Tuesday, September 19, 2023

6.b


29.apr.

GUACAMOLE

2 küpset avokaadot
0,5 laimi mahl
1-2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart

Soovi korral ka:
hakitud tomatit
hakitud (punast) sibulat
hakitud tšillikauna
värsket koriandrit

Suru avokaadod kahvliga katki, lisa laimimahl* ja purustatud küüslauk.
Soovi korral lisa ka hakitud tomatit, sibulat vms. Maitsesta soolaga. Kui meeldib, siis lisa ka hakitud värsket koriandrit.
Säilib kaetult jahedas paar tundi.

Nipid ja soovitused:
Laimi- või sidrunimahla lisamine aeglustab avokaadopüree tumenemist, nii et selle lisamine on väga vajalik!

Allikas: nami-nami


Naan

11 g kuivpärmi
350 g jahu
180 g kreeka jogurtit
1 tl suhkrut
2 spl õli
1 dl sooja vett
soola
praadimiseks õli ja hiljem määrimiseks võid
 
Sega väikses kausis pärm suhkru ja veega ning jäta 10 minutiks reageerima. 
Aseta poti/kausi põhja jahu, sool, õli ja jogurt. Lisa hulka pärmisegu ja mätsi ühtlaseks taignaks. Klopi seda pisut ja jäta sooja kohta rätiku alla kerkima umbes tunniks.
Puista lauale jahu ja tuuselda tainast pisut laual jahus. Kui tainas on liialt kleepuv, lisa sekka pisut jahu. 
Jaga tainas 7-8 osaks ja rulli igast pätsist ümmargune või endale meelepärase kujuga lame ketas.
Pane pannile küllaga õli ja kuumuta kõige kõrgemal astmel, küpseta ükshaaval õlis naanin valmis. Kui naan läheb pannil õhku/mulle täis ja pisut pruunistub, keera ümber ja küpseta ka teiselt poolt. Pigem jäta heledamad, kui liiga kuldsed. Küpsetamine käib kiirelt 1-2 minutit ühe naani kohta. 
Aseta naan köögipaberile nõrguma, määri soolavõiga ja/või puista peale juustu ja soolahelbeid. 
Soovi korral tee juurde kaste ülejäänud Kreeka jogurtist, maitserohelisest ja soolast.

Allikas: Katz kokkab
Peakokk: Kirke

eelroog- 6,8 punkti

KANAKARRI RIISIGA - 8,5 punkti

1-2 sibulat
400 g kanafileed
1 punane paprika
praadimiseks õli
1 tl karripulbrit (võib olla kuhjaga teelusikatäis)
1 hakitud küüslauguküüs
0.75 sl Dijoni sinepit
0.5-0.75 tl soola
1 sl nisujahu
2 dl piima
2 dl 10% rõõska koort
hakitud värsket peterselli
musta pipart
Serveerimiseks:
200 g keedetud basmati või jasmiiniriisi

Haki sibul, lõika kanafileed ja paprika ribadeks. Kuumuta pannil õli, lisa sibul, paprika ja kanafileeribad ning prae 4-5 minutit, aeg-ajalt segades, kuni kana on värvi muutnud. 
Lisa karripulber, sool ja hakitud küüslauk, seejärel ka sinep. Sega läbi ja kuumuta minut aega. 
Puista peale jahu, sega läbi. Lisa rõõsk koor ja piim ning kuumuta, kuni kaste on veidi paksenenud. Maitsesta pipra ja vajadusel veel soolaga, sega hulka hakitud petersell.
Serveeri keedetud riisiga. 

Peakokk: Meleri


PANNA COTTA VAARIKATEGA - 8,6 punkti

Panna cotta:
3 lehte želatiini
4 dl 10% rõõska koort
2 dl 35% rõõska koort
1 vanillikaun
50 g suhkrut

Vaarikakaste:
300 g värskeid vaarikaid
35 g suhkrut

Serveerimiseks:
värsket münti (soovi korral)

Pane želatiinilehed külma veega likku.
Pane rõõsk koor, pikuti poolitatud vanillikaun ja 50 g suhkrut paksupõhjalisse potti. Kuumuta segades keemiseni, siis keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades 5 minutit.
Tõsta pott tulelt ning lisa kuivakspressitud leotatud želatiinilehed. Lisa rumm ning sega, kuni želatiin on lahustunud. Kurna segu läbi peene sõela kannu ning vala 6 väikese magustoiduvormi sisse.
Pane vähemalt 4 tunniks külmkappi tarretuma.
Püreesta pooled vaarikatest ülejäänud suhkru ning 3 sl veega. Kurna soovi korral läbi sõela.
Serveerimisel kalla ettevaatlikult peale vaarikapüree ning kaunista tervete vaarikate ja nt mündioksaga.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Emma



30. jaan.

