Wednesday, September 14, 2022

6.a

24. mai

SUSHI

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
100 g kanafileed
100 g makrat
kurk
200 g  toorjuustu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).

Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle

Sushi - 

Peakokk: Mia

Spaghetti Carbonara

500 g spagette (nt Veski Mati spagetid)
50 g võid
2 sl oliiviõli
3 küüslauguküünt, hakituna
100 g prociuttot või toorsuitsusinki
5 sl kuiva valget veini
5 muna
100 g riivitud parmesani
hakitud peterselli

Keeda spagette soolaga maitsestatud vees kuni nad on al dente ehk hamba all veel kergelt vastupanu osutavad. Samal ajal kuumuta pannil või ja oliiviõli. Lisa küüslauk ning tükeldatud sink ning prae, kuni sink on krõbe. Kalla juurde valge vein ja lase sellel veidi kokku keeda.
Klopi suuremas kausis munad lahti. Lisa munadele riivitud juust ning hakitud petersell. Maitsesta soola ja pipraga. Sega keedetud ja kurnatud pasta munasegule ning sega läbi. Pasta soojuse mõjul kalgendub ka muna parasjagu. Lisa ülejäänud segule ka singi ja küüslaugu segu. Sega kõik läbi ja serveeri kohe.


LIHAPALLID TOMATIKASTMES

500 g delikatesshakkliha
1 suurem sibul, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
2-3 sl riivsaia
1 muna
400 g purk purustatud tomateid
3-4 sl  ketšupit kastme jaoks + 2 sl hakkliha juurde segamiseks
1,5-2 dl puljongit
½ -2 tl tšillihelbeid
Värsket basiilikut
Soola ja pipart
Veidi suhkrut
Õli praadimiseks

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae sibulat
mõned minutid, kuni see muutub klaasjaks. Lisa pannile küüslauk ja kuumuta veel
minutijagu. Tõsta pliidilt ära ja jahuta veidi. Jaga sibula-küüslaugu kogus
pooleks. Kalla pool praetud sibulast-küüslaugust kaussi, lisa samasse kaussi
hakkliha, riivsai või tatrajahu, muna, 2 supilusikatäit ketšup, sool ja pipar.
Sega kõik käte abil läbi. Vormi käte vahel umbes Kreeka pähkli suurused
pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud
ahjus 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Võid lihapalle ka pannil õli sees
praadida. Selleks kuumuta pannil täiendav kogus õli ning prae lihapalle umbes
3-5 minutit praadimise ajal lihapalle pannil ringi keerates, et nad igast
küljest pruunistuksid. Tõsta pannilt ära ja puhasta pann.
Valmista tomatikaste. Kalla pannile täiendav kogus õli ning lisa
pannile teine pool eelnevalt praetud sibulast ja küüslaugust. Lisa purustatud
tomatid, ketšup ja puljong. Lase keema tõusta ja maitsesta soola, pipra,
tšillihelveste ja tibakese suhkruga. Alanda kuumust ja hauta vaiksel kuumusel
ca 5-10 minutit. Lisa kastme sisse lihapallid, sega kastmega läbi ja hauta
kaane all veel ca 5-10 minutit. Kontrolli veel maitseid. Serveerimisel lisa
värsket basiilikut ja serveeri kas pasta, riisi või köögiviljadega.

Peakokk: Helena


ÆBLESKIVER EHK TAANI PANNKOOGID

2 muna kollane ja valge eraldatud
4 dl jahu
1 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
½ tl soodat
1,5 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
4 sl sulatatud võid + vormi määrimiseks
4 dl petti või keefirit
500 g maasikaid

