Thursday, September 14, 2023

6.a

4. tund - 23. mai

Mozzarella-juustupulgad

Ribadeks lõigatud mozzarellat 
Riivsai
3 muna
3 spl vett
Küüslaugupulbrit
Jahvatatud musta pipart
Jahu
Küpsetamiseks taimeõli

Sega riivsaia sisse küüslaugupulber ja pipar. Munad sega läbi vähese veega. Kata juust jaguseguga ning seejärel munaga. Pärast seda rulli juustu riivsaias, uuesti munas ja korra veel riivsaias. Nii saab juustupulk mõnusa paksu kooriku, mis küpsedes läheb eriti krõbedaks.

Paneeringuga juustupulgad tõsta külmikusse tahenema vähemalt kuueks tunniks. 

Küpseta juustupulgad tulikuumas taimeõlis kuldpruuniks. Ära pane potti korraga mitut juustupulka, sest nii võivad need üksteise külge kleepuda.

Allikas: postimees
Peakokk: Kätriin


Kodune pitsa

1 sibul
400 g hakkliha
3 tomatit
1 väike ananassikonserv
400 g riivjuustu
4-5 spl  tomatipastat
pitsamaitseainet

Valmista hapukooretaignaga pitsapõhi ning laota õliga määritud ahjupannile. Määri tainale tomatipasta või ketšup. Prae pannil läbi sibul ja hakkliha, maitsesta ning laota tainale. Seejärel laota pitsale ananassitükid (soovi korral) ja viilutatud tomatid. Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 180-200 ᵒC juures 25-30min.

Allikas: vilma

Hapukooretainaga pitsapõhi

Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head. Erineb, küll klassikalisest pitsapõhjast, kuid samas on just selle retsepti järgi valmistatud pitsapõhi  lemmik.

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.
Allikas: rannamõisa
Peakokk: Liisa


Šokolaaditükkidega küpsised

200 g toasooja pehmet võid
60 g valget suhkrut
60 g heledat muscovadot või fariinsuhkrut (kui tumedat suhkrut ei ole, pole tarvis sellepärast küll poodi joosta, kasuta lihtsalt kokku 120 valget suhkrut)
220 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit (võib ka söögisoodat kasutada)
näpuotsaga soola
2 sl külma vett
1 sl vaniljesuhkrut
100 g šokolaadi (mõrut või piimašokolaadi; vali see, mis meeldib!)

1. Mikserda pehme või suhkrutega kreemiks. Sega jahu küpsetuspulbri (või sooda) ja soolaga. Vala jahu võikreemi juurde, lisa ka kaks supilusikatäit vett ja sega ühtlaseks.
2. Haki šokolaad, aga proovi teha mitte väga peent pudi. Eks seda pudi tekib ikka hakkides, aga mõned veidi suuremad (u 0,5 mm läbimõõduga) tükid võiks ka jääda- need sulavad nii mõnusaks küpsiste sees. Sega šokolaaditükid taina hulka.
3. Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed. Seda on hea teha kahe supilusikaga – võtad ühe supilusikaga kausist tainatörtsu ja teise supilusikaga lükkad selle plaadile. Vormi käega plaadil küpsised veidi ümaramaks ja vajuta madalamaks.
4. Et küpsised vajuvad küpsedes veelgi laiemaks, tuleb nende vahele kindlasti jätta ruumi. Paras on ühel ahjuplaadil küpsetada korraga 7 küpsist. Küpsetagi kahes jaos: kõigepealt 7 küpsist ja siis ülejäänud 7.
5. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures u 13-14 minutit, kuni küpsised on alt ja külgedelt veidi värvi saanud, aga seest veel pehmed. Küpsetuspulbri mõjul tõusevad küpsised vahepeal ahjus kõrgemaks, see aga hiljem taandub.
6. Tõsta plaat ahjust, lase küpsistel plaadil 10 minutit seista ja tõsta seejärel laiema pannilabida või spaatli abil ettevaatlikult (sest nad võivad esialgu veel pehmevõitu olla) restile jahtuma. Kui sul resti ei ole, lase jahtuda sealsamas ahjuplaadil. Esialgu ahjust võttes tunduvad küpsised väga pehmed, aga muretsemiseks ei ole põhjust - jahtudes nad muutuvad kõvemaks ja mõnusalt muredaks.
⭐︎Kes soovib ja kodus on, võib lisada ka ühe muna (S või M suurus). Aga siis jäta 2 sl vett lisamata.