Suitsukana-riisisalat

125 g sõmerat riisi (või tumedat riisi)
2 suitsukanakoib
1 õun
1 väike kurk
2 muna
1 väike sibul
lahjat majoneesi
maitsestamata/rasvata jogurtit
soola

Keeda riis. Puhasta kanakoib lihast ja haki kanaliha tükikesteks, koori ja haki õun (koori) ja haki kurk. Haki  sibul väga väikesteks tükikesteks. Haki muna, kui riis on ära keenud ning jahutatud. Sega kõik kokku ja lisa majonees ja maitsestamata jogurt maitse järgi. Lisa sool. 

Allikas: toidutare
Peakokk: Grete


Munanuudlid meekanaga

500 g kanakintsuliha
soola, pipart, nisujahu
2 hakitud küüslauguküünt
võid ja õli
Kaste:
3 tl valge veini äädikat
1 sl sojakastet
50 g pehmet mett
2 pk munanuudleid

Tükelda kanaliha, maitsesta soola-pipraga ning kata lihatükid seejärel jahuga. Sulata suuremal pannil pisut võid ja õli ning prae kanaliha mõlemalt poolt kuldseks. Seejärel lisa pannile veel ca 1 sl võid ning hakitud küüslauguküüned. Sega kastmeained omavahel ning vala pannile. Sega ettevaatlikult, et kõik saaks kastmega kokku. Kuumuta minutijagu kastme paksenemiseks ning serveeri koheselt!

Allikas: kokkama

Keeda munanuudlid:
Lase vesi potis keema. Lisa nuudlid ja keeda 5 min. Kurna. Loputa külma veega. 

Peakokk: Emma


Ameerika  šokolaadiküpsised

240 g nisujahu
0.5 tl söögisoodat
0.75 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
140 g magedat toasooja võid
100 g fariinsuhkrut
150 g peenikest suhkrut
1 suur muna
1 tl vanilliekstrakti
250 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
Maldoni meresoola helbeid pealepuistamiseks

Sega mõõtekannus jahu, sooda, küpsetuspulber, sool omavahel.
Hõõru toasoe või fariin- ja tavalise suhkruga kohevaks. Lisa edasi vahustades muna ja vanilliekstrakt. Sega õrnalt juurde jahusegu ning viimasena jämedalt hakitud šokolaad.
Suru tainas käte abil ühtlaseks pätsiks, pane kaussi ja kata toidukilega. Pane vähemalt 24 tunniks, soovitavalt 36 tunniks ja maksimaalselt kuni 72 tunniks külmkappi tahenema.
Võta tainas külmkapist välja ning võta jäätisekulbi vm suure lusika abil sellest umbes 75-grammiseid tainapalle.
Suru käte vahel pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. (Kui tainas pehmenema hakkab, siis pane uuesti külmkappi tahenema). Jäta piisavalt ruumi küpsiste vahele, sest need vajuvad küpsedes laiali (umbes 6 küpsist tavalise ahjuplaadi kohta on piisav).
Puista igale tainapallile veidi meresoolahelbeid.
Küpseta 175-kraadises ahjus 16-20 minutit, kuni küpsised on servadest kuldsed ja keskelt veel heledad.
Võta küpsetusplaat ahjust välja ja libista küpsised kohe ettevaatlikult metallrestile vm alusele jahtuma! (Küpsised on üsna pehmed sel hetkel, aga jahtudes tahenevad ja muutuvad krõbedaks servadest).

Allikas: nami-nami
Peakokk:Lenna



12. dets.

PRAETUD MOZZARELLA SALATIGA

Salat:
Lehtsalat
3 tomatit
4 saiaviilu (lõika kuubikuteks, rösti)


400 g mozzarella juustu
2 tk muna
1.25 dl nisujahu
2.5 dl riivsaia
soola
musta pipart
Praadimiseks:
õli


Lõika mozzarella paksemateks pulkadeks.
Paneeri juustupulki esmalt jahus, siis lahtiklopitud munas ja seejärel soola ja pipraga maitsestatud riivsaias.
Prae paneeritud juustupulki kuumas õlis või fritüürseadmes 1-2 minutit, kuni juust on sulanud ja riivsai on kuldpruun.
Tilguta peale sidrunimahla ja serveeri kohe.
PS! Et juust välja ei voolaks, ära lase õlil liiga kuumaks minna ja hoia potis korraga umbes 1,5-2 cm õli.
Allikas: nami-nami


 Burger

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kurgimajonees:
3 dl majoneesi
1 hakitud marineeritud kurki
1 tl peenelt riivitud sibulat
1 tl mahedamaitselist magusapoolset sinepit
soola ja musta pipart

Sega ained omavahel. Hoia serveerimiseni jahedas. 

Serveerimiseks:
6 väikest täisterakuklit
6 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile
lehtsalatit
punane sibul
grilltikke 12 tk

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk
Peakokk: Kirke

Banoffe kook maasikatega

Selles ahjuta valmivas koogis on suurepärane magus kooslus muredast küpsisepõhjast, pehmest iirisetäidisest ja toorjuustukattest. Värskust lisavad banaanid ja maasikad.