Vahusta munavalged kohevaks vahuks.
Teises kausis vahusta munakollased koos suhkru, soola ja vanillisuhkruga. Lisa keefir või pett ja sega läbi. Sega omavahel jahu, sooda ja küpsetuspulber ning sega muna-keefirisegule. Sega ühtlaseks ning viimasena sega õrnalt juurde vahustatud munavalge.
Kuumuta pann korralikult kuumaks enne kui küpsetama hakkad. Malmpannil kulub selleks veidi aega ja mina küpsetan 14-sel skaalal kuumusel, mis on 10-11. Ehk siis mitte päris täiskuumusel.
Määri iga pannisüvend sulatatud võiga. Seda on kõige lihtsam teha pintsliga. Tõsta lusikatäis tainast igasse süvendisse ja lase küpseda, kuni tainas on altpoolt kuldseks küpsenud. Keera siis tiku või muu terava abivahendiga koogid külili nii, et sisu välja voolaks. Küpseta ka sealt alt kuldseks ja keera nüüd koogid täiesti ümber. Küpseta igast küljest kuldseks.
Viimistle tuhksuhkruga ning paku juurde  toormoosi.

Peakokk: Luisa



12. apr.

QUESADILLA - JUUSTUTÄIDISEGA TORTILJA


8 nisutortiljat
200 g  riivitud juustu
mõnda mehhiko kastet või salsa-kastet
paprika
kurk
2 tomatit

Aja pann kuumaks (võimaluse korral ära õli kasuta), pane tortilja pannile. Määri 1/2 tortiljale mõnda mehhikopärast tomatikastet. Puista peale riivitud juust ning hakitud täidiseained, keera teine pool peale, nii et saad poolkuu.

Kuumuta, kuni juust sulama hakkab ja tortilja kergelt pruunistub (umbes 1,5-2 minutit mõlemalt poolt).

Lõika kolmnurkadeks ja serveeri.
Peakokk: Marii

KARTULIPUDER

1 kg kartulit 
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart
Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Kuumuta piim. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga  kohevaks, mitte mikseriga, muidu muutub puder liimjaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.

Allikas: nami-nami


PANEERITUD KANAŠNITSEL

6 kanafileed
soola ja musta pipart
Paneerimiseks:
2-3 dl nisujahu
3 lahtiklopitud muna
3 dl riivsaia
Praadimiseks:
õli
Lõika iga kana rinnafilee kaheks õhukeseks eskalopiks. Aseta küpsetuspaberi- või toidukiletüki vahele ja tambi lihahaamriga õhemaks (umbes 5 mm). Maitsesta kanafileed soola ja pipraga. 
Kasta seejärel kanafileed esmalt jahusse, siis lahtiklopitud munasse ja viimasena pööra neid riivsaias.
Kuumuta pannil õli. Lisa paneeritud kanafileed ning prae umbes 4-5 minutit. Keera kanafileed ringi, kata pann kaanega ning prae veel 4-5 minutit.
Serveeri salatiga

Allikas: nami-nami


LEHTSALAT KREEMJA SIDRUNIKASTMEGA

0,5 sidruni mahl (pane alguses vähem ja maitse)
0,5 dl 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
soola
lehtsalatit

Pese salatilehed. Kuivata köögirätiku vahel. Rebi tükkideks.
Sega vispliga kõik komponendid omavahel. Sega salatilehtedega vahetult enne serveerimist.



Allikas: nami-nami
Peakokk: Mia


Churros

110 g jahu
28 g võid
250 ml vett
natukene soola
2 spl suhkrut
1 muna
Õli (friteerimiseks)
Suhkur ja kaneel
100 g  šokolaadi

Vala potti vesi ja lisa või, suhkur ja sool ning lase keema.
Lisa jahu ja sega jõuliselt kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
Eemalda pott pliidilt ja lase natukene jahtuda.
Kui segu pole enam liiga kuum lisa segusse muna ja sega muna ühtlaselt segusse. Ürita seda teha nii kiiresti kui võimalik. (Alguses võib tunduda, et muna ei taha seguga seguneda, aga jätka tegevust, sest mõne aja pärast seguneb ilusti).
Vala õli panni ja kuumuta.

