Monday, September 18, 2023

8.d

20. mai

Krõbedad bataadifriikad 

800 g bataati 
1 dl õli 
2 spl suitsupaprikat 
1 tl tšillimaitseainet 
1 tl soola

Bataadifriikad: pese bataadid hoolega puhtaks ning lõika sõrmejämedusteks pulkadeks. Sega kausis bataadipulgad, õli ja maitseained hästi läbi. Kalla bataadifriikad küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Allikas: prisma 


Caesari salat kanafileega 

8 viilu saia
erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat) 
300 g kirss- või tavalised tomatid 
4 tk broilerifilee 
Sool 
Must pipar 
Kanamaitseaine
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks) 
200 g Parmesan 
Caesari salatikaste


Pese ja tükelda salatid väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Pese ja poolita kirsstomatid.
Tükelda broilerifilee kuubikuteks.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista ja/või sega hulka riivjuustu.

Peakokk: Anelle



Karulaugupesto pasta

400 g fusilli pastat
200 g tomatit
100 g parmesani juustu

KARULAUGUPESTO 
100 g karulauku
 3 sl röstitud kõrvitsaseemneid
1 dl külmpressitud oliiviõli
50 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
soola
musta pipart 
sidrunimahla

Pese karulauk ning kuivata hoolega. Lõika väiksemateks tükkideks. Pane hakitud karulauk, kuival pannil röstitud seemned ning  õli saumikseri anumasse ning püreesta. Lisa vähehaaval ülejäänud õli (õli kogust sõltub sellest, kui paksu/vedelat pestot soovid).
Lisa riivitud juust ning maitsesta soolaga.
Maitsed säti lõpus soola-pipra ja sidrunimahlaga õigeks.


Serveeri koos keedetud pastaga:
Keeda pastat soolaga maitsestatud (pastakeeduvesi peaks olema umbes merevee soolasusega) vees kuni see on poolpehme ehk al dente. Seejärel nõruta, valades tassijagu pasta keeduvett varuks.
Sega pastale sisse pesto. Kui pasta jääb liiga kuiv, lisa sobiva tekstuuri saavutamiseks eelnevalt kõrvale pandud keeduvett. Seejärel jaota pasta taldrikutele. Riivi peale tubli kogus parmesani, raputa üle värskelt jahvatatud pipraga ning lisa tükeldatud tomatid. Serveeri.

Allikas: nami-nami ja oma maitse
Peakokk: Anni


Churros

110 g jahu
28 g võid
250 ml vett
Natukene soola
2 spl suhkrut
1 muna
Õli (friteerimiseks)
Suhkur ja kaneel
Karamellkaste

Vala potti vesi ja lisa või, suhkur ja sool ning lase keema.
Lisa jahu ja sega jõuliselt kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
Eemalda pott pliidilt ja lase natukene jahtuda.
Kui segu pole enam liiga kuum lisa segusse muna ja sega muna ühtlaselt segusse. Ürita seda teha nii kiiresti kui võimalik. (Alguses võib tunduda, et muna ei taha seguga seguneda, aga jätka tegevust, sest mõne aja pärast seguneb ilusti).
Vala õli panni ja kuumuta.
Täida küpsiseprits või tordiprits poole koguse tainaga (lihtsalt, siis on seda kergem kasutada). NB: tuleks kasutada tugevamast materjalist tordipritsi!
Proovi, kas õli on küpsetamiseks valmis nii, et lased väikse koguse tainast läbi pritsi õlisse. Kui tainas muutub ilusalt pruuniks on õli küpsetamiseks valmis.
Lase läbi pritsi tainas õlisse (taina ribade pikkuse saad ise valida) ja lõika ots noaga lahti.
Ära liiga palju ribasid korraga õlisse lase, sest tainas vajab praadimiseks ruumi.
Taigna küpsemine võtab aega umbes 2 minutit. Tainas läheb ilusaks kuldpruuniks, see on märk, et churrod on valmis.
Tainas peaks värvuse omandama järk-järgult ja kui tainas ei küpse ühtlaselt, siis vähenda kuumust.
Võta kuldpruunid churrosed õli seest välja ja tõsta majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne õli tuleks churrostest välja.
Rulli igat churrost (veel soojana) suhkru-kaneeli segus.