Peakokk: Chloè



3. tund - 21. märts

KANA-QUESADILLA

Quesadilla on juustutäidisega röstitud nisutortilja, mis siin on täidetud grillitud kana ja paprikaga.

9 pehmet nisutortiljat
300 g riivitud juustu
tükk grillkana - näiteks 3 suurt grillitud kanakoiba
1 punane sibul
1 punane paprika
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:
Maggi Texicana salsa-kastet

Kuumuta pann ja aseta sellele üks tortilja. Puista peale õhuke kiht riivitud juustu, tükeldatud grillkanaliha, hakitud sibulat ja paprikat. Maitsesta soola-piparaga ning aseta peale veel veidi riivjuustu. Kata teise tortiljaga ja suru kergelt kokku.
Kuumuta minut aega, siis keera ringi ja kuumuta veel minut aega.
Korda sama ülejäänud tortiljadega.
Serveerimiseks lõika tortilja sektoriteks ja paku koos salsa-kastmega.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Chloe


LIHTNE RAMEN

3 pakki   ramen puljongit
400 g  kanaliha
300 g ramen nuudleid
6 poolpehmeks keedetud muna
praadimiseks õli
serveerimiseks rohelist sibulat

1. Keeda munad. 
2. Lõika kanafilee õhukesteks viiludeks
3. Kuumuta pannil õli ja prae kanalõigud, maitsesta soola ja pipraga
4. Kuumuta potis  ramen puljong
5. Keeda ramen nuudlid (Santa Maria)  vastavalt pakendi juhisele. Kurna.
6. Jaota nuudlid kausside vahel. Lisa kaussi õhukesed lihaviilud, poolitatud muna.
7. Kalla peale kuum rameni puljong, kaunista rohelise sibulaga ja serveeri kohe.

Allikas: foodstuudio
Peakokk: Karoli



The Original Rice Krispies Treats™ Recipe

3 supilusikatäit võid
1 pakk ( umbes 40 tk) JET-PUFFED vahukommi
6 tassi Kellogg's® Rice Krispies® teravilja

1. Sulata või suures potis madalal kuumusel. Lisa vahukommid ja sega, kuni see on täielikult sulanud. Eemalda pott tulelt.

2. Lisa KELLOGG'S® RICE KRISPIES® . Segage.

3.  Aseta õlitatud küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse anumasse. Lase taheneda, lõika ruutudeks.



Mojito

800 ml gaseeritud vett
2 tl (pruuni) suhkrut 
6 laimi
6 peotäit piparmündilehti
purustatud jää

Pane piparmündilehed, sektoriteks lõigatud laim ja suhkur klaasi põhja.
Pressi nuiaga korralikult, et maitsed eralduks.
Sega nii, et kõik suhkur lahustuks.
Seejärel lisa purustatud jää, täites peaaegu kogu klaasi.
Täida klaas  mineraalveega (kes soovib ka õunamahla)  ning sega korralikult. 

(300 ml õunamahla)

Peakokk: Chloe



 2. tund - 1. veebr.

Tempura sushirullid

Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi 
seda.

Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Eti

Lihtne magushapu kana + munanuudlid


2 pk munanuudleid
800 g Rannamõisa jahutatud kanakintsuliha
soola, pipart
maisitärklist (paneerimiseks)
1 sibul, hakituna
3 küüslauguküünt, peeneks hakituna
Pöidlaotsa suurune jupp ingverit, hakituna
1 paprika, tükeldatuna
1 porgand, riivituna
seesamiseemneid
Kaste:
3 sl riisiäädikat
4 sl pruuni suhkrut
50 g sojakastet
6 sl tomatiketšupit
50 g magusat tšillikastet
ca 50 ml vett

Tükelda kanaliha, maitsesta kergelt soola ja pipraga ning paneeri seejärel lihatükke maisitärklises. Kuumuta pannil õli ning prae kanaliha kõrgel kuumusel läbi. Tõsta pannilt. Samale pannile lisa sibul, küüslauk, ingver, paprika ja porgand ning kuumuta keskmisel kuumusel läbi. Tõsta pannile tagasi kana ning sega kõik läbi. Sega kokku kastmeained, vajadusel maitsesta täiendavalt. Vala kaste pannile ning kuumuta läbi, lisa vajadusel vett, kui segu liialt pakseneb. Maitsesta lõplikult ning serveeri koos keedetud riisi ja peale puistatud seesamiseemnetega.
Allikas: linnuliha

Keeda munanuudlid:
Lase vesi potis keema. Lisa nuudlid ja keeda 5 min. Kurna. Loputa külma veega. 

Peakokk: Marite


Kihiline šokolaaditort

Põhi:
220 g nisujahu
60 g kakaopulbrit
200 g pruuni suhkrut
2 tl lahustuvat kohvi
120 ml taimeõli
240 ml piima
2 muna
1 tl vanillsuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 tl soola

Kreem:
280 g võid
200 g tuhksuhkrut
60 g kakaopulbrit
50 ml 35% koort
näpuotsatäis soola
vahele ja peale suur peotäis marju: mustikaid, maasikaid, vaarikaid

  • Kuumuta ahi 180 kraadini.
  • Vooderda  kaks 20 cm läbimõõduga küpsetusvormi küpsetuspaberiga  (kui on ainult üks vorm, küpseta kaks korda).
  • Sega suures kausis jahu, kakaopulber, pruun suhkur, küpsetuspulber, sooda, sool, kohvipulber.
  • Vala teise kaussi  munad, õli, vanillsuhkur ja mikserda, kuni ained on segunenud. Lisa piim, sega läbi.
  • Vala märjad koostisosad kuivade hulka, sega korralikult.
  • Jaga taigen kaheks võrdseks osaks, vala ettevaatlikult küpsetusvormidesse ja küpseta 25-27 minutit. Kontrolli küpsust hambatikuga.
  • Võta küpsetusvorm ahjust välja, lase pisut jahtuda. Seejärel eemalda küpsetis ettevaatlikult vormist: pane aluskandik koogivormi peale ja pööra ümber, nii et kook tuleks vormist kandikule.
  • Sega toasooja võid elektrilise mikseriga või hõõru puulusikaga kuni või on kohev. Lisa eelnevalt segatud tuhksuhkur ja kakaopulber ning siis vahukoor, sool. Mikserda paar minutit.
  • Veendu, et koogid on täiesti jahtunud. Kui koogid on pealt palju kerkinud lõika need pealt tasaseks. Pane puru kõrvale ja kasuta seda hiljem kaunistamiseks.
  • Kata põhi kreemiga, puista peale marju. Aseta teine põhi ettevaatlikult peale, seejärel kata seegi kreemiga. Puista peale lõikamisest ülejäänud koogipuru ja veelgi marju.
Peakokk: Liisi







1. tund - 21. sept.

Küüslauguleivad

viilutatud tumedat leiba
küüslauku
õli

soola

Koori küüslauguküüned ja haki peeneks või suru läbi küüslaugupressi. Pane kaussi, lisa õli ja sool. 
Lõika leivaviilud kangideks, sega kausis õli-küüslauguseguga. 

Laota ahjuplaadile ning küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni leivad on mõnusalt krõbedad. Sega küpsetamise ajal paar korda - siis küpsevad leivad ühtlaselt.