Täida küpsiseprits või tordiprits poole koguse tainaga (lihtsalt, siis on seda kergem kasutada). NB: tuleks kasutada tugevamast materjalist tordipritsi!
Proovi, kas õli on küpsetamiseks valmis nii, et lased väikse koguse tainast läbi pritsi õlisse. Kui tainas muutub ilusalt pruuniks on õli küpsetamiseks valmis.
Lase läbi pritsi tainas õlisse (taina ribade pikkuse saad ise valida) ja lõika ots noaga lahti.
Ära liiga palju ribasid korraga õlisse lase, sest tainas vajab praadimiseks ruumi.
Taigna küpsemine võtab aega umbes 2 minutit. Tainas läheb ilusaks kuldpruuniks, see on märk, et churrod on valmis.
Tainas peaks värvuse omandama järk-järgult ja kui tainas ei küpse ühtlaselt, siis vähenda kuumust.
Võta kuldpruunid churrosed õli seest välja ja tõsta majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne õli tuleks churrostest välja.
Rulli igat churrost (veel soojana) suhkru-kaneeli segus.
Serveeri sulatatud šokolaadi dipiga või kasta churrose ots sulatatud šokolaadi.


Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Miina




13.märts

Pitsarullid

5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl piima
100 g võid
1 tl soola

Vahele:
1 dl Mõnusalt vürtsikat pannikastet (Felix)
2 sl kuivatatud punet
100 g sinki
200 g riivitud juustu
1 punane paprika

Sega kuivained omavahel. Vahusta kergelt toasoe või ja sega kuivainete ja piimaga ühtlaseks.
Rulli jahusel pinnal 30×40 cm suuruseks. Määri peale pannikaste ja tõsta peale ribadeks lõigatud sink. Puista peale ka juust ja pune. Keera rulli ja lõika terava noaga 1 cm suurusteks viiludeks.
Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit, kuni need on kaunilt küpsed.
Sellest kogusest tuleb umbes üks plaaditäis pitsarulle.

Allikas: perenaine
Peakokk: Mirtel Paimre


Lihtne hakklihalasanje




LASANJE
250 g (12 lehte) Lasanjeplaadid
100 g Riivjuust (tavaline) või
50 g Parmesan (riivitud) v. muu kõva juust
3 sl Või

HAKKLIHA-TOMATIKASTE
4 sl Oliiviõli
1 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
100 g Suitsupeekon
1 tk Porgand (riivitud, soovi korral)
1 tk Varsseller
500 g Hakkliha (segu- või veisehakkliha)
1.5 dl Punane kuiv vein
3 sl Tomatipasta
1.5 dl Puljong
400 g Purustatud tomatid
2 tl Kuivatatud pune
1 tl Muskaatpähkel
Sool
Must pipar

VALGE KASTE
40 g Või
3 sl Nisujahu
6 dl Piim
Muskaatpähkel
Sool
Must pipar

1. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud küüslauk, sibul, peekon, seller ja porgand. Kuumuta segades, kuni need on pehmed. Lisa hakkliha ja kuumuta veel segades, kuni ka liha on läbi küpsenud. Lisa punane vein ning kuumuta
mõni minut. Lisa ka puljong, keeda mõni minut. Lisa tomatikonserv ja -pasta, pune ja muskaatpähkel. Lase väiksel tulel haududa 40–50 minutit.
2. Samal ajal valmista valge kaste: sulata pannil või ja sega hulka jahu. Kuumuta väiksel tulel minuti jagu. Lisa piim ja kuumuta vispeldades, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Keeda veel tasasel tulel 2–3 minutit ning sega siis kastmesse riivjuust. Sega, kuni see on sulanud.
3. Tõsta veidi hakklihakastet neljakandilise lasanjevormi põhja. Lao peale lasanjeplaadid, siis pane hakkliha- ja valget kastet. Lao sel moel neli kihti lasanjeplaate. Kõige pealmised kihid peaksid olema lasanjeplaadid ja valge kaste.
4. Puista peale Parmesan ja võitükikesed. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30–50 minutit. Serveeri kuumalt koos värske salatiga.