Imeline soolakaramellikaste neljast komponendist

50 g võid
100 g fariinsuhkrut või tumedat Muscovado suhkrut
1 dl rõõska koort (35%)
paar näpuotsatäit soola

Sulata potis või, lisa ülejäänud ained ning kuumuta keskmisel kuumusel , ise pidevalt segu segades seni, kuni kaste ühtlustub ning pakseneb. Seejärel lase jahtuda. Säilita külmkapis (seistes kaste pakseneb).
Säilitada jahedas!

Allikas: kokkama

Fotod: Karoli



4. märts

Kanawrap - 8.6 punkti



12 tortillat
Felixi wrapikastet
300 gr kanafileed
taco maitseainet
1 värske kurk
2 tomatit
1 paprika
salatilehti 12 tk
300 gr riivjuustu
soola, pipart (vajadusel
õli kana praadimiseks

Tükelda kanafilee, prae pannil ja maitsesta taco maitseaineseguga (vajadusel soola, pipraga).
Tükelda paprika ja viiluta kurk ja tomat poolkuuviiludeks.
Kuumuta pann keskmisel kuumusel ja pane tortilla pannile. Õli ei ole vaja tortilla alla panna.
Määri tortillale 1 spl jagu (või maitse järgi) kastet. Raputa peale riivjuustu. Lase riivjuustul kergelt sulada.

Pane tortilla keskele riivjuustu peale salatileht (või kaks). Laota salatilehele kanatükke, paprikatükke ja tomati-, kurgiviile. Pane peale kastet.

Murra tortilla kokku järgmiselt: kõigepealt keera keskele kokku üks alumine äär, seejärel keera selle ääre peale vasakpoolne äär ja viimasena keera kõige peale parempoolne äär, nii et moodustuks taskulaadne tortilla. Suru kergelt pannilabadaga peale, et servad ilusti kokku jääksid.

PS! Ära hoia liiga kaua tortillat pannil, muidu muutub see liiga krõmpsuks ja nii on seda raske kokku keerata.

Peakokk: Diana


Tempura sushirullid - 7,4 punkti

Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Mia Lotta


NUTELLA TOORJUUSTUKOOK - 9,8 punkti

Põhi:
120 g häid muredaid küpsiseid
50 g toasooja pehmet võid
3 sl hakitud röstitud sarapuupähkleid

Kate:
500 g toorjuustu
400 g purk Nutella šokolaadi-pähklikreemi

Peale:
5 sl hakitud röstitud sarapuupähkleid
mõned terved pähklid kaunistuseks


Vooderda 20 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Purusta küpsised köögikombainis jämedakoeliseks puruks. Lisa või ja 3 sl hakitud röstitud sarapuupähkleid. Töötle ühtlaseks. 

Suru saadud küpsisepurusegu ühtlase kihina koogivormi põhjale. Pane külmkappi ootele. 
Sega mikseri abil toorjuust ja Nutella ühtlaseks. Kalla jahutatud koogipõhjale, silu pealt ühtlaseks. Puista peale ülejäänud sarapuupähklipuru.
Pane kook vähemalt 6 tunniks külmkappi, soovitatavalt üleöö. Serveeri külmkapikülmalt, kaunistuseks mõned terved pähklid. 


Allikas: nami-nami
Peakokk: Hanna - Loore



4. dets.