Allikas: nami-nami

Aasiapärane kurgisalat

500 g peenemat ja krõmpsumat värsket kurki
0,5 tl soola
1 tl riivitud ingverit
1 peenestatud või pressitud küüslauguküüs
60 g riisiäädikat (sobib ka õuna- või valgeveiniäädikas)
1 spl sojakastet
1 spl seesamiseemneõli
1 spl vahtrasiirupit (sobib ka agaavisiirup või mesi)
1 väiksem peenestatud tšillikaun
1-2 tl röstitud seesamiseemneid
2-3 spl tükeldatud rohelist sibulat


Puhasta ja viiluta kurk. Kui peenemat kurki ei leia, tükelda kurk 4-ks ja umbes poole sentimeetri paksuseks.
Raputa peale sool ja sega läbi.
Sega kokku eraldi kausis soja, õli, äädikas, vahtrasiirup, purustatud küüslauk, tükeldatud tšilli ja riivitud ingver.
Vala kaste kurgile ja sega kõik läbi.
Raputa peale seesamiseemned ja roheline sibul.
Serveeri kohe.

Peakokk: Liisa


JAMIE PASTA BOLOGNESE


2 spl oliivõli
2 peekoniviilu, peenelt viilutatud
2 kuhjaga tl punet
2 keskmist sibulat, peenelt hakitud
2 küüslauguküünt, peenelt hakitud
2 sellerivart, peenelt hakitud
2 porgandit, peenelt hakitud
500 g kodust hakkliha (50% sea, 50% veise)
2 x 400 g purki purustatud tomateid
väike pihutäis värsket basiilikut, lehed ja varred eraldi
1 kuhjaga tl tšillihelbeid (soovi korral)
100 parmesani või Valio Forte juustu, peenelt riivitud
soola, pipart
500 g spagette

Kuumuta suure haudepanni põhjas keskmisel kuumusel oliivõli. Lisa peekoniribad ja pune ning prae kuni peekon on kergelt pruunikas. Lisa sibul, küüslauk, porgand ja seller ning prae umbes 7 minutit kuni aedviljad on pehmed ja õrnalt kuldsed.
Lisa hakkliha, 2 purki purustatud tomateid ja 400 ml ehk 1 purgitäis vett (kui tahad valmistada suuremat kogust, siis 800 ml)). Maitsesta soola ja pipraga ning lisa hakitud basiilikuvarred ja tšillihelbed (kui kasutad). Sega ning lase keema tõusta. Seejärel lase madalal tulel kaane all umbes 1 tund podiseda. Sega aeg-ajalt.
Tõsta tulelt ning lisa vajadusel soola ja pipart. Sega sisse pool riivitud parmesanist ja väiksemateks tükkideks rebitud basiilikulehed. Soovi korral võid kastme jahutada ning sügavkülmutada.
Pasta valmistamiseks keeda spagetid soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendilolevale juhendile al dente. Kurna pasta ja tõsta tagasi potti. Lisa kaste ja sega. Serveeri ülejäänud parmesaniga ja nirista peale veidi oliivõli.

Allikas: heatoit
Peakokk:Helen


Sidrunised sidruni-brownie´d

 210 g jahu
 300 g suhkrut
1/2 tl soola
230 g (toasooja) võid
4 suurt muna
4 spl sidrunikoort
4 sidrunit

Sidruniglasuur
320 g tuhksuhkrut
8 spl sidrunimahla
8 spl sidrunikoort

Soojenda ahi 180 kraadini. Määri 40×40 cm vorm võiga/õliga. Riivi sidrunikoor ja pigista välja mahl. Mahlaks piisabkahest sidrunist, koore jaoks oleks neid rohkem vaja.
Sega kausis munad ja sidrunimahl.
Sega köögikombainis või, jahu ja suhkur, selle jaoks ei pea või olema toasoe. Lisa muna-sidrunisegu, sega ühtlaseks. Loomulikult võib seda teha ka nii: vahusta toasoe või suhkruga, lisa munad, sidrunimahl ja sidrunikoor ning kõige lõpuks jahu. Vala taigen vormi ja küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Lase jahtuda.
Glasuuriks sega sidrunimahl, sidrunikoor ja tuhksuhkur. Määri pool segust koogile, lase natuke seista. Siis määri teine pool. PS! See glasuur ei lähe kõvaks.
Lõpuks lõika brownie ruutudeks.

Allikas: magusaklubi
peakokk: Frida

No comments:

Post a Comment