Põhi
90 g võid
200 g kaeraküpsiseid
2 sl külma vett
Täidis
90 g võid
150 g pehmeid iiriseid
Peale
150 g maitsestamata toorjuustu
1,5 dl vahukoort
2 sl suhkrut
4 banaani
1 sl sidrunimahla
300 g maasikaid
20 g tumedat šokolaaadi

Sulata või. Tükelda küpsised, töötle kombanis puruks ja sega sulatatud võiga.  Sega hulka nii palju külma vett, et põhi püsiks hästi koos. Suru küpsisepuru 22 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele ning suru tihedalt kokku. Pane vorm 30 minutiks külmkappi.

Sulata kastrulis või. Lisa iirised ja kuumuta segades, kuni mass on ühtlane.  Tõsta täidis põhjale ja tasanda.  Lase toatemperatuuril taheneda.

Vahusta toorjuust, koor ja suhkur. Viiluta 3 banaani ja lao pooled viiludest põhjale. Viiluta 200 g maasikatest ja lao samuti põhjale. Ülejäänud banaaniviilud sega vahuga ja tõsta siis põhjale.

Viiluta viimane banaan ja nirista peale sidrunimahla. Viiluta ülejäänud maasikad. Lao banaani- ja maasikaviilud koogile ja puista peale jämedalt tükeldatud šokolaadi.  Serveeri kohe.

Peakokk: Adelii-Marii

 26.sept.

Kartuli-mozzarella pirukas

4 lehte valmis lehttainast
400 g mozzarellat
4 keskmist kartulit
soola
pipart
rosmariini

Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
Puhasta ja viiluta kartulid. Pane kartulid keedupotti ja lisa vesi.
Keeda kartuliviile, kuniks need on poolpehmed.
Kurna kartuliviilud ja lase vesi ära auruda.
Aseta sulanud lehttaigna lehed küpsetusplaadile ja pane tainale tükeldatud mozzarella.
Laota kartuliviilud kõige peale ja maitsesta.
Küpseta ahju keskel umbes 20 minutit või kuni pealispind on kuldpruun.
Serveeri kohe.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Amanda


Hakklihatortiljad 

500 g hakkliha
400 g konservtomateid
400 g külmutatud herne-maisi-paprikasegu
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 sl õli
1 tšillikaun
1 tl soola
2 tl suhkrut
1 tl jahvatatud koriandrit
musta pipart
12 väiksemat tortiljat
salatilehti 

Haki sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta pannil koos õliga klaasjaks.
Lisa peeneks hakitud tšilli ja hakkliha, prae
Lisa purustatud tomatid, maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
Lisa herne-maisi-paprikasegu ja lase korraks keema.
Soojenda tortiljad ahjus.
Tõsta tortiljale salatileht ja hakklihasegu. Voldi põhi kahekordseks ja keera rulli.

Peakokk: Gertrud

Makroonid

80 g sõelutud mandlijahu
130 g sõelutud tuhksuhkrut
2 munavalget
30 g peensuhkrut
2 tl looduslikku toiduvärvi
Täidise koostisained
60 g toasooja võid
75 g tuhksuhkrut
2-3 spl mahla (näiteks: vaarika, mustsõstra, kirisi, laimi või sidruni). Meie tegime sidrunimahlaga.
Teine variant: Kui soovid vanilje täidist, siis mahla asemel 2 spl piima ja pool tl vaniljesuhkrut.

Sõelu kokku mandlijahu, tuhksuhkur ja looduslik toiduvärv.
Eraldi kausis vahusta munavalge ja peensuhkur tugevaks vahuks, et moodustuvad tipud. Samas mitte nii tugevaks vahuks nagu näiteks Palvlova tordipõhi.
Sega kuivained ettevaatlikult munavahuga kuni kõik on segunenud.
Tordipritsist doseeri vajalik kogus silikoonist makroonimatile ja jäta õhu kätte kuivama umbes 30 minutiks (kell pane käima peale viimase makrooni plaadi peale panemist).
Kuumuta ahi umbes 150 kraadini ja küpseta makroone 15 minutit.
Esimesel korral jälgi läbi ahjuakna makroonide värvi, kui hakkab pruunistama siis võta makroonid ahjust välja jahtuma.
Küpsemise ajal ära ahjuust ava!
Täidise tegemiseks vahusta toasoe või ja tuhksuhkur.
Seejärel lisa vähehaaval enda maitse järgi valitud mahla.
Ühtlane kreem tõsta tordipritsi ja kata üks makrooni pool ja teine pool vajuta ettevaatlikult vastu.
Kui kreem on makrooni vahele saadud, siis võib panna karpi ja külmkappi või süüa kohe. 

Peakokk: Brigita

No comments:

Post a Comment