Lavaširullid


1 lavaš
merevaik ( nt murulauguga)
lehtsalatit
200 g kanafileed (sool, pipar, kanamaitseaine; praadimiseks või)
värsket kurki

1 lavaš
merevaik
lehtsalat
100 g kanasinki
100 g riivjuustu
värske kurk

Laota lavaš laiali. Määri üsna mõnus paks kiht merevaiku peale. Pese ja kuivata s salatilehed ja laota lavašile laiali. Tükelda kanafilee, prae võiga ja maitsesta. Kata meeldiva kattega ja kõige peale ribasta värske kurk. Keera võimalikult tihedalt kokku ja tee rull sobivateks tükikesteks. Lase enne serveerimist veidi külmkapis seista. 

Peakokk: Lisette

 Burger

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kurgimajonees:

1,5 dl majoneesi
0,5 hakitud marineeritud kurki
0.5 tl peenelt riivitud sibulat
0,5 tl mahedamaitselist magusapoolset sinepit
soola ja musta pipart

Sega ained omavahel. Hoia serveerimiseni jahedas. 

Serveerimiseks:
6 väikest täisterakuklit
6 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile
lehtsalatit
punane sibul

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk
Peakokk: Karoli

Mangokreem

1pakk (200gr) Philadelphia toorjuustu
100 ml vahukoort
50 g mangopüreed
1 tl vanillisuhkrut
Suhkur maitse järgi
100 g magopüreed kihtide vahele

Vahusta vahukoor.
Pane pritsiga magustoidu topsidesse. Vahele pane mangopüreed.




MÕNUSAD KAERAKÜPSISED

500 g kaerahelbeid
4 suurt muna
150 g suhkrut
näpuotsaga soola soovi korral
150 g sulatatud võid
1 tl vanilliekstrakti
100 g heledaid seemneteta rosinaid


Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Maitsesta vanilliekstraktiga, lisa sulavõi, kaerahelbed ja rosinad. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud ahjuplaadile ning küpseta 180kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on helepruunid. Lase veidi jahtuda, siis tõsta küpsised ettevaatlikult alusele. 

Allikas: nami-nami





 2.okt.

Kõrvitsapüreesupp sulatatud juustuga



1 kg puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat
500 ml köögiviljapuljongit
200 g naturaalset Merevaigu sulatatud juustu
2 küüslauguküünt
jupp ingverit
1 sibul
oliiviõli
soola ja pipart
serveerimiseks kõrvitsaseemneõli, röstitud kõrvitsaseemneid ja tüümani, krutoone

1. Haki sibul, ingver ja küüslauk peenelt ning pruunista neid veidi paksupõhjalises potis, kuumas oliiviõlis klaasjaks.
2. Hauta kõrvits puljongis pehmeks. Lisa lõpupoole, kui kõrvits on peaaegu pehme, ka sulatatud juust ja oliiviõlis pruunistatud sibul ning hauta segades veel veidi.
3. Maitsesta soola ja pipraga ning püreeriblenderis, köögikombainis või saumiksriga.
4. Serveeri kohe koos kõrvitsaseemneõli, kõrvitsaseemnete ja tüümianiga!
Nipp: Eriti toeka eine saad kui lisad supile pruunistatud suitsuliha või peekonit ja ciabattaviilud!

Allikas: toidutare
Peakokk: Anelle

Maailma parim lasanje

Lasanjeplaate (18–20, kogus oleneb vormi suurusest)

Tomatikaste:
500 g hakkliha
1 sibul
2–3 küüslauguküünt
500 g purustatud tomateid
2 spl tomatipastat
1 hakitud paprika

Juustukaste:
50 g võid
1 dl jahu
1 l piima
100 g juustu
soola
valget pipart

Peale:
150 g riivitud juustu

Kõigepealt valmista tomatikaste. Pruunista pannil hakkliha, sibul ja paprika. Lisa tomatipasta, purustatud tomatid ja riivitud küüslauguküüned. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all umbes 10–15 minutit.
Seejärel valmista juustukaste. Sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5–6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2–3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30–40 minutit.

Allikas: buduaar

Peakokk: Anni

ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)

200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.
NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Miia

Kõrvitsapüreesupp sulatatud juustuga

No comments:

Post a Comment