistatud lihapalid tõsta kaanega ahjuvormi ja küpseta kaane all 180-kraadises ahjus 30 minutit.
Kastme valmistamiseks sulata pannil või. Lisa sellele jahu ja sega umbes kaks minutit. Seejärel lisa ka puljongid ja jätka segamist. Lisa ka koor, sojakaste ja sinep. Kuumuta kaste keemiseni ja siis lase kastmel pakseneda. 


Allikas: err
Peakokk: Eva-Lotta

Red Velvet kook maasikatega

Kook:
320 g nisujahu
1 tl soodat
1 tl soola
2 spl kakaod (magustamata)
240 ml keefirit
220 ml päevalille-/rapsiõli
2 muna
250 g suhkrut
1 tl punast toiduvärvi (looduslikku)
1 tl äädikat
1 tl vaniljeekstrakti


Kreem:
450 g mascarpone toorjuustu
350 g vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
1 spl suhkrut
punast toiduvärvi
Kaunistamiseks:
250 g värskeid maasikaid
50 g valget šokolaadi
kookoshelbeid
 
Otsi valmis lahtikäiv koogivorm (20-21 cm) ja vooderda see küpsetuspaberiga. Keera ahi 175 kraadi peale.
Sega omavahel jahu, kakao, sooda ja sool. Vahusta munad suhkruga. Lisa muna-suhkrusegusse keefir, õli, toiduvärv, äädikas ja vaniljeekstrakt. Ühenda omavahel vedelad ained ja jahusegu, sega ühtlaseks massiks.
Vala koogitainas koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures 35-45 mnutit kuni kook on küpsenud ja keskele pistetud puutikuke jääb kuivaks.
Lase 15 minutit vormis jahtuda ja eemalda siis kook vormist. Lase nüüd täielikult jahtuda.
Lõika kook kolmeks kihiks.
Vahusta mascarpone, vahukoor ja suhkrud ühtlaseks kreemiks. Määri kreemi igale kihile ja lõpuks määri kreemi ka külgedele. Mina määrisin külgedele ka veidike punast värvi.
Poolita maasikad, kuid jäta maasikatele rohelised otsad külge. Nii saad lihtsama vaevaga need sulašokolaadi sisse pista. Sulata vesivannil valge šokolaad ja kasta maasikad šokolaadi sisse. Kaunista kook šokolaadimaasikate ja kookoshelvestega.


Allikas: koogikontor
Peakokk: Triinu T.



30. mai

KEVADRULLID KANAGA

- filotaigen
- 500 g kanafilee
- porgand, ribadena või riivituna
- kurk, ribadena või riivituna
- paprika
- 3 muna
- sool ja pipar
1 tl maisitärklist

1. Tükelda kanafilee väga väikesteks tükikesteks, prae neid ja maitsesta soola ja pipraga.
2. Prae  munad pudruks ning maitsesta soola ja pipraga.
3. Viiluta kurk, porgand ja paprika peenikesteks ribadeks.
4. Kui ettevalmistused on tehtud, algab rullimine. 
5.  Sega 1 tl maisitärklist vähese koguse külma veega. Tõsta enda ette filotainas.
Tõsta igale tainatükile paar lusikatäit täidist ning rulli siis kevadrullid valmis. Proovi võimalikult tugevalt rullid kokku rullida. Serv kinnita tärkliseveega. Tõsta täidetud kevadrullid taldikule ja kata need kilega, et vältida kuivamist.
6.  Aseta filotaignale ühtepidi pikuti porgandit, kurki, kanafileed, muna ja paprikat. Seejärel keera kaks sisu otstes olevat äärt sissepoole ja asu rullima. Proovi teha võimalikult pingul rull.
7. Kuumuta õli kuumaks. Õli kuumust võid kontrollida saiatükikesega, mis õlisse visates peab särisedes küpsema hakkama. Tõsta kevadrullid osade kaupa kuuma õli sisse ja küpseta, kuni need on pruunistunud.

Võid praadida neid pannil rohke õli sees kevadrullide külge keerates nii, et nad igalt poolt kuldseks ja krõbedaks küpseksid. Tõsta pannilt ning nõruta majapidamispaberil.  

Serveerides paku juurde magusat tšillikastet.  

