Tatra(läätse)salat köögiviljade ja mozzarellapallidega
Tervislik tatratang koos vürtsika rukola ja mahlakate tomatitega maitseb imehästi. Salat saab maitsev nii kitsejuustu kui ka pehmetemozzarella-pallidega. Tatratangu võid pehmeks keeta juba eelmisel päeval ja lasta jahtuda, nii saad salati kiirelt valmis.
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 6 portsjonit
Koostis | Koostis- ja maitseained | |
1 karp | Kirsstomatid | |
1 tk | Kollane paprika | |
200 g | Mozzarellapallid (või kitsejuust) | |
1 pott | Rukola | |
3 dl | Tatratang või läätsed | |
KASTE | ||
0.5 dl | Oliiviõli | |
0.5 dl | Palsamiäädikas | |
2 tk | Purustatud küüslauguküüs | |
2 tl | Dijoni sinep | |
Sool | ||
Must pipar | ||
Mesi (vedel) |
1. Pane tatar likku 4 tunniks kuni üleöö. Nõruta ja keeda peaaegu pehmeks ehk al dente. Lase jahtuda.
2. Poolita kirsstomatid ja tükelda paprika kuubikuteks. Sega tomat ja paprika tatraga.
3. Poolita mozzarella-pallid ja sega samuti salatisse.
4. Valmista kaste ja sega salatiga.
5. Vahetult enne serveerimist rebi rukola väiksemateks tükkideks ja sega salati hulka. Sega läbi ja serveeri kohe.
2. Poolita kirsstomatid ja tükelda paprika kuubikuteks. Sega tomat ja paprika tatraga.
3. Poolita mozzarella-pallid ja sega samuti salatisse.
4. Valmista kaste ja sega salatiga.
5. Vahetult enne serveerimist rebi rukola väiksemateks tükkideks ja sega salati hulka. Sega läbi ja serveeri kohe.
Allikas: toidutare
Peakokk: Merilin
Peakokk: Merilin
Shepherd’s pie ehk lambakarjuse pirukas
Valmistusaeg: üle 60 minAlgselt cottage pie nime kandnud rooga tehti vaesemas maaperes varem käepärasest kartulist ja küpseliha ülejääkidest. Praegune nimi võeti kasutusele 19. sajandil ja siis pandi vormi lambaliha.
45 minutit + 25 minutit ahjus
Kogus: 6 portsjonit
KARTULIPUDER | ||
600 g | Kartulid | |
0.75 dl | Rõõsk koor 10% | |
60 g | Või | |
0.75 tl | Sool | |
0.25 tl | Must pipar | |
1 tk | Munakollane | |
LIHATÄIDIS | ||
2 spl | Õli | |
2 tk | Hakitud sibul | |
2 tk | Porgand | |
2 tk | Küüslauguküüs | |
600 g | Lambahakkliha | |
1 tl | Sool | |
0.5 tl | Must pipar | |
2 spl | Nisujahu | |
2 tl | Tomatipasta | |
2 dl | Kanapuljong | |
1 tl | Worcesteri kaste | |
2 tl | Hakitud rosmariinilehed | |
1 tl | Hakitud tüümianilehed | |
1 dl | Konservmais | |
1 dl | Rohelised konservherned | |
Kaneel | ||
Cayenne'i pipar |
1. Koori kartulid ja lõika 1 cm kuubikuteks. Pane potti, kalla peale külm vesi ja lisa sool. Keeda u 10–15 minutiga pehmeks.
2. Kuumuta võid ja kohvikoort, kuni või ära sulab. Nõruta kartulid ja tambi pudruks. Lisa koor ja või, maitsesta soola ja pipraga ning klopi ühtlaseks. Sega hulka munakollane. Kuumuta ahi 200 kraadini.
3. Kuni kartulid keevad, valmista täidis. Koori ja haki sibulad , koori porgandid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Kuumuta kastrulis õli, lisa sibul ja porgand, hauta 3–4 minutiga õrnalt pruuniks. Lisa hakitud küüslauk ja sega läbi. Suurenda kuumust, lisa hakkliha ja pruunista, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta u 3–4 minutit.
4. Raputa peale jahu ja sega läbi, kuumuta veel u 1 minut. Lisa tomatipasta, puljong, Worcesteri kaste, rosmariin ja tüümian ning sega läbi. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja hauta 10–12 minutit. Maitsesta kaneeli ja Cayenne’i pipraga. Sega hulka mais ja herned.