Allikas: õhtuleht
Peakokk: Grettel


Oreo kook maasikatega

300 g Oreo Küpsiseid +kaunistuseks mõned küpsised
50 g võid
400 g maitsestamata toorjuustu (toasoe)
200 ml 35% koort
suhkrut
u 300 g maasikaid
100 g Oreo tükkidega šokolaadi (Milka)
lisaks kaunistuseks küpsisetükke, söödavaid lilli, piparmünti, melissi, jänesekapsast jms

Esmalt tee koogipõhi. Purusta 150 g küpsiseid peeneks puruks. Kõige mugavam on seda teha teradega köögikombainiga, aga võib ka kilekotti pandud küpsised taignarulliga lihtsalt puruks tampida. Sulata pliidil väikeses potikeses või mikros või. Sega sulavõi küpsistega. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vajuta küpsisepurust põhi ühtlase kihina vormi põhjale. Tõsta koogivorm täidise külmkappi, kuni valmistad täidist.
Täidise valmistamiseks haki veel 150 g küpsiseid väiksemateks tükkideks, see ei pea päris puru olema – hea, kui kreemis on küpsisetükke ka tunda. Vahusta koor üsna tugevaks vahuks, lisa toasoe toorjuust ja maitse järgi suhkrut, mikserda veel mõned tiirud, kuni kreem on ühtlane. Lisa kreemile küpsisetükid ja sega läbi. 
Võta koogivorm külmkapist välja. Määri pool kreemist koogipõhjale. Lõika 6-7 maasikat väiksemateks tükkideks ja kata nendega ühe kihina kreem.  Määri maasikatele teine pool kreemist. Riivi peale šokolaadi ja kaunista ülejäänud maasikatega.
Nüüd tõsta kook külma tahenema. Tavalises  külmkapis võiks ta seista üleöö. Võib tõsta ka sügavkülma, kus ta pooleteise või max 2 tunniga hangub just parajaks.

Peakokk: Mirjam



28.sept.

LIHTNE MAKARONISALAT


300-400 g lühikesi makarone (nt sarvekesi)
360 g Rakvere Lihakas suitsuvorsti või suitsusinki
2 pikka kurki

Salatikaste:
250 g hapukoort
250 g majoneesi
1 tl sinepit
soola ja musta pipart

Keeda makaronid soolases vees pehmeks, nõruta ja jahuta korralikult. Haki kurk ja vorst/sink. Pane suurde kaussi.
Sega kastmeained omavahel, lisa tükeldatud salatikomponentidele. Lase enne serveerimist umbes pool tundi maitsestuda.

Allikas: nami-nami


Peakokk: Hanna

Kodune kanatortilla


14 nisujahu tortillat
600 gr kanafileed
4 suuremat tomatit
2 väiksemat jääsalatit
500 gr pehmemat feta juustu
Felixi kartulikastet (võib asendada ka mõne teise meelepärase majoneesi või hapukoore baasil dipikastmega) maitsestamiseks kanale broilerimaitseainet, soola, pipart

Tükelda kanafilee väikesteks kuubikuteks, prae pannil ja maitsesta endale sobivalt.
Tükelda jääsalat.
Tükelda tomat suuremateks kuubikuteks.
Tükelda feta juust.
Määri tortillale kartulikastet.
Pane tortilla ühte külge tükeldatud jääalatit, tomatit, kanafilee tükke ja feta juustu.
Keera tortilla kokku ja kinnita alumine otsa fooliumiga, et tortilla laiali ei valguks. Ära pane liiga palju täidist, muidu ei jää tortilla kokku lihtsalt 🙂

Allikas: Kirsiku retseptiriiul
Peakokk: Helena



KIRJU KOER


360 g vanilje või kohvi küpsiseid
250-300 g marmelaadikomme
3 sl kakaopulbrit
150 g pehmet võid
200 g e. pool purki suhkruga kondenspiima

Purusta küpsised, haki marmelaadikommid tükkideks. Sega kausis koos kakao ja rosinatega.
Sulata potis või, lisa vähehaaval kondenspiim ja sega, kuni saad ühtlase massi.
Tõsta segu toidukilele või küpsetuspaberile ja vormi pikaks vorstiks. Keera kilesse/paberisse.
Lase vähemalt 2 tundi kuni üleöö külmkapis taheneda.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Lisandra



No comments:

Post a Comment