Peakokk: Anni


Krõbekanavorm pastaga

300 g meelepärast pastat
550 g Rannamõisa jahutatud kanafileed
jahu, riivsaia (paneerimiseks)
2 muna
300 g pastakastet
125 g mozzarellat
75 g parmesani, riivituna
3 sl värsket peterselli, hakituna
soola, pipart

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt. Samal ajal lõika kanafilee tükkideks, maitsesta soola-pipraga. Pane ühte kaussi jahu, teise lahtiklopitud munad ning kolmandasse riivsai. Paneeri kanatükke esmalt jahus, seejärel munasegus ning kõige viimasena kata riivsaiaga. Küpseta pannil õlis kanatükid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Sega keedetud pasta pastakastmega ning maitsesta. Laota pool kogusest ahjuvormi tõsta sellele pooled küpsetatud kanad, kata poole koguse mozzarella ning parmesaniga ning raputa peale pool hakitud petersellikogusest. Tõsta vormi ülejäänud pasta, paneeritud kanatükid, juustud ning kata peterselliga. Küpseta vormi pöördõhurežiimil 175 kraadi juures ca 20 minutit.

Allikas: linnuliha
Peakokk: Miia

ŠOKOLAADI-TOORJUUSTUKOOK

Põhi:
175 g Digestive-küpsiseid
2 sl kakaopulbrit
75 g sulatatud võid
Kate:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
800 g maitsestamata toasooja toorjuustu
1 tl vanilliekstrakti
200 g vaarikaid
200 g tumedat 70% šokolaadi


Purusta põhja jaoks küpsised, sega kakaopulbri ning sulatatud võiga ühtlaseks. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm lahtikäiva koogivormi põhjale.
Murra šokolaad tükkideks, sulata väikeses potis tasasel tulel või vesivannis. Lase veidi jahtuda.
Täidise jaoks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks, siis sega juurde toasoe* pehme toorjuust, vanilliekstrakt ning viimasena sulašokolaad. Sega ühtlaseks, siis kalla segu küpsisepurupõhjale.
Küpseta 160-kraadises ahjus tund aega.
Võta kook ahjust välja ja lase täielikult jahtuda. Serveeri vaarikapüreega.


Allikas: nami-nami
Peakokk: Triinu K.



18.04 

KREEKA SALAT





2 väikest rohelist kurki
3-4 tomatit (u 350 g)
1 suur punane sibul
1 piklik roheline paprika
peotäis musti Kalamata oliive
200 g fetajuustu
Salatikaste:
4 sl külmpressitud oliiviõli
2 tl kuivatatud punet
veidi sidrunimahla soovi korral
soola ja musta pipart

Lõika tomatid sektoriteks ja kurk viiludeks (soovi korral võid kurgi eelnevalt koorida ja pikuti poolitada). Lõika paprika pikkadeks ribadeks. Lõika sibul õhukesteks viiludeks. 
Aseta köögiviljad kaussi, peale fetajuust. Maitsesta kergelt soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli ja soovi korral veidi sidrunimahla. 
Puista peale pune ja serveeri.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kristiin


Lihtne magushapu kana

800 g Rannamõisa jahutatud kanakintsuliha
soola, pipart
maisitärklist (paneerimiseks)
1 sibul, hakituna
3 küüslauguküünt, peeneks hakituna
Pöidlaotsa suurune jupp ingverit, hakituna
1 paprika, tükeldatuna
1 porgand, riivituna
seesamiseemneid
Kaste:
3 sl riisiäädikat
4 sl pruuni suhkrut
50 g sojakastet
6 sl tomatiketšupit
50 g magusat tšillikastet
ca 50 ml vett

Tükelda kanaliha, maitsesta kergelt soola ja pipraga ning paneeri seejärel lihatükke maisitärklises. Kuumuta pannil õli ning prae kanaliha kõrgel kuumusel läbi. Tõsta pannilt. Samale pannile lisa sibul, küüslauk, ingver, paprika ja porgand ning kuumuta keskmisel kuumusel läbi. Tõsta pannile tagasi kana ning sega kõik läbi. Sega kokku kastmeained, vajadusel maitsesta täiendavalt. Vala kaste pannile ning kuumuta läbi, lisa vajadusel vett, kui segu liialt pakseneb. Maitsesta lõplikult ning serveeri koos keedetud riisi ja peale puistatud seesamiseemnetega.