5. Vala segu u 30 x 20 cm ahjuvormi. Kata kartulipudruga, nii et ääred oleks tihedalt kaetud. Silu pealt, tõsta ahju ja küpset 25 minutit. Enne serveerimist lase 15 minutit seista.
2. Kuumuta võid ja kohvikoort, kuni või ära sulab. Nõruta kartulid ja tambi pudruks. Lisa koor ja või, maitsesta soola ja pipraga ning klopi ühtlaseks. Sega hulka munakollane. Kuumuta ahi 200 kraadini.
3. Kuni kartulid keevad, valmista täidis. Koori ja haki sibulad , koori porgandid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Kuumuta kastrulis õli, lisa sibul ja porgand, hauta 3–4 minutiga õrnalt pruuniks. Lisa hakitud küüslauk ja sega läbi. Suurenda kuumust, lisa hakkliha ja pruunista, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta u 3–4 minutit.
4. Raputa peale jahu ja sega läbi, kuumuta veel u 1 minut. Lisa tomatipasta, puljong, Worcesteri kaste, rosmariin ja tüümian ning sega läbi. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja hauta 10–12 minutit. Maitsesta kaneeli ja Cayenne’i pipraga. Sega hulka mais ja herned.
5. Vala segu u 30 x 20 cm ahjuvormi. Kata kartulipudruga, nii et ääred oleks tihedalt kaetud. Silu pealt, tõsta ahju ja küpset 25 minutit. Enne serveerimist lase 15 minutit seista.
Allikas: toidutare
Peakokk: Natali
Lihtne šokolaadikook
Valmistusaeg: 40-60 min Kiirelt kokku segatav mahlane ja maitsev šokolaadikook sobib hästi oma pere või ootamatute külaliste magusaisu kustutamiseks.
Kogus: 8 portsjonit
Koostis | Koostis- ja maitseained | |
150 g | Või | |
2 dl | Suhkur | |
200 g | Tume šokolaad | |
4 tk | Muna | |
1.5 dl | Jahu |
Määri 26 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm seest võiga ja raputa üle riivsaiaga. Sulata šokolaad.Vahusta toasoe või suhkruga. Sega munakollased ükshaaval võivahu hulka. Sega juurde veidi jahtunud sulatatud šokolaad ja nisujahu.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega tainasse.Vala tainas vormi. Küpseta 175° juures 30–35 minutit. Naudi jahtunult vahukoorega. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut või valada üle sulatatud šokolaadiglasuuriga.
NIPP: Kooki võid serveerida ka marjapüreega.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega tainasse.Vala tainas vormi. Küpseta 175° juures 30–35 minutit. Naudi jahtunult vahukoorega. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut või valada üle sulatatud šokolaadiglasuuriga.
NIPP: Kooki võid serveerida ka marjapüreega.
Allikas: toidutare
Sidrunikreem
1. Pigista sidrunist mahl ja riivi koor.400g
2. Sega kuumakindlas kausis munakollased, suhkur ja sidrunimahl.
3. Kuumuta väikeses potis 2–3 cm vett keemiseni ja tõsta kauss komponentidega kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks.
4. Kuumuta segu keskmisel kuumusel vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (selleks kulub umbes kümme minutit).
5. Tõsta pott tulelt, vajadusel kurna segu läbi tiheda sõela.
6. Klopi kuuma segu hulka toasoojad võikuubikud ning sega juurde riivitud sidrunikoor.
HEA TEADA!
Säilita kreemi külmas. Sellist sidrunikreemi võid kasutada koogitäidisena, saiakattena, magusroogade lisandina.
Esmalt võid segu hulka lisada ka veidi vähem sidrunikoort ja siis maitsta – mõne sidruni koor on nii mõru, et võib kreemi magushapuka maitse varjutada.
3. Kuumuta väikeses potis 2–3 cm vett keemiseni ja tõsta kauss komponentidega kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks.
4. Kuumuta segu keskmisel kuumusel vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (selleks kulub umbes kümme minutit).
5. Tõsta pott tulelt, vajadusel kurna segu läbi tiheda sõela.
6. Klopi kuuma segu hulka toasoojad võikuubikud ning sega juurde riivitud sidrunikoor.
HEA TEADA!
Säilita kreemi külmas. Sellist sidrunikreemi võid kasutada koogitäidisena, saiakattena, magusroogade lisandina.
Esmalt võid segu hulka lisada ka veidi vähem sidrunikoort ja siis maitsta – mõne sidruni koor on nii mõru, et võib kreemi magushapuka maitse varjutada.
Allikas: toidutare
Peakokk: Gerly
No comments:
Post a Comment