Sunday, May 3, 2015

8b poisid

8.mai
1. tund

Hakklihatortiljad

Hakkliha-aedviljatäidis tortiljadele. 
Valmistusaeg: 20-40 min

Koori sibul ja küüslauk ning haki peeneks. Kuumuta need pannil õlis klaasjaks. Haki tšillikaun, lisa koos hakklihaga pannile. Prae, kuni hakkliha on peaaegu küps. Sega hulka purustatud tomatid ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa näputäis suhkrut. Keeda hakklihasegu pannil mõne minuti jooksul. Seejärel lisa herne-maisi-paprikasegu ja aja veel korraks keema. Kaunista koriandriga. Täida soojendatud tortiljadest keeratud torbikud hakklihaseguga. Serveeri maitsestamata jogurtiga. 
Allikas: toidutare

Peakokk: Karl J.

Pekingi kana riisiga

300 g riisi
KANA:
  • 2-3 suuremat broilerifileed
  • 2 suurt munavalget
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 4spl sojakastet
  • ca 200gr maisitärklist
  • õli praadimiseks
MAGUSHAPU KASTE:
  • 2spl seesamiõli
  • 2spl praadimiseks sobivat õli
  • 1 sibul
  • 3-5 naati rohelist sibulat
  • 1 suur paprika
  • 1tl ingverit
  • 4spl paksu ketšupit
  • 2-4spl riisi või valgveiniäädikat
  • 3spl suhkurt
  • 3spl sojakastet
  • 200ml kanapuljongit
  • 1tl maisitärklist
Tükelda kanafilee parajateks “ühe ampsu” tükkideks. Vispelda munavalged, purustatud küüslauk ja sojakaste ning marineeri kanatükke vähemalt 1 tund.
Lõika sibulatest ja paprikast ribad, haki ingver peeneks. Tee puljong valmis. Sega omavahel kastmeks kokku ketšup, veiniäädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis (1tl). Kuumuta pannil seesami-ja praadimisõli ja prae sibulaid 3-4 minutit, lisa ingver, roheline sibul ja paprika ning prae umbes 5 minutit. Vala peale kastmesegu ja puljong. Tõsta kõrvale paksenema.
Veereta kana tärklise sees nii, et tükid oleks ühtlaselt kaetud. Kuumuta pannil võrdlemisi suur kogus õli ja prae selles kanatükid, kuni nad on pealt krõbedad ja seest mahlased. Vahetult enne serveerimist sega lihatükid kastmesse. Serveeri riisiga!

Allikas: raidojakrissutoidublogi

Peakokk: Marten

Banaanivaht iirisekastmega

4 portsjoni
  • 100g pruuni suhkrut
  • 40g võid
  • 3 küpset banaani
  • 1,5dl + 3,5dl rõõska koort 35%
  • sidrunimahla
  • riivitud šokolaadi
Asetada potti või, pruun suhkur ning 1,5dl rõõska koort ja kuumutada keemiseni ning lasta mõni minut keeda, pidevalt segades. Lasta täielikult jahtuda.
3,5dl rõõska koort asetada kaussi ning vahustada kreemjaks vahuks ja lisada banaanitükid, pressida peale sidrunimahla ja segada läbi.
Niristada 1-2 supilusikat iirisekastet pokaali põhja ja äärtele, täita pokaal banaanivahuga ning peale asetada 1-2 supilusikat iirisekastet, segada väikese lusikaga kergelt läbi. Puistata peale riivitud šokolaadi ning serveerida.
Allikas: kokkamine.wordpress.com

Peakokk: Mart

15.mai

Kartulivahvlid salatitäidisega



Soolased kartulivahvlid on krõbedad ja saavad ruttu kõigi lemmikuteks. Pärast küpsetamist, kui vahvlid on veel kuumad, saad neist kerge vaevaga kausid vormida. Jahtunult tõmbavad vahvlid kõvaks ja siis saad neist serveerida erinevaid salateid.
Valmistusaeg: 40-60 min
200 g Kartul (toores)
100 g Või (pehme)
1 tl Suhkur
0.5 tl Sool
0.25 tl Valge pipar (jahvatatud)
1 tk Muna
1.5 dl Nisujahu
2 dl Piim
Täidis:
1 kurk
1 tomat
1 paprika 200 g hapukoort
dipikaste
Sega pehme või suhkru, soola, pipra ja munaga kergeks vahuks. Lisa jahu ja sega tainas taas ühtlaseks. Nirista hulka piim, segades tainast samal ajal, et ei tekiks jahutükke. Riivi kartulid jämeda riiviga ja lisa tainale. Kui tegu on vesiste kartulitega, siis pigista kartulimass eelnevalt köögipaberiga kuivemaks. Lase tainal 15 minutit puhata ja küpseta siis õhukesed vahvlid.
Vormimiseks pane sobiva suurusega tugevam klaas kummuli ja aseta selle peale kuum vahvel. Mulju vahvlit ümber klaasi, kuni see võtab soovitud kuju, ja hoia veidi niimoodi. Vahvel jahtub kiiresti ja säilitab oma kuju. Serveeri meelepärase salatiga. Hästi sobib kas või klassikaline kartulisalat.