Allikas: rannamõisa
Peakokk: Marelle


Brüleekreem ehk crème brûlée

Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.
Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.






1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad.Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit.
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.


Allikas: err
Peakokk: Maarja


Kamabesee

2 toasooja munavalget
näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
½ tl vaniljesuhkrut
10 g kamajahu
½ tl valgeveiniäädikat
1/2 tl tärklist

Kuumuta ahi 160C. 
Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa kolmes jaos suhkur ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, veiniäädikas ning sega ettevaatlikult läbi. Vala vahu hulka kamajahu ning sega kergelt läbi.
Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile. 
Tõsta beseed koos ahjuplaadiga ahju ning otsekohe alanda ahju kuumus 110C. Küpseta 30 minutit. Lülita ahi välja, jäta ahjuuks veidi lahti ning lase beseedel ahjus täielikult maha jahtuda.


 20.sept.

Kana tempuras magusa tšillikastmega


1 kg kanafileed
1 pakk Japanese Choice tempura jahu Japanese Choice tempura jahusegu
1 pakk Japanese Choice panko paneerimishelbeid Japanese Choice panko paneerimishelbed
1 väike pudel mullivett
Risso või Natura päevalilleõli fritüürimiseks
Thai Choice magusat tšillikastet Thai Choice magus tšillikaste

Kana lõigata piklikeks ribadeks (u.10cm x 2 cm).
Tempura jahu segada mulliveega paksuks pannkoogitaignaks. Tainas on paras, kui see ei voola liha pealt maha. Õli kuumutada väikses potis. Õli on kuum, kui sisse visata köögivili ja see tõuseb kohe pinnale, mitte ei jää hulpima.
Kanaribad kasta üksteise järel taignasse ning siis panna mõlemalt poolt panko paneerimishelvestesse ja kohe õlisse praadima. Praadida tuleb kuldpruuniks ja siis panna nõrguma pabersalvrätile.
NB! Liha üleküpsetamisoht! Üleküpsetatud liha muutub kuivaks ja puiseks.
Võib kasutada ka krevette, mereande või köögivilju. Serveerida dipikastmega.
 
Allikas: Aasia maitsed
Peakokk: Lisete K.


NUUDLID




450g jahu
2 muna
120ml vett
sool

Sega vesi, sool ja muna. Sega jahu ja muna segu omavahel. Kata tainas niiske rätikuga 35min. Rulli tainas ja lõika nuudlid välja. Keeda nuudlid keevas vees nii kaua kui valmis saavad:)





KASTE

1 väiksem kanafilee
beebispinatit
200ml vahukoort
2 küüslauku
paar lehte basiilikut
50g parmesani
soola, pipart


Lõika kanafilee kuubikuteks ja maitsesta soola, pipraga. Pruunista kana kiirelt pannil ja lisa hakitud küüslauk. Prae minutike ja lisa vahukoor. Lase kastmel tasasel tulel podiseda. Nüüd lisa kastmele spinat ja parmesan. Sega läbi ja maitsesta soola, pipra ja värske basiilikuga. Lisa kastmele nuudlid, kuumuta läbi ja serveeri riivitud parmesaniga.

Peakokk: Eva-Lotta


Valge šokolaadi panna cotta muscovado marinaadis maasikatega





8-le
Panna cotta
200 g valget šokolaadi
140 g Dansukkeri tarretisesuhkrut Multi
800 ml vahukoort
2 tl Dansukkeri vanillisuhkrut

Marineeritud maasikad
400 g maasikaid
190 g Dansukkeri heledat Muscovado suhkrut
2 laimi mahl


Hakkige šokolaad tükkideks ja valage kaussi.
Segage omavahel tarretisesuhkur, koor ning vanillisuhkur ja keetke 30 sekundit.
Valage kuum koor šokolaadile ja segage ühtlaseks kreemiks.
Jaotage kreem serveerimiskaussidesse ja asetage tunniks ajaks külmikusse.
Loputage ja tükeldage maasikad, valage kaussi. Lisage suhkur ja laimimahl. Laske u. 30 minutit marineeruda.
Serveerimisel katke panna cotta marineeritud maasikatega.

Allikas: dansukker
Peakokk: Lisete G.


No comments:

Post a Comment