Allikas: toidutare

 

Peakokk: Karl M.

Klassikaline pasta carbonara


4 inimesele
  • 400 g spagette
  • 2 muna + 4 munakollast
  • 100 g riivitud parmesani
  • 100 g toorsuitsu peekonit
  • 4 küüslauguküünt
  • soola
  • pipart
  • peterselli
  • 60 g võid
Vispelda kokku muna ja munakollased ning lisa riivitud juust. Jäta natuke juustu serveerimiseks ka. Haki toorsuitsupeekon ja küüslauk.
Lase pasta veel keema tõusta ja keeda spagetid soolvees “al denteks”. Aega peaks see võtma ca 7 min. Niikaua jõuate ära teha muud ettevalmistused.
Kuumuta pann, lisa või ja hakitud peekon. Pruunista ning lisa hakitud küüslauk. Prae tasasel tulel, et küüslauk ära ei kärssaks. Nõruta spagetid, jättes natuke alles pasta keeduvett.
Lisa peekonile spagetid, sega ning lisa muna ja juustusegu. Lisa surts pastakeeduvett, sega korralikult läbi ja võta pann tulelt. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kohe hakitud peterselli ja riivitud parmesaniga.

Allikas: http://tartumill.ee/retseptid/klassikaline-pasta-carbonara/
Peakokk: Joosep

TUULETASKUD KEEDUKREEMITÄIDISEGA

 
4 muna
250 ml vett
75 g võid
150 g jahu
näpuotsaga soola

Vala vesi paksu põhjaga kastrulisse, lisa või, sool ja lase keema tõusta. Vala sisse jahu, tõsta tulelt ära ja mikserda segu madala kiirusega ühtlaseks. Nüüd võta spaatel või puulusikas, tõsta kastrul tagasi kuumale pliidile ja kuumuta tainast, seda samal ajal aktiivselt igast küljest nügides ja segades, kuni tekstuur muutub läikivaks ja tainas lööb kastruliseinast lahti.
Jahuta tainas umbes 50–60 kraadini ja hakka mikseriga segades ükshaaval mune lisama. Kuskil kolmanda muna ajal tahab tainas mööda mikseri pulki masinasse ronida, katsu seda siis teise käega taltsutada. Tööpind ja selle ümbrus on peagi tainapritsmeid täis, aga see käib asja juurde.
Pärast viimase muna lisamist vaata tainale sügavalt otsa: kui ta on seda nägu, et annab kenasti lusikaga tõsta ja tainatups laiali ei valgu, siis on hästi. Kui see tundub olevat liiga tihke ja paks (see kõik sõltub erinevate jahude erinevast paisumisest ja ka kanamunade suurusest), mikserda hulka näiteks veel üks munakollane.
Kerkivad kahekordseks
Nüüd tõsta lusikaga või pigista kondiitripritsiga küpsetuspaberiga kaetud plaadile väikesed ühe-ampsu-taskud (arvesta, et need kerkivad kahekordseks, aga mitte nii väga laiusesse kui just kõrgusesse), silu kõrgemad mäetipud märja näpuga (need kipuvad muidu kõrbema) ja tõsta eelsoojendatud 200-kraadisesse ahju. Kümne minuti pärast keera ahju temperatuur 190 peale ja kui tehnika võimaldab, lülita ahi ventilaatorirežiimile. Küpseta veel 15 minutit. Juhul kui ventilaatorit ei ole, võib profitroole ka 30 minutit ahjus hoida.
Mulle isiklikult meeldivad pehmemad ja nätskemad tuuletaskud, aga profid soovitavad ahjust võetud profitroolidele väikesed avad kõhu alla teha (mille kaudu saab hiljem kreemi sisse pritsida) ja lasta neil jahtuvas ahjus irvakil uksega veel kuivada.
Keedukreem
300 ml piima
1 tl vanillipastat või pool vanillikauna
3–4 munakollast
50 g suhkrut
2 spl nisujahu
2 spl maisitärklist
soovi korral törts Vana Tallinna likööri, Grand Marnieri, konjakit või rummi
Klopi munakollased suhkruga segamini (ei ole vaja vahustada), sega juurde tärklis ja jahu. Lase piim kastrulis keema tõusta, vala ägedalt vispeldades kuum piim peene joana munakollasesegule. Nüüd vala kreem tagasi kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni mass pakseneb. (Kui siiski ilmuvad tükid või klimbid, pole hullu: aja kreem lihtsalt puulusikaga läbi sõela). Kata keedukreem toidukilega ja tõsta külmkappi. Jahtunud profitroolid täida keedukreemiga. Kasuta selleks metallotsaga tordipritsi või lõika tuuletasku terava noaga keskelt pooleks, pane kreem lusikaga sisse ja kleebi poolikud omavahel jälle kokku.

Allikas: http://epl.delfi.ee/news/lp/maiusetorn-kerkigu-laeni?id=65443356


 

Peakokk: Markus O.

No comments:

Post